Boomkweker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Boomkweker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Boomkweker? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Boomkweker wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Boomkweker, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Boomkweker


Vacatures Boomkweker

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Boomkweker?

Een boomkweker is een tuinier die zich primair bezig houdt met boomteelt. Wanneer men spreekt over een boomkweker, spreekt men meestal over de houder van een kwekerij, ook wel een teeltchef of een chef kwekerij genoemd. Deze heeft meestal wel personeel, maar dit personeel werkt vaak zonder vast contract, omdat er rond de zomer heel veel werk te doen is maar in de winter doorgaans heel weinig.

De boomkweker is dus als het ware “de baas” van de kwekerij. De boomkweker verdient geld door de verkoop van bomen. Doordat bomen normaal gesproken gefaseerd worden gekweekt, kunnen ze in principe in iedere fase van het groeiproces uit de grond worden gehaald en verkocht. Een boomkweker kan zich focussen op één soort (bijvoorbeeld coniferen, rozenstruiken, parkbomen, enzovoorts) of meerdere soorten kweken. Verkooptechnisch hebben beide hun voor- en nadelen, wat het voordeligst is hangt af van het netwerk van de boomkweker. Deze zal uiteindelijk afhankelijk zijn van de opbrengst van de verkoop, en moet dus vooraf een nauwkeurige planning uitwerken, achteraf het kweekproces evalueren, en gedurende het hele proces een nauwkeurige administratie bijhouden. Hiernaast zal de boomkweker ook een groot deel van de dag handwerk verrichten: grond bewerken, snoeien, water geven, enzovoorts.


Past het beroep Boomkweker bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Boomkweker per stad

Vacatures Boomkweker Alkmaar

Vacatures Boomkweker Almelo

Vacatures Boomkweker Almere

Vacatures Boomkweker Alphen aan den Rijn

Vacatures Boomkweker Amersfoort

Vacatures Boomkweker Amstelveen

Vacatures Boomkweker Amsterdam

Vacatures Boomkweker Apeldoorn

Vacatures Boomkweker Arnhem

Vacatures Boomkweker Assen

Vacatures Boomkweker Bergen op Zoom

Vacatures Boomkweker Breda

Vacatures Boomkweker Capelle aan den IJssel

Vacatures Boomkweker Delft

Vacatures Boomkweker Den Bosch

Vacatures Boomkweker Den Haag

Vacatures Boomkweker Den Helder

Vacatures Boomkweker Deventer

Vacatures Boomkweker Doetinchem

Vacatures Boomkweker Dordrecht

Vacatures Boomkweker Ede

Vacatures Boomkweker Eindhoven

Vacatures Boomkweker Emmen

Vacatures Boomkweker Enschede

Vacatures Boomkweker Gouda

Vacatures Boomkweker Groningen

Vacatures Boomkweker Haarlem

Vacatures Boomkweker Haarlemmermeer

Vacatures Boomkweker Heerlen

Vacatures Boomkweker Helmond

Vacatures Boomkweker Hengelo

Vacatures Boomkweker Hilversum

Vacatures Boomkweker Hoogeveen

Vacatures Boomkweker Hoorn

Vacatures Boomkweker Katwijk

Vacatures Boomkweker Leeuwarden

Vacatures Boomkweker Leiden

Vacatures Boomkweker Lelystad

Vacatures Boomkweker Maastricht

Vacatures Boomkweker Middelburg

Vacatures Boomkweker Nieuwegein

Vacatures Boomkweker Nijmegen

Vacatures Boomkweker Oss

Vacatures Boomkweker Purmerend

Vacatures Boomkweker Roermond

Vacatures Boomkweker Roosendaal

Vacatures Boomkweker Rotterdam

Vacatures Boomkweker Schiedam

Vacatures Boomkweker Spijkenisse

Vacatures Boomkweker Terneuzen

Vacatures Boomkweker Tilburg

Vacatures Boomkweker Utrecht

Vacatures Boomkweker Veenendaal

Vacatures Boomkweker Venlo

Vacatures Boomkweker Vlaardingen

Vacatures Boomkweker Westland

Vacatures Boomkweker Zaanstad

Vacatures Boomkweker Zeist

Vacatures Boomkweker Zoetermeer

Vacatures Boomkweker Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Boomkweker

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Boomkweker?

Hoewel een boomkweker in principe zijn eigen salaris betaalt omdat hij baas is over zijn eigen bedrijf, ligt het salaris van een boomkweker meestal tussen de 1400 en de 2200 per maand. Omdat een boomkweker zijn eigen bedrijf heeft, bepaalt hij daarmee natuurlijk ook de eigen secundaire arbeidsvoorwaarden en vakanties.


Meer weten over het salaris Boomkweker

Salaris aankomend Boomkweker Salaris junior Boomkweker Wat is het salaris van een medior Boomkweker? Welk salaris krijgt een senior Boomkweker?


Hoe word je een Boomkweker? 

In Nederland zijn er meerdere mbo’s die een opleiding aanbieden die alle nodige kennis voor het beroep van boomkweker meegeven. In combinatie met werkervaring volstaan andere agrarische opleidingen ook, maar ook bij een specifieke opleiding tot boomkweker is een ruim aantal jaren beroepservaring aanbevolen. Het oprichten of overnemen van een boomkwekerij is een enorme investering die vaak niet gedaan kan worden door iemand met enkel een opleiding, weinig ervaring en geen startkapitaal.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Boomkweker

Er zijn geen opleidingen Boomkweker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Boomkweker in werkt

Bekijk alle opleidingen Agrarisch & Milieu


Omscholen tot Boomkweker

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Boomkweker. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Boomkweker

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Boomkweker

Als je Boomkweker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Boomkweker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Boomkweker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Boomkweker?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Boomkweker

Een Boomkweker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen

Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit 

Omschrijving

Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn

Steekwoorden: cijfers, onderhandelen, geld, bewustzijn, creativiteit

Omschrijving

Deze mensen hebben een goed beeld van de cijfers. Zij weten bijvoorbeeld wat de inkomsten en uitgaven zijn van de organisatie. Zij kunnen de waarden van geld realistisch schatten en weten ook hoe ze dit toe kunnen passen in hun werkzaamheden. Ze weten hoe ze de financiële situatie kunnen verbeteren.

Sterke punten
Mensen die financieel bewust zijn, zijn vaak ook creatief. Zij weten de waarde van geld en wat ze daarvoor kunnen krijgen. Op een creatieve manier proberen zij zoveel mogelijk voor een bepaald bedrag te krijgen. Bij deze competentie passen ook de competenties ‘overtuigen’ en ‘onderhandelen’. Over geld wordt altijd gepraat en deze personen willen zoveel mogelijk waar voor hun geld. Ze willen onderhandelen en de ander overtuigen van hun standpunten. Ook weten ze waar ze op kunnen besparen en waar winsten te behalen zijn. 

Zwakke punten
Mensen die teveel met cijfers bezig zijn, kunnen de aandacht voor andere zaken verliezen. Zo kan het gebeuren dat zij geen ruimte meer overlaten voor andere creatieve ideeën. Ook kunnen zij zodanig streven naar winst, dat bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers wordt ondergesneeuwd.

Onderhandelen
Onderhandelen

Steekwoorden: overtuigen, luisteren, creativiteit, durf, bemiddelen

Omschrijving

In bepaalde situaties is het nodig dat er onderhandeld wordt. Onderhandelaars proberen op een bepaalde manier te onderhandelen zodat het voor beide partijen een win-winsituatie is. Zij maken hierbij gebruik van argumenten, maar luisteren ook naar het verhaal van anderen. Tijdens onderhandelingen komt deze persoon met verschillende ideeën die het conflict op een goede manier kan oplossen.

Sterke punten
Onderhandelaars kunnen goed overtuigen, maar ook luisteren. Zij proberen voor beide partijen de beste oplossing te zoeken. Verder zijn deze mensen vaak creatief en durven ze ideeën te opperen.

Zwakke punten
Teveel willen onderhandelen, kan leiden tot frustratie. Er zijn onderhandelaars die overal een onderhandeling/wedstrijd van maken. Hierdoor kan het lijken alsof ze niet luisteren of niets aannemen van andere mensen. Dit wekt irritaties op. Tevens kunnen tijdens een onderhandeling de spanningen nog weleens oplopen, waardoor het kan zijn dat een onderhandelaar ‘op de man gaat spelen’. Hij wil inspelen op de emoties om zo de ander te overtuigen van zijn gelijk.

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Vaardigheden Boomkweker

  • Prioriteiten stellen
  • Beslissingen nemen
  • Afwegen
  • Voorbereiden
  • Gestructureerd werken
  • Inlevingsvermogen
  • Omgaan met veranderingen
  • Flexibiliteit
  • Doorzettingsvermogen
  • Consequent handelen
  • Ambitie
  • Vitaliteit
  • Levenslust
  • Positiviteit
  • Cijfermatigheid
  • Onderhandelen
  • Rekenvaardigheid
  • Overtuigingskracht
  • Creativiteit
  • Bemiddelen
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Boomkweker nodig? 

Belangrijke eigenschappen voor de boomkweker zijn energie en optimisme. Het beroep kan soms onzeker zijn, en daarom is een mentaliteit van optimisme en zelfvertrouwen, maar ook een zeker realisme van groot belang. Dit maakt de boomkweker een kruising tussen de Succesvolle werker, de Levensgenieter en de Perfectionist.


Eigenschappen Boomkweker

  • Optimisme
  • Energiek
  • Vindingrijkheid
  • Idealistisch
  • Gedisciplineerdheid
  • Punctueel
  • Enthousiasme
  • Zelfverzekerdheid
  • Ondernemendheid



Wat zijn de baankansen voor een Boomkweker?

Het arbeidsmarktperspectief voor boomkwekers is op zich redelijk, hoewel het geen beroep is waar je op internet veel vacatures voor zult vinden. Daarbij moet wel gezegd worden dat het beroep wel de nodige ervaring vereist, en dus niet heel makkelijk is om in te stromen. Doorgroeimogelijkheden zijn er ook maar weinig, verwante beroepen die beter betalen zijn die van bijvoorbeeld landschapsarchitect, bos- en landschapsadviseur of bosbouwtechnicus, maar hier moet wel eerst een opleiding voor gehaald worden.

De actuele kans op werk voor een Boomkweker

Het beroep Boomkweker is onderdeel van de beroepsfamilie Boomkwekers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Boomkwekers is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

3

Baankans Boomkweker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Boomkweker

Het beroep Boomkweker is onderdeel van de beroepsfamilie Boomkwekers.


Waar werkt een Boomkweker?

De boomkweker heeft zijn eigen boomkwekerij.


Met wie werkt een Boomkweker samen? 

Voor een boomkweker is een netwerk van groot belang, hij moet immers bomen kweken en verkopen, en zonder leveranciers geen bomen, en zonder klanten geen verkoop. Het is dus essentieel dat de boomkweker al voordat hij als boomkweker aan de slag gaat minstens een solide basis voor een netwerk heeft. Zijn netwerk zal dus vooral bestaan uit leveranciers en afnemers van zijn bomen. Afnemers van bomen zullen bijvoorbeeld hoveniersbedrijven zijn, of tuincentra die deze bomen vervolgens weer doorverkopen. Ook heeft de boomkweker natuurlijk contact met het personeel dat hij in dienst heeft.


  • Leverancier
  • Agrarisch medewerker
Boomkweker

Verwante beroepen Boomkweker:

Fruitteler
Salaris: €1400 tot €1900
Opleiding: MBO
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Bloementeler
Salaris: €1400 tot €1900
Opleiding: MBO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Groenteteler
Salaris: €1500 tot €2500
Opleiding: MBO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Boomkweker in één oogopslag

Netwerk:

  • Leverancier
  • Agrarisch medewerker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1400 tot €2200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar