IJsmeester: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

IJsmeester: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als IJsmeester? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je IJsmeester wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als IJsmeester, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als IJsmeester


Vacatures IJsmeester

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een IJsmeester?

 

Een IJsmeester is iemand die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het ijs en de veiligheid op de ijsbaan.

Een IJsmeester die werkzaam is bij gesloten ijshal, zorgt samen met anderen voor een vloer van kunstijs. In de vloer van een ijsbaan zitten leidingen waar een gekoelde vloeistof (-14°C) doorheen loopt. De IJsmeester zorgt voor een laagje water op de vloer dat bevriest. Op deze manier worden meerdere lagen water bevroren, zodat een kunstbaan ontstaat. Dit duurt zo’n twee weken met zeven man. De IJsmeester zorgt er bij wedstrijden voor dat het ijs de juiste temperatuur heeft, er geen gaten in zitten en de vloer gedweild is.

Een IJsmeester kan ook als vrijwilliger werkzaam zijn bij een schaats- of watersportvereniging. Hij meet dan de dikte van het natuurijs en hij bepaalt wanneer het dik genoeg is om op te schaatsen. Hij kent verschillende soorten ijs en hij weet hoe ijs groeit. De IJsmeester weet hoe je wakken herkent en zet deze gevaarlijke plekken af. Ook veegt de IJsmeester de baan, voert hij kleine reparaties aan het ijs uit en zorgt hij voor bijvoorbeeld een muziekinstallatie. De IJsmeester is verder hét aanspreekpunt op de ijsvloer. Daarnaast spreekt hij gasten aan op ongewenst gedrag, zoals het midden op de ijsbaan stilstaan of het gooien van ijsballen. 


Past het beroep IJsmeester bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures IJsmeester per stad

Vacatures IJsmeester Alkmaar

Vacatures IJsmeester Almelo

Vacatures IJsmeester Almere

Vacatures IJsmeester Alphen aan den Rijn

Vacatures IJsmeester Amersfoort

Vacatures IJsmeester Amstelveen

Vacatures IJsmeester Amsterdam

Vacatures IJsmeester Apeldoorn

Vacatures IJsmeester Arnhem

Vacatures IJsmeester Assen

Vacatures IJsmeester Bergen op Zoom

Vacatures IJsmeester Breda

Vacatures IJsmeester Capelle aan den IJssel

Vacatures IJsmeester Delft

Vacatures IJsmeester Den Bosch

Vacatures IJsmeester Den Haag

Vacatures IJsmeester Den Helder

Vacatures IJsmeester Deventer

Vacatures IJsmeester Doetinchem

Vacatures IJsmeester Dordrecht

Vacatures IJsmeester Ede

Vacatures IJsmeester Eindhoven

Vacatures IJsmeester Emmen

Vacatures IJsmeester Enschede

Vacatures IJsmeester Gouda

Vacatures IJsmeester Groningen

Vacatures IJsmeester Haarlem

Vacatures IJsmeester Haarlemmermeer

Vacatures IJsmeester Heerlen

Vacatures IJsmeester Helmond

Vacatures IJsmeester Hengelo

Vacatures IJsmeester Hilversum

Vacatures IJsmeester Hoogeveen

Vacatures IJsmeester Hoorn

Vacatures IJsmeester Katwijk

Vacatures IJsmeester Leeuwarden

Vacatures IJsmeester Leiden

Vacatures IJsmeester Lelystad

Vacatures IJsmeester Maastricht

Vacatures IJsmeester Middelburg

Vacatures IJsmeester Nieuwegein

Vacatures IJsmeester Nijmegen

Vacatures IJsmeester Oss

Vacatures IJsmeester Purmerend

Vacatures IJsmeester Roermond

Vacatures IJsmeester Roosendaal

Vacatures IJsmeester Rotterdam

Vacatures IJsmeester Schiedam

Vacatures IJsmeester Spijkenisse

Vacatures IJsmeester Terneuzen

Vacatures IJsmeester Tilburg

Vacatures IJsmeester Utrecht

Vacatures IJsmeester Veenendaal

Vacatures IJsmeester Venlo

Vacatures IJsmeester Vlaardingen

Vacatures IJsmeester Westland

Vacatures IJsmeester Zaanstad

Vacatures IJsmeester Zeist

Vacatures IJsmeester Zoetermeer

Vacatures IJsmeester Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal IJsmeester

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een IJsmeester?

 

Veel IJsmeesters werken als vrijwilliger bij een ijsclub of soortgelijke vereniging. De IJsmeester is gepensioneerd of doet het werk naast een betalende baan. IJsmeesters in dienst van een gesloten ijshal, waar ook wedstrijden worden gereden, krijgen meestal wel een salaris. Het is niet bekend hoeveel een ijsmeester ongeveer verdient, maar waarschijnlijk is het niet erg veel. Ook secundaire arbeidsvoorwaarden zijn niet bekend en hangen af van de werkgever.


Hoe word je een IJsmeester? 

 

Er bestaat geen opleiding tot IJsmeester. Wel kan een cursus gevolgd worden, zoals bij het KNSB. Bij een succesvolle afronding krijg je een diploma.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot IJsmeester

Er zijn geen opleidingen IJsmeester aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een IJsmeester in werkt

Bekijk alle opleidingen Voeding & Beweging


Omscholen tot IJsmeester

Je kan op verschillende manieren omscholen tot IJsmeester. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor IJsmeester

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot IJsmeester

Als je IJsmeester wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar IJsmeester zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie IJsmeester

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een IJsmeester?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties IJsmeester

Een IJsmeester heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Durf
Durf

Steekwoorden Competentie Durf / Lef / Moed:

lef, doorzetten, confrontatie, risico's, resultaatgericht, ambitie, flexibiliteit, moed 

Omschrijving

Deze mensen nemen risico’s en nemen beslissingen. Hiermee proberen ze een voordeel te behalen. In discussies hoor je deze persoon regelmatig en ze zijn niet bang om confrontaties aan te gaan. Bij tegenslagen komen ze met een, soms niet populaire maar noodzakelijke, oplossing. 

Sterke punten
Deze mensen houden van een uitdaging en gaan graag een discussie aan. Durfals zijn meestal resultaatgericht en nemen risico’s en beslissingen om hun doel te behalen. Beslissingen kunnen onbekende gevolgen hebben, deze mensen zijn dan vaak ook flexibel. Ze passen zich makkelijk aan en laten zich niet uit het veld slaan. Het zijn dan ook doorzetters die sterk in hun schoenen staan.

Zwakke punten
Soms kan het zijn dat deze mensen te gewaagde beslissingen nemen. Ze nemen dan door hun impulsiviteit te grote risico’s. Durfals kunnen dan ook onbetrouwbaar overkomen. 

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Sociabiliteit
Sociabiliteit

Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving

Omschrijving

Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.

Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.

Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.

Vaardigheden IJsmeester

  • Positiviteit
  • Bereid om risico's te nemen
  • Besluitvaardigheid
  • Vitaliteit
  • Levenslust
  • Analytisch vermogen
  • Initiatief ontplooien
  • Inzicht in omgeving
  • Vriendelijkheid
  • Respectvol
  • Dienstverlenendheid
  • Gestructureerd werken
  • Accuratesse
  • Zorgvuldigheid
  • Luistervaardigheid
  • Spontaniteit
  • Sociaal gevoel
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een IJsmeester nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een IJsmeester zijn Gever en Loyalist.

De IJsmeester vindt het leuk om de ijsbaan voor anderen in orde te maken, zodat zij lekker kunnen schaatsen. De IJsmeester is behulpzaam, mensenlievend en betrokken (Gever).

Tevens is een goede IJsmeester betrouwbaar, verantwoordelijk en trouw (Loyalist). 


Eigenschappen IJsmeester

  • Empathie
  • Behulpzaamheid
  • Vriendelijkheid
  • Trouw
  • Integriteit
  • Punctueel



Wat zijn de baankansen voor een IJsmeester?

 

De meeste IJsmeesters oefenen hun functie uit als vrijwilliger. Zijn gepensioneerd of hebben er naast een baan waarmee ze geld verdienen. Iemand kan alleen als IJsmeester aan de slag in de winter. Bij grote ijshallen kan iemand per jaar meer maanden als IJsmeester werken. Er zijn redelijk veel mensen die IJsmeester willen zijn, dus het kan lastig zijn om IJsmeester te worden.

Er zijn ook niet veel doorgroeimogelijkheden voor een IJsmeester. Hij is meestal aangesloten bij de schaatsvereniging en kan eventueel bestuurslid worden of leidinggevende taken krijgen. De IJsmeester kan bijvoorbeeld ook wedstrijden op natuurijs gaan organiseren.  


Doorgroei mogelijkheden IJsmeester

Het beroep IJsmeester is onderdeel van de beroepsfamilie Parkeerwachters, zwembadmedewerkers en beveiligingswerkers n.e.g..


Waar werkt een IJsmeester?

 

Een IJsmeester werkt bij een schaatshal (profit) of als vrijwilliger bij een schaatsvereniging of soortgelijke vereniging (non-profit). Het maken van winst is vaak niet het hoogste doel.  


Met wie werkt een IJsmeester samen? 

Een IJsmeester komt natuurlijk veel in contact met mensen die komen schaatsen. Ook heeft de IJsmeester contact met collega’s, zoals andere IJsmeesters, Schaatsverhuurders en Horecamedewerkers die de gasten glühwein, warme chocomelk, koeken en erwtensoep verkopen. 


  • Gasten
  • Schaatsverhuurders
  • Horecamedewerkers
IJsmeester

Alles over het beroep IJsmeester in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Gasten
  • Schaatsverhuurders
  • Horecamedewerkers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar