Opkoper: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Opkoper: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Opkoper? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Opkoper wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Opkoper, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Opkoper


Vacatures Opkoper

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Opkoper?

 

Een Opkoper is iemand die goederen opkoopt en die vervolgens te koop aanbiedt aan bijvoorbeeld groothandels. Bedrijven en particulieren hebben vaak niet de juiste connecties om goederen zelf te verkopen en schakelen daarom een Opkoper in. Hij weet wél aan wie en voor hoeveel hij de goederen zo snel mogelijk kan verkopen.

Er zijn heel veel verschillende goederen die een Opkoper op kan kopen. Voorbeelden zijn bedrijfsinventarissen zoals machines, meubilair, bedrijfsauto’s en computers, maar ook overtollige voorraden, faillissementen, oud papier of metalen. Er bestaan algemene Opkopers, maar ook Opkopers die specifieke goederen opkopen. Zij hebben zich bijvoorbeeld gespecialiseerd in horecagoederen of in faillissementen.

De Opkoper koopt de spullen voor een zo laag mogelijk bedrag in en probeert deze voor een zo hoog mogelijk bedrag weer te verkopen. Zijn doel is om hiermee winst te maken.


Past het beroep Opkoper bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Opkoper per stad

Vacatures Opkoper Alkmaar

Vacatures Opkoper Almelo

Vacatures Opkoper Almere

Vacatures Opkoper Alphen aan den Rijn

Vacatures Opkoper Amersfoort

Vacatures Opkoper Amstelveen

Vacatures Opkoper Amsterdam

Vacatures Opkoper Apeldoorn

Vacatures Opkoper Arnhem

Vacatures Opkoper Assen

Vacatures Opkoper Bergen op Zoom

Vacatures Opkoper Breda

Vacatures Opkoper Capelle aan den IJssel

Vacatures Opkoper Delft

Vacatures Opkoper Den Bosch

Vacatures Opkoper Den Haag

Vacatures Opkoper Den Helder

Vacatures Opkoper Deventer

Vacatures Opkoper Doetinchem

Vacatures Opkoper Dordrecht

Vacatures Opkoper Ede

Vacatures Opkoper Eindhoven

Vacatures Opkoper Emmen

Vacatures Opkoper Enschede

Vacatures Opkoper Gouda

Vacatures Opkoper Groningen

Vacatures Opkoper Haarlem

Vacatures Opkoper Haarlemmermeer

Vacatures Opkoper Heerlen

Vacatures Opkoper Helmond

Vacatures Opkoper Hengelo

Vacatures Opkoper Hilversum

Vacatures Opkoper Hoogeveen

Vacatures Opkoper Hoorn

Vacatures Opkoper Katwijk

Vacatures Opkoper Leeuwarden

Vacatures Opkoper Leiden

Vacatures Opkoper Lelystad

Vacatures Opkoper Maastricht

Vacatures Opkoper Middelburg

Vacatures Opkoper Nieuwegein

Vacatures Opkoper Nijmegen

Vacatures Opkoper Oss

Vacatures Opkoper Purmerend

Vacatures Opkoper Roermond

Vacatures Opkoper Roosendaal

Vacatures Opkoper Rotterdam

Vacatures Opkoper Schiedam

Vacatures Opkoper Spijkenisse

Vacatures Opkoper Terneuzen

Vacatures Opkoper Tilburg

Vacatures Opkoper Utrecht

Vacatures Opkoper Veenendaal

Vacatures Opkoper Venlo

Vacatures Opkoper Vlaardingen

Vacatures Opkoper Westland

Vacatures Opkoper Zaanstad

Vacatures Opkoper Zeist

Vacatures Opkoper Zoetermeer

Vacatures Opkoper Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Opkoper

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Opkoper?

Hoeveel een Opkoper verdient, hangt heel erg af van het deelgebied waar hij zich op richt, zijn ervaring, zijn netwerk en zijn ondernemerskwaliteiten. Het bedrag kan naar schatting uiteenlopen van zo’n €1800,- tot €3000,- bruto per maand.

Vaak werkt een Opkoper als zelfstandige. Werkt hij bij een organisatie in dienst is, dan hangen ook de secundaire arbeidsvoorwaarden af van de branche waarin de Opkoper werkzaam is.


Meer weten over het salaris Opkoper

Salaris aankomend Opkoper Salaris junior Opkoper Wat is het salaris van een medior Opkoper? Welk salaris krijgt een senior Opkoper?


Hoe word je een Opkoper? 

 

Een Opkoper hoeft geen specifieke opleiding te hebben gevolgd. Wel is het van belang dat er ondernemersbloed door de aderen van de Opkoper stroomt. Hij moet risico’s durven nemen. Ook is het vanzelfsprekend van belang dat de Opkoper kennis heeft van de goederen die hij opkoopt. Die kan hij eventueel opdoen tijdens een opleiding.

Ook is het mogelijk, maar niet noodzakelijk, om een opleiding Handel of soortgelijke opleiding te volgen. Hier leer je bijvoorbeeld alles over commerciële mogelijkheden. Deze opleiding kan op diverse niveaus gedaan worden. Wel wordt handel in deze opleiding heel breed benaderd. Het zal niet alle specifieke handelssectoren behandelen. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Opkoper

Er zijn geen opleidingen Opkoper aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Opkoper in werkt

Bekijk alle opleidingen Handel, Groothandel & Detailhandel


Omscholen tot Opkoper

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Opkoper. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Opkoper

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Opkoper

Als je Opkoper wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Opkoper zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Opkoper

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Opkoper?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Opkoper

Een Opkoper heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Durf
Durf

Steekwoorden Competentie Durf / Lef / Moed:

lef, doorzetten, confrontatie, risico's, resultaatgericht, ambitie, flexibiliteit, moed 

Omschrijving

Deze mensen nemen risico’s en nemen beslissingen. Hiermee proberen ze een voordeel te behalen. In discussies hoor je deze persoon regelmatig en ze zijn niet bang om confrontaties aan te gaan. Bij tegenslagen komen ze met een, soms niet populaire maar noodzakelijke, oplossing. 

Sterke punten
Deze mensen houden van een uitdaging en gaan graag een discussie aan. Durfals zijn meestal resultaatgericht en nemen risico’s en beslissingen om hun doel te behalen. Beslissingen kunnen onbekende gevolgen hebben, deze mensen zijn dan vaak ook flexibel. Ze passen zich makkelijk aan en laten zich niet uit het veld slaan. Het zijn dan ook doorzetters die sterk in hun schoenen staan.

Zwakke punten
Soms kan het zijn dat deze mensen te gewaagde beslissingen nemen. Ze nemen dan door hun impulsiviteit te grote risico’s. Durfals kunnen dan ook onbetrouwbaar overkomen. 

Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn

Steekwoorden: cijfers, onderhandelen, geld, bewustzijn, creativiteit

Omschrijving

Deze mensen hebben een goed beeld van de cijfers. Zij weten bijvoorbeeld wat de inkomsten en uitgaven zijn van de organisatie. Zij kunnen de waarden van geld realistisch schatten en weten ook hoe ze dit toe kunnen passen in hun werkzaamheden. Ze weten hoe ze de financiële situatie kunnen verbeteren.

Sterke punten
Mensen die financieel bewust zijn, zijn vaak ook creatief. Zij weten de waarde van geld en wat ze daarvoor kunnen krijgen. Op een creatieve manier proberen zij zoveel mogelijk voor een bepaald bedrag te krijgen. Bij deze competentie passen ook de competenties ‘overtuigen’ en ‘onderhandelen’. Over geld wordt altijd gepraat en deze personen willen zoveel mogelijk waar voor hun geld. Ze willen onderhandelen en de ander overtuigen van hun standpunten. Ook weten ze waar ze op kunnen besparen en waar winsten te behalen zijn. 

Zwakke punten
Mensen die teveel met cijfers bezig zijn, kunnen de aandacht voor andere zaken verliezen. Zo kan het gebeuren dat zij geen ruimte meer overlaten voor andere creatieve ideeën. Ook kunnen zij zodanig streven naar winst, dat bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers wordt ondergesneeuwd.

Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien

Steekwoorden: proactief, ondernemend, toekomst, ambitieus

Omschrijving

Deze personen komen zelf met oplossingen of nieuwe ideeën. Ze zien bepaalde kansen en proberen hierop in te spelen. Met het oplossen van problemen of het maken van taken reageren deze personen proactief. Ze staan vooraan om iets te ondernemen.

Sterke punten
Proactiviteit is een eigenschap die direct wordt gekoppeld aan initiatiefnemende personen. Ze zijn ook ambitieus. Ze willen dingen verbeteren, problemen oplossen, doelen stellen en die ook bereiken. Daarnaast komen ze vaak met creatieve ideeën en kijken daarbij optimistisch naar de toekomst.

Zwakke punten
Deze personen kunnen overijverig overkomen. Ze hebben altijd ideeën en oplossingen. Deze competentie wordt dan ook weleens gekoppeld aan de term bemoeial. Een idee opperen wanneer dit niet gewenst is, kan voor veel mensen frustrerend zijn. Daarnaast kunnen iniatiefnemers betweterig overkomen, omdat zij altijd vooraan staan. Anderen krijgen dan minder kans hun ideeën op tafel te leggen.

 

Netwerken
Netwerken

Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit

Omschrijving

Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.

Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.

Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.

Onderhandelen
Onderhandelen

Steekwoorden: overtuigen, luisteren, creativiteit, durf, bemiddelen

Omschrijving

In bepaalde situaties is het nodig dat er onderhandeld wordt. Onderhandelaars proberen op een bepaalde manier te onderhandelen zodat het voor beide partijen een win-winsituatie is. Zij maken hierbij gebruik van argumenten, maar luisteren ook naar het verhaal van anderen. Tijdens onderhandelingen komt deze persoon met verschillende ideeën die het conflict op een goede manier kan oplossen.

Sterke punten
Onderhandelaars kunnen goed overtuigen, maar ook luisteren. Zij proberen voor beide partijen de beste oplossing te zoeken. Verder zijn deze mensen vaak creatief en durven ze ideeën te opperen.

Zwakke punten
Teveel willen onderhandelen, kan leiden tot frustratie. Er zijn onderhandelaars die overal een onderhandeling/wedstrijd van maken. Hierdoor kan het lijken alsof ze niet luisteren of niets aannemen van andere mensen. Dit wekt irritaties op. Tevens kunnen tijdens een onderhandeling de spanningen nog weleens oplopen, waardoor het kan zijn dat een onderhandelaar ‘op de man gaat spelen’. Hij wil inspelen op de emoties om zo de ander te overtuigen van zijn gelijk.

Ondernemerschap
Ondernemerschap

Steekwoorden: ambitieus, doorzettingsvermogen, durf, kansrijk

Omschrijving

Deze mensen hebben kennis op veel verschillende gebieden. Zij zien nieuwe kansen en bedreigingen van de markt en durven nieuwe producten op de markt te lanceren. Zij nemen hierbij risico’s en proberen zakelijke voordelen te behalen. Zij spelen in op ‘gaten’ in de markt. Hierbij proberen zij zowel hun eigen belangen als de belangen van eventuele gebruikers goed in de gaten te houden. Deze ondernemers doen onderzoek naar haalbaarheid, klantvriendelijkheid en proberen hierop te anticiperen.  

Sterke punten
Mensen die over deze competentie beschikken zien overal mogelijkheden. Zij creëren kansen en nemen gedurfde besluiten. Deze mensen kunnen hun producten goed verkopen en weten zakelijke contracten binnen te halen. Daarnaast zijn deze mensen echte doorzetters, zij willen graag hun eigen gestelde doelen behalen. Goed kunnen netwerken valt ook onder de competentie ondernemerschap. Deze mensen zijn goed in het contact leggen en houden met mensen.

Zwakke punten
Een valkuil kan zijn dat deze ondernemer teveel risico’s neemt. Daarnaast kan de ondernemer zich ook opdringen aan de kopers. Het ondernemerschap brengt ook een risico met zich mee, deze mensen zetten zich voor 150% in voor de onderneming, hierdoor is de kans groter dat ze overspannen raken van het harde werken.

Vaardigheden Opkoper

  • Beslissingen nemen
  • Afwegen
  • Prioriteiten stellen
  • Bereid om risico's te nemen
  • Besluitvaardigheid
  • Positiviteit
  • Cijfermatigheid
  • Onderhandelen
  • Rekenvaardigheid
  • Proactiviteit
  • Ondernemendheid
  • Oplossingsgerichtheid
  • Luistervaardigheid
  • Kansen zien
  • Contacten leggen
  • Overtuigingskracht
  • Creativiteit
  • Bemiddelen
  • Ambitie
  • Doorzettingsvermogen
  • Durf
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Opkoper nodig? 

 

Persoonstypen die passen bij een Opkoper zijn Succesvolle Werker en Waarnemer.

Het is van belang dat de Opkoper ondernemend is. Hij moet risico’s durven nemen, zelfverzekerd zijn, doelgericht te werk gaan en de klant kunnen overtuigen van de koop. Tevens is het belangrijk dat de Opkoper kennis heeft van zaken en betrouwbaar en professioneel is (Succesvolle Werker).

Bovendien moet de Opkoper altijd op de hoogte blijven van wat er speelt in de branche waarin hij werkzaam is. Zo kan hij inspelen op de behoefte van de klant en altijd de meeste winst behalen (Waarnemer). 


Eigenschappen Opkoper

  • Enthousiasme
  • Zelfverzekerdheid
  • Ondernemendheid
  • Waarnemendheid
  • Gedetailleerdheid
  • Leergierigheid



Wat zijn de baankansen voor een Opkoper?

 

Het arbeidsmarktperspectief voor een Opkoper is over het algemeen goed. Er zijn altijd goederen te verhandelen, maar het ligt aan de kwaliteiten van de Opkoper en de branche waar hij zich op richt of hij succesvol is of niet. Van belang is dat de Opkoper een goed netwerk opbouwt en die goed onderhoudt. Als hij betrouwbaar is en goede deals sluit, kan hij zijn klantenkring uitbreiden en zo meer werk creëren. 


Doorgroei mogelijkheden Opkoper

Het beroep Opkoper is onderdeel van de beroepsfamilie Vuilnissorteerders.


Waar werkt een Opkoper?

 

Vaak werkt een Opkoper als zelfstandige. Het is ook mogelijk dat een Opkoper met een andere Opkoper samenwerkt of goederen inkoopt voor een organisatie. Een Opkoper is werkzaam in de profitsector, want het doel van de inkoop en verkoop van spullen is het behalen van zo veel mogelijk winst.


Met wie werkt een Opkoper samen? 

 

Een Opkoper heeft de meeste contact met klanten. De Opkoper is door hen gevraagd om goederen te op te kopen, of de Opkoper stapt zelf op hen af. Er moeten deals worden gesloten, dus de Opkoper moet goed kunnen onderhandelen en overtuigen. Ook moet de Opkoper goed contact met de klant houden en een netwerk opbouwen.

Om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de branche, kan het zijn dat een Opkoper zich af en toe laat bijpraten door Professionals.

Als een Opkoper voor een organisatie werkt, komt hij ook in aanraking met zijn Leidinggevende. 


  • Klanten
  • Professionals
  • Leidinggevende
Opkoper

Verwante beroepen Opkoper:

Handelaar
Salaris: €2300 tot €4800
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO WO
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Opkoper in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Klanten
  • Professionals
  • Leidinggevende

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1800 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar