Podoloog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Podoloog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Podoloog? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Podoloog wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Podoloog, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Podoloog


Vacatures Podoloog

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Podoloog?

De Podoloog is een voetspecialist of voetkundige. De Podoloog houdt zich bezig met de podologie. Dit betekent letterlijk voetkunde.

 

De Podoloog is gespecialiseerd in de herkenning en behandeling van aandoeningen aan de voet en de enkel. Ook kan de Podoloog houdingklachten die een relatie hebben met de voet herkennen en behandelen. Voor voeten zijn goede schoenen erg belangrijk. De schoen en de schoenzool moeten een eenheid vormen met de voet. Om deze reden is de Podoloog dan vaak ook een schoenspecialist. Een goede schoenmaker kan daarom ook opgeleid zijn als Podoloog.

 

Mensen met algemene voet- en houdingklachten of klachten als gevolg van een aandoening behoren tot de doelgroep van de Podoloog. Vaak worden deze mensen door een medisch specialist doorverwezen naar de Podoloog. Nauw verwant aan de Podoloog is de podoposturale therapeut. Dit is een medisch vooropgeleide houdingstherapeut. Het accent ligt op houdingsklachten met de voeten als aangrijpingspunt voor behandeling.


Past het beroep Podoloog bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Podoloog per stad

Vacatures Podoloog Alkmaar

Vacatures Podoloog Almelo

Vacatures Podoloog Almere

Vacatures Podoloog Alphen aan den Rijn

Vacatures Podoloog Amersfoort

Vacatures Podoloog Amstelveen

Vacatures Podoloog Amsterdam

Vacatures Podoloog Apeldoorn

Vacatures Podoloog Arnhem

Vacatures Podoloog Assen

Vacatures Podoloog Bergen op Zoom

Vacatures Podoloog Breda

Vacatures Podoloog Capelle aan den IJssel

Vacatures Podoloog Delft

Vacatures Podoloog Den Bosch

Vacatures Podoloog Den Haag

Vacatures Podoloog Den Helder

Vacatures Podoloog Deventer

Vacatures Podoloog Doetinchem

Vacatures Podoloog Dordrecht

Vacatures Podoloog Ede

Vacatures Podoloog Eindhoven

Vacatures Podoloog Emmen

Vacatures Podoloog Enschede

Vacatures Podoloog Gouda

Vacatures Podoloog Groningen

Vacatures Podoloog Haarlem

Vacatures Podoloog Haarlemmermeer

Vacatures Podoloog Heerlen

Vacatures Podoloog Helmond

Vacatures Podoloog Hengelo

Vacatures Podoloog Hilversum

Vacatures Podoloog Hoogeveen

Vacatures Podoloog Hoorn

Vacatures Podoloog Katwijk

Vacatures Podoloog Leeuwarden

Vacatures Podoloog Leiden

Vacatures Podoloog Lelystad

Vacatures Podoloog Maastricht

Vacatures Podoloog Middelburg

Vacatures Podoloog Nieuwegein

Vacatures Podoloog Nijmegen

Vacatures Podoloog Oss

Vacatures Podoloog Purmerend

Vacatures Podoloog Roermond

Vacatures Podoloog Roosendaal

Vacatures Podoloog Rotterdam

Vacatures Podoloog Schiedam

Vacatures Podoloog Spijkenisse

Vacatures Podoloog Terneuzen

Vacatures Podoloog Tilburg

Vacatures Podoloog Utrecht

Vacatures Podoloog Veenendaal

Vacatures Podoloog Venlo

Vacatures Podoloog Vlaardingen

Vacatures Podoloog Westland

Vacatures Podoloog Zaanstad

Vacatures Podoloog Zeist

Vacatures Podoloog Zoetermeer

Vacatures Podoloog Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Podoloog

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Podoloog?

Een beginnend Podoloog verdient vaak rond de €1800,-. Dit salaris kan oplopen tot ongeveer €3240,-. Het salaris is afhankelijk van de organisatie waar de Podoloog werkt.


Meer weten over het salaris Podoloog

Salaris aankomend Podoloog Salaris junior Podoloog Wat is het salaris van een medior Podoloog? Welk salaris krijgt een senior Podoloog?


Hoe word je een Podoloog? 

De stichting LOOP (Landelijk Overkoepelend Orgaan voor de Podologie) ziet toe op de kwaliteit van de opleiding. Een Podoloog die bij deze stichting staat geregistreerd heeft een opleiding gevolgd aan de Academie voor Podologie. Deze opleiding heeft een HBO status. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Podoloog

Er zijn geen opleidingen Podoloog aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Podoloog in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie


Omscholen tot Podoloog

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Podoloog. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Podoloog

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Podoloog

Als je Podoloog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Podoloog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Podoloog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Podoloog?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Podoloog

Een Podoloog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Vaardigheden Podoloog

  • Analyseren
  • Systematisch denken
  • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
  • Evalueren
  • Redeneren
  • Vernieuwend zijn
  • Verbeeldingskracht
  • Creatief denken
  • Vriendelijkheid
  • Respectvol
  • Dienstverlenendheid
  • Luistervaardigheid
  • Belangstelling hebben
  • Vragen stellen
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Podoloog nodig? 

De Podoloog moet een goed inzicht hebben in de houding, problemen met de houding en de oorzaken van deze problemen. De Podoloog moet goed naar de klant kunnen luisteren om zo tot de beste mogelijke behandeling te komen (Gever). De Podoloog moet op zoek naar de oplossing die het beste werkt voor de Podoloog en de klant (Bemiddelaar).


Eigenschappen Podoloog

  • Empathie
  • Diplomatiek
  • Zorgzaamheid
  • Behulpzaamheid
  • Vriendelijkheid



Wat zijn de baankansen voor een Podoloog?

Er is vraag naar Podologen, maar deze vraag is niet enorm groot. De Podoloog kan doorgroeien door als zelfstandige te gaan werken of ook schoenmaker te worden en zo specifiek voor bepaalde houdingsklachten aangepaste schoenen ontwikkelen.


Doorgroei mogelijkheden Podoloog

Het beroep Podoloog is onderdeel van de beroepsfamilie Podologen en podotherapeuten.


Waar werkt een Podoloog?

De Podoloog werkt soms als zelfstandig ondernemer. Verschillende schoenmakers hebben ook een opleiding tot Podoloog gevolgd en hebben hun eigen onderneming opgericht. Ook kan de Podoloog bij een medisch centrum werkzaam zijn. De Podoloog kan daarmee in zowel de profit als de non-profit sector werkzaam zijn.


Met wie werkt een Podoloog samen? 

De Podoloog heeft vaak mensen die doorgewezen zijn door een medisch specialist. Soms werkt de Podoloog ook als schoenmaker. Als dat niet het geval is, kan de Podoloog wel contacten hebben met goede en deskundige schoenmakers. De Podoloog kan dan klanten doorverwijzen en zo optimaal helpen.


  • Medisch specialist
  • Schoenmaker
  • Schoenspecialist
Podoloog

Alles over het beroep Podoloog in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Medisch specialist
  • Schoenmaker
  • Schoenspecialist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1800 tot €3240

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar