Software Engineer worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Software Engineer worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Software Engineer worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Software Engineer? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Software Engineer goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Software Engineer?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Software Engineer wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Software Engineer.

Alles over hoe je Software Engineer kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Software Engineer?

Een opleiding in Informatica (WO/HBO), met mogelijk een Master in Software Engineering is een goede basis voor het vak van Software Engineer. Tijdens deze opleiding leer je de fundamenten van programmeren, algoritmen, datastructuren, softwareontwerp en andere relevante onderwerpen.

Je wordt alleen niet zomaar Software Engineer, want je hebt meestal al wat jaren ervaring nodig als Software ontwikkelaar, of je moet na je opleiding nog een specifiek traineeship volgen.

Ook voor Software Engineer geld dat er meerdere wegen zijn om er te komen. Naast het reguliere onderwijs zijn er meerdere manieren om de kennis en ervaring op te doen. Er zijn veel verschillende trainingen en cursussen waarmeeje solide programmeervaardigheden kunt ontwikkelen. Dit betreft het leren van programmeertalen zoals Java, C++, Python of JavaScript, maar vooral ook het begrijpen van de principes van objectgeoriënteerd programmeren en softwareontwikkeling.

Naast theoretische kennis is praktische ervaring essentieel. Dit kan je doen door mee te werken aan softwareprojecten, of deel te nemen aan open-sourceprojecten. Hiermee kan je de benodigde praktijkervaring op doen, je kunt je geleerde vaardigheden toe passen in echte scenario's. Dit leert je ook om te werken in teamverband, hetgeen noodzakelijk is om als Software engineer te kunnen werken.

Welke stappen moet ik zetten om Software Engineer te worden?

Als je Software engineer wilt worden zijn dit de belangrijkste zaken waar je aan moet denken:

  • Blijf leren en blijf op de hoogte: De software-engineeringsector evolueert voortdurend, dus het is belangrijk om je kennis en vaardigheden voortdurend bij te houden. Blijf op de hoogte van nieuwe technologieën, programmeertalen en best practices door boeken, online cursussen, workshops en conferenties te volgen.
  • Bouw een portfolio: Het is nuttig om een portfolio op te bouwen met voorbeelden van je werk, zoals projecten, applicaties of websites die je hebt ontwikkeld. Dit geeft potentiële werkgevers een goed beeld van je vaardigheden en ervaring.
  • Doe praktijkervaring op: Je zou een stage of traineeship kunnen volgen, of eerst werken als Software ontwikkelaar. Dit heb je nodig om om hands-on ervaring op te doen in dit vakgebeid. Zo kan je leren van ervaren professionals en werken aan echte projectenwoordoor je leert wat er echt toe doet.
  • Leer samenwerken en communiceren: Als Software engineer werk je vaak in teamverband, dus het is belangrijk om goed te kunnen samenwerken en effectief te communiceren met teamleden, klanten en andere belanghebbenden. Het is belangrijk dat je effectief leert  te communiceren over technische onderwerpen.
  • Focus op jouw professionele ontwikkeling: Blijf jezelf ontwikkelen als Software engineer, bijvoorbeeld door lid te worden van developer communities, of deel te nemen aan meetups, workshops en trainingen die relevant zijn voor jouw vakgebied.

 

Het proces om Software engineer te worden is een continu leerproces. Het vereist toewijding, praktijkervaring en de bereidheid om bij te blijven met nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied. Wanneer je dit hebt is de kans groot dat jij een Software Engineer kan worden!

Welke vaardigheden heb je nodig om Software Engineer te worden?

Om Software Engineer te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Software Engineer zijn Creatief denken, Nieuwe oplossingen bedenken en Doorzettingsvermogen. Ook zijn Ambitie, Doelgericht werken en Verbanden leggen belangrijke vaardigheden als je Software Engineer wilt worden. Verder zijn Buiten kaders denken, Durf en Consequent handelen ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Software Engineer te worden?

Als je Software Engineer wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Software Engineer

  • Accuratesse
  • Analytisch
  • Conceptueel denken
  • Creativiteit
  • Discipline
  • Innovatief
  • Plannen en organiseren
  • Resultaatgerichtheid
  • Technisch inzicht
  • Visie

Welke eigenschappen heb je nodig om Software Engineer te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Software Engineer te worden zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel. Andere belangrijke eigenschappen zijn Enthousiasme, Zelfverzekerdheid en Ondernemendheid.


Met welke persoonstypen kun je Software Engineer worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Software Engineer. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Software Engineer zijn de Perfectionist en de Succesvolle werker.

Om een applicatie goed in elkaar te kunnen zetten, moet alles precies goed ontworpen en geprogrammeerd worden. De Software Engineer streeft dus naar een functionerend, gebruiksvriendelijk en compleet eindresultaat (Perfectionist).

Om daar te kunnen komen, moeten creatieve, efficiënte oplossingen gevonden worden die de Software Engineer in een succesvol programma om moet weten te zetten (Succesvolle werker).

Opleiding Software Engineer

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Software Engineer kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Software Engineer. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Software Engineer. Maar ook cursussen en trainingen voor de Software Engineer.

Top 5 opleidingen Software Engineer

Uitgelicht
Gratis infosessie omscholing naar de IT
SAFe® Agile Software Engineering (ASE)
Korte beschrijving "Voortdurende aandacht voor een hoge technische kwaliteit en voor een goed ontwerp versterken agility." Deze praktische training laat jouw team meer waarde leveren, door focus op dit agile …
SAFe® Agile Software Engineering (ASE)
TMAP® Suite Test Engineer (ook Live Online)
Inhoud van de training In deze 3 daagse training krijgt de deelnemer inzicht in de kaders van het gestructureerd testen volgens TMap NEXT®. Hoe testsets op te stellen en testen …
TMAP® Suite Test Engineer (ook Live Online)
Data Modelleren Advanced
Korte beschrijving Je leest geregeld data modellen en hebt zelf ook wel eens een ERD gemaakt of misschien zelfs een model vanaf scratch opgesteld. De kern is je wel duidelijk …
Data Modelleren Advanced
AWS Software Development Engineer Bundle | CLF-C02 + DVA-C02 + DOP-C01
AWS Software Development Engineer Bundle Develop, construct, and maintain software across platforms and devices. AWS Certified Cloud Practitioner – Fundamentals (CLF-C02) This fundamental-level training is for individuals who want to …
AWS Software Development Engineer Bundle | CLF-C02 + DVA-C02 + DOP-C01

Omscholen tot Software Engineer

Hoe kan je omscholen tot Software Engineer? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Software Engineer zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Software Engineer

Wil je omscholen naar Software Engineer? Dan is je eerste stap om Software Development of Webdevelopment te leren. Er zijn wel specifieke Software Engineering Traineeships, maar die zijn voornamelijk bedoeld voor recent afgestudeerde HBO/WO'ers.

Er zijn Development Traineerships die je een goede basis geven als Software- of Webdeveloper. Wanneer je het ontwikkelen goed onder de knie hebt zou je, wanneer je wilt kunnen richten op het leren van engineering principes en je meer met het ontwerpen van software kunnen richten dan met het ontwikkelen van de software.

Omscholen naar IT of Software Development met salaris?

Er zijn tegenwoordig veel manier om je om te scholen naar de IT. Een goed programma om erachter te komen of dit bij jou past is Pathways. Er zijn iedere week gratis infosessie om te kijken omscholen naar de IT iets voor jou is. 

Gratis infosessie omscholing naar de IT

 

Omscholen tot Software Engineer met baangarantie

Wat betekent omscholen met baangarantie eigenlijk? Een opleiding of omscholing met baangarantie sluit zo goed aan bij de praktijk dat je na het behalen van de theorie gelijk aan het werk kan. Vaak is het ook zo dat de opleider of omschoolspecialist je helpt met het vinden van een baan. Het kan zijn dat je voordat je de opleiding begint solliciteert, of na het behalen van je opleiding.

Gratis omscholen tot Software Engineer

Er bestaan ook (voor jou) gratis opleidingen met baangarantie, in dat geval betaald meestal jouw nieuwe werkgever de opleiding. In sommige gevallen schiet de opleider deze kosten voor, soms betaal je zelf een gedeelte, of soms wordt jouw omscholing betaald door het UWV of met een andere subsidie. Het is belangrijk dat je vooraf goed deze voorwaarden duidelijk hebt en de bij jou passende vorm kiest.

Omscholen tot Software Engineer met salaris

Omscholen met salaris is misschien wel de meest aantrekkelijke vorm, want je wordt op dat moment betaald terwijl je de opleiding doet. In dit geval zal je al wel zijn aangenomen door jouw nieuwe werkgever, dus je moet voor deze vorm eerst solliciteren. Staar je echter niet blind op deze variant. In sommige gevallen zal je eerst een stuk(je) van de opleiding eerst in eigen tijd moeten doen, of een gedeelte van de opleiding zelf moeten betalen. Dat doe je dan om jouw geschiktheid en motivatie aan te tonen.

Omscholen is sowieso in jezelf investeren, dat doe je vooral met je eigen tijd, of door een stukje van de opleiding te betalen. In sommige gevallen kan je ook betekenen dat je in het begin een stapje terug zet in salaris. Dat zal je ervoor over moeten hebben, want de grote winst zit er voor jou in dat je een nieuw beroep leert, meer mogelijkheden en betere baankansen hebt. En natuurlijk dat je er na een bepaalde periode in salaris op vooruit gaat.

Omscholen tot Software Engineer voor 50+

Het is voor niet ieder beroep mogelijk om op latere leeftijd te omscholen. In sommige gevallen gaat het helaas om vooroordelen, in sommige gevallen is het een gevolg van de aard van het werk. Zo zal je als zonnepanelen monteur terwijl je op het (vaak schuine) dak staat 25 kilo zware panelen moeten kunnen tillen. Daar moet je echt sterk en fit voor zijn. Er zijn zeker 50plussers zijn die zo fit zijn, maar zeker niet iedereen.

Er zijn een aantal beroepen waar ervaring en sector overdraagbare vaardigheden juist worden gewaardeerd. Een voorbeeld daarvan is het beroep Schilder, hiervoor dien je met geduld en precisie aan het werk te gaan. Daarom is er ook voor 50-plussers een goede omscholing tot Schilder met baangarantie en salaris!

Een ander beroep waar je als 50plusser goed terecht kan is CNC-operator. Dat is een mooi en goed betaald beroep,  waarvoor je ook grondig en geduldig moet werken. Dus je kunt als 50plusser ook omscholen tot CNC Operator met baangarantie en salaris!

Hoe solliciteer je op een omschool vacature tot Software Engineer?

Het sollicitatieproces voor een omschoolvacature is zwaarder dan een gewone vacature tot Software Engineer. Dit komt omdat je het beroep nog niet kunt uitoefenen op het moment dat je solliciteert. Je hebt waarschijnlijk al wel de passende basisvaardigheden, bent leergierig en hebt de juiste motivatie, maar voor jouw nieuwe werkgever is het wel een groter risico om jou aan te nemen dan iemand die ervaring heeft als Software Engineer.

Je zult je dus extra goed moeten voorbereiden en kunnen aantonen dat je de basis skillset en grote motivatie hebt. In veel gevallen helpt jouw opleider je mee met de voorbereiding, zoals dat je al een basismodule van de opleiding hebt gedaan waarmee jij jouw geschiktheid kan aantonen.

De eerste stap is vaak jouw reactie op de betreffende omschoolvacature. Je doet na of tijdens deze sollicitatie vaak een eenvoudige test voor de eerste selectie. Daarna krijg je meestal contact met een opleidingsadviseur die samen met jou kijkt of jij het in je hebt om te kunnen omscholen tot Software Engineer. In feite is dit de eerste sollicitatieronde, vergelijkbaar als je via een uitzendbureau of een recruiter een nieuwe baan zoekt.

Als je door die ronde bent, wordt je gematcht aan je nieuwe werkgever. Dan begint het zware werk, want bij je eerste gesprek met de opleider is het prima wanneer je nog in de oriënterende fase zit. Maar wanneer je met jouw mogelijk toekomstige werkgever spreekt zal je goed beslagen ten ijs moeten komen.

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Software Engineer?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Software Engineer. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Om Software Engineer te kunnen worden heb je een aantal basisvaardiheden nodig. Deze zijn Technisch inzicht, Probleemoplossen vermogen, Innovatief, Samenwerken en Resultaatgerichtheid.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Software Engineer?

Als je wilt omscholen tot Software Engineer is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Software Engineer

Wat verdient een Software Engineer? Het salaris van een Software Engineer begint bij €2800,- bruto per maand. Een ervaren Software Engineer verdient tot maximaal €7000,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Welke taken heeft een Software Engineer?

De taken van een Software Engineer kunnen variëren per project en werkgever, dit zijn de meest voorkomende:

  • Softwareontwerp: Een Software engineer werkt mee aan het ontwerp van softwareoplossingen. Dit omvat het identificeren van de functionele en technische vereisten, het maken van de systeemarchitectuur en het plannen van de structuur van de softwaretoepassing.
  • Programmeren: Software engineers schrijven code in programmeertalen zoals Java, C++, Python, enz. Ze implementeren algoritmen en gegevensstructuren om de gewenste functionaliteit te bereiken. Een Software engineer testen en debugt de code om ervoor te zorgen dat de software correct werkt.
  • Softwareontwikkeling: Software engineers zijn betrokken bij het gehele ontwikkelingsproces, van concept tot oplevering. Samen met andere teamleden, zoals productmanagers, ontwerpers en testers zorgen ze ervoor dat de software op tijd en binnen de gestelde specificaties wordt ontwikkeld.
  • Onderhoud en debugging: Naast het ontwikkelen van nieuwe software, kan een Software engineers ook verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van bestaande softwaretoepassingen. Dit omvat montitoren en het identificeren en oplossen van bugs. Updates uitvoeren en de prestaties van de software verbeteren.
  • Samenwerking en communicatie: Software engineers werken vaak in teams en moeten effectief kunnen communiceren en samenwerken met anderen. Een Software Engineer heeft een grote rol in het bespreken van projectvereisten en de refinement. Ze delen hun kennis en bieden technische ondersteuning aan collega's.
  • Onderzoek en innovatie: Een Software engineer moet goed op de hoogte blijven van nieuwe technologieën, trends en ontwikkelingen in de software-industrie. Een Software engineer kan ook betrokken zijn bij onderzoek en innovatie om nieuwe softwareoplossingen en standaarden te ontwikkelen.

Alle opleidingen Software Engineer

Software testing basis

Software testing basis

Lesmethode : Klassikaal Algemeen : Software testing is niets anders dan het vaststellen in hoeverre de software aan bepaalde eisen voldoet. Tijdens deze 5-daagse software testing basis cursus leer je het belang van testen, wat er getest kan worden (testobject), …

  • Onderwerp opleiding Software Engineer
  • Lesmethode Klassikaal
  • Prijs € 3.125,00
  • Duur 5 dagen
TMAP Suite Test Engineer

TMAP Suite Test Engineer

TMAP Suite Test Engineer During Tmap Suite Test Engineer training, which lasts 3 days, the participant gains insight into the frameworks of structured testing according to TMap® Suite. How to set up test sets and develop tests. The acceptance test …

  • Onderwerp opleiding Software Engineer
  • Lesmethode Klassikaal
  • Prijs € 1.145,00
  • Duur 3 dagen
TMap Suite® Test Engineer

TMap Suite® Test Engineer

The IT industry is changing rapidly, and the subject of tester is therefore becoming increasingly complex. In recent years, the number of new development methods, people and technologies in IT has increased. The importance of excellent software quality is also …

  • Onderwerp opleiding Software Engineer
  • Lesmethode Klassikaal
  • Prijs € 990,00
  • Duur 3 dagen
Make IT Work ( Software Engineering)

Make IT Work ( Software Engineering)

Uitgebreid Een kwalitatief en duurzaam omscholingstraject mét baangarantie. Ben jij op zoek naar mogelijkheden om je te laten omscholen naar de IT, mét baangarantie? Droom jij van een baan als software engineer/software developer maar beschik je niet over de juiste …

  • Onderwerp opleiding Software Engineer
  • Lesmethode Klassikaal
  • Prijs € 1.000,00
  • Duur 11 maanden
Software testing basis (Virtueel)

Software testing basis (Virtueel)

Lesmethode : Virtueel Algemeen : Software testing is niets anders dan het vaststellen in hoeverre de software aan bepaalde eisen voldoet. Tijdens deze 5-daagse software testing basis cursus leer je het belang van testen, wat er getest kan worden (testobject), …

  • Onderwerp opleiding Software Engineer
  • Lesmethode Klassikaal
  • Prijs € 3.125,00
  • Duur 5 dagen