Stadswacht: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Stadswacht: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Stadswacht? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Stadswacht wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Stadswacht, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Stadswacht


Vacatures Stadswacht

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Stadswacht?

De Stadswacht is een gemeentelijk toezichthouder. De Stadswacht maakt deel uit van de gemeente of is in dienst van een stichting. De Stadswacht werkt daarnaast veel samen met de politie. De Stadswacht heeft preventieve, dienstverlenende en corrigerende taken. Welke taken hij precies heeft, hangt af van de gemeente waar hij werkzaam is. Stadswachten werken meestal in middelgrote en grote gemeenten.

 

De Stadswacht heeft de bevoegdheid van een buitengewoon opsporingsambtenaar. Zijn taken voert hij grotendeels op straat uit. Hier houdt de Stadswacht toezicht op de openbare orde en zorgt voor netheid en veiligheid. Hij signaleert ongewenste situaties en meldt deze bij de gemeente, denk hierbij bijvoorbeeld aan een kapotte straatlantaarn of groenvoorzieningen die onderhoud nodig hebben.

 

De Stadswacht let op de handhaving van het betaald parkeren en mag proces verbaal opmaken. Ook bewaakt de Stadswacht parken, treinen, stations en biedt hulp bij evenementen in zijn gemeente. De Stadswacht heeft een dienstverlenende taak richting de inwoners van de gemeente en toeristen. Hij helpt hen waar nodig, brengt verdwaalde kinderen weer bij hun ouders en bemiddelt bij problemen op straat.


Past het beroep Stadswacht bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Stadswacht per stad

Vacatures Stadswacht Alkmaar

Vacatures Stadswacht Almelo

Vacatures Stadswacht Almere

Vacatures Stadswacht Alphen aan den Rijn

Vacatures Stadswacht Amersfoort

Vacatures Stadswacht Amstelveen

Vacatures Stadswacht Amsterdam

Vacatures Stadswacht Apeldoorn

Vacatures Stadswacht Arnhem

Vacatures Stadswacht Assen

Vacatures Stadswacht Bergen op Zoom

Vacatures Stadswacht Breda

Vacatures Stadswacht Capelle aan den IJssel

Vacatures Stadswacht Delft

Vacatures Stadswacht Den Bosch

Vacatures Stadswacht Den Haag

Vacatures Stadswacht Den Helder

Vacatures Stadswacht Deventer

Vacatures Stadswacht Doetinchem

Vacatures Stadswacht Dordrecht

Vacatures Stadswacht Ede

Vacatures Stadswacht Eindhoven

Vacatures Stadswacht Emmen

Vacatures Stadswacht Enschede

Vacatures Stadswacht Gouda

Vacatures Stadswacht Groningen

Vacatures Stadswacht Haarlem

Vacatures Stadswacht Haarlemmermeer

Vacatures Stadswacht Heerlen

Vacatures Stadswacht Helmond

Vacatures Stadswacht Hengelo

Vacatures Stadswacht Hilversum

Vacatures Stadswacht Hoogeveen

Vacatures Stadswacht Hoorn

Vacatures Stadswacht Katwijk

Vacatures Stadswacht Leeuwarden

Vacatures Stadswacht Leiden

Vacatures Stadswacht Lelystad

Vacatures Stadswacht Maastricht

Vacatures Stadswacht Middelburg

Vacatures Stadswacht Nieuwegein

Vacatures Stadswacht Nijmegen

Vacatures Stadswacht Oss

Vacatures Stadswacht Purmerend

Vacatures Stadswacht Roermond

Vacatures Stadswacht Roosendaal

Vacatures Stadswacht Rotterdam

Vacatures Stadswacht Schiedam

Vacatures Stadswacht Spijkenisse

Vacatures Stadswacht Terneuzen

Vacatures Stadswacht Tilburg

Vacatures Stadswacht Utrecht

Vacatures Stadswacht Veenendaal

Vacatures Stadswacht Venlo

Vacatures Stadswacht Vlaardingen

Vacatures Stadswacht Westland

Vacatures Stadswacht Zaanstad

Vacatures Stadswacht Zeist

Vacatures Stadswacht Zoetermeer

Vacatures Stadswacht Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Stadswacht

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Stadswacht?

De Stadswacht verdient afhankelijk van zijn ervaring tussen de €1900,- en €2800,-. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer vakantiedagen en een eindejaarsuitkering.


Meer weten over het salaris Stadswacht

Salaris aankomend Stadswacht Salaris junior Stadswacht Wat is het salaris van een medior Stadswacht? Welk salaris krijgt een senior Stadswacht?


Hoe word je een Stadswacht? 

De Stadswacht heeft meestal een bij zijn functie passende opleiding gevolgd. Hierin is de Stadswacht opgeleid in het handhaven van de regels op het gebied van parkeren, verkeer en milieu. In Nederland verricht de Stadswacht steeds meer een politietaak een heeft hierdoor een zwaardere functie. De MBO-opleiding Handhaver toezicht & veiligheid zal daarom in de toekomst verplicht worden voor de Stadswacht.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Stadswacht

Er zijn geen opleidingen Stadswacht aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Stadswacht in werkt

Bekijk alle opleidingen Overheid & Semi-overheid


Omscholen tot Stadswacht

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Stadswacht. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Stadswacht

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Stadswacht

Als je Stadswacht wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Stadswacht zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Stadswacht

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Stadswacht?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Stadswacht

Een Stadswacht heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Conflicten beheersen
Conflicten beheersen

Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren

Omschrijving

Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.

Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Sociabiliteit
Sociabiliteit

Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving

Omschrijving

Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.

Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.

Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.

Vaardigheden Stadswacht

  • Analytisch vermogen
  • Initiatief ontplooien
  • Inzicht in omgeving
  • Beslissingen nemen
  • Afwegen
  • Prioriteiten stellen
  • Integriteit
  • Zelfbeheersing
  • Bemiddelingskracht
  • Zelfsturing
  • Zelfontwikkeling
  • Durf
  • Luistervaardigheid
  • Spontaniteit
  • Sociaal gevoel
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Stadswacht nodig? 

De Stadswacht moet een omgeving goed snel in zich op kunnen nemen en snel in kunnen grijpen bij bepaalde situaties. De Stadswacht moet onafhankelijk keuzes en beslissingen kunnen maken (Baas). Daarnaast heeft de Stadswacht ook een dienstverlenende taak ten opzichte van burgers en toeristen en moet daarom goed hen wensen en behoeften kennen (Gever).


Eigenschappen Stadswacht

  • Overwicht
  • Gedrevenheid
  • Zelfverzekerdheid
  • Empathie
  • Behulpzaamheid
  • Vriendelijkheid



Wat zijn de baankansen voor een Stadswacht?

Veel grote en middelgrote gemeenten hebben een Stadswacht. Toch is er niet heel veel vraag naar Stadswachten. Doorgroeimogelijkheden zijn wel aanwezig, bijvoorbeeld binnen de gemeente of politie.

De actuele kans op werk voor een Stadswacht

Het beroep Stadswacht is onderdeel van de beroepsfamilie Ambulante beveiligers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Ambulante beveiligers is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Stadswacht

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Stadswacht

Het beroep Stadswacht is onderdeel van de beroepsfamilie Ambulante beveiligers.


Waar werkt een Stadswacht?

De Stadswacht werkt voor een gemeente of speciaal opgerichte stichting. De Stadswacht is werkzaam in de non-profit sector.


Met wie werkt een Stadswacht samen? 

De Stadswacht is werkzaam voor de gemeente of een stichting. Daarnaast werkt de Stadswacht veel samen met de politie.


Stadswacht

Alles over het beroep Stadswacht in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1900 tot €2800

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar