Ambassadeur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Ambassadeur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Ambassadeur? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Ambassadeur wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Ambassadeur, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Ambassadeur


Vacatures Ambassadeur

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Ambassadeur?

Als ambassadeur vertegenwoordigt men van oudsher de regering van een land in het buitenland, binnen een specifiek land of internationale organisatie. Tegenwoordig komt daar een alternatieve betekenis bij, namelijk als vertegenwoordiger van een organisatie of groep voor promotionele doeleinden. Zo zal een beroemdheid vaak de ambassadeur van een liefdadigheidsinstelling zijn, om zo meer publiciteit en geld binnen te kunnen halen voor het goede doel.

In de traditionele zin werkt een ambassadeur voor de staat, binnen het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het Ministerie beslist wie er naar welk land gestuurd wordt en wat de richtlijnen voor elke ambassadeur zijn. In sommige landen zal men voornamelijk aan het werk zijn om informatie in te winnen en een goede verstandshouding staande te houden. In landen waar mogelijk conflicten plaatsvinden kan een ambassadeur zich met een gijzelings-situatie of ramp bezig moeten houden, om te zorgen dat de Nederlanders die daar in moeilijkheden zijn weer veilig thuiskomen.

Een ambassadeur zal altijd alert moeten zijn, waar die zich ook bevindt, om goed de wil en het beoogde imago van Nederland over te kunnen brengen, en op elke situatie in te springen. Men mag dan wel van diplomatieke onschendbaarheid genieten, dat betekent niet dat men de grenzen van de wet in het buitenland op dient te zoeken. Of men bij de Europese Unie werkt, of ver weg van huis in de ambassade van een land dat niet Nederland-gezind is, altijd heeft men een uitstraling van authoriteit en standvastigheid nodig, en een flexibele geest die tegen alle stresvolle situaties opgewassen is.


Past het beroep Ambassadeur bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Ambassadeur per stad

Vacatures Ambassadeur Alkmaar

Vacatures Ambassadeur Almelo

Vacatures Ambassadeur Almere

Vacatures Ambassadeur Alphen aan den Rijn

Vacatures Ambassadeur Amersfoort

Vacatures Ambassadeur Amstelveen

Vacatures Ambassadeur Amsterdam

Vacatures Ambassadeur Apeldoorn

Vacatures Ambassadeur Arnhem

Vacatures Ambassadeur Assen

Vacatures Ambassadeur Bergen op Zoom

Vacatures Ambassadeur Breda

Vacatures Ambassadeur Capelle aan den IJssel

Vacatures Ambassadeur Delft

Vacatures Ambassadeur Den Bosch

Vacatures Ambassadeur Den Haag

Vacatures Ambassadeur Den Helder

Vacatures Ambassadeur Deventer

Vacatures Ambassadeur Doetinchem

Vacatures Ambassadeur Dordrecht

Vacatures Ambassadeur Ede

Vacatures Ambassadeur Eindhoven

Vacatures Ambassadeur Emmen

Vacatures Ambassadeur Enschede

Vacatures Ambassadeur Gouda

Vacatures Ambassadeur Groningen

Vacatures Ambassadeur Haarlem

Vacatures Ambassadeur Haarlemmermeer

Vacatures Ambassadeur Heerlen

Vacatures Ambassadeur Helmond

Vacatures Ambassadeur Hengelo

Vacatures Ambassadeur Hilversum

Vacatures Ambassadeur Hoogeveen

Vacatures Ambassadeur Hoorn

Vacatures Ambassadeur Katwijk

Vacatures Ambassadeur Leeuwarden

Vacatures Ambassadeur Leiden

Vacatures Ambassadeur Lelystad

Vacatures Ambassadeur Maastricht

Vacatures Ambassadeur Middelburg

Vacatures Ambassadeur Nieuwegein

Vacatures Ambassadeur Nijmegen

Vacatures Ambassadeur Oss

Vacatures Ambassadeur Purmerend

Vacatures Ambassadeur Roermond

Vacatures Ambassadeur Roosendaal

Vacatures Ambassadeur Rotterdam

Vacatures Ambassadeur Schiedam

Vacatures Ambassadeur Spijkenisse

Vacatures Ambassadeur Terneuzen

Vacatures Ambassadeur Tilburg

Vacatures Ambassadeur Utrecht

Vacatures Ambassadeur Veenendaal

Vacatures Ambassadeur Venlo

Vacatures Ambassadeur Vlaardingen

Vacatures Ambassadeur Westland

Vacatures Ambassadeur Zaanstad

Vacatures Ambassadeur Zeist

Vacatures Ambassadeur Zoetermeer

Vacatures Ambassadeur Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Ambassadeur

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Ambassadeur?

Het salaris van een ambassadeur is afhankelijk van het land waarin die komt te werken en de levensstandaard die daar aanwezig is. Zo kan het zijn dat men in een wat armer land met een minimum loon van 7000 euro, bruto, al kan leven als een koning, en met datzelfde bedrag in een ander land wat zuiniger moet doen.

Het hoogste bedrag dat men kan verwachten is 18000 euro, wat vaak alleen weggelegd is voor die ambassadeurs die een hoge positie hebben, onder andere bij vertegenwoordiging in een overkoepelende organisatie. Naast het salaris zijn er een aantal bonussen, zoals een huis en transportatie, ziektekostenverzekering voor het land waarin men werkt, en alternatieve extra's afhankelijk van de situatie.

Als ambassadeur in de alternatieve zin kan men gratis werken of voor veel geld diens naam aan een organisatie geven.


Meer weten over het salaris Ambassadeur

Salaris aankomend Ambassadeur Salaris junior Ambassadeur Wat is het salaris van een medior Ambassadeur? Welk salaris krijgt een senior Ambassadeur?


Hoe word je een Ambassadeur? 

Om ambassadeur te worden dient men een intensieve cursus tot Ambassadeur te volgen, die enkel gegeven wordt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Alleen als men deze cursus met succes weet te doorstaan kan men als ambassadeur ingezet worden.

Het moeilijkste gedeelte van dit selectie-proces is om in de cursus terecht te komen, waar men een stevige achtergrond voor nodig heeft met culturele kennis, een uitgebreid netwerk en een enigzins relevante opleiding (bijv. Bestuurskunde, Economie, Sociologie, of een moderne taal) op WO-niveau.

Opleidingen Ambassadeur

Microsoft 365 Ambassadeur
Maak in de training Microsoft 365 Ambassadeur kennis met de geavanceerde mogelijkheden van Microsoft Teams, OneNote, Whiteboard, To-Do, Planner, Forms, Sway en werken in de cloud. Deze training is geschikt …
Microsoft 365 Ambassadeur
Office 365 Ambassadeur
Maak in de training Office 365 Ambassadeur kennis met de geavanceerde mogelijkheden van Microsoft Teams, OneNote, Whiteboard, To-Do, Planner, Forms, Sway en werken in de cloud. Deze training is geschikt …
Office 365 Ambassadeur
De monteur als ambassadeur
U bent het bedrijf U werkt als (service-) technicus bij een bedrijf. Elke dag bent u op stap om reparaties of onderhoud uit te voeren bij de klant. Voor de …
De monteur als ambassadeur
De monteur als ambassadeur klassikaal
Inleiding Training Monteur als Ambassadeur Als monteur ben jij de ambassadeur van een bedrijf. Van jou wordt verwacht dat je aan klantenbinding doet. Deze training is dan ook uitermate geschikt …
De monteur als ambassadeur klassikaal
De monteur als ambassadeur individueel
Inleiding Training Monteur als Ambassadeur Als monteur ben jij de ambassadeur van een bedrijf. Van jou wordt verwacht dat je aan klantenbinding doet. Deze training is dan ook uitermate geschikt …
De monteur als ambassadeur individueel



Omscholen tot Ambassadeur

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Ambassadeur. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Ambassadeur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Ambassadeur

Als je Ambassadeur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Ambassadeur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Ambassadeur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Ambassadeur?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Ambassadeur

Een Ambassadeur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Conflicten beheersen
Conflicten beheersen

Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren

Omschrijving

Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.

Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Netwerken
Netwerken

Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit

Omschrijving

Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.

Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.

Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Ambassadeur

  • Analytisch vermogen
  • Initiatief ontplooien
  • Inzicht in omgeving
  • Integriteit
  • Zelfbeheersing
  • Bemiddelingskracht
  • Luisteren
  • Analyseren
  • Verbanden leggen
  • Luistervaardigheid
  • Kansen zien
  • Contacten leggen
  • Doorzettingsvermogen
  • Incasseringsvermogen
  • Rust bewaren
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Ambassadeur nodig? 

Een ambassadeur is verantwoordelijk voor het uitstralen van de door de overheid beoogde houding tegenover een land, en zal dus zeer nauwkeurig diens opdrachten moeten vervullen en altijd een goede houding neerzetten, wat de omstandigheden ook zijn. Omdat men in een ander land gehuisvest is, kan het moeilijk zijn voor het ministerie om op te letten en specifieke instructies te blijven geven. De ambassadeur zal dus intrinsiek erop gericht moeten zijn om loyaal aan ministerie en staat te blijven (Loyalist).

Aangezien de ambassadeur veel publiciteit geniet en constant alert dient te zijn, is het belangrijk dat men uiterst nauwkeurig te werk gaat, en elk detail goed neer weet te zetten, niet alleen in diens plannen en beslissingen, maar ook in persoonlijke keuzes en uiterlijk. Altijd moet men gereed staan en op diens best  proberen te zijn (Perfectionist).


Eigenschappen Ambassadeur

  • Punctueel
  • Trouw
  • Integriteit
  • Idealistisch
  • Gedisciplineerdheid



Wat zijn de baankansen voor een Ambassadeur?

Het lukt maar weinig mensen om een positie als ambassadeur te verkrijgen. Voor een goed doel dient men een zekere mate van bekendheid te verwerven, en voor de overheid dient men uitgeselecteerd te worden, waarbij vele jaren van netwerken en opwerken een goede kans kunnen geven om uitgekozen te worden, maar nog steeds geen garantie zijn.

Vanuit een positie van ambassadeur kan men moeilijk hoger klimmen, omdat men al de belangrijkste persoon in de ambassade is. Via contacten kan men natuurlijk op allerlei andere plekken terechtkomen, zowel in het buitenland als terug in Nederland, maar deze opties zijn voor elke ambassadeur weer anders.


Doorgroei mogelijkheden Ambassadeur

Het beroep Ambassadeur is onderdeel van de beroepsfamilie Beleidsvoerend ambtenaar: landelijk niveau.


Waar werkt een Ambassadeur?

Een ambassadeur werkt voor de overheid, een internationale organisatie zoals NAVO, of een goed doel. In het buitenland werkt men in de ambassade, die vaak in dezelfde stad ligt als de regering van het land om alles in de gaten te kunnen houden. De ambassadeur zelf brengt veel tijd buiten deze ambassade door, terwijl het personeel daarbinnen diens orders uitvoert.


Met wie werkt een Ambassadeur samen? 

Als ambassadeur rapporteert men aan de minister-president of de staatssecretaris van BuZa, afhankelijk van de ernst van een situatie. Natuurlijk geeft men leiding aan het personeel in de ambassade, en brengt men veel tijd door in overleg met de andere ambassadeurs in het gastland, om zo van alles op de hoogte te kunnen worden gehouden.

Wat betreft de overheid van het gastland zal men voornamelijk met diplomaten te maken hebben, en in mindere mate met het staatshoofd van dat land. Contacten in de overheid moeten zelf onderhouden worden; exclusieve sociale evenementen vormen een ideale locatie voor het uitbreiden van dit netwerk.


  • Staatshoofd
  • Personeel
  • Ambassadeur
  • Diplomaat
Ambassadeur

Verwante beroepen Ambassadeur:

Diplomaat
Salaris: €2500 tot €5000
Opleiding: Cursus / Bijscholing HBO WO
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Ambassadeur in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Staatshoofd
  • Personeel
  • Ambassadeur
  • Diplomaat

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €7000 tot €18000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar