Basiskok: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Basiskok: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Basiskok? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Basiskok wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Basiskok, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Basiskok


Vacatures Basiskok

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Basiskok?

Een Basiskok werkt in de keuken van een restaurant, eetcafé, hotel, cateringbedrijf of bijvoorbeeld verzorgingstehuis. De Basiskok begint overdag met de voorbereidende werkzaamheden voor het klaarmaken van de gerechten, zoals het wassen en snijden van de groenten, het maken van sauzen of het voorkoken van soepen. Hierbij wordt de versheid en de houdbaarheid van de producten door de Basiskok gecontroleerd. Tijdens de lunch of het diner bereidt hij de gerechten. Het is zijn verantwoordelijkheid de gerechten op de juiste manier bereid worden, zodat het vlees bijvoorbeeld de juiste gaarheid heeft.

De Basiskok past zijn werktempo aan aan de drukte in het bedrijf waar hij werkt. Het is immers belangrijk dat de gasten hun eten op tijd geserveerd krijgen. De kok maakt de gerechten klaar zoals omschreven op de menukaart en maakt de juiste porties op het bord klaar voor presentatie. Hierbij worden de wensen van de gasten altijd in het oog gehouden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een gerecht aangepast wordt omdat een gast het verzoek heeft ingediend om een bepaald ingredient weg te laten vanwege een allergie.

Ook de hygiëne staat bij het bereiden van de gerechten hoog in het vaandel. Wanneer de gasten uitgegeten zijn reinigt de Basiskok de gebruikte keukenapparatuur. Ook helpt hij met het ontvangen en opslaan van geleverde voedingsmiddelen.


Past het beroep Basiskok bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Basiskok per stad

Vacatures Basiskok Alkmaar

Vacatures Basiskok Almelo

Vacatures Basiskok Almere

Vacatures Basiskok Alphen aan den Rijn

Vacatures Basiskok Amersfoort

Vacatures Basiskok Amstelveen

Vacatures Basiskok Amsterdam

Vacatures Basiskok Apeldoorn

Vacatures Basiskok Arnhem

Vacatures Basiskok Assen

Vacatures Basiskok Bergen op Zoom

Vacatures Basiskok Breda

Vacatures Basiskok Capelle aan den IJssel

Vacatures Basiskok Delft

Vacatures Basiskok Den Bosch

Vacatures Basiskok Den Haag

Vacatures Basiskok Den Helder

Vacatures Basiskok Deventer

Vacatures Basiskok Doetinchem

Vacatures Basiskok Dordrecht

Vacatures Basiskok Ede

Vacatures Basiskok Eindhoven

Vacatures Basiskok Emmen

Vacatures Basiskok Enschede

Vacatures Basiskok Gouda

Vacatures Basiskok Groningen

Vacatures Basiskok Haarlem

Vacatures Basiskok Haarlemmermeer

Vacatures Basiskok Heerlen

Vacatures Basiskok Helmond

Vacatures Basiskok Hengelo

Vacatures Basiskok Hilversum

Vacatures Basiskok Hoogeveen

Vacatures Basiskok Hoorn

Vacatures Basiskok Katwijk

Vacatures Basiskok Leeuwarden

Vacatures Basiskok Leiden

Vacatures Basiskok Lelystad

Vacatures Basiskok Maastricht

Vacatures Basiskok Middelburg

Vacatures Basiskok Nieuwegein

Vacatures Basiskok Nijmegen

Vacatures Basiskok Oss

Vacatures Basiskok Purmerend

Vacatures Basiskok Roermond

Vacatures Basiskok Roosendaal

Vacatures Basiskok Rotterdam

Vacatures Basiskok Schiedam

Vacatures Basiskok Spijkenisse

Vacatures Basiskok Terneuzen

Vacatures Basiskok Tilburg

Vacatures Basiskok Utrecht

Vacatures Basiskok Veenendaal

Vacatures Basiskok Venlo

Vacatures Basiskok Vlaardingen

Vacatures Basiskok Westland

Vacatures Basiskok Zaanstad

Vacatures Basiskok Zeist

Vacatures Basiskok Zoetermeer

Vacatures Basiskok Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Basiskok

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Basiskok?

Het salaris van een Basiskok is afhankelijk van de taken en verantwoordelijkheden die hij heeft en valt ongeveer tussen de €1800 en €2400 bruto per maand. Wanneer een Basiskok alleen eenvoudige gerechten bereidt zal het salaris lager zijn dan wanneer zhij samengestelde gerechten uit alle delen van de keuken bereidt. Ook wanneer een Basiskok geheel zelfstandig werkt zal het salaris hoger zijn. Tot slot is het salaris ook afhankelijk van het bedrijf waar men werkzaam is. Zo zullen de werkzaamheden  in een luxe restaurant en congrescentrum verschillend zijn.

Tevens biedt de horeca CAO 8% vakantiegeld over het bruto jaarsalaris en hebben fulltime medewerkers recht op 25 vakantiedagen per jaar.


Meer weten over het salaris Basiskok

Salaris aankomend Basiskok Salaris junior Basiskok Wat is het salaris van een medior Basiskok? Welk salaris krijgt een senior Basiskok?


Hoe word je een Basiskok? 

Er zijn verschillende opleidingen die opleiden tot Kok. Dit zijn voornamelijk MBO opleidingen.

  • Kok (MBO niveau 2)
  • Zelfstandig Werkend Kok (MBO niveau 3)
  • Gespecialiseerd Kok/Leidinggevende Keuken (MBO niveau 4)

 

Om als Basiskok aan de slag te gaan is een opleiding op MBO niveau 2 voldoende. Deze opleiding duurt twee tot drie jaar, afhankelijk van de gekozen leerweg (BBL of BOL).

Opleidingen Basiskok

Koken met Belbin / Zes Sterren Keuken
Zie ook het artikel in Management Team:  http://www.mt.nl/140/23192/cursus/koken-met-belbin.html én het artikel in Psychologie Magazine (januarinummer 2012): http://download.inspirationatwork.nl/pm/Artikel%20Psychologie%20Magazine.pdf Elk team heeft zijn kwaliteiten en valkuilen. Inzicht is belangrijk. In een plezierige en open …
Koken met Belbin / Zes Sterren Keuken
Bijzonder Koken E-Learning
Culinair feestje in de keuken met de cursus Bijzonder KokenLijkt het je heerlijk om zo nu en dan een bijzonder gerecht op tafel te zetten? Maaltijden maken die de exotische …
Bijzonder Koken E-Learning
Workshop koolhydraat beperkt koken
Meer energie door minder koolhydraten  Wil jij graag: - Afvallen? - Je bloedsuikers beter reguleren?  - Meer lekkere groente leren eten?  - Koken zonder pakjes en zakjes?  - Met een …
Workshop koolhydraat beperkt koken
Kok-Restauranthouder
Word jij gelukkig van lekker koken en dineren? Wil je graag werken als kok of een eigen restaurant openen? Schrijf je dan in voor onze opleiding Kok – Restauranthouder! Je …
Kok-Restauranthouder
Budgetkoken
Leer de lekkerste maaltijden maken, rekening houdend met je budget en ontdek hoe heerlijk jij kan koken Ben jij een foodie die zelf elke dag overheerlijke recepten op tafel tovert? …
Budgetkoken



Omscholen tot Basiskok

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Basiskok. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Basiskok

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Basiskok

Als je Basiskok wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Basiskok zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Basiskok

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Basiskok?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Basiskok

Een Basiskok heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Flexibiliteit
Flexibiliteit

Steekwoorden competentie Flexibiliteit:

aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering

Omschrijving

Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.

Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.

Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Basiskok

  • Zorgvuldigheid
  • Oog voor detail
  • Nauwkeurigheid
  • Gestructureerd werken
  • Accuratesse
  • Nieuwe oplossingen bedenken
  • Buiten kaders denken
  • Durf
  • Vitaliteit
  • Levenslust
  • Positiviteit
  • Inlevingsvermogen
  • Aanpassingsvermogen
  • Lichtvoetigheid
  • Sensitiviteit
  • Harmonie creëren
  • Gezamenlijk resultaat bereiken
  • Doorzettingsvermogen
  • Incasseringsvermogen
  • Rust bewaren
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Basiskok nodig? 

Als Basiskok is het belangrijk om de kwaliteit van de gerechten te allen tijde te bewaren. De gasten dienen immers gerechten van goede kwaliteit voorgeschoteld te krijgen. De Basiskok is productief en gedisciplineerd. Dit zijn eigenschappen die een kok nodig heeft om de gerechten op tijd uit te serveren. Zijn idealisme en neiging perfectie na te streven dragen bij aan de hoge kwaliteit van zijn gerechten (Perfectionist).

Ook is het als Basiskok belangrijk om gedreven te zijn. Hij is immers zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van zijn gerechten. Hij wil succesvol izijn en is bereid hier hard voor te werken. Hij gaat recht op zijn doel af, werkt zeer resultaatgericht en blijft goed presteren, ook als hij op een hoog tempo, onder druk moet werken (Succesvolle Werker).


Eigenschappen Basiskok

  • Empathie
  • Behulpzaamheid
  • Vriendelijkheid
  • Idealistisch
  • Gedisciplineerdheid
  • Punctueel
  • Enthousiasme
  • Zelfverzekerdheid
  • Ondernemendheid



Wat zijn de baankansen voor een Basiskok?

Voor een Basiskok zijn er binnen de keuken diverse doorgroeimogelijkheden. Zo kan een hij doorgroeien naar de functie van zelfstandig werkend kok. Uiteindelijk bestaat er zelfs de mogelijkheid om door te groeien tot sous-chef en chef-kok. Tevens is het mogelijk om, na veel ervaring in de horeca te hebben opgedaan, door te groeien tot bedrijfsleider van een horeca-onderneming of om uiteindelijk zelf ondernemer te worden en een eigen horecabedrijf op te zetten. Hiervoor is vaak is bijscholing op het leidinggevende of financiële gebied nodig.

De arbeidsmarkt voor koks is over het algemeen goed. De vacaturegraad in de horeca is hoger dan in andere bedrijfstakken. De werkgelegenheid in de horeca neemt echter ,ten opzichte van de werkgelegenheid in vorige jaren in deze sector, geleidelijk af.

De actuele kans op werk voor een Basiskok

Het beroep Basiskok is onderdeel van de beroepsfamilie Basiskoks restaurant. De kans op werk voor de beroepsfamilie Basiskoks restaurant is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

51

Baankans Basiskok

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Basiskok

Het beroep Basiskok is onderdeel van de beroepsfamilie Basiskoks restaurant.


Waar werkt een Basiskok?

Basiskoks zijn voornamelijk werkzaam in profit organisaties. Dit kan variëren van hotel en restaurant tot bistro of cateringbedrijf. Ook kan een zelfstandig werkend Basisok werkzaam zijn in een instelling, zoals een verzorgingstehuis. Dit is uiteraard een geheel ander bedrijf dan een restaurant en niet gericht op het maken van winst. Het overgrote deel van de Basiskoks is echter werkzaam in hotel of restaurant. De grootte hiervan kan uiteraard verschillen. Zo werkt een Basiskok in een groot restaurant samen met een groot team van keukenpersoneel, terwijl hij in een kleine bistro soms met maar een of twee andere Basiskoks in de keuken staat. Ook de bedrijfsformule bepaalt mede de werkzaamheden van de kok. Een luxe restaurant met ingewikkelde gerechten vraagt om andere werkzaamheden dan een restaurant met een eenvoudige kaart.


Met wie werkt een Basiskok samen? 

Een (Basis)kok werkt nauw samen met het overige keukenpersoneel. Vaak wordt er gewerkt met een team van verschillende Koks die samen de gerechten bereiden. De Basiskok staat onder directe leiding van de chef-kok, die de leiding heeft over het keukenpersoneel, aanwijzingen geeft waar nodig en de gang van zaken in goede banen leidt. Het team zorgt er voor dat de gasten op tijd de bestelde gerechten ontvangen en dat deze van goede kwaliteit zijn.
 


  • Chef-kok
  • Sous-chef
  • Keukenhulp
Basiskok

Verwante beroepen Basiskok:

Zelfstandig Werkend Kok
Salaris: €1850 tot €3000
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Sous-chef
Salaris: €1800 tot €2600
Opleiding: MBO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Chef-kok
Salaris: €2200 tot €2700
Opleiding: MBO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Basiskok in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

  • Chef-kok
  • Sous-chef
  • Keukenhulp

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1800 tot €2400

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

51



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar