Chef-kok: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Chef-kok: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Dus je wilt misschien wel werken als Chef-kok? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Chef-kok wilt worden.
Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Chef-kok, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Alles over het werken als Chef-kok
Vacatures Chef-kok
Vacatures laden...
Wat is een Chef-kok?
Een Chef-kok kan werkzaam zijn in een restaurant, hotel of eetcafé, maar ook in de keuken van een instelling als een verzorgingstehuis. Deze beschrijving betreft de beschrijving van het beroep van Chef-kok in een restaurant of hotel. De competenties van Chef-kok in verschillende instellingen komen echter grotendeels overeen. De werkzaamheden zijn echter afhankelijk van de formule van het bedrijf waarvoor de Chef-kok werkt.
De Chef-kok geeft leiding aan het keukenpersoneel. De coördinatie van de dagelijkse gang van zaken in de keuken is zijn verantwoordelijkheid. Hij verdeelt de taken over het keukenpersoneel en bewaakt de voortgang en kwaliteit van de werkzaamheden. Hierbij geeft de Chef-kok instructies en aanwijzingen. Belangrijk is dat hij toeziet op de naleving van de wettelijke voorschriften op het gebied van veiligheid en hygiëne.
Hiernaast stelt de Chef-kok de menukaart samen en voert het inkoopbeleid van de keuken uit: hij maakt inkoopplannen en bestelt tijdig de benodigde ingrediënten. Overdag worden de voorbereidingen voor het maken van de gerechten getroffen, zoals het voorsnijden van groenten. ’s Avonds zorgt de Chef-kok er samen met de overige koks voor dat de gerechten bereid en op tijd aan de gasten geserveerd worden. Het bewaken van deze doorstroom is ook een van zijn verantwoordelijkheden.
Een ander belangrijk aspect van het werk van de Chef-kok is financieel beheer. Hij stelt begrotingen voor de keuken samen en verdeelt budgetten over de keukenafdelingen. Tevens maakt en ziet hij toe op de voortgang van afdelingsplannen. Tot slot draagt hij zorg voor de uitvoering van het personeelsbeleid. Hij bepaalt hoeveel personeel er nodig is en zorgt voor voldoende bezetting. De Chef-kok werkt vaak mee aan de selectie en het inwerken van nieuwe medewerkers.
Past het beroep Chef-kok bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.
Bekijk jouw baansuggestiesHeb je wel eens gedacht aan?
Omscholen naar een beroep met baankansen?Vacatures laden...
Vacatures Chef-kok per niveau
Vacatures Chef-kok per stad
Salarisschaal Chef-kok
Wat verdient een Chef-kok?
Het loon van een Chef-kok is uiteraard afhankelijk van de instelling waar bij hij of zij werkzaam is. Een Chef-kok bij een groot gerenommeerd restaurant zal veel meer verdienen dan een Chef-kok vaneen klein eetcafé of een verzorgingstehuis. Het salaris van een doorsnee Chef-kok ligt ongeveer tussen de €2200 en €2700 per maand.
Meer weten over het salaris Chef-kok
Hoe word je een Chef-kok?
Er zijn verschillende opleidingen die opleiden tot kok. Dit zijn voornamelijk MBO opleidingen, als:
- Kok (niveau 2)
- Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3)
- Gespecialiseerd Kok/Leidinggevende Keuken (niveau 4)
Voor al deze opleidingen geldt dat ze niet specifiek opleiden tot Chef-kok. Vaak is veel ervaring in de keuken vereist en wordt men Chef-kok na eerst een tijd 'gewoon' kok te zijn geweest. De opleiding Gespecialiseerd Kok komt het meest in de buurt bij een opleiding voor de functie van Chefkok, omdat hierbij ook leidinggevende aspecten aan de orde komen.
Opleidingen Chef-kok
Omscholen tot Chef-kok
Je kan op verschillende manieren omscholen tot Chef-kok. Zelfstandig of georganiseerd.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Chef-kok
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Chef-kok
Als je Chef-kok wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Chef-kok zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Chef-kok
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.
Interview met een Chef-kok
Niels van den Berg is chef-kok.
Ben je benieuwd wat een chef-kok allemaal doet op een dag? Niels van den Berg vertelt je er alles over!
Lees de rest van het interview met een Chef-kokCompetenties Chef-kok
Een Chef-kok heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend
Omschrijving
Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.
Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.
Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.
Steekwoorden: overzicht, leiderschap, uitdrukkingsvaardig, luisteren, overtuigen, inzicht in omgeving
Omschrijving
Deze competentie valt voor een deel samen met leiderschap. Een goede leider moet kunnen delegeren. Deze mensen geven bepaalde taken uit handen en beslissen wie geschikt is voor welke taak. Hij behoudt hierbij het overzicht.
Sterke punten
Deze personen geven medewerkers de ruimte om zich te ontwikkelen. Ze krijgen hun eigen taak en moeten die goed uit zien te voeren. Verder zijn delegerende mensen resultaatgericht. Ze communiceren duidelijk en helder wat ze van iedereen verwachten. Ook kunnen deze personen goed luisteren en anderen overtuigen van de noodzaak van een taak.
Zwakke punten
Delegerende mensen kunnen lui en gemakzuchtig overkomen. Anderen krijgen dan het idee dat deze persoon zelf niets meer hoeft te doen. Dit kan irritaties opwekken.
Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren
Omschrijving
De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.
Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.
Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.
Steekwoorden competentie Flexibiliteit:
aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering
Omschrijving
Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.
Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.
Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.
Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen
Omschrijving
Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.
Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.
Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt.
Steekwoorden: netwerken, communicatief vaardig, plannen, informatie beheren, gestructureerd
Omschrijving
Mensen die goed kunnen organiseren, bereiden een evenement, presentatie, personeelsuitje of een andere gebeurtenis nauwkeurig voor. Zo regelen zij de dag en tijd, maar ook de spullen die nodig zijn, de mensen die nodig zijn enzovoort.
Goede punten
Personen die goed kunnen organiseren, kunnen goed plannen en efficiënt en gestructureerd werken. Ook stellen ze prioriteiten en weten ze via welke kanalen ze wat kunnen regelen. Ze zijn vaak ook goed in communiceren en netwerken.
Zwakke punten
Mensen die dingen regelen, kunnen soms niet goed samenwerken. Zij hebben al precies in hun hoofd wat er moet gebeuren en vinden dan soms vervelend als een ander zich ermee komt bemoeien. Ook vergt het organiseren van dingen vaak veel energie en dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.
Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit
Omschrijving
Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.
Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.
Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.
Steekwoorden: sociaal, netwerken, luisteren, spontaan, inzicht in omgeving
Omschrijving
Deze personen bewegen zich gemakkelijk in groepen mensen. Ze zijn dan ook vaak in het gezelschap van veel mensen en stappen gemakkelijk op ombekende mensen af. Deze mensen hebben over het algemeen een groot netwerk, dat ze inzetten voor verschillende doeleinden. Vaak zijn deze mensen lid van een vereniging of commissie.
Sterke punten
Een competentie die in verband staat met sociabiliteit is de competentie netwerken. Deze mensen hebben vaak een groot netwerk en vergroten dit netwerk met gemak. Daarnaast zijn deze mensen vaak spontaan, ze spreken onbekenden gemakkelijk aan en luisteren met gemeende interesse naar deze mensen.
Zwakke punten
Een zwak punt van deze mensen kan zijn dat ze zich teveel bemoeien met anderen. Zij willen zo graag in contact komen met anderen dat ze zich opdringen.
Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie
Omschrijving
Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.
Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.
Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.
Vaardigheden Chef-kok
- Doorzettingsvermogen
- Consequent handelen
- Ambitie
- Incasseringsvermogen
- Rust bewaren
- Nieuwe oplossingen bedenken
- Buiten kaders denken
- Durf
- Overzicht hebben
- Leiderschap
- Uitdrukkingsvaardigheid
- Inlevingsvermogen
- Aanpassingsvermogen
- Lichtvoetigheid
- Besluitvaardigheid
- Delegeren
- Motiveren
- Plannen
- Gestructureerd werken
- Prioriteiten stellen
- Sensitiviteit
- Harmonie creëren
- Gezamenlijk resultaat bereiken
- Luistervaardigheid
- Spontaniteit
- Sociaal gevoel
Wat voor persoonlijkheid heeft een Chef-kok nodig?
Voor de functie van Chef-kok zijn leidinggevende kwaliteiten erg belangrijk. De Chef-kok staat aan het hoofd van een keuken waar vaak veel personeel werkzaam is. Het is dus belangrijk om een sterke en zelfverzekerde persoonlijkheid te hebben. Daarnaast is hij onafhankelijk, kan hij goed onder druk werken en neemt hij eenvoudig beslissingen (Baas).
Verder dient hij de kwaliteit van de gerechten in de keuken de bewaken evenals het verloop van de werkzaamheden en de doorstroom van keuken naar gasten. Om de kwaliteit hoog te houden moet hij nauwkeurig zijn, kritisch en hoge maatstaven hanteren en alles tot in de puntjes regelen (Perfectionist).
Wat voor persoonlijkheidstype is de baas? De baas heeft een zeer karakteristieke persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De baas heeft een sterke uitstraling en een natuurlijk overmacht. Hij kan goed leidinggeven, is zelfstandig en kan goed tegen kritiek. Verder is de baas loyaal aan de mensen onder zich en is hij erg resultaatgericht. Hij deinst niet terug voor een uitdaging.
Zwakke eigenschappen
De baas kan te direct zijn tegenover werknemers, en zich snel kritisch of woedend opstellen zonder zelf de impact van diens acties door te hebben. Verder heeft de baas geen tollerantie voor zwakheid, vooral van zichzelf, en vaak ook geen geduld. Alles moet op zijn manier.
Omgang
De baas is charismatisch en indrukwekkend als gesprekspartner, maar ook erg direct en kritisch. Doordat de baas de eigen interesses als absoluut bestempelt, zorgt de baas soms ook onbedoeld voor veel conflict en paniek onder de werknemers.
Wat voor persoonlijkheidstype is de perfectionist? Voor de perfectionist is het niet gauw goed. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De perfectionist is integer, idealistisch en gedisciplineerd. Hij is een streber. De hoge eisen die een perfectionist zichzelf stelt vertalen zich naar sterke, rechtvaardige keuzes en nauwkeurig beredeneerde eindresultaten. Als de perfectionist zich ergens voor inzet, dan is dat ook volledig.
Zwakke eigenschappen
De perfectionist kan dwangmatig werken en snel gefrustreerd raken als iets tegenzit.
Verder is de perfectionist erg gespannen en kan zo in de eigen denkbeelden vast komen te zitten.
Omgang
In de samenwerking met anderen is de perfectionist vaak inflexibel en veeleisend. De sociale omgang verloopt dus stroef.
Eigenschappen Chef-kok
- Overwicht
- Gedrevenheid
- Zelfverzekerdheid
- Idealistisch
- Gedisciplineerdheid
- Punctueel
Wat zijn de baankansen voor een Chef-kok?
De Chef-kok heeft de mogelijkheid om door te groeien tot bedrijfsleider van het restaurant. Ook kan een Chef-kok uiteindelijk zelf ondernemer worden en een horecabedrijf opzetten.
De arbeidsmarkt voor Chef-koks is over het algemeen goed. De vacaturegraad in de horeca is hoger dan in andere bedrijfstakken. De werkgelegenheid in de horeca is wel afhankelijk van van de conjunctuur. We zine wel nog steeds een groei in het aantal hotels, dus het aantal hotel vacatures blijft wel toenemen.
De actuele kans op werk voor een Chef-kok
Het beroep Chef-kok is onderdeel van de beroepsfamilie Chef-koks restaurant. De kans op werk voor de beroepsfamilie Chef-koks restaurant is in de huidige periode goed
Huidige aantal vacatures
15
Baankans Chef-kok
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Waar werkt een Chef-kok?
Een Chef-kok kan werkzaam zijn bij verschillende organisaties. Veelal betreft het een hotel of restaurant. Dit zijn vaak bij uitstek profit-organisaties met veel personeel. Ook kan een Chef-kok werkzaam zijn in een instelling als een verzorgingstehuis. Dit is uiteraard een geheel ander bedrijf dan een restaurant en niet gericht op het maken van winst. Het overgrote deel van de Chef-koks is echter werkzaam in hotel of restaurant.
Met wie werkt een Chef-kok samen?
Het keukenpersoneel wordt vaak door de Chef-kok geselecteerd en ingewerkt. Hij werkt nauw samen met het dit keukenpersoneel. Als team sta je in de keuken en worden de gerechten voorbereid. De Chef-kok heeft hierbij de taak om deze samenwerking in goede banen te leiden. Het is belangrijk dat de medewerkers goed op elkaar zijn afgestemd om de gerechten op tijd aan de gasten uit te serveren. De Chef-kok ziet er op toe dat kwaliteit wordt geleverd en geeft daarvoor instructies en aanwijzingen aan andere koks. Voor het bepalen van het keukenbudget overlegt hij met de manager van het bedrijf of de bedrijfsleider. Kortgezegd is de Chef-kok de schakel tussen het uitvoerend keuken personeel en de manager van het bedrijf.
- Sous Chef
- Zelfstandig Werkend Kok
- Bedrijfsleider
- Keukenhulp
Verwante beroepen Chef-kok:
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: MBO
Baankans: Goed
Baankans
Alles over het beroep Chef-kok in één oogopslag
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Sous Chef
- Zelfstandig Werkend Kok
- Bedrijfsleider
- Keukenhulp
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €2200 tot €2700