Civiel Matroos: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Civiel Matroos: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Civiel Matroos? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Civiel Matroos wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Civiel Matroos, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Civiel Matroos


Vacatures Civiel Matroos

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Civiel Matroos?

Binnen de burgerscheepvaart wordt er een onderscheid gemaakt tussen de 'binnenvaart' en de 'zeevaart', dit wil zeggen het transport over de rivieren in het 'binnenland' of het transport over open zee. De Matroos kan zowel werkzaam zijn in de binnenvaart als in de zeevaart.

Als Matroos dien je er rekening mee te houden dat je gedurende lange perioden van huis bent. In de binnenvaart kunnen er vaker uitstappen zijn in havens dan in de zeevaart, maar bij beide groepen kan het zijn dat er eenzame situaties op treden. Van de Matroos wordt verwacht dat hij/zij met deze stress om kan gaan.

De precieze werkzaamheden van de Matroos worden bepaald aan de hand van het schip waarmee gevaren wordt. Doorgaans betreft dit het plegen van onderhoud aan het schip, het schoonmaken van het schip, het controleren van de lading en het ondersteunen van de kapitein als 'manusje-van-alles'. Daarnaast zijn er typische 'vaar-aspecten' binnen het takenpakket van de Matroos. Hierbij valt te denken aan het houden van de wacht, het besturen van het schip en het controleren van de navigatie van het voertuig.

De Matroos heeft dus een diverse baan, welke hij/zij onder uiteenlopende weers-, tijds- en omgevingsaspecten moet kunnen uitvoeren. Doorgaans wordt er in de scheepvaart gewerkt met 'wachten'. Dit wil zeggen: vaste diensten die zijn verdeeld onder het personeel, vergelijkbaar met 'ploegendiensten' in de industrie. Binnen deze wachten wordt er intensief samen gewerkt, waardoor er een hechte teamgeest zal ontstaan.


Past het beroep Civiel Matroos bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Civiel Matroos per stad

Vacatures Civiel Matroos Alkmaar

Vacatures Civiel Matroos Almelo

Vacatures Civiel Matroos Almere

Vacatures Civiel Matroos Alphen aan den Rijn

Vacatures Civiel Matroos Amersfoort

Vacatures Civiel Matroos Amstelveen

Vacatures Civiel Matroos Amsterdam

Vacatures Civiel Matroos Apeldoorn

Vacatures Civiel Matroos Arnhem

Vacatures Civiel Matroos Assen

Vacatures Civiel Matroos Bergen op Zoom

Vacatures Civiel Matroos Breda

Vacatures Civiel Matroos Capelle aan den IJssel

Vacatures Civiel Matroos Delft

Vacatures Civiel Matroos Den Bosch

Vacatures Civiel Matroos Den Haag

Vacatures Civiel Matroos Den Helder

Vacatures Civiel Matroos Deventer

Vacatures Civiel Matroos Doetinchem

Vacatures Civiel Matroos Dordrecht

Vacatures Civiel Matroos Ede

Vacatures Civiel Matroos Eindhoven

Vacatures Civiel Matroos Emmen

Vacatures Civiel Matroos Enschede

Vacatures Civiel Matroos Gouda

Vacatures Civiel Matroos Groningen

Vacatures Civiel Matroos Haarlem

Vacatures Civiel Matroos Haarlemmermeer

Vacatures Civiel Matroos Heerlen

Vacatures Civiel Matroos Helmond

Vacatures Civiel Matroos Hengelo

Vacatures Civiel Matroos Hilversum

Vacatures Civiel Matroos Hoogeveen

Vacatures Civiel Matroos Hoorn

Vacatures Civiel Matroos Katwijk

Vacatures Civiel Matroos Leeuwarden

Vacatures Civiel Matroos Leiden

Vacatures Civiel Matroos Lelystad

Vacatures Civiel Matroos Maastricht

Vacatures Civiel Matroos Middelburg

Vacatures Civiel Matroos Nieuwegein

Vacatures Civiel Matroos Nijmegen

Vacatures Civiel Matroos Oss

Vacatures Civiel Matroos Purmerend

Vacatures Civiel Matroos Roermond

Vacatures Civiel Matroos Roosendaal

Vacatures Civiel Matroos Rotterdam

Vacatures Civiel Matroos Schiedam

Vacatures Civiel Matroos Spijkenisse

Vacatures Civiel Matroos Terneuzen

Vacatures Civiel Matroos Tilburg

Vacatures Civiel Matroos Utrecht

Vacatures Civiel Matroos Veenendaal

Vacatures Civiel Matroos Venlo

Vacatures Civiel Matroos Vlaardingen

Vacatures Civiel Matroos Westland

Vacatures Civiel Matroos Zaanstad

Vacatures Civiel Matroos Zeist

Vacatures Civiel Matroos Zoetermeer

Vacatures Civiel Matroos Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Civiel Matroos

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Civiel Matroos?

De Matroos valt onder de 'CAO Metaal'.

Primair: De Matroos verdient zo'n 1250-1800 euro per maand aan loon.

Secundair: Door de lange periodes die de Matroos van huis dient te zijn, wordt zijn/haar loon aangevuld met een bonus. Tevens zal er sprake zijn van extra vakantie- en verlofdagen, oplopend naarmate men vaker van huis is. Bovendien ontvangt de Matroos een 13e maand, 8 procent vakantieloon, ziektekosten vergoeding en een optie tot een collectief pensioen.

Door de bonussen en de uitkering van eventueel niet gebruikte verlofdagen kan het loon van de Matroos zo maar enkele honderden euro's per maand oplopen.


Meer weten over het salaris Civiel Matroos

Salaris aankomend Civiel Matroos Salaris junior Civiel Matroos Wat is het salaris van een medior Civiel Matroos? Welk salaris krijgt een senior Civiel Matroos?


Hoe word je een Civiel Matroos? 

Om Matroos te worden dient men te beschikken over een MBO-diploma bij een zeevaartschool. Binnen de 'zeevaartschool' wordt er een brede opleiding geboden, waardoor de Matroos zowel voor de binnen- als zeevaart wordt opgeleid. Het is aan de gegadigde om een keuze te maken voor zijn toekomstige werkgebied.

Tevens zijn er opleidingen voor specifieke sectoren, waardoor men van te voren een keuze heeft moeten maken tussen de twee soorten 'vaarten'. De duur van de opleiding varieert tussen de 3 en 4 jaar.

Na afronding van de opleiding tot Matroos is er de mogelijkheid om door middel van cursussen een hoger niveau te bereiken, waardoor het takenpakket en de verantwoordelijkheden van de Matroos toe kunnen nemen.

De opleiding van de Matroos bestaat uit een theoretisch gedeelte, afgewisseld met praktische lessen. Daarnaast is het zo dat de Matroos stage dient te lopen op een schip, zodat hij/zij al kan wennen aan het echte 'matrozen-leven'.
 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Civiel Matroos

Er zijn geen opleidingen Civiel Matroos aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Civiel Matroos in werkt

Bekijk alle opleidingen Luchtvaart & Zeevaart


Omscholen tot Civiel Matroos

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Civiel Matroos. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Civiel Matroos

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Civiel Matroos

Als je Civiel Matroos wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Civiel Matroos zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Civiel Matroos

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Civiel Matroos?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Civiel Matroos

Een Civiel Matroos heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Civiel Matroos

  • Doorzettingsvermogen
  • Consequent handelen
  • Ambitie
  • Incasseringsvermogen
  • Rust bewaren
  • Luisteren
  • Analyseren
  • Verbanden leggen
  • Sensitiviteit
  • Harmonie creëren
  • Gezamenlijk resultaat bereiken
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Civiel Matroos nodig? 

De Matroos is een Loyalist en een Levensgenieter, ook wel Avonturier genoemd.

De persoonlijkheid van de Matroos wordt gekenmerkt door een loyale, spontane, zorgzame, fantasierijke, medelevende, productieve, verantwoordelijke, charmante, snelle en nieuwschierige houding. Daar tegenover staat dat de Matroos ook soms zijn/haar mindere momenten heeft, waarin hij/zij zich ook dominant, impulsief, narcistisch, onvoorspelbaar, defensief, ongeconcentreerd, paranoïde, ongedisciplineerd en manisch kan vertonen.

Tijdens het uitvoeren van zijn/haar werkzaamheden weet de Matroos af en toe 'spontaan' door de bocht te komen, maar doorgaans zal hij/zij productief en verantwoordelijk te werk gaan.


Eigenschappen Civiel Matroos

  • Optimisme
  • Energiek
  • Vindingrijkheid
  • Trouw
  • Integriteit
  • Punctueel



Wat zijn de baankansen voor een Civiel Matroos?

De Matroos kan werkzaam blijven binnen zijn/haar huidige functiesoort gedurende een langere periode. Dit kan zowel bij zijn/haar huidige baas zijn als bij een concurrent.

Binnen de scheepvaart bestaat er de mogelijkheid om door werkervaring en aanvullende opleidingen een hoger niveau te bereiken. Hierbij valt te denken aan functies als stuurman of kapitein.

Wanneer de Matroos nog wel 'op het water' wil werken, maar niet langer in dienst wil zijn bij een civiele ondernemer, bestaat er de mogelijkheid om Matroos te worden bij de Koninklijke Marine. Hiervoor dienen echter wel aanvullende opleidingen behaald te worden binnen de organisatie van Defensie.

Buiten de 'scheepvaart' zou de Matroos werkzaam kunnen worden 'aan land'. Deze functies betreffen bijvoorbeeld administratieve ondersteuning aan de zee- en binnenvaart vanuit de thuisbasis van het bedrijf.


Waar werkt een Civiel Matroos?

De Civiele scheepvaart is gericht op het maken van winst door middel van het transporteren van goederen voor derden. Afhankelijk van de werkgever, een grote rederij of een zelfstandige schipper, zal de organisatiesoort het karakter van de baan typeren: des te groter de onderneming, des te groter de mogelijkheden, maar des te onpersoonlijker het contact met de eigenaar/directie zal zijn.
 


Met wie werkt een Civiel Matroos samen? 

Intern: binnen de werkzaamheden aan boord van het schip zal er samen worden gewerkt met collega matrozen, onder leiding van een kapitein of bootsman (bij grotere schepen). Deze bootsman is de tussenschakel tussen de leidinggevenden en uitvoerenden. Daarnaast zal er contact zijn met de 'stuurman'. Dit contact varieert van het verlenen van ondersteuning bij zijn/haar werkzaamheden tot het onderhouden van sociale banden.

Extern: aangezien de scheepvaart zich bezig houdt met het vervoeren van goederen van plaats A naar plaats B, en dit doorgaans over landsgrenzen gaat, zal er contact zijn met Douane personeel. Deze mensen zullen de lading en paspoorten van de bemanning controleren, alvorens de bemanning in de nieuwe haven van boord mag gaan. Wanneer de Matrozen van boord mogen gaan, zullen zij in contact komen met 'De Burger'.


  • Kapitein
  • Stuurman
  • Collega Matrozen
  • Douane personeel
  • De samenleving
Civiel Matroos

Alles over het beroep Civiel Matroos in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Kapitein
  • Stuurman
  • Collega Matrozen
  • Douane personeel
  • De samenleving

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1250 tot €1800

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar