Diplomaat: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Diplomaat: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Diplomaat? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Diplomaat wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Diplomaat, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Diplomaat


Vacatures Diplomaat

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Diplomaat?

De diplomaat staat tussen landen in, waarbij het diens taak is om door overleg en geduld beide landen een gezamenlijk doel aan te praten, en relaties tussen de landen in het algemeen te verbeteren. Van oudsher bemiddelt een diplomaat tussen twee landen met een bestaande verstandhouding, maar men komt als diplomaat tegenwoordig steeds meer op het internationale toneel, waarbij de besprekingen tussen vele landen gehouden kunnen worden.

Omdat de diplomaat diens land vertegenwoordigt zal men niet alleen loyaliteit maar ook kennis van de gang van zaken dienen te hebben. Een diplomaat kan alleen de positie van diens land verdedigen en beargumenteren als men precies weet wat die positie is. Dit kan over de politieke positie van het land gaan, maar ook wat betreft financiele en sociale standpunten zal de diplomaat voldoende kennis moeten bezitten.

Een diplomaat die naar de Verenigde Naties wordt gestuurd heeft niet dezelfde taken en vaardigheden als een diplomaat die naar een ontwikkelingsland gestuurd wordt. Men specialiseerd zich als diplomaat dan ook vaak op een bepaalde regio, waarin men dan de taal en cultuur goed begrijpt en zo succesvol kan onderhandelen.

Het werk van een diplomaat is zeer afwisselend en uitdagend, en men zal stevig in diens schoenen moeten staan om er een carriere in te kunnen maken. Een kleine fout, zelfs een verkeerd uitgesproken zin, kan enorme gevolgen hebben voor de internationale betrekkingen en status van diens eigen land. Men zal hier altijd op moeten letten, ondanks de diplomatieke immuniteit die men geniet.


Past het beroep Diplomaat bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Diplomaat per stad

Vacatures Diplomaat Alkmaar

Vacatures Diplomaat Almelo

Vacatures Diplomaat Almere

Vacatures Diplomaat Alphen aan den Rijn

Vacatures Diplomaat Amersfoort

Vacatures Diplomaat Amstelveen

Vacatures Diplomaat Amsterdam

Vacatures Diplomaat Apeldoorn

Vacatures Diplomaat Arnhem

Vacatures Diplomaat Assen

Vacatures Diplomaat Bergen op Zoom

Vacatures Diplomaat Breda

Vacatures Diplomaat Capelle aan den IJssel

Vacatures Diplomaat Delft

Vacatures Diplomaat Den Bosch

Vacatures Diplomaat Den Haag

Vacatures Diplomaat Den Helder

Vacatures Diplomaat Deventer

Vacatures Diplomaat Doetinchem

Vacatures Diplomaat Dordrecht

Vacatures Diplomaat Ede

Vacatures Diplomaat Eindhoven

Vacatures Diplomaat Emmen

Vacatures Diplomaat Enschede

Vacatures Diplomaat Gouda

Vacatures Diplomaat Groningen

Vacatures Diplomaat Haarlem

Vacatures Diplomaat Haarlemmermeer

Vacatures Diplomaat Heerlen

Vacatures Diplomaat Helmond

Vacatures Diplomaat Hengelo

Vacatures Diplomaat Hilversum

Vacatures Diplomaat Hoogeveen

Vacatures Diplomaat Hoorn

Vacatures Diplomaat Katwijk

Vacatures Diplomaat Leeuwarden

Vacatures Diplomaat Leiden

Vacatures Diplomaat Lelystad

Vacatures Diplomaat Maastricht

Vacatures Diplomaat Middelburg

Vacatures Diplomaat Nieuwegein

Vacatures Diplomaat Nijmegen

Vacatures Diplomaat Oss

Vacatures Diplomaat Purmerend

Vacatures Diplomaat Roermond

Vacatures Diplomaat Roosendaal

Vacatures Diplomaat Rotterdam

Vacatures Diplomaat Schiedam

Vacatures Diplomaat Spijkenisse

Vacatures Diplomaat Terneuzen

Vacatures Diplomaat Tilburg

Vacatures Diplomaat Utrecht

Vacatures Diplomaat Veenendaal

Vacatures Diplomaat Venlo

Vacatures Diplomaat Vlaardingen

Vacatures Diplomaat Westland

Vacatures Diplomaat Zaanstad

Vacatures Diplomaat Zeist

Vacatures Diplomaat Zoetermeer

Vacatures Diplomaat Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Diplomaat

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Diplomaat?

Een diplomaat kan een salaris van ongeveer tussen de 2500 en 5000 per maand krijgen, afhankelijk van diens senioriteit en het gebied waar die naartoe gestuurd wordt. Hierbij geldt dat men doorgaans geen loonbelasting hoeft te betalen, een auto met chauffeur altijd bij de hand is, en dat men geniet van volledige diplomatieke onschendbaarheid, zelfs wat betreft misdaden. Andere extra's zullen van de opdracht afhankelijk zijn.


Meer weten over het salaris Diplomaat

Salaris aankomend Diplomaat Salaris junior Diplomaat Wat is het salaris van een medior Diplomaat? Welk salaris krijgt een senior Diplomaat?


Hoe word je een Diplomaat? 

Om diplomaat te kunnen worden dient men eerst voor het diplomatiek examen te slagen. Voordat men zo'n examen kan zitten is er een selectieprocedure, waarbij gekeken wordt naar een academische achtergrond (HBO/WO Bachelor afgerond) en talenkennis alsmede sociale vaardigheden.

Als men dit proces met succes doorlopen heeft, volgt er een stage, ook verzorgd door de overheid, waarin men precies leert hoe een diplomaat te werk dient te gaan.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Diplomaat

Er zijn geen opleidingen Diplomaat aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Diplomaat in werkt

Bekijk alle opleidingen Overheid & Semi-overheid


Omscholen tot Diplomaat

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Diplomaat. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Diplomaat

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Diplomaat

Als je Diplomaat wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Diplomaat zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Diplomaat

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Diplomaat?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Diplomaat

Een Diplomaat heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Conflicten beheersen
Conflicten beheersen

Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren

Omschrijving

Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.

Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Onderhandelen
Onderhandelen

Steekwoorden: overtuigen, luisteren, creativiteit, durf, bemiddelen

Omschrijving

In bepaalde situaties is het nodig dat er onderhandeld wordt. Onderhandelaars proberen op een bepaalde manier te onderhandelen zodat het voor beide partijen een win-winsituatie is. Zij maken hierbij gebruik van argumenten, maar luisteren ook naar het verhaal van anderen. Tijdens onderhandelingen komt deze persoon met verschillende ideeën die het conflict op een goede manier kan oplossen.

Sterke punten
Onderhandelaars kunnen goed overtuigen, maar ook luisteren. Zij proberen voor beide partijen de beste oplossing te zoeken. Verder zijn deze mensen vaak creatief en durven ze ideeën te opperen.

Zwakke punten
Teveel willen onderhandelen, kan leiden tot frustratie. Er zijn onderhandelaars die overal een onderhandeling/wedstrijd van maken. Hierdoor kan het lijken alsof ze niet luisteren of niets aannemen van andere mensen. Dit wekt irritaties op. Tevens kunnen tijdens een onderhandeling de spanningen nog weleens oplopen, waardoor het kan zijn dat een onderhandelaar ‘op de man gaat spelen’. Hij wil inspelen op de emoties om zo de ander te overtuigen van zijn gelijk.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Diplomaat

  • Doorzettingsvermogen
  • Doelgericht werken
  • Ambitie
  • Incasseringsvermogen
  • Rust bewaren
  • Integriteit
  • Zelfbeheersing
  • Bemiddelingskracht
  • Luisteren
  • Analyseren
  • Verbanden leggen
  • Overtuigingskracht
  • Creativiteit
  • Bemiddelen
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Diplomaat nodig? 

Als diplomaat brengt men veel tijd door in vergaderingen, waarin allerlei zaken afgesproken dienen te worden. Het is belangrijk dat de diplomaat in deze situaties niet enkel achter de wensen van diens eigen overheid aan gaat, maar luistert naar het standpunt van de anderen en zo oplossingen vindt die voor alle partijen positief uitpakken (Bemiddelaar). Dit is niet altijd even makkelijk.

Men werkt voor de overheid, en zal deze altijd verdedigen tegenover buitenlandse diplomaten. Wat er ook gebeurt, men blijft zich trouw aan de richtlijnen houden, want als men buiten deze richtlijnen treed zal dit op het gehele land negatief reflecteren, en dat is wel het laatste wat men zou willen doen (Loyalist).


Eigenschappen Diplomaat

  • Empathie
  • Diplomatiek
  • Zorgzaamheid
  • Trouw
  • Integriteit
  • Punctueel



Wat zijn de baankansen voor een Diplomaat?

Om diplomaat te kunnen worden dient men uitgekozen te worden, waardoor er niet veel mogelijkheden zijn en heel wat competitie.

Als men eenmaal geslaagd is, dan kan men met de juiste vaardigheden op belangrijke opdrachten gezet worden, en zo van opdrachten in armere landen doorgroeien naar opdrachten die invloedrijke landen betreffen. Ook kan men doorgroeien tot ambassadeur van een land, als men daar affiniteit en talent voor tentoonstelt.


Doorgroei mogelijkheden Diplomaat

Het beroep Diplomaat is onderdeel van de beroepsfamilie Beleidsvoerend ambtenaar: landelijk niveau.


Waar werkt een Diplomaat?

Een diplomaat werkt voor de overheid van diens land, ofwel binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken ofwel in het buitenland zelf.


Met wie werkt een Diplomaat samen? 

Diplomaten overleggen vaak met de ambassadeur als ze een nieuw gebied inkomen. Men onderhandelt en wisselt informatie uit met andere diplomaten, of met andere mensen die voor de staat werken zoals ministers. Een uitgebreid netwerk kan een diplomaat veel voorsprong geven in diens werk.


  • Diplomaat
  • Ambassadeur
  • Minister
Diplomaat

Verwante beroepen Diplomaat:

Ambassadeur
Salaris: €7000 tot €18000
Opleiding: Cursus / Bijscholing WO
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Diplomaat in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Diplomaat
  • Ambassadeur
  • Minister

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2500 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar