Inkoper: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Inkoper: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Inkoper? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Inkoper wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Inkoper, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Inkoper


Vacatures Inkoper

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Inkoper?

De Inkoper is verantwoordelijk voor het inkoopbeleid van een bedrijf. De inkoper bepaalt wat het bedrijf nodig heeft en zorgt er in contacten met leveranciers voor dat hij de best mogelijke deal krijgt.

De Inkoper stelt in overleg vast welke goederen precies in gekocht moeten worden en zoekt hier de meest passende leveranciers bij. De Inkoper selecteert leveranciers op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding.  Daarna onderhandelt hij met de verkopers en begeleidt het leveringsproces, terwijl andere mensen de administratie afhandelen. De Inkoper balanceert tussen het sluiten van de beste deal voor het bedrijf en het behoud van een goede relatie met de leverancier.

Hij heeft dan ook strategisch inzicht, dat samen met actuele kennis van product, levering en leverancier de ideale Inkoper maakt. Informatie en tactiek zijn onontbeerlijk bij (prijs)onderhandelingen.

In bijna elke branche zijn Inkopers nodig, waardoor zij bij vele verschillende soorten bedrijven kunnen werken en met vele verschillende producten in aanraking komen. Het is daarom belangrijker om een brede dan een specialistische kennis te hebben. Als men in een bepaalde branche terechtkomt, komt de verdieping en daarmee een bruikbaar netwerk meestal vanzelf.

Als starter is de Inkoper een actieve, doelgerichte onderhandelaar.


Past het beroep Inkoper bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Inkoper per stad

Vacatures Inkoper Alkmaar

Vacatures Inkoper Almelo

Vacatures Inkoper Almere

Vacatures Inkoper Alphen aan den Rijn

Vacatures Inkoper Amersfoort

Vacatures Inkoper Amstelveen

Vacatures Inkoper Amsterdam

Vacatures Inkoper Apeldoorn

Vacatures Inkoper Arnhem

Vacatures Inkoper Assen

Vacatures Inkoper Bergen op Zoom

Vacatures Inkoper Breda

Vacatures Inkoper Capelle aan den IJssel

Vacatures Inkoper Delft

Vacatures Inkoper Den Bosch

Vacatures Inkoper Den Haag

Vacatures Inkoper Den Helder

Vacatures Inkoper Deventer

Vacatures Inkoper Doetinchem

Vacatures Inkoper Dordrecht

Vacatures Inkoper Ede

Vacatures Inkoper Eindhoven

Vacatures Inkoper Emmen

Vacatures Inkoper Enschede

Vacatures Inkoper Gouda

Vacatures Inkoper Groningen

Vacatures Inkoper Haarlem

Vacatures Inkoper Haarlemmermeer

Vacatures Inkoper Heerlen

Vacatures Inkoper Helmond

Vacatures Inkoper Hengelo

Vacatures Inkoper Hilversum

Vacatures Inkoper Hoogeveen

Vacatures Inkoper Hoorn

Vacatures Inkoper Katwijk

Vacatures Inkoper Leeuwarden

Vacatures Inkoper Leiden

Vacatures Inkoper Lelystad

Vacatures Inkoper Maastricht

Vacatures Inkoper Middelburg

Vacatures Inkoper Nieuwegein

Vacatures Inkoper Nijmegen

Vacatures Inkoper Oss

Vacatures Inkoper Purmerend

Vacatures Inkoper Roermond

Vacatures Inkoper Roosendaal

Vacatures Inkoper Rotterdam

Vacatures Inkoper Schiedam

Vacatures Inkoper Spijkenisse

Vacatures Inkoper Terneuzen

Vacatures Inkoper Tilburg

Vacatures Inkoper Utrecht

Vacatures Inkoper Veenendaal

Vacatures Inkoper Venlo

Vacatures Inkoper Vlaardingen

Vacatures Inkoper Westland

Vacatures Inkoper Zaanstad

Vacatures Inkoper Zeist

Vacatures Inkoper Zoetermeer

Vacatures Inkoper Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Inkoper

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Inkoper?

Omdat de Inkoper in vele verschillende soorten branches terecht kan, zijn er ook verschillende arbeidsvoorwaarden van toepassing. Gemiddeld zal het salaris tussen de €2000 en €4000 liggen en zijn werkervaring, opleidingsniveau en werkgever van invloed. Ook overige arbeidsvoorwaarden zijn verschillend.


Meer weten over het salaris Inkoper

Salaris aankomend Inkoper Salaris junior Inkoper Wat is het salaris van een medior Inkoper? Welk salaris krijgt een senior Inkoper?


Hoe word je een Inkoper? 

Een opleiding op HBO of WO niveau in Economie, Business, Management of iets dergelijkt biedt een stevige basis voor werk als Inkoper.

Opleidingen Inkoper

Cursus Inkoopmanagement
Welkom bij de Cursus Inkoopmanagement Tijdens deze cursus leert u succesvol inkopen en doorlopen we met u het hele inkoopproces. Centraal of decentraal inkopen, uit– of aanbesteden, kwaliteit versus kosten, …
Cursus Inkoopmanagement
Fleet Services - inkoop, management en inrichting: Toolboxtraining
Programma Als fleetverantwoordelijke beheert u een niet onaanzienlijk budget. De totale kost van het wagenpark van een middelgrote organisatie wordt echter vaak onderschat. Dit gaat immers verder dan de intrinsieke …
Fleet Services - inkoop, management en inrichting: Toolboxtraining
MBO Inkoopmanagement (privé-les)
Professionele inkoop kan een organisatie veel geld opleveren. Steeds meer organisaties beseffen dit en hierdoor komt het vakgebied inkoop meer en meer in de belangstelling staan. Door het volgen van …
MBO Inkoopmanagement (privé-les)
MBO Leergang Inkoopmanagement (privé-les)
Professionele inkoop kan een organisatie veel geld opleveren. Steeds meer organisaties beseffen dit en hierdoor komt het vakgebied inkoop meer en meer in de belangstelling staan. Door het volgen van …
MBO Leergang Inkoopmanagement (privé-les)
HBO Inkoopmanagement (privé-les)
Een inkoper heeft een verantwoordelijke baan. Inkoop is de laatste jaren sterk in beweging. Er wordt steeds vaker internationaal ingekocht. Dit vraag om extra kennis en vaardigheden van inkopers en …
HBO Inkoopmanagement (privé-les)



Omscholen tot Inkoper

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Inkoper. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Inkoper

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Inkoper

Als je Inkoper wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Inkoper zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Inkoper

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Inkoper?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Inkoper

Een Inkoper heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Netwerken
Netwerken

Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit

Omschrijving

Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.

Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.

Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.

Onderhandelen
Onderhandelen

Steekwoorden: overtuigen, luisteren, creativiteit, durf, bemiddelen

Omschrijving

In bepaalde situaties is het nodig dat er onderhandeld wordt. Onderhandelaars proberen op een bepaalde manier te onderhandelen zodat het voor beide partijen een win-winsituatie is. Zij maken hierbij gebruik van argumenten, maar luisteren ook naar het verhaal van anderen. Tijdens onderhandelingen komt deze persoon met verschillende ideeën die het conflict op een goede manier kan oplossen.

Sterke punten
Onderhandelaars kunnen goed overtuigen, maar ook luisteren. Zij proberen voor beide partijen de beste oplossing te zoeken. Verder zijn deze mensen vaak creatief en durven ze ideeën te opperen.

Zwakke punten
Teveel willen onderhandelen, kan leiden tot frustratie. Er zijn onderhandelaars die overal een onderhandeling/wedstrijd van maken. Hierdoor kan het lijken alsof ze niet luisteren of niets aannemen van andere mensen. Dit wekt irritaties op. Tevens kunnen tijdens een onderhandeling de spanningen nog weleens oplopen, waardoor het kan zijn dat een onderhandelaar ‘op de man gaat spelen’. Hij wil inspelen op de emoties om zo de ander te overtuigen van zijn gelijk.

Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie

Omschrijving

Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.

Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk

Omschrijving

Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.

Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.

Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.

Vaardigheden Inkoper

  • Analytisch vermogen
  • Luistervaardigheid
  • Inlevingsvermogen
  • Initiatief ontplooien
  • Inzicht in omgeving
  • Belangstelling hebben
  • Vragen stellen
  • Kansen zien
  • Contacten leggen
  • Logisch redeneren
  • Helder communiceren
  • Taalkennis
  • Luisteren
  • Analyseren
  • Verbanden leggen
  • Overtuigingskracht
  • Creativiteit
  • Bemiddelen
  • Voorbereiden
  • Gestructureerd werken
  • Prioriteiten stellen
  • Doelgericht werken
  • Doorzettingsvermogen
  • Ambitie
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Inkoper nodig? 

De Inkoper is voortdurend bezig met onderhandelen en omschakelen en moet dus goed met mensen om kunnen gaan. Naast goede communicatieve vaardigheden, waarmee de Inkoper anderen voor zich wint, is er steeds een nieuwe uitdaging waarvoor hij zich in kan zetten (Levensgenieter). Bij het onderhandelen staan de eigen belangen voorop en zorgt de Inkoper er altijd voor dat hij zelf als beste uit de koop komt (Succesvolle werker).


Eigenschappen Inkoper

  • Optimisme
  • Energiek
  • Vindingrijkheid
  • Enthousiasme
  • Zelfverzekerdheid
  • Ondernemendheid
  • Waarnemendheid
  • Gedetailleerdheid
  • Leergierigheid



Wat zijn de baankansen voor een Inkoper?

Met de goede achtergrond is het normaliter geen probleem om als Inkoper aan de slag te gaan, al zijn er soms branches die wat minder vertegenwoordigd zijn op de arbeidsmarkt. Dit fluctueert; over het algemeen zijn er altijd voldoende banen te vinden. Met voldoende werkervaring kan men uiteindelijk doorgroeien tot Hoofd Inkoop.

De actuele kans op werk voor een Inkoper

Het beroep Inkoper is onderdeel van de beroepsfamilie Inkopers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Inkopers is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

93

Baankans Inkoper

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Inkoper

Het beroep Inkoper is onderdeel van de beroepsfamilie Inkopers.


Waar werkt een Inkoper?

Een Inkoper kan bij allerleibedrijven terecht, in bijna alle verschillende branches. De meesten zullen bij fabrieken of winkels terechtkomen; bedrijven die specifiek op de koop en verkoop van goederen zijn gericht. Dat neemt niet weg dat bij de overheid, in IT, en bij ziekenhuizen ook Inkopers zijn. Bij kleinere bedrijfjes wordt dit werk bij de facilitaire dienstverlening gelegd.


Met wie werkt een Inkoper samen? 

Het is belangrijk dat de Inkoper goed contact onderhoudt met leveranciers, om op de hoogte te blijven van markt en aanbod en om goede deals te kunnen sluiten. Ander personeel helpt de Inkoper bij het vaststellen van de benodigdheden, binnen of buiten de organisatie, en bij de administratieve afwikkeling. Welke verhouding de Inkoper precies heeft ten opzichte van het personeel (baas, consultant, collega) verschilt per positie. Ook de leidinggevende van de Inkoper (het hoofd van de afdeling inkoop/verkoop) varieert, maar speelt natuurlijk altijd een belangrijke rol in het werk van de Inkoper.


  • Leverancier
  • Personeel
  • Hoofd Verkoop/Inkoop
Inkoper

Alles over het beroep Inkoper in één oogopslag

Netwerk:

  • Leverancier
  • Personeel
  • Hoofd Verkoop/Inkoop

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2000 tot €4000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

93



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar