Interview met een dierwetenschapper

27-07-2019

Milou Derksen is dierwetenschapper.

Hoe ben je aan deze baan gekomen?

“Als afgestudeerde Dierwetenschapper werk ik nu als communicatie- en voorlichtingsmedewerker bij het Onderwijsteam Dierwetenschappen van Wageningen University. Toen ik deze vacature zag, leek het me erg leuk om mijn kennis van de opleiding te combineren met communicatie en voorlichting voor de opleiding. Ik had daarom direct gesolliciteerd en ik mocht meteen na mijn afstuderen beginnen!”

Welke opleiding heb je gevolgd om Dierwetenschapper te worden?
“Ik heb de bachelor Dierwetenschappen en daarna de master Animal Sciences gevolgd aan Wageningen University. Dit is de enige instelling in Nederland waar je de universitaire opleiding tot Dierwetenschapper kan volgen.”

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
“Mijn gemiddelde werkdag besteed ik vooral op kantoor. Hier hoort natuurlijk het bijhouden van de e-mailboxen bij: vooral voor de Europese masteropleiding in diervoeding (European Master in Sustainable Animal Nutrition and Feeding (EM-SANF), waarvoor ik samen met mijn collega de administratie doe) komen veel e-mails binnen van (potentiële) studenten van over de hele wereld.

Ook beheer ik twee Facebookpagina’s, wat ik erg leuk vind om te doen. Met mijn directe collega’s heb ik een paar keer per maand werkoverleg. Met de studieadviseur/voorlichter bespreek ik dan vooral de voorlichtingsactiviteiten (bijvoorbeeld open dagen), voorlichtingsmaterialen en websites van de bachelor en master. Voor dit deel van mijn baan ben ik dus vooral bezig met het organiseren van de open dagen voor Dierwetenschappen en Animal Sciences, het bijhouden van websites en het ontwerpen van brochures en nieuwe voorlichtingsmaterialen.

Tijdens het overleg met mijn collega van EM-SANF bespreken we bijvoorbeeld de studentenaanmeldingen, website en de organisatie van het introductieprogramma in de zomer.
Voor dit gedeelte van mijn baan werk ik vooral aan het administreren van EM-SANF aanmeldingen, organiseren van activiteiten in de zomerperiode voor de EM-SANF studenten en een stukje voorlichting.

Door het jaar heen ziet mijn dag er dus steeds weer anders uit, wat mijn werk erg afwisselend maakt.”

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
“Zoals ik in mijn vorige antwoord al vertelde, is mijn werk erg afwisselend en komen er vaak ook veel kleine taken tussendoor. Het is daarom belangrijk om goed het overzicht te houden en om goed te kunnen plannen. Daarnaast zijn communicatieve vaardigheden en creativiteit belangrijk in mijn werk.

Omdat Dierwetenschappers over het algemeen heel breed aan het werk kunnen, is het goed om ook te vertellen wat er bij mijn opleiding aan bod kwam: Het toepassen en integreren van de opgedane kennis, het uitvoeren en analyseren van een onderzoek en de verslaglegging hiervan (mondeling en op papier), kritisch denken.”

“Communicatieve vaardigheden en creativiteit zijn belangrijke competenties in mijn werk”

Wat is de grootste uitdaging in je werk?
“Om iedere keer weer op tijd alle materialen klaar te hebben met goede teksten en foto’s. Vooral het maken van pakkende teksten voor websites en brochures kan soms lastig zijn omdat je moet weten wat de studiekiezer zou willen zien en horen. Gelukkig ben ik nog jong, dus weet ik wel wat er bij de studenten leeft.”

Wat geeft jouw baan de meeste voldoening?
“Ondanks dat ik Dierwetenschapper ben, vind ik het in mijn baan leuk om veel contact met mensen (studenten en collega’s) te hebben. Het is ook leuk om buitenlandse studenten te spreken en hun ervaringen te horen.

Wat ook motiveert, zijn positieve reacties over de georganiseerde activiteiten. Toevallig mocht ik recent een EU-conferentie en workshop over studentenwerving bijwonen in Rome. Het was interessant en ook een leuke ervaring om collega’s uit heel Europa te ontmoeten en dan ook nog in zo’n mooie stad. Dit kan ik zeker wel een hoogtepunt noemen!”

Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?
Ik hoor dat veel collega-dierwetenschappers de praktische kant met kantoorwerkzaamheden combineren, terwijl ik wel veel op kantoor zit. Gelukkig is er voor mij soms ook de mogelijkheid om te assisteren bij bijvoorbeeld onderzoeken van studenten of practica voor meeloopdagen.”

Wat zou je doen als je geen Dierwetenschapper zou zijn?
“In plaats van diergezondheid zou ik me dan willen verdiepen in de humane gezondheid. Misschien had ik dan wel farmacie gestudeerd.”

Wat was je droombaan als kind?
“Ik ben opgegroeid op een melkveebedrijf, daarom wilde ik boerin worden. Vandaar ook de keuze voor de opleiding Dierwetenschappen, waarin ook veel aandacht wordt besteed aan de veehouderij. Mijn vriend heeft nu een akkerbouwbedrijf, dus ik ben toch nog een beetje parttime boerin geworden!”

Hoe zie je de toekomst van Dierwetenschapper?
“Ik zie een goede toekomst voor Dierwetenschappers. De vraag naar dierlijke producten blijft stijgen, alsmede de vraag naar duurzamere systemen en een gezonde veehouderij. Hier gaan Dierwetenschappers zeker aan bijdragen.”

“Recent mocht ik een EU-conferentie over studentenwerving bijwonen in Rome. Dat kan ik zeker een hoogtepunt noemen!”

Welk advies zou jij mensen die Dierwetenschapper willen worden geven?
“Ga Dierwetenschappen studeren! Als je graag iets met je passie voor dieren en/of de agrarische sector wil doen op universitair niveau, dan is deze studie zeker geschikt. En dan nog een algemeen punt: Zorg dat je je goed verdiept in de inhoud en sfeer van de opleidingen die je interesse hebben. En bezoek open dagen en meeloopdagen.”

Over Wageningen University
Wageningen University is onderdeel van Wageningen UR. Wageningen University richt zich specifiek op de thema’s gezonde voeding en leefomgeving. Met twintig bacheloropleidingen en 29 masteropleidingen draagt de universiteit bij aan voedselzekerheid. Onze wetenschappers zijn over de hele wereld actief en binnen de universiteit studeren jongeren uit meer dan 100 landen. Door de inrichting van de universiteit is er veel persoonlijke aandacht voor studenten en onderzoekers. Het onderwijs en onderzoek staan dan ook hoog aangeschreven en de studentenaantallen groeien sterk. Studenten gaven de universiteit voor het negende jaar op rij de eerste plek in de Keuzegids Hoger Onderwijs.

Kijk ook eens op www.dierwetenschappen.nl.

 

 

 


Terug naar het overzicht

Zoek een ander beroep