U bevindt zich hier: Home » Beroepen » AA-accountant

AA-accountant worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een AA-accountant? Lees de functieomschrijving.

AA-accountant’ staat voor accacountant-administratieconsulent. De AA-accountant is een breed opgeleide adviseur die vooral werkt vooral middelgrote en kleine bedrijven. Hij adviseert op de gebieden van administratie, financieën, bedrijfseconomie en dergelijke. Het bedrijfsleven is een complex gebeuren, en ondernemers moeten rekening houden met wetgeving, belastingregels en andere haken en ogen waar ze met hun onderneming mee te doen krijgen. De AA-accountant is goed ingelicht op deze terreinen, en adviseert het bedrijf hierover. AA-worden.nl noemt als taken het ondersteunen van een bedrijf bij de administratie, de jaarrekening, fiscaal(-juridische) zaken, de keuze van een financierings- en ondernemingsvorm en het (ver)kopen van een onderneming.

Het is van belang dat een AA-accountant brede kennis heeft, maar ook dat hij of zij constant op de hoogte is, omdat de wereld nu eenmaal snel verandert. AA-accounants hebben veel bevoegdheden, ze hebben toegang tot alle cijfers en kennen een bedrijf van binnen en buiten. De verantwoordelijkheid is dan ook groot: een AA-accountant heeft een groot aandeel in het doen en laten van een bedrijf en zelfs wanneer de functie zich puur tot advies beperkt heeft kan een AA-accountant bijzonder veel invloed uitoefenen.

Mensen vonden ons op: Job AA-accountant, Baan AA-accountant, AA-accountant Worden, Functie-eisen AA-accountant, Verantwoordelijkheden AA-accountant, Functieprofiel AA-accountant, Wat doet een AA-accountant, Werken als AA-accountant.

AA-accountant worden: Opleiding tot AA-accountant

AA-accountant wordt je niet zomaar; de titel is zelfs beschermd. Er is een praktijkopleiding AA, welke je moet voltooien voordat je ingeschreven wordt in het accountantsregister van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants. Je kunt deze opleiding volgen in combinatie met werk bij bijvoorbeeld een accountantskantoor. Voordat je hieraan kunt beginnen, moet je om AA-accountant te worden eerst wel de nodige voorkennis hebben. Deze kun je opdoen met de hbo-opleiding (Economics) Accountancy, of met de Theoretische beroepsoleiding AA. Hiervoor heb je echter een wo-diploma, HEAO Bedrijfseconomie of hbo-opleiding bedrijfsadministratie/SPD nodig. Op verscheidene hogescholen kan sinds 2010 de Master AA gevolgd worden, welke bedoeld is voor AA-accountants die al werkervaring hebben opgedaan en voor kandidaten met een hbo-bachelor of Economics Accountancy met relevante werkervaring. Volgens AA-worden.nl biedt deze Master een wetenschappelijke verdieping en internationale doorgroeimogelijkheden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor AA-accountant, AA-accountant Worden, Opleidingsniveau AA-accountant, Scholing AA-accountant, Studie AA-accountant, Bijscholing AA-accountant, Omscholing AA-accountant.

Organisaties waar een AA-accountant doorgaans werkzaam is

AA-accountants zijn vaak werkzaam voor kleine en middelgrote bedrijven. Dit kunnen echter allerlei soorten bedrijven zijn: advocatenkantoren, winkels, agrarische bedrijven, enzovoorts. AA-accountants kunnen in principe werken in dienst van de overheid, maar dit is over het algemeen niet het geval.

Mensen vonden ons op: Studeren voor AA-accountant, AA-accountant Worden, Opleidingsniveau AA-accountant, Scholing AA-accountant, Studie AA-accountant, Bijscholing AA-accountant, Omscholing AA-accountant.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden AA-accountant

Een startend AA-accountant krijgt een maandsalaris vanaf ongeveer 3400 euro, dat nog kan groeien tot ongeveer 4000 euro. Gevorderde AA-accountants krijgen tot 5000 per maand betaald. Groeit een accountant verder door, dan kan het maandsalaris oplopen tot in de duizenden per maand extra.

Mensen vonden ons op: Salaris AA-accountant, Loon AA-accountant, Wat verdien je als AA-accountant, Salarisschaal AA-accountant, Salarisindicatie AA-accountant, Bonus AA-accountant, CAO AA-accountant, Brutoloon AA-accountant, Nettoloon AA-accountant, Vakantiedagen AA-accountant, Pensioen AA-accountant.

Competenties, skills & vaardigheden aa-accountant

 • Kritisch
 • Ambitie
 • Netwerken
 • Financieel bewustzijn
 • Accuratesse
 • Aanpassingsvermogen
 • Presenteren
 • Inzicht in omgeving
 • Leervermogen
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis AA-accountant, Vaardigheden AA-accountant, Attitude AA-accountant, Kwalificaties AA-accountant, Competentieprofiel AA-accountant.

Boeken voor het beroep aa-accountant

Wil je meer weten over het beroep aa-accountant? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je aa-accountant bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken aa-accountant te komen.

CMA Study Guide | Cma

Test Prep with Practice Questions for the Certified Management Accountant Exam - Engels | Paperback | 9781940978802 | 128 pagina's

Think all CMA exam study guides are the same? Think again With easy to understand lessons and practice test questions designed to maximize your score, you'll be ready. You don't want to waste time - and money - having to study all over again because you d...

FORENSISCH ACCOUNTANT | M. Pheijffer

het recht meester - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789054589143 | 399 pagina's

Bij bestudering van de literatuur over het onderwerp forensische accountancy, grotendeels bestaande uit relatief kleine publicaties in diverse periodieken bleek dat de diverse auteurs die over dit onderwerp hebben geschreven, telkens slechts aan een klein...

Almost home. the special forces' accountant | Martin Groenewoud

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789402238389 | 216 pagina's

This book is about Jacobus (Jacob) (Jaap) Groenewoud, a skinny, frail young man with bad eyesight and thick glasses, born into a working-class family in Amsterdam. An intelligent and adventurous young man, who at the age of 21 years decides to go to South...

Mensen vonden ons op: boeken voor AA-accountant, AA-accountant ebooks, boek AA-accountant.

Persoonstypen AA-accountant

Een AA-accountant is in de eerste plaats een waarnemer: hij is veel met cijfers bezig, en zijn werk is vaak onderzoekend van aard. Belangrijke eigenschappen in zijn werk zijn zijn onafhankelijkheid en zijn objectiviteit. Hiermee hangen zijn integriteit en discipline samen, kenmerken van het persoonstype perfectionist. De AA-accountant doet werk dat van hem eist dat hij nauwkeurig en integer omgaat met details en rechtvaardige keuzes maakt.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid AA-accountant, Karakter AA-accountant.

Netwerk AA-accountant

AA-Accountants werken over het algemeen voor een accountantskantoor. Hier bestaat hun netwerk vooral uit andere accountants, zij het assistent accountants, AA-accountants of senior accountants. In de bedrijven die zij in hun werk adviseren leggen zij mogelijk ook contacten met hele andere beroepsgroepen, bijvoorbeeld advocaten. Contacten met specialisten van andere sectoren komen altijd van pas voor een accountant, want soms moet deze de hulp van een specialist inroepen. In dat soort gevallen is het altijd makkelijker (en soms ook goedkoper) wanneer hij deze persoonlijk kent.

Mensen vonden ons op: Collega’s AA-accountant, Medewerkers AA-accountant.

Is het beroep AA-accountant iets voor jou?

Zou je graag AA-accountant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als AA-accountant bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze AA-accountant, beroepskeuzetest AA-accountant, beroep AA-accountant kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden AA-accountant

Het arbeidsmarktperspectief voor AA-accountants is momenteel goed. De meeste AA-accountants stromen echter hun beroep binnen via een opleidingstraject en solliciteren niet “van buiten” op de functie. Binnen de bedrijven waar je als accountant werkzaam bent zijn vaak ook genoeg doorgroeimogelijkheden aanwezig. Hiertoe behoren bijvoorbeeld belastingadviseur, senior accountant, directeur of partner.

Arbeidsmarktperspectief score AA-accountant

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep AA-accountant. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten AA-accountant, Promotie mogelijkheden AA-accountant, Carriere AA-accountant.

Solliciteren op de functie AA-accountant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als AA-accountant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor AA-accountant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als AA-accountant. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als AA-accountant, CV AA-accountant, sollicitatie AA-accountant.

Interviews met AA-accountant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen AA-accountant

Vacatures aa-accountant

Op zoek naar een nieuwe baan als AA-accountant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor AA-accountant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. ‘AA-accountant’ staat voor accacountant-administratieconsulent. De AA-accountant is een breed opgeleide adviseur die vooral werkt vooral middelgrote en kleine bedrijven. Hij adviseert op de gebieden van administratie, financieën, bedrijfseconomie en dergelijke.

Beoordeling AA-accountant

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep AA-accountant' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep AA-accountant

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

ik ben laila en ik ben nog 13 maar ik wil graag AA acountant worden en zit wel op het vmbo maar ik ga sowieso mijn best doen om met stapjes naar het HBO te gaan

Door: laila

Goed zo Laila,goed je best doen op school.Dat valt niet altijd mee,als je volhoudt,zal je er geen spijt van krijgen.Sucses

Door: Bettine

Ik wil graag AA-acountant worden maar ik heb eerder ehoord dat als je als beginnende AA-accountant maar 2000-3000 verdient en dat het naar mate je meer ervaring hebt oploopt (zoals er boven staat) maar is 2000-3000 je netto inkomen ?

Door: Jan

Dit zijn brutobedragen jan.Je zal er wel achter komen,als je wat ouder bent,dat dit nog niet zo weinig is.sucses ,met je studie

Door: boekhouder

Wat voor sommen krijgen AA-accountants vootal mee te maken??? Want dan kan ik wil alvast voor oefenen. En misschien nog tips voor mij om voor hbo accountancy voor te bereiden? Geplaatst op 6-11-14

Door: Peter

Beste Peter,hoe oud ben je en met welke studie ben je nu bezig?

Door: meedenker

Ik wil graag aa-accountantcy doen, maar kan ik dan mijn eigen zaak beginnen als ik meteen al klaar ben met mijn studie? En zal ik dan veel verdienen?

Door: de dun

Hoeveel verdient een accountant netto per maand bij z'n eerste werk jaar ?

Door: Hichem

Moeilijk in te schatten.Van veel factoeren afhankelijk.Ik denk rond de 25000 euro.Gr.

Door: Wim

Momenteel bezig met de opleiding MBA (moderne bedrijfsadministratie) welke ik hoop af te ronden in juni. (2016) 

kan iemand mij vertellen wat de kansen zijn om aangenomen te worden voor de functie van assistent accountant? De wil om door te studeren (HBO accountancy) is er zeker. 

Door: Robert

Robert,je kansen zijn legio.Kijk eens op de site van de NationaleVacaturebank.Daar staan er al honderden.Dit zijn weliswaar tijdelijke functies maar die vaak uitmonden in een vast dienstverband.(als je dit zal willen) Gr.

Door: Edwin

Kan ik na AA accountant ook nog RA accountant worden

Door: Naam

Dat is mogelijk,realiseer je wel,dat een AA-accountant een HBO.opleiding(sucsesvol)hebben gevolgd,RA-accontants hebben een universitaireopleiding moeten volgen.H,gr... 

Door: Bernhard

Reageer op dit beroep