U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Abt

Abt worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een abt? Lees de functieomschrijving.

 

Een abt is het hoofd van een abdij. Een abdij is een klooster geleid door een abt, een gebouw waarin volgelingen van Rooms-Katholieke stromingen in het Christendom zich terugtrekken om te mediteren en zich te bezinnen. De abt staat aan het hoofd van deze volgelingen, die ook wel monniken genoemd worden. Een vrouwelijke abt noemt men een abdis en staat bovenaan de hiërarchie bij de zogeheten nonnen. Monniken en nonnen worden ook wel broeders en zusters genoemd, een verwijzing naar de vroegere functie van kloosters als ziekenhuizen.

Een abdij heeft minimaal twaalf leden. De abt regelt het dagelijks leven in het klooster samen met een raad monniken en zijn directe ondergeschikte, de prior. De functie van abt is meestal een functie voor het leven, en het is gebruikelijk dat een abt dus tot zijn overlijden in die functie zit. De abt wordt in de meeste kloosterordes gekozen door alle volledig ingewijde monniken.

Het leven van een abt staat geheel in het teken van de abdij. Dagelijkse taken zijn het bidden, het zingen van Gregoriaanse liederen en het lezen van Bijbelteksten. Verder wordt er met de monnikenraad overlegd over de gang van zaken in het klooster. Er wordt ook aan nijverheid gedaan; sommige ordes (met name de Trappisten) brouwen bier dat erg gretig aftrek vindt. Veelal worden er in een abdij ook dieren, zoals kippen gehouden, of wordt er een stukje grond bewerkt. Een deel van het eten in de abdij komt dan ook uit de abdij zelf. Ook bieden de meeste abdijen gastverblijven aan tegen een vergoeding, om mensen van buiten de abij de rust en gelegenheid tot meditatie te geven die de monniken erin vinden.

Een abt mag niet getrouwd zijn en moet zich over het algemeen geheel onthouden van aards plezier om zo dicht mogelijk bij God te komen. De abt heeft dan ook nagenoeg geen privéleven buiten het klooster om.

In Nederland zijn er door de komst van het protestantisme (dat zich afkeerde van de gevestigde Katholieke ordes) en de secularisering van de maatschappij nog maar weinig actieve kloosters over. De meeste kampen ook met een gebrek aan nieuw aanwas en de gemiddelde leefijd is dus erg hoog. De vraag naar nieuwe kloosterbewoners is dus groot, maar een ijzeren discipline en wil is vereist. In België, dat vrijwel geheel katholiek is gebleven, zijn er veel meer abdijen.

Mensen vonden ons op: Job Abt, Baan Abt, Abt Worden, Functie-eisen Abt, Verantwoordelijkheden Abt, Functieprofiel Abt, Wat doet een Abt, Werken als Abt.

Abt worden: Opleiding tot abt

 

Er bestaat geen specifieke opleiding tot abt; een vereiste is dat je wel eerst monnik bent geworden, en daarna kun je je opwerken tot abt door gekozen te worden door de rest van de monniken. Om monnik te worden moet je allereerst erg religieus en katholiek zijn óf bereid dat te worden. De monnik in spé moet daarnaast jonger dan 50 jaar zijn, ongehuwd en geen financiële verplichtingen hebben. Een vooropleiding is niet nodig.

Als je besloten hebt om monnik te worden en de rest van je leven in het klooster wilt blijven wonen en werken, kun je je aanmelden bij het klooster. Dat kan tegenwoordig meestal zelfs al digitaal, maar ook telefonisch en rechtstreeks bij de abdij zelf. Je wordt dan eventueel aangenomen voor een oriëntatiegesprek waarin je je overtuiging aan kan geven. De toelating zal hoogstwaarschijnlijk zeer moeilijk worden gemaakt, want de monniken willen geen tijd en moeite steken in iemand die niet vol overtuiging voor het geloof kiest.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Abt, Abt Worden, Opleidingsniveau Abt, Scholing Abt, Studie Abt, Bijscholing Abt, Omscholing Abt.

Organisaties waar een abt doorgaans werkzaam is

 

De abt is werkzaam in de abdij van zijn orde. Als er eenmaal voor een abdij gekozen is, blijft hij daar meestal zijn hele leven. Wel staat de abt in contact met abten van andere abdijen overal ter wereld, en er zal sporadisch contact zijn met andere Rooms-Katholieke instanties, zoals het Vaticaan.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Abt, Abt Worden, Opleidingsniveau Abt, Scholing Abt, Studie Abt, Bijscholing Abt, Omscholing Abt.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden abt

 

Als abt krijg je geen individuele financiële vergoeding. Alle inkomsten komen ten goede van de abdij, waar de abt en de monnniken dan zelf ook weer van profiteren. De abt is dan ook afhankelijk van de abdij voor zijn levensonderhoud, waardoor het niet makkelijk is eventueel terug te keren in de maatschappij. Omdat een abt over het algemeen een zeer toegewijde monnik is die gekozen wordt door zijn collega's op basis van zijn toewijding en expertise, is hier sowieso al weinig sprake van. 

Mensen vonden ons op: Salaris Abt, Loon Abt, Wat verdien je als Abt, Salarisschaal Abt, Salarisindicatie Abt, Bonus Abt, CAO Abt, Brutoloon Abt, Nettoloon Abt, Vakantiedagen Abt, Pensioen Abt.

Competenties, skills & vaardigheden abt

 • Toegewijd aan zijn baan
 • Gelovig
 • Strict, streng
 • Niet materialistisch
 • Teruggetrokken
 • Bereid alles achter te laten
Mensen vonden ons op: Kennis Abt, Vaardigheden Abt, Attitude Abt, Kwalificaties Abt, Competentieprofiel Abt.

Boeken voor het beroep abt

Wil je meer weten over het beroep abt? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je abt bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken abt te komen.

Hans Peter Feldmann | Hans-Peter Feldmann

Another Book - Engels | Druk: 1 | Hardcover | 9783865607386 | 264 pagina's

Dit product is Nieuw...

Dan Graham/Hans Ulrich Obrist | Hans-Ulrich Obrist

Hans Ulrich Obrist - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9783865607911 | 100 pagina's

Since the mid-1960s when he started out as a fledgling critic, Dan Graham has carved out a unique role for himself, expanding the scope of the Conceptual artist to incorporate art criticism, music criticism, photography and architecture. For this volume, ...

Egyptian Amduat | Theodor Abt

The Book of the Hidden Chamber - Engels | Druk: 2 | Hardcover | 9783952260845 | 446 pagina's

In the Amduat, the night-journey of the Egyptian Sungod is divided into twelve hours, each of them containing an enormous amount of insight into the human psyche. The entire Amduat could be called the first 'scientific publication' of humankind describing...

Mensen vonden ons op: boeken voor Abt, Abt ebooks, boek Abt.

Persoonstypen abt

 

De abt hoeft niet per se een groot leider te zijn; hij moet het kloosterleven wel regelen maar over het algemeen is de cultuur aldaar vrij individualistisch, vooral buiten de zang en gebeden om. Daarnaast wordt hij bijgestaan door de prior en spreekt het meeste werk voor zich. Buiten de abdij om hoeft hij zich alleen te verantwoorden aan de bisschop van zijn bisdom. Alhoewel de abt in feite zijn eigen baas is en zijn eigen leven regelt, dient hij zeer loyaal te zijn. Hij moet niet alleen loyaal naar zijn werk zijn, aangezien hij die baan voor het leven heeft, maar natuurlijk ook naar God (Baas, loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Abt, Karakter Abt.

Netwerk abt

 

Het netwerk is niet echt uitgebreid en vrijwel uitsluitend beperkt tot de hiërarchie van de Rooms-Katholieke kerk en tevens ordes. De abt staat vrijwel geheel buiten de maatschappij, anders dan bijvoorbeeld een pastor of bisschop, die middenin de maatschappij staan.

Mensen vonden ons op: Collega’s Abt, Medewerkers Abt.

Is het beroep abt iets voor jou?

Zou je graag abt willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als abt bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Abt, beroepskeuzetest Abt, beroep Abt kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden abt

 

Aangezien de abt buiten de maatschappij staat en zeer toegewijd is in het geloof en aan zijn functie, bestaan er uitsluitend doorgroeimogelijkheden op het gebied van religieuze functies. Maar omdat een abt over het algemeen een functie voor het leven is, ambieert de abt in de regel geen hogere functie.

Arbeidsmarktperspectief score abt

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep abt. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Abt, Promotie mogelijkheden Abt, Carriere Abt.

Solliciteren op de functie abt

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als abt dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor abt belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als abt. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Abt, CV Abt, sollicitatie Abt.

Interviews met abt

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen abt

Vacatures abt

Op zoek naar een nieuwe baan als Abt? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Abt. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een abt is het hoofd van een abdij. Een abdij is een klooster geleid door een abt, een gebouw waarin volgelingen van Rooms-Katholieke stromingen in het Christendom zich terugtrekken om te mediteren en zich te bezinnen. De abt staat aan het hoofd van deze volgelingen, die ook wel monniken genoemd worden.

Beoordeling Abt

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Abt' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Abt

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep