U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Acrobaat

Acrobaat worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een acrobaat? Lees de functieomschrijving.

Een acrobaat tentoonspreidt uitzonderlijke lenigheid en balans met zijn of haar lichaam. De acrobaat werkt doorgaans met meerdere acrobaten samen in een circus of dansgroep en volgt over het algemeen een strakke choreografische show die het hele jaar, en soms ook langer, wordt opgevoerd.

Er zijn een aantal vormen in de acrobatiek. Over het algemeen denkt men bij het woord het snelst aan parterre-acrobatiek, waarbij de acrobaten zich met elkaar verbinden om bepaalde vormen uit te beelden, zoals een piramide, waarbij tenminste één van hen op de grond staat. Vandaar de term ‘parterre’, Frans voor ‘op de grond’.

Een andere vorm is uiteraard de trapeze en luchtacrobatiek, dat vooral in het circus gedaan wordt. Hier zweven de acrobaten in de meest uiteenlopende posities hoog in de circustent waarbij vaak gevaarlijke stunts worden uitgehaald zoals het overspringen naar een andere trapeze. Het spreekt voor zich dat hier jaren van training en toewijding in steken. Alsnog is dit niet zonder gevaar, en regelmatig stort een acrobaat naar beneden met ernstige gevolgen.

Daarnaast is er nog het verticaaldoek, waarbij de (vaak vrouwelijke) acrobaat haar lenigheid in hangende doeken laat zien. Deze vorm komt zowel in het circus als daarbuiten voor, en kom je ook wel tegen bij muzikale shows. 

Mensen vonden ons op: Job Acrobaat, Baan Acrobaat, Acrobaat Worden, Functie-eisen Acrobaat, Verantwoordelijkheden Acrobaat, Functieprofiel Acrobaat, Wat doet een Acrobaat, Werken als Acrobaat.

Acrobaat worden: Opleiding tot acrobaat

Er zijn geen specifieke opleidingen tot acrobaat. Wel zijn er dans- en toneelscholen waar acrobatische dans wordt geïnstrueerd, en ook op gym- en turnscholen kun je terecht voor de beginselen van de acrobatiek. In het circus wordt er verder veel getraind om de trucs te perfectioneren, net als in dansgezelschappen. Het spreekt voor zich door de hoge moeilijkheidsgraad die als professioneel acrobaat getoond moet worden dat de meeste acrobaten van kinds af aan al bezig waren met de acrobatiek.

Ook is enig talent geen overbodige luxe, en moet er veel toewijding zijn voor de training om de choreografie tot in de puntjes onder de knie te krijgen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Acrobaat, Acrobaat Worden, Opleidingsniveau Acrobaat, Scholing Acrobaat, Studie Acrobaat, Bijscholing Acrobaat, Omscholing Acrobaat.

Organisaties waar een acrobaat doorgaans werkzaam is

 

Als acrobaat ben je vaak verbonden aan dan wel het circus dan wel aan een groep acrobaten of dansers - in alle gevallen betreft het een functie in de profitsector. In het eerste geval ben je dan veelal op reis en is het leven vrij onlosmakelijk verbonden aan het circus. Veelal vinden acrobaten bij het circus hun partner dan ook bij het circus waar ze werken. Bij een dansgroep is er wat meer individuele vrijheid, zeker als er geen tours gedaan worden. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Acrobaat, Acrobaat Worden, Opleidingsniveau Acrobaat, Scholing Acrobaat, Studie Acrobaat, Bijscholing Acrobaat, Omscholing Acrobaat.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden acrobaat

Het loon van een acrobaat verschilt erg op basis van ervaring en bijvoorbeeld het circus waar de acrobaat werkzaam is en de reputatie hiervan. Er is echter niet veel bekend over het daadwerkelijke loon. Het salaris van een circusartiest kan over het algemeen varieren van 1500 euro per maand (zoals bij clowns) tot aan de best verdienende (en vaak ook riskantere) specialisaties, die tot wel 10.000 euro kunnen verdienen. Kost- en inwoning (inclusief eten) wordt vaak verschaft door de grotere circussen; als het circus op tournee is, reizen de artiesten meestal mee. 

Een acrobaat kan zowel op een zeer beperkte slaapplaats op het circusterrein rekenen als een goed uitgerust hotel. Grotere circussen bieden daarnaast voor zowel zijn jonge werknemers als de ouderen gratis opleidingsmogelijkheden aan. Ook bieden circussen vaak regelingen met betrekkingen to gezondheidszorg, vakantiedagen, bonussen en een betaalde reis naar huis aan.

 

Mensen vonden ons op: Salaris Acrobaat, Loon Acrobaat, Wat verdien je als Acrobaat, Salarisschaal Acrobaat, Salarisindicatie Acrobaat, Bonus Acrobaat, CAO Acrobaat, Brutoloon Acrobaat, Nettoloon Acrobaat, Vakantiedagen Acrobaat, Pensioen Acrobaat.

Competenties, skills & vaardigheden acrobaat

 • Lenig
 • Harde werker
 • Toegewijd aan zijn baan
 • Zorgzaam voor lichaam
 • Sociaal in de omgang met mede-acrobaten
 • Fysiek sterk
Mensen vonden ons op: Kennis Acrobaat, Vaardigheden Acrobaat, Attitude Acrobaat, Kwalificaties Acrobaat, Competentieprofiel Acrobaat.

Boeken voor het beroep acrobaat

Wil je meer weten over het beroep acrobaat? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je acrobaat bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken acrobaat te komen.

Mini Loco Ontwikkelingspellen Dieren En Acrobaten In Het Circus | Uitgever: Noordhoff Uitgevers B.V.

basisdoos + 2 boekjes - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789001835798 | Geen personage | 1 pagina's

Loco Mini pakket Dieren en acrobaten in het circus. 4 - 6 jaar...

Loco Mini - Acrobaten in het circus Ontwikkeling 4-6 jaar Groep 1-2 | Loco Leerspellen

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789001835873 | Geen personage

Loco Mini - Acrobaten in het circus Ontwikkeling 4-6 jaar Groep 1-2 1e druk is een boek uitgegeven bij Loco. ISBN 9789001835873 Mini Loco - Acrobaten in het circus (4-6)...

Het Grote Circusboek | Frederique Krings

voor de clown, jongleur en acrobaat in de dop - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789030317494 | 125 pagina's

DOOIE DAG WORDT CIRCUSFESTIJN DYMPH: Een boek waarmee u samen met kinderen een saaie namiddag omtovert tot een heuse circusmatinee! Woensdagnamiddag en het regent pijpenstelen. Hoe hou ik de kinderen een hele namiddag bezig? Het grote circusboek geeft me ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Acrobaat, Acrobaat ebooks, boek Acrobaat.

Persoonstypen acrobaat

De acrobaat moet fysieke perfectie nastreven en dat ook buiten de werktijden doen. Daarnaast moet hij zich zeer goed inzetten voor het circus zelf. Tolerantie en sociale vaardigheden zijn ook een groot goed voor acrobaten, want over het algemeen werken bij het circus mensen van zeer uiteenlopende nationaliteiten. Mentale scherpte is ook een vereiste, want het werk kan gevaarlijk zijn, zeker als je luchtacrobatiek beoefent. Daarnaast zijn bij parterre-acrobatiek mensen afhankelijk van de acrobaat zelf om veilig en wel op de grond terecht te komen. Men moet volledig op elkaar vertrouwen (perfectionist). 

De acrobaat moet bovendien geen professionele carriere in bijvoorbeeld het bedrijfsleven ambieren. Hij zit voornamelijk gebonden aan een entertainmentfunctie en moet hieruit ook zijn passie halen. Het worden van een acrobaat, een uitvoerend kunstenaar, moet zijn 'roeping' zijn en de persoon moet geen zakelijke ambities hebben - hij moet vooral achter het ideaal van dit beroep staan (romanticus). 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Acrobaat, Karakter Acrobaat.

Netwerk acrobaat

Als acrobaat heb je uitgebreid contact met alle andere circusartiesten en technici. Dat kunnen er erg veel zijn; bij Circus Renz werken bijvoorbeeld 85 medewerkers. Daarbuiten is het netwerk echter beperkt; het is een gespecialiseerd vak en buiten acrobaten van andere gezelschappen hoeft de acrobaat niet echt te netwerken. Voor acrobaten in dansgezelschappen zul je wel te maken krijgen met de organisatoren van festivals en andere evenementen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Acrobaat, Medewerkers Acrobaat.

Is het beroep acrobaat iets voor jou?

Zou je graag acrobaat willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als acrobaat bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Acrobaat, beroepskeuzetest Acrobaat, beroep Acrobaat kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden acrobaat

 

Er zijn niet veel doorgroeimogelijkheden voor acrobaten. Wel kun je alle kanten op wat betreft keuzes in dansgezelschappen en circussen. Binnen de verschillende acts kun je je ook een meer ervaren rol toe eigenen en in het circus kunnen er hogere functies geambieerd worden binnen de organisatiestructuur van het circus. Zeker als het lichaam op een bepaalde leeftijd de acrobatiek niet meer aankan, behoort dit tot een aantrekkelijke mogelijkheid voor acrobaten.

Arbeidsmarktperspectief score acrobaat

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep acrobaat. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Acrobaat, Promotie mogelijkheden Acrobaat, Carriere Acrobaat.

Solliciteren op de functie acrobaat

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als acrobaat dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor acrobaat belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als acrobaat. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Acrobaat, CV Acrobaat, sollicitatie Acrobaat.

Interviews met acrobaat

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen acrobaat

Vacatures acrobaat

Op zoek naar een nieuwe baan als Acrobaat? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Acrobaat. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een acrobaat tentoonspreidt uitzonderlijke lenigheid en balans met zijn of haar lichaam. De acrobaat werkt doorgaans met meerdere acrobaten samen in een circus of dansgroep en volgt over het algemeen een strakke choreografische show die het hele jaar, en soms ook langer, wordt opgevoerd. Er zijn een aantal vormen in de acrobatiek.

Beoordeling Acrobaat

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Acrobaat' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Acrobaat

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn zeer zeker wel opleidingen voor acrobaten en circus artiesten. In NL heb je er twee. Één in Tilburg, aan de FHK, genaamd ACaPA. En in Rotterdam zit de tweede, Onderdeel van Codarts. Bovendien heb je in het buitenland ook een heleboel circus opleidingen. :) 

Door: Roos

Bedankt voor deze informatie.

Door: william

Er zijn nog wel meer opleidingen waar je acrobaat kunt worden hoor. Je hebt ook nog circusscholen in Nederland zoals Circus Poehaa in Arnhem, http://www.vriendenvanpoehaa.nl/, Circus Diedom in Utrecht http://www.diedom.nl/,  Circusschool De Hoogte in Friesland, en waarschijnlijk nog wel een paar andere die ik niet ken.

Het is trouwens heel gek dat een acrobaat volgens de homepage van nationaleberoepengids.nl geschaald wordt in de beroepen waarbij je 100.000 of meer verdient...

Door: David Bartenstein

Eh... 10.000 bedoelde ik.

Door: David Bartenstein

De omschrijving,bevat veel goede informatie.Gr.

Door: acrobaat

Bedankt,voor de uitgebreide informatie..

Door: Ben

Reageer op dit beroep