U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Afdelingsmanager

Afdelingsmanager worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een afdelingsmanager? Lees de functieomschrijving.

Als Afdelingsmanager heb je de leiding over een afdeling. Dit kunnen alle mogelijke afdelingen zijn binnen allerlei bedrijven. Bijna alle bedrijven bestaan uit diverse afdelingen die geleid worden door een Afdelingsmanager. De Afdelingsmanager geeft leiding aan de medewerkers van de afdeling en zorgt ervoor dat het werk goed wordt uitgevoerd. De Afdelingsmanager is daarmee verantwoordelijk voor alles wat zich binnen de afdeling afspeelt.

De Afdelingsmanager moet goed leiding kunnen geven. De Afdelingsmanager moet de medewerkers binnen de afdeling kunnen motiveren en adviseren in hun dagelijkse werkzaamheden. Ook bij problemen zal de hulp van de Afdelingsmanager ingeschakeld worden. Ook moet het Afdelingshoofd altijd op de hoogte zijn van wat er op de afdeling gebeurt en als het nodig is ingrijpen. De Afdelingsmanager draagt ook zorg voor de ontwikkeling van de medewerkers binnen de afdeling. Het werk van de Afdelingsmanager is daarmee veelzijdig en afwisselend. Daarbij draagt de Afdelingsmanager veel verantwoordelijkheid.

De Afdelingsmanager is ook de schakel tussen het bestuur van de organisatie en de afdeling. Veranderingen moeten door de Afdelingsmanager binnen de afdeling gecommuniceerd en doorgevoerd worden. Ook moet het beleid van de organisatie door de Afdelingsmanager binnen de afdeling doorgevoerd worden. 

Mensen vonden ons op: Job Afdelingsmanager, Baan Afdelingsmanager, Afdelingsmanager Worden, Functie-eisen Afdelingsmanager, Verantwoordelijkheden Afdelingsmanager, Functieprofiel Afdelingsmanager, Wat doet een Afdelingsmanager, Werken als Afdelingsmanager.

Afdelingsmanager worden: Opleiding tot afdelingsmanager

Er zijn diverse opleidingen te volgen. Zo zijn er meer gespecialiseerde opleidingen zoals Afdelingschef (MBO) en Afdelingsmanager (MBO). Op HBO en WO-niveau kunnen managementopleidingen gevolgd worden zoals Business Management. Binnen deze opleidingen wordt geleerd leiding te geven.

Vaak begint de Afdelingsmanager ook als medewerker binnen een afdeling en groeit later door tot Afdelingsmanager. Hierdoor heeft de Afdelingsmanager al kennis van de gang van zaken binnen de afdeling.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Afdelingsmanager, Afdelingsmanager Worden, Opleidingsniveau Afdelingsmanager, Scholing Afdelingsmanager, Studie Afdelingsmanager, Bijscholing Afdelingsmanager, Omscholing Afdelingsmanager.

Organisaties waar een afdelingsmanager doorgaans werkzaam is

Bijna alle bedrijven bestaan uit meerdere afdelingen. Deze afdelingen worden allemaal geleid door een Afdelingsmanager. De Afdelingsmanager kan dus bij allerlei bedrijven werkzaam zijn. Zo kan  een Afdelingsmanager de leiding hebben over een afdeling in een ziekenhuis, maar ook over een communicatieafdeling bij een gemeente. De meeste van deze bedrijven zijn werkzaam binnen de profit sector, maar een baan als Afdelingsmanager is ook in de non-profit sector mogelijk.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Afdelingsmanager, Afdelingsmanager Worden, Opleidingsniveau Afdelingsmanager, Scholing Afdelingsmanager, Studie Afdelingsmanager, Bijscholing Afdelingsmanager, Omscholing Afdelingsmanager.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden afdelingsmanager

Het salaris van een Afdelingsmanager is sterk afhankelijk van het type bedrijf waar de Afdelingsmanager werkt en over welke afdeling de Afdelingsmanager de leiding heeft. Ook de overige arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van het bedrijf, hierbij kan gedacht worden aan een 13e maand en een auto van de zaak.

Mensen vonden ons op: Salaris Afdelingsmanager, Loon Afdelingsmanager, Wat verdien je als Afdelingsmanager, Salarisschaal Afdelingsmanager, Salarisindicatie Afdelingsmanager, Bonus Afdelingsmanager, CAO Afdelingsmanager, Brutoloon Afdelingsmanager, Nettoloon Afdelingsmanager, Vakantiedagen Afdelingsmanager, Pensioen Afdelingsmanager.

Competenties, skills & vaardigheden afdelingsmanager

 • Leiderschap
 • Delegeren
 • Luisteren
 • Inzicht in omgeving
 • Overtuigen
Mensen vonden ons op: Kennis Afdelingsmanager, Vaardigheden Afdelingsmanager, Attitude Afdelingsmanager, Kwalificaties Afdelingsmanager, Competentieprofiel Afdelingsmanager.

Boeken voor het beroep afdelingsmanager

Wil je meer weten over het beroep afdelingsmanager? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je afdelingsmanager bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken afdelingsmanager te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Afdelingsmanager, Afdelingsmanager ebooks, boek Afdelingsmanager.

Persoonstypen afdelingsmanager

De belangrijkste eigenschap van de Afdelingsmanager is het goed kunnen leidinggeven. De Afdelingsmanager geeft leiding aan alle medewerker binnen de afdeling. De Afdelingsmanager moet de medewerkers motiveren en in hun werk begeleiden. Daarnaast moet de Afdelingsmanager ook goed kunnen observeren en analyseren. Veranderingen binnen de afdeling moet opgemerkt worden en problemen moeten zo snel mogelijk opgelost worden.

De Afdelingsmanager draagt veel verantwoordelijk. De Afdelingsmanager moet ook het beleid van het bedrijf uitdragen binnen de afdeling. Ook moeten de plannen van het bestuur door de Afdelingsmanager in de werkzaamheden vertaald worden. De Afdelingsmanager moet van afwisselend werk houden en diverse werkzaamheden verrichten.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Afdelingsmanager, Karakter Afdelingsmanager.

Netwerk afdelingsmanager

De Afdelingsmanager heeft met diverse mensen binnen de organisatie te maken. De Afdelingsmanager is de schakel tussen het bestuur van het bedrijf en de medewerkers van de eigen afdeling. Daarnaast moet de Afdelingsmanager ook het contact met de andere afdelingen onderhouden. Het netwerk van de Afdelingsmanager is daarmee vrij groot.

Mensen vonden ons op: Collega’s Afdelingsmanager, Medewerkers Afdelingsmanager.

Is het beroep afdelingsmanager iets voor jou?

Zou je graag afdelingsmanager willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als afdelingsmanager bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Afdelingsmanager, beroepskeuzetest Afdelingsmanager, beroep Afdelingsmanager kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden afdelingsmanager

Omdat de Afdelingsmanager bij allerlei bedrijven aan de slag kan, is er genoeg perspectief op de arbeidsmarkt. Ook doorgroeimogelijkheden zijn er. Zo kan een Afdelingsmanager doorgroeien binnen een organisatie naar een grotere afdeling. Hierdoor is de Afdelingsmanager verantwoordelijk voor een grotere groep medewerkers. Ook kan de Afdelingsmanager doorgroeien naar het bestuur van het bedrijf.

Arbeidsmarktperspectief score afdelingsmanager

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep afdelingsmanager. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Afdelingsmanager, Promotie mogelijkheden Afdelingsmanager, Carriere Afdelingsmanager.

Solliciteren op de functie afdelingsmanager

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als afdelingsmanager dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor afdelingsmanager belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als afdelingsmanager. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Afdelingsmanager, CV Afdelingsmanager, sollicitatie Afdelingsmanager.

Interviews met afdelingsmanager

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen afdelingsmanager

Vacatures afdelingsmanager

Op zoek naar een nieuwe baan als Afdelingsmanager? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Afdelingsmanager. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als Afdelingsmanager heb je de leiding over een afdeling. Dit kunnen alle mogelijke afdelingen zijn binnen allerlei bedrijven. Bijna alle bedrijven bestaan uit diverse afdelingen die geleid worden door een Afdelingsmanager.

Beoordeling Afdelingsmanager

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Afdelingsmanager' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Afdelingsmanager

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep