U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Agent te paard

Agent te paard worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een agent te paard? Lees de functieomschrijving.

Agenten te paard worden vaak ingezet tijdens grote voetbalwedstrijden, ME-optredens, ceremonies, demonstraties, optochten en andere evenementen waar veel publiek op afkomt, zoals Koninginnedag en concerten. Tegenwoordig worden ze ook vaak ingezet bij horeca- en uitgaansgelegenheden.

Op een paardenrug straalt een agent autoriteit uit, heeft een goed overzicht en is erg wendbaar. Bovendien kan een agent te paard op plekken komen waar een politieauto niet kan komen. Hij heeft dezelfde bevoegdheden als agenten op de grond, dus een agent te paard houdt niet alleen toezicht, maar treft ook maatregelen als mensen zich niet aan de regels houden. Soms kun je gevraagd worden om mee te lopen in een paardenstoet, zoals op Prinsjesdag.

De paarden die gebruikt worden door de politie zijn getraind voor het politiewerk. Ze leren zich niets aan te trekken van lawaai, boze mensen, vuurwerk, water, vallende voorwerpen enzovoort. Vaak krijgt een agent zijn eigen politiepaard toegewezen. Hij traint op dit paard en helpt bij de verzorging.

Tevens voert een agent te paard ook werkzaamheden op de grond uit, zoals controles uitvoeren op veemarkten en maneges, het assisteren bij ongevallen waar dieren bij zijn betrokken en het afhandelen van klachten over mishandeling of verwaarlozing van paarden.

 

 

Mensen vonden ons op: Job Agent te paard, Baan Agent te paard, Agent te paard Worden, Functie-eisen Agent te paard, Verantwoordelijkheden Agent te paard, Functieprofiel Agent te paard, Wat doet een Agent te paard, Werken als Agent te paard.

Agent te paard worden: Opleiding tot agent te paard

Om agent te paard te kunnen worden, moet je eerst minstens vier jaar werkervaring hebben als ‘gewoon’ agent. Om agent te worden, volg je een politieopleiding aan de Politieacademie. Er zijn opleidingen op verschillende niveaus. Zo kun je op het MBO de opleiding Politiemedewerker doen om agent te worden of de opleiding Allround politiemedewerker om hoofdagent te worden. Op het HBO kun je de master Criminal Investigation doen om recherchekundige te worden. Tijdens je opleiding ontvang je al salaris.

De agenten kunnen vervolgens opgeleid worden tot ruiters. Deze opleiding wordt verzorgd door de Koninklijke Landelijke PolitieDiensten (KLPD). Bij grote politiekorpsen en het KLPD is ‘agent te paard’ een fulltime functie. Bij de kleine korpsen is het een parttime functie, je doet het naast de andere werkzaamheden van een ‘gewone’ agent. 

Een functie als agent te paard is populair, dus het kan lang duren voordat een agent een opleiding tot agent te paard te kan volgen. Degenen die het langst in dienst zijn hebben voorrang. Om de twee jaar wordt getest of de agent te paard nog aan de eisen voldoet. Bovendien moet jaarlijks een herhalingsopleiding gevolgd worden en moeten de agenten zich vaktechnisch bij laten scholen.

 

 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Agent te paard, Agent te paard Worden, Opleidingsniveau Agent te paard, Scholing Agent te paard, Studie Agent te paard, Bijscholing Agent te paard, Omscholing Agent te paard.

Organisaties waar een agent te paard doorgaans werkzaam is

De politie hoort bij de overheid en is dus een non-profit organisatie. Een fulltime agent te paard kan aan de slag bij de grotere korpsen of het KLPD. Als je niet fulltime werkzaam wil zijn als agent te paard maar ook andere functies wil uitoefenen, kun je als parttime agent te paard aan de slag bij de kleinere regiokorpsen. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Agent te paard, Agent te paard Worden, Opleidingsniveau Agent te paard, Scholing Agent te paard, Studie Agent te paard, Bijscholing Agent te paard, Omscholing Agent te paard.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden agent te paard

Tijdens de opleiding tot agent krijg je al salaris. De hoogte hiervan hangt af van je instroomleeftijd en je inkomen en ligt tussen de € 1400,- en € 1700,- bruto per maand. Na de opleiding stijgt het salaris tot zo’n € 1850,- bruto per maand. Het brutosalaris kan oplopen tot zo’n € 2900,- per maand, afhankelijk van het aantal jaren werkervaring.

Bij diensten buiten de 9- tot 5-tijden krijgt een agent te paard toeslagen. Ook betaalt de overheid de opleiding. Daarnaast krijgt een agent te paard een dertiende maand, reiskostenvergoeding, betaald ouderschapsverlof en korting bij een collectieve zorgverzekering. Tevens mag een agent gratis gebruik maken van de sportfaciliteiten van het korps.  

Mensen vonden ons op: Salaris Agent te paard, Loon Agent te paard, Wat verdien je als Agent te paard, Salarisschaal Agent te paard, Salarisindicatie Agent te paard, Bonus Agent te paard, CAO Agent te paard, Brutoloon Agent te paard, Nettoloon Agent te paard, Vakantiedagen Agent te paard, Pensioen Agent te paard.

Competenties, skills & vaardigheden agent te paard

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Analytisch
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Leiderschap
 • Conflicten beheersen
 • Durf
 • Assertiviteit
 • Anticiperen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Agent te paard, Vaardigheden Agent te paard, Attitude Agent te paard, Kwalificaties Agent te paard, Competentieprofiel Agent te paard.

Boeken voor het beroep agent te paard

Wil je meer weten over het beroep agent te paard? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je agent te paard bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken agent te paard te komen.

Biomechanica van het paard | Lisanne Thomas

De beweegreden om van elk paard een "happy athlete' te maken - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789492284099 | 176 pagina's

BIOMECHANICA VAN HET PAARD vat de wetenschap van de bewegingsleer samen in begrijpelijke taal. Dit complexe maar zeer interessante onderwerp krijgt steeds meer aandacht van ruiters en paardenmensen uit alle disciplines, die hun viervoeters op verantwoorde...

100% Paardengek - Spikkels om van te houden | Nicolle Christiaanse

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789020624878 | 112 pagina's

100% Paardengek – Spikkels om van te houden Spikkels om van te houden is het vervolg op de populaire bind-up in de serie 100% Paardengek. Angel schrijft verder in haar dagboek naar haar vader die ze nooit heeft gekend. En daarnaast gaat het vooral over… p...

Paardenpraat Britt en Esra 5 - Safari te paard | Joke Reijnders

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789045212258 | 128 pagina's

Onderdeel van de serie Paardenpraat TV Brit en Esra. Britt & Esra - Safari te paard is alweer het vijfde deel in de populaire serie over de jonge Britt en Esra, gebaseerd op de presentatrices van het populaire YouTube-kanaal PaardenpraatTV Voor Britt en E...

Mensen vonden ons op: boeken voor Agent te paard, Agent te paard ebooks, boek Agent te paard.

Persoonstypen agent te paard

Een agent te paard dient zelfverzekerd te zijn, zich niet te laten overlopen en de veiligheid hoog in het vaandel te hebben staan. Hij weet kordaat op te treden en heeft een grote overtuigingskracht. Het persoonstype dat goed past bij een agent te paard is daarom ‘baas’. 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Agent te paard, Karakter Agent te paard.

Netwerk agent te paard

Een agent te paard zal veel contact hebben met collega's, zoals hoofdagenten en surveillanten. Zij  moeten samenwerken, overleggen en een plan van aanpak bedenken. Bovendien komt een agent te paard in aanmerking met mensen op straat, zoals voetbalsupporters bij een voetbalwedstrijd en jongeren bij uitgaansgelegenheden. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Agent te paard, Medewerkers Agent te paard.

Is het beroep agent te paard iets voor jou?

Zou je graag agent te paard willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als agent te paard bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Agent te paard, beroepskeuzetest Agent te paard, beroep Agent te paard kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden agent te paard

De laatste jaren is de functie van agent te paard erg in populariteit gestegen. Het kan lang duren voordat er plaats is om een opleiding tot agent te paard te volgen. Daarna kan een agent te paard fulltime aan de slag bij grotere korpsen, of parttime aan de slag bij kleinere korpsen. Een agent te paard kan daarnaast ook de werkzaamheden van 'gewone' agenten uit blijven voeren. 

Binnen de politie kan een agent te paard doorgroeien tot bijvoorbeeld commissaris. Hij krijgt dan een belangrijke leidinggevende functie. Ook kan een agent te paard zich ook op andere gebieden specialiseren. Hij kan dan bijvoorbeeld als lid van de vreemdelingenpolitie of rechercheur aan de slag. 

 

 

Arbeidsmarktperspectief score agent te paard

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep agent te paard. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Agent te paard, Promotie mogelijkheden Agent te paard, Carriere Agent te paard.

Solliciteren op de functie agent te paard

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als agent te paard dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor agent te paard belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als agent te paard. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Agent te paard, CV Agent te paard, sollicitatie Agent te paard.

Interviews met agent te paard

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen agent te paard

Vacatures agent te paard

Op zoek naar een nieuwe baan als Agent te paard? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Agent te paard. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Agenten te paard worden vaak ingezet tijdens grote voetbalwedstrijden, ME-optredens, ceremonies, demonstraties, optochten en andere evenementen waar veel publiek op afkomt, zoals Koninginnedag en concerten. Tegenwoordig worden ze ook vaak ingezet bij horeca- en uitgaansgelegenheden. Op een paardenrug straalt een agent autoriteit uit, heeft een goed overzicht en is erg wendbaar.

Beoordeling Agent te paard

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Agent te paard' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Agent te paard

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

supeeerleuk beroep , dit word echt mijn beroep later als ik het kan

Door: femke

Hallo Femke,het is een fantastisch beroep er zitten ook aan dit vak minder leuke kanten.Je moet uiteraard ook een liefhebber van paarden.Gr.

Door: agent

Super leuk verdiep me er nu al in! Ik ben een echte lief hebber van paarden en neem graag leiding 

Door: Amyy

Fijn Amy,dat je zo enthousiast ben engraag de leiding neemt.Als opl.tot agent zal je niet zo erg veel de ldg.kunnen nemen.Dat komt later wel,veel sucses,gr.

Door: Wilco

Hallo,

Ik ben britt en ik ben bijna 13jaar..wil heel graag politie worden,maar ook politie te paard..ik zit ook op paard rijden maar heb gehoord dat ze dat liever niet hebben...klopt dat?

Groetjes britt

 

Door: britt

Wat een gaaf beroep lijkt mij dit zeg ! Ik ga mij hier zeker in verdiepen. Heeft iemand nog tips voor als ik later deze opleiding ga doen?:)

Door: Sanne

Probeer,naast je studie een baantje te krijgen in een Manege.Sucses

Door: Jean-Pierre

En Britt,dit klopt niet.Gr.

Door: Jean-Pierre

een groot probleem mag het niet zijn.Wel adviseer ik,het advies van Jean-Pierre op te volgen.Sucses en Gr.

Door: Dirk

Vroeger twijfelde ik hier nog weleens over, nu niet echt meer. Ik wil dit denk toch niet worden. Kan iemand ervaringen delen en dat soort dingen dat mijn twijfel weggaat. 

Door: serena

Ik moest voor school een presentatie maken over wat ik ,ater wou worden! ik twijfelde geen moment want ik wost het al sinds ik een keer een politie op een paard zag en dacht: dat wil ik ook! 

 

Door: mila

lijlt me leuk ik zit nu in het 4de jaar paardenschool,en na deze opleiding zal ik de opleiding politie te paard doen,

Door: Queena

Ik zit nu nog op de middelbare school en ben 16 maar echt als ik later naar de andere school ga wil ik politie te paard gaan doen want echt wat hou ik van die beesten zo mooi en kunnen zo lief zijn. Ik rij ook elke dag bijna

Door: Kimberly Rodenboog

Reageer op dit beroep