Alpinist: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Alpinist: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Alpinist? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Alpinist wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Alpinist, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Alpinist


Vacatures Alpinist

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Alpinist?

De Alpinist is iemand die de bergsport beoefent. Een andere naam voor de Alpinist is dan ook bergbeklimmer of bergsporter. De klimsport is een sport die op meerdere manieren beoefend kan worden. In de ruimere zin valt hier bijvoorbeeld ook het bergwandelen onder, maar in engere zin is het een sport waarbij handen en voeten nodig zijn om zo een berg op te kunnen komen. De Alpinist beklimt bergen, hier kunnen bergwandelen, rotsklimmen en ijsklimmen onder vallen.

 

Het is een zware sport. Veel Alpinisten zoeken steeds grotere uitdagingen en moeilijker te beklimmen bergen. Het is belangrijk dat de Alpinist zich goed voorbereid, traint en de weersomstandigheden in de gaten houdt. Ook is het heel belangrijk dat de Alpinist het juiste materiaal bij zich heeft. Goed schoeisel, warme kleding, touwen en beveiligingsmateriaal zijn uitermate belangrijk.

 

De Alpinist heeft veel kennis van bergen en de sport. De Alpinist weet wat hem te wachten te staat en is zo veel mogelijk overal op voorbereid. Hij kent bijvoorbeeld de weersomstandigheden, de moeilijkheidsgraad van de berg en de route. De Alpinist kan alleen of in een groep zijn sport uitoefenen. Elke berg die beklommen wordt, wordt als een overwinning gezien.


Past het beroep Alpinist bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Alpinist per stad

Vacatures Alpinist Alkmaar

Vacatures Alpinist Almelo

Vacatures Alpinist Almere

Vacatures Alpinist Alphen aan den Rijn

Vacatures Alpinist Amersfoort

Vacatures Alpinist Amstelveen

Vacatures Alpinist Amsterdam

Vacatures Alpinist Apeldoorn

Vacatures Alpinist Arnhem

Vacatures Alpinist Assen

Vacatures Alpinist Bergen op Zoom

Vacatures Alpinist Breda

Vacatures Alpinist Capelle aan den IJssel

Vacatures Alpinist Delft

Vacatures Alpinist Den Bosch

Vacatures Alpinist Den Haag

Vacatures Alpinist Den Helder

Vacatures Alpinist Deventer

Vacatures Alpinist Doetinchem

Vacatures Alpinist Dordrecht

Vacatures Alpinist Ede

Vacatures Alpinist Eindhoven

Vacatures Alpinist Emmen

Vacatures Alpinist Enschede

Vacatures Alpinist Gouda

Vacatures Alpinist Groningen

Vacatures Alpinist Haarlem

Vacatures Alpinist Haarlemmermeer

Vacatures Alpinist Heerlen

Vacatures Alpinist Helmond

Vacatures Alpinist Hengelo

Vacatures Alpinist Hilversum

Vacatures Alpinist Hoogeveen

Vacatures Alpinist Hoorn

Vacatures Alpinist Katwijk

Vacatures Alpinist Leeuwarden

Vacatures Alpinist Leiden

Vacatures Alpinist Lelystad

Vacatures Alpinist Maastricht

Vacatures Alpinist Middelburg

Vacatures Alpinist Nieuwegein

Vacatures Alpinist Nijmegen

Vacatures Alpinist Oss

Vacatures Alpinist Purmerend

Vacatures Alpinist Roermond

Vacatures Alpinist Roosendaal

Vacatures Alpinist Rotterdam

Vacatures Alpinist Schiedam

Vacatures Alpinist Spijkenisse

Vacatures Alpinist Terneuzen

Vacatures Alpinist Tilburg

Vacatures Alpinist Utrecht

Vacatures Alpinist Veenendaal

Vacatures Alpinist Venlo

Vacatures Alpinist Vlaardingen

Vacatures Alpinist Westland

Vacatures Alpinist Zaanstad

Vacatures Alpinist Zeist

Vacatures Alpinist Zoetermeer

Vacatures Alpinist Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Alpinist

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Alpinist?

De Alpinist heeft vaak geen vast salaris, maar beoefent de sport hobbymatig en werkt daarnaast in een andere sector. Er zijn maar weinig professionele Alpinisten die er hun werk van kunnen maken.


Hoe word je een Alpinist? 

De Alpinist heeft vaak vooral hobbymatig zijn sport beoefent. Soms heeft de Alpinist ook een sportgerichte opleiding gevolgd om zo goed in conditie te komen. Deze opleiding wordt vaak op MBO of HBO-niveau aangeboden.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Alpinist

Er zijn geen opleidingen Alpinist aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Alpinist in werkt

Bekijk alle opleidingen Voeding & Beweging


Omscholen tot Alpinist

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Alpinist. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Alpinist

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Alpinist

Als je Alpinist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Alpinist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Alpinist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Alpinist?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Alpinist

Een Alpinist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Durf
Durf

Steekwoorden Competentie Durf / Lef / Moed:

lef, doorzetten, confrontatie, risico's, resultaatgericht, ambitie, flexibiliteit, moed 

Omschrijving

Deze mensen nemen risico’s en nemen beslissingen. Hiermee proberen ze een voordeel te behalen. In discussies hoor je deze persoon regelmatig en ze zijn niet bang om confrontaties aan te gaan. Bij tegenslagen komen ze met een, soms niet populaire maar noodzakelijke, oplossing. 

Sterke punten
Deze mensen houden van een uitdaging en gaan graag een discussie aan. Durfals zijn meestal resultaatgericht en nemen risico’s en beslissingen om hun doel te behalen. Beslissingen kunnen onbekende gevolgen hebben, deze mensen zijn dan vaak ook flexibel. Ze passen zich makkelijk aan en laten zich niet uit het veld slaan. Het zijn dan ook doorzetters die sterk in hun schoenen staan.

Zwakke punten
Soms kan het zijn dat deze mensen te gewaagde beslissingen nemen. Ze nemen dan door hun impulsiviteit te grote risico’s. Durfals kunnen dan ook onbetrouwbaar overkomen. 

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Zelfontwikkeling
Zelfontwikkeling

Steekwoorden: zelfsturing, zelfkennis, ambitie, discipline, initiatief 

Omschrijving

Deze competentie hangt samen met ‘zelfsturing’. Deze mensen stellen zich bepaalde doelen om zich verder te ontwikkelen en nemen initiatief om die te bereiken. Deze mensen nemen dan ook vaak deel aan bijvoorbeeld bijscholingen of cursussen.

Sterke punten
Deze mensen hebben een bepaalde ambitie en discipline om zich te ontwikkelen. Ze houden zich verantwoordelijk voor de ontwikkeling en willen graag verder komen en hun kennis uitbreiden. Ontwikkeling vergt ook de nodige zelfkennis. Deze mensen weten dan ook hoe ze in elkaar zitten, ze kunnen hun goede en zwakke punten benoemen en weten precies waar hun interesses liggen.

Zwakke punten
Mensen die zich willen ontwikkelen, stellen doelen. Maar deze doelen kunnen onrealistisch zijn. Ze willen dan een doel behalen dat eigenlijk niet haalbaar is. Daarnaast kan het voorkomen dat ze zichzelf teleurstellen als een bepaald doel niet wordt behaald. Hierdoor kan ook de motivatie om nieuwe doelen te stellen afnemen.

Vaardigheden Alpinist

  • Ambitie
  • Positiviteit
  • Doorzettingsvermogen
  • Consequent handelen
  • Bereid om risico's te nemen
  • Besluitvaardigheid
  • Vitaliteit
  • Levenslust
  • Zelfsturing
  • Leergierigheid
  • Motivatie
  • Tegenslagen verwerken
  • Stressbestendig
  • Voorbereiden
  • Gestructureerd werken
  • Prioriteiten stellen
  • Sensitiviteit
  • Harmonie creëren
  • Gezamenlijk resultaat bereiken
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Alpinist nodig? 

De Alpinist moet goed situaties in kunnen schatten, zich voor kunnen bereiden en op onverwachte gebeurtenissen in kunnen spelen (Waarnemer). Daarnaast moet de Alpinist avontuurlijk ingesteld zijn en een uitdaging niet uit de weg willen gaan (Levensgenieter).


Eigenschappen Alpinist

  • Optimisme
  • Energiek
  • Vindingrijkheid
  • Waarnemendheid
  • Gedetailleerdheid
  • Leergierigheid



Wat zijn de baankansen voor een Alpinist?

Er is nagenoeg geen vraag naar Alpinisten. Het is een keuze die je zelf maakt om deze sport te gaan beoefenen. Door veel te trainen en bergen te beklimmen kan de Alpinist doorgroeien en steeds beter worden.

De actuele kans op werk voor een Alpinist

Het beroep Alpinist is onderdeel van de beroepsfamilie Beroepssporters. De kans op werk voor de beroepsfamilie Beroepssporters is in de huidige periode slecht

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Alpinist

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Alpinist

Het beroep Alpinist is onderdeel van de beroepsfamilie Beroepssporters.


Waar werkt een Alpinist?

De Alpinist werkt voor zichzelf. De Alpinist kan wel proberen sponsoren te krijgen om zo zijn sport te kunnen beoefenen.


Met wie werkt een Alpinist samen? 

De Alpinist kan een trainer hebben en heeft vaak veel andere Alpinisten en bergsporters in zijn netwerk.


Alpinist

Alles over het beroep Alpinist in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar