U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Alpinist

Alpinist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een alpinist? Lees de functieomschrijving.

De Alpinist is iemand die de bergsport beoefent. Een andere naam voor de Alpinist is dan ook bergbeklimmer of bergsporter. De klimsport is een sport die op meerdere manieren beoefend kan worden. In de ruimere zin valt hier bijvoorbeeld ook het bergwandelen onder, maar in engere zin is het een sport waarbij handen en voeten nodig zijn om zo een berg op te kunnen komen. De Alpinist beklimt bergen, hier kunnen bergwandelen, rotsklimmen en ijsklimmen onder vallen.

 

Het is een zware sport. Veel Alpinisten zoeken steeds grotere uitdagingen en moeilijker te beklimmen bergen. Het is belangrijk dat de Alpinist zich goed voorbereid, traint en de weersomstandigheden in de gaten houdt. Ook is het heel belangrijk dat de Alpinist het juiste materiaal bij zich heeft. Goed schoeisel, warme kleding, touwen en beveiligingsmateriaal zijn uitermate belangrijk.

 

De Alpinist heeft veel kennis van bergen en de sport. De Alpinist weet wat hem te wachten te staat en is zo veel mogelijk overal op voorbereid. Hij kent bijvoorbeeld de weersomstandigheden, de moeilijkheidsgraad van de berg en de route. De Alpinist kan alleen of in een groep zijn sport uitoefenen. Elke berg die beklommen wordt, wordt als een overwinning gezien.

Mensen vonden ons op: Job Alpinist, Baan Alpinist, Alpinist Worden, Functie-eisen Alpinist, Verantwoordelijkheden Alpinist, Functieprofiel Alpinist, Wat doet een Alpinist, Werken als Alpinist.

Alpinist worden: Opleiding tot alpinist

De Alpinist heeft vaak vooral hobbymatig zijn sport beoefent. Soms heeft de Alpinist ook een sportgerichte opleiding gevolgd om zo goed in conditie te komen. Deze opleiding wordt vaak op MBO of HBO-niveau aangeboden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Alpinist, Alpinist Worden, Opleidingsniveau Alpinist, Scholing Alpinist, Studie Alpinist, Bijscholing Alpinist, Omscholing Alpinist.

Organisaties waar een alpinist doorgaans werkzaam is

De Alpinist werkt voor zichzelf. De Alpinist kan wel proberen sponsoren te krijgen om zo zijn sport te kunnen beoefenen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Alpinist, Alpinist Worden, Opleidingsniveau Alpinist, Scholing Alpinist, Studie Alpinist, Bijscholing Alpinist, Omscholing Alpinist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden alpinist

De Alpinist heeft vaak geen vast salaris, maar beoefent de sport hobbymatig en werkt daarnaast in een andere sector. Er zijn maar weinig professionele Alpinisten die er hun werk van kunnen maken.

Mensen vonden ons op: Salaris Alpinist, Loon Alpinist, Wat verdien je als Alpinist, Salarisschaal Alpinist, Salarisindicatie Alpinist, Bonus Alpinist, CAO Alpinist, Brutoloon Alpinist, Nettoloon Alpinist, Vakantiedagen Alpinist, Pensioen Alpinist.

Competenties, skills & vaardigheden alpinist

 • Energie
 • Samenwerken
 • Discipline
 • Doorzettingsvermogen
 • Plannen en organiseren
 • Durf
 • Zelfontwikkeling
Mensen vonden ons op: Kennis Alpinist, Vaardigheden Alpinist, Attitude Alpinist, Kwalificaties Alpinist, Competentieprofiel Alpinist.

Boeken voor het beroep alpinist

Wil je meer weten over het beroep alpinist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je alpinist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken alpinist te komen.

GPS Praxisbuch Garmin Gpsmap64 -Serie | Books On Demand

Der praktische Umgang- für Biker, Wanderer & Alpinisten - Duitstalig | Druk: 2 | Paperback | 9783732285204 | 160 pagina's

Die Praxisanleitung zu Ihrem GPS-Gerat der GPSMAP 64-Serie, -> Jetzt mit Live-Track Anleitung fur alle s"-Modelle...

En solo | Gilles Chappaz

Alpinistes et grimpeurs racontent - Franstalig | E-book | 9782823300680

Il fascine les uns, rebute les autres et ne laisse personne indifférent. Pratique ultime de l'escalade ou de l'alpinisme, le solo a le parfum du soufre. Rares sont les grimpeurs ou les alpinistes à ne pas avoir connu la tentation du solo. Quête d'esthétis...

My Father, Frank | Tony Smythe

The Forgotten Alpinist - Engels | E-book | 9781594859151 | 384 pagina's

Frank Smythe's mountaineering achievements in the decade before the Second World War became a part of climbing history. His intensive Alpine climbing, followed by two Himalayan expeditions — to Kangchenjunga in 1930 and success the following year on Kamet...

Mensen vonden ons op: boeken voor Alpinist, Alpinist ebooks, boek Alpinist.

Persoonstypen alpinist

De Alpinist moet goed situaties in kunnen schatten, zich voor kunnen bereiden en op onverwachte gebeurtenissen in kunnen spelen (Waarnemer). Daarnaast moet de Alpinist avontuurlijk ingesteld zijn en een uitdaging niet uit de weg willen gaan (Levensgenieter).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Alpinist, Karakter Alpinist.

Netwerk alpinist

De Alpinist kan een trainer hebben en heeft vaak veel andere Alpinisten en bergsporters in zijn netwerk.

Mensen vonden ons op: Collega’s Alpinist, Medewerkers Alpinist.

Is het beroep alpinist iets voor jou?

Zou je graag alpinist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als alpinist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Alpinist, beroepskeuzetest Alpinist, beroep Alpinist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden alpinist

Er is nagenoeg geen vraag naar Alpinisten. Het is een keuze die je zelf maakt om deze sport te gaan beoefenen. Door veel te trainen en bergen te beklimmen kan de Alpinist doorgroeien en steeds beter worden.

Arbeidsmarktperspectief score alpinist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep alpinist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Alpinist, Promotie mogelijkheden Alpinist, Carriere Alpinist.

Solliciteren op de functie alpinist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als alpinist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor alpinist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als alpinist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Alpinist, CV Alpinist, sollicitatie Alpinist.

Interviews met alpinist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen alpinist

Vacatures alpinist

Op zoek naar een nieuwe baan als Alpinist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Alpinist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Alpinist is iemand die de bergsport beoefent. Een andere naam voor de Alpinist is dan ook bergbeklimmer of bergsporter. De klimsport is een sport die op meerdere manieren beoefend kan worden.

Beoordeling Alpinist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Alpinist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Alpinist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep