U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Ambulancechauffeur

Ambulancechauffeur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een ambulancechauffeur? Lees de functieomschrijving.

Als ambulancechauffeur werkt men samen met een ambulancemedewerker om ervoor te zorgen dat hulpbehoevenden zo snel en veilig mogelijk naar het ziekenhuis gebracht worden. De ambulancechauffeur is hierbij verantwoordelijk voor de besturing en het onderhoud van de ambulance en de ondersteuning van de ambulancemedewerker.

Naast de vaardigheden die men nodig heeft om met spoed een route uit te stippelen en door het verkeer te kunnen rijden, zal een ambulancechauffeur ook medische kennis nodig hebben, voldoende om te kunnen assisteren. Daarnaast is het vaak aan de ambulancechauffeur om familieleden en toeschouwers gerust te stellen terwijl de ambulancemedewerker met de patient bezig is.

Een ambulancechauffeur zal naast medische en mondelinge vaardigheden ook fysiek sterk moeten zijn, om patienten hun huizen uit te tillen, soms nauwe trappen af, en in de ambulance te krijgen. Hoewel men hierbij een brancard tot beschikking heeft, zal deze nooit in alle situaties makkelijk te gebruiken zijn.

Aangezien de ambulancemedewerker bezig is met het stabiliseren van de patient, zal de ambulancechauffeur zich over de spullen moeten bekommeren, en alles wat nodig is bij de patient om die in leven te houden en naar de ambulance te krijgen. Zo werkt men samen als een team, elk inspelend op de ander om zo de patient geheel veilig naar het ziekenhuis te manoevreren.

Mensen vonden ons op: Job Ambulancechauffeur, Baan Ambulancechauffeur, Ambulancechauffeur Worden, Functie-eisen Ambulancechauffeur, Verantwoordelijkheden Ambulancechauffeur, Functieprofiel Ambulancechauffeur, Wat doet een Ambulancechauffeur, Werken als Ambulancechauffeur.

Ambulancechauffeur worden: Opleiding tot ambulancechauffeur

Om ambulancechauffeur te worden dient men een rijbewijs B & C te hebben, een diploma in de EHBO, en vervolgens een opleiding in Ambulancezorg te volgen die de specifieke vaardigheden bijleert. In deze opleiding begint men al als ambulancechauffeur te werken, maar met een begeleider naast het stuur die alles in de gaten houdt. Na het succesvol afronden van deze opleiding is het nodig om steeds cursussen te blijven volgen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in hulpverlening.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Ambulancechauffeur, Ambulancechauffeur Worden, Opleidingsniveau Ambulancechauffeur, Scholing Ambulancechauffeur, Studie Ambulancechauffeur, Bijscholing Ambulancechauffeur, Omscholing Ambulancechauffeur.

Organisaties waar een ambulancechauffeur doorgaans werkzaam is

Een ambulancechauffeur werkt in de zorg, en zal dus in dient van een publieke zorginstelling staan, waarbij men geen kantoor heeft. Op een bepaalde manier vormt de ambulance het kantoor, omdat men daar constant mee bezig is, en goed in de gaten moet blijven houden dat er niets technisch mis is met de ambulance.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Ambulancechauffeur, Ambulancechauffeur Worden, Opleidingsniveau Ambulancechauffeur, Scholing Ambulancechauffeur, Studie Ambulancechauffeur, Bijscholing Ambulancechauffeur, Omscholing Ambulancechauffeur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden ambulancechauffeur

Aan het begin van de opleiding tot Ambulancechauffeur, zonder diploma, kan men op ongeveer 1700 euro bruto per maand rekenen. Dit loopt met diploma op tot wel 2700 euro per maand, waarbij men ook onregelmatigheidstoeslag en reiskostenvergoeding kan verwachten.

Mensen vonden ons op: Salaris Ambulancechauffeur, Loon Ambulancechauffeur, Wat verdien je als Ambulancechauffeur, Salarisschaal Ambulancechauffeur, Salarisindicatie Ambulancechauffeur, Bonus Ambulancechauffeur, CAO Ambulancechauffeur, Brutoloon Ambulancechauffeur, Nettoloon Ambulancechauffeur, Vakantiedagen Ambulancechauffeur, Pensioen Ambulancechauffeur.

Competenties, skills & vaardigheden ambulancechauffeur

 • Samenwerken
 • Discipline
 • Sensitiviteit
 • Inzicht in omgeving
 • Anticiperen
 • uitstekende rijvaardigheden
 • een kalmerende werking
 • technisch inzicht in de werking van de ambulance
Mensen vonden ons op: Kennis Ambulancechauffeur, Vaardigheden Ambulancechauffeur, Attitude Ambulancechauffeur, Kwalificaties Ambulancechauffeur, Competentieprofiel Ambulancechauffeur.

Boeken voor het beroep ambulancechauffeur

Wil je meer weten over het beroep ambulancechauffeur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je ambulancechauffeur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken ambulancechauffeur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Ambulancechauffeur, Ambulancechauffeur ebooks, boek Ambulancechauffeur.

Persoonstypen ambulancechauffeur

De ambulancechauffeur staat in dienst van de patient, en zal dus ook veel energie steken in het redden van levens en zorgen voor naasten. De patient staat altijd voorop (Gever). Daarnaast is het ook de taak van de ambulancechauffeur om zo snel mogelijk bij een ziekenhuis te komen, waardoor men snel moet kunnen werken en uiterst gecalculeerde risico's moet nemen in de route en het eigen rijgedrag, om zo niemand van de baan te rijden en toch vaart te blijven houden (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Ambulancechauffeur, Karakter Ambulancechauffeur.

Netwerk ambulancechauffeur

De ambulancechauffeur vormt een hecht team met de ambulancemedewerker, en zal daar dus veel tijd mee doorbrengen. Wanneer een patient in het ziekenhuis wordt afgeleverd zal men daarnaast soms ook met de dokters en verpleegkundigen in de Eerste Hulp te maken hebben. Op locatie zorgt de ambulancechauffeur ervoor dat de omstanders niet in de weg staan en de naasten van de patient ondersteuning krijgen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Ambulancechauffeur, Medewerkers Ambulancechauffeur.

Is het beroep ambulancechauffeur iets voor jou?

Zou je graag ambulancechauffeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als ambulancechauffeur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Ambulancechauffeur, beroepskeuzetest Ambulancechauffeur, beroep Ambulancechauffeur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden ambulancechauffeur

Omdat men in de opleiding al in een ambulance begint te rijden, is het over het algemeen makkelijk om van hieruit over te stappen tot een baan. Vanuit zo'n positie kan men dan weer doorgroeien tot opleider van ambulancechauffeurs of manager van een team ambulancechauffeurs.

Arbeidsmarktperspectief score ambulancechauffeur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep ambulancechauffeur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Ambulancechauffeur, Promotie mogelijkheden Ambulancechauffeur, Carriere Ambulancechauffeur.

Solliciteren op de functie ambulancechauffeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als ambulancechauffeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor ambulancechauffeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als ambulancechauffeur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Ambulancechauffeur, CV Ambulancechauffeur, sollicitatie Ambulancechauffeur.

Interviews met ambulancechauffeur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen ambulancechauffeur

Vacatures ambulancechauffeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Ambulancechauffeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Ambulancechauffeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als ambulancechauffeur werkt men samen met een ambulancemedewerker om ervoor te zorgen dat hulpbehoevenden zo snel en veilig mogelijk naar het ziekenhuis gebracht worden. De ambulancechauffeur is hierbij verantwoordelijk voor de besturing en het onderhoud van de ambulance en de ondersteuning van de ambulancemedewerker. Naast de vaardigheden die men nodig heeft om met spoed een route uit te stippelen en door het verkeer te kunnen rijden, zal een ambulancechauffeur ook medische kennis nodig hebben, voldoende om te kunnen assisteren.

Beoordeling Ambulancechauffeur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Ambulancechauffeur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Ambulancechauffeur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Mooi beroep. Weinig geld.

Door: Mo

Mooiste beroep dat er is. Afwisselend, onvoorspelbaar, dienstverlenend, oplossingsgericht, protocollair, enz. Passie staat voorop, niet het salaris.

Door: Dmvda

Mooi beroep, erg weinig geld gezien je verantwoordelijkheden.

Door: Le

Superleuk interessant beroep! Er komt nog wel meer bij kijken dan dat hier beschreven wordt.. Ook de chauffeur moet in staat zijn een patiënt te bekijken om een reële inschatting te maken van de  lichamelijke, en vaak ook psychische, toestand van de patiënt. Daarnaast ben je tijdens een hulpverlening degene die ‘het totaalplaatje’ in de gaten houdt. Veiligheid, communicatie met meldkamer/politie/brandweer/familie, routeplanning. En natuurlijk zorg je ook altijd voor veilig vervoer onder soms aanzienlijke tijdsdruk waarbij je rekening moet houden met het ‘gebrek aan verkeersinzicht’ van de medeweggebruikers en de daaruit voortvloeiende gevaarsetting. Elke spoedrit, maar ook elke andere rit weer, moet je een inschatting maken van wat er wel of niet aanvaardbaar en noodzakelijk is tijdens de uitvoering van de rit. Daarbij moet je ook rekening houden met het ziektebeeld van de patiënt. Tijdens de opleiding leer je de basis van de werking van het menselijk lichaam. Deze kennis bouw je verder uit door de later opgedane ervaring. Uiteindelijk zul je als ambulancechauffeur ook een snelle inschatting kunnen maken van de ernst van bijna elke situatie waar je mee wordt geconfronteerd.

Door: Ambuchauffeur 20 jr ervaring

Reageer op dit beroep