U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Arbeidsinspecteur

Arbeidsinspecteur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een arbeidsinspecteur? Lees de functieomschrijving.

De Arbeidsinspecteur of Inspecteur arbeidsinspectie controleert of overheidsinstanties en bedrijven de wetgeving voor gezondheid en veiligheid op het werk nastreven. Goede arbeidsomstandigheden zijn wettelijk vastgelegd in de Arbowet. Het is de taak van de Arbeidsinspecteur om er op toe te zijn dat de hierin omschreven regels worden nagestreefd. Als dit niet het geval is, kan de Arbeidsinspecteur boetes uitdelen. De arbeidsinspectie maakt onderdeel uit het van Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegneheid.

 

De Arbeidsinspecteur ziet er op toe dat de wettelijke regels nagestreed worden. Ook zorgt de inspecteur ervoor dat er illegale tewerkstelling bestreden wordt. Ernstige misstanden en risico’s worden direct aangepakt. Zo moet de Arbeidsinspecteur er op toezien dat er niet onverantwoord met gevaarlijke machines wordt gewerkt en de werkomstandigheden voor de werknemers geen gevaren opleveren. Ook let de inspecteur er op dat er geen vreemdelingen bij een bedrijf werken die geen tewerkstellingsvergunning hebben.

 

De Arbowet kent een aantal algemeen geldende regels. Bedrijven moeten daarnaast zelf een arbocatalogus opbouwen. Als de Arbeidsinspecteur langskomt bij een bedrijf wordt deze als uitgangspunt van de inspectie genomen. Hoe vaak de Arbeidsinspecteur een inspectie uitvoert bij een bedrijf hangt af van de risico’s die een bedrijf bij zijn werkzaamheden heeft. Een bedrijf met gevaarlijkere processen kan vaker een inspectie verwachten. Ook kan de Arbeidsinspecteur langskomen naar aanleiding van een melding van een werknemer. Als er overtredingen gevonden worden krijgt het bedrijf een boete of waarschuwing. Bij direct ernstig gevaar kan de Arbeidsinspecteur het bedrijf ook stilleggen.

Mensen vonden ons op: Job Arbeidsinspecteur, Baan Arbeidsinspecteur, Arbeidsinspecteur Worden, Functie-eisen Arbeidsinspecteur, Verantwoordelijkheden Arbeidsinspecteur, Functieprofiel Arbeidsinspecteur, Wat doet een Arbeidsinspecteur, Werken als Arbeidsinspecteur.

Arbeidsinspecteur worden: Opleiding tot arbeidsinspecteur

Er zijn diverse opleidingen die Arbeidsinspecteur kan volgen. Arbeidsrecht (WO) is de meest voor de hand liggende opleiding. Hierin komen alle rechten van werknemers aan bod. Dit is een masteropleiding. Als basis wordt als vooropleiding dan vaak de bacheloropleiding Rechten gevolgd.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Arbeidsinspecteur, Arbeidsinspecteur Worden, Opleidingsniveau Arbeidsinspecteur, Scholing Arbeidsinspecteur, Studie Arbeidsinspecteur, Bijscholing Arbeidsinspecteur, Omscholing Arbeidsinspecteur.

Organisaties waar een arbeidsinspecteur doorgaans werkzaam is

De Arbeidsinspecteur rapporteert zijn bevindingen aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De inspecteur werkt dus voor een overheidinstantie en daarom in de non-profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Arbeidsinspecteur, Arbeidsinspecteur Worden, Opleidingsniveau Arbeidsinspecteur, Scholing Arbeidsinspecteur, Studie Arbeidsinspecteur, Bijscholing Arbeidsinspecteur, Omscholing Arbeidsinspecteur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden arbeidsinspecteur

Gemiddeld verdient de Arbeidsinspecteur tussen de €2400,- en €4000,- per maand. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden horen onder meer een eindejaarsuitkering en voldoende vakantiedagen. Omdat de Arbeidsinspecteur veel reist, behoort een auto van de zaak ook vaak tot de mogelijkheden.

Mensen vonden ons op: Salaris Arbeidsinspecteur, Loon Arbeidsinspecteur, Wat verdien je als Arbeidsinspecteur, Salarisschaal Arbeidsinspecteur, Salarisindicatie Arbeidsinspecteur, Bonus Arbeidsinspecteur, CAO Arbeidsinspecteur, Brutoloon Arbeidsinspecteur, Nettoloon Arbeidsinspecteur, Vakantiedagen Arbeidsinspecteur, Pensioen Arbeidsinspecteur.

Competenties, skills & vaardigheden arbeidsinspecteur

 • Integriteit
 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Analytisch
 • Oordeelsvorming
 • Onafhankelijkheid
 • Onderhandelen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Arbeidsinspecteur, Vaardigheden Arbeidsinspecteur, Attitude Arbeidsinspecteur, Kwalificaties Arbeidsinspecteur, Competentieprofiel Arbeidsinspecteur.

Boeken voor het beroep arbeidsinspecteur

Wil je meer weten over het beroep arbeidsinspecteur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je arbeidsinspecteur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken arbeidsinspecteur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Arbeidsinspecteur, Arbeidsinspecteur ebooks, boek Arbeidsinspecteur.

Persoonstypen arbeidsinspecteur

De Arbeidsinspecteur moet beschikken over een krachtige persoonlijkheid. De Arbeidsinspecteur moet een situatie bij een bedrijf snel en vakkundige in kunnen schatten en analyseren (Waarnemer). Vervolgens moet de Arbeidsinspecteur zelfstandig de keuze maken voor het goedkeuren, het opleggen van een waarschuwing of boete of het volledig sluiten van een bedrijf (Baas). De Arbeidsinspecteur heeft een grote verantwoordelijkheid voor de veilige en gezond werkomstandigheden van de medewerkers.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Arbeidsinspecteur, Karakter Arbeidsinspecteur.

Netwerk arbeidsinspecteur

De Arbeidsinspecteur heeft geregeld contact met andere inspecteurs om zo ervaringen uit te kunnen wisselen. Ook rapporteert de Arbeidsinspecteurs aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Omdat de Arbeidsinspecteur veel bij bedrijven langsgaat, heeft hij ook veel contact in het bedrijfsleven.

Mensen vonden ons op: Collega’s Arbeidsinspecteur, Medewerkers Arbeidsinspecteur.

Is het beroep arbeidsinspecteur iets voor jou?

Zou je graag arbeidsinspecteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als arbeidsinspecteur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Arbeidsinspecteur, beroepskeuzetest Arbeidsinspecteur, beroep Arbeidsinspecteur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden arbeidsinspecteur

Bijna alle bedrijven moet arbeidsinspecties ondergaan. Er is daarom voldoende vraag naar Arbeidsinspecteurs. Door te beschikken over gedegen kennis en ervaring, mag de Arbeidsinspecteurs zelfstandig inspecties uitvoeren en boetes opleggen. Hiernaast zijn er ook voldoende doorgroeimogelijkheden tot bijvoorbeeld moeilijkere zaken en leidinggevende functies.

Arbeidsmarktperspectief score arbeidsinspecteur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep arbeidsinspecteur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Arbeidsinspecteur, Promotie mogelijkheden Arbeidsinspecteur, Carriere Arbeidsinspecteur.

Solliciteren op de functie arbeidsinspecteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als arbeidsinspecteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor arbeidsinspecteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als arbeidsinspecteur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Arbeidsinspecteur, CV Arbeidsinspecteur, sollicitatie Arbeidsinspecteur.

Interviews met arbeidsinspecteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen arbeidsinspecteur

Vacatures arbeidsinspecteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Arbeidsinspecteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Arbeidsinspecteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Arbeidsinspecteur of Inspecteur arbeidsinspectie controleert of overheidsinstanties en bedrijven de wetgeving voor gezondheid en veiligheid op het werk nastreven. Goede arbeidsomstandigheden zijn wettelijk vastgelegd in de Arbowet. Het is de taak van de Arbeidsinspecteur om er op toe te zijn dat de hierin omschreven regels worden nagestreefd.

Beoordeling Arbeidsinspecteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Arbeidsinspecteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Arbeidsinspecteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep