U bevindt zich hier: Home » Arbeidsmarktperspectieven

Beroepen op arbeidsmarktperspectief

In dit artikel wordt ingegaan op het begrip arbeidsmarktperspectief. Het vormt een belangrijk onderdeel van de keuze bij een geschikt beroep. Mensen zullen niet snel een baan willen waarbij het arbeidsmarktperspectief niet goed is. Maar wat verstaan we eigenlijk onder arbeidsmarktperspectief? Houdt dat nu in of er veel kans is op werk, of dat de markt in zijn algemeen goed of slecht is, of betekent het iets heel anders?

 

Wat wordt er bedoeld met 'arbeidsmarktperspectief'?

Antwoorden op deze vraag worden door experts zijn allesbehalve eenduidig. Eigenlijk valt er heel veel onder het begrip arbeidsmarktperspectief.

- Arbeidsmarktprognose: hoe beweegt de arbeidsmarkt zich in de toekomst? Komt er een krapte / schaarste of juist een groei? Dit is per sector in te delen, maar ook over de gehele breedte.
- Werkgelegenheid: hoeveel vacatures ontstaan er op de arbeidsmarkt of binnen een bepaalde sector in de komende jaren? Wat is, m.a.w., de kans op werk?
- Doorgroeimogelijkheden: als ik een bepaalde baan in een bepaalde sector neem, wat zijn de mogelijkheden tot promotie / doorgroeien? Welke carrierestappen kan ik maken?
- Startersperspectief: is er aan de 'onderkant' van de arbeidsmarkt voldoende ruimte om in te stromen?

Kortom, vele wegen leiden naar het begrip arbeidsmarktperspectief.

Arbeidsmarktperspectief als categorie in de beroepsprofielen van de Nationale Beroepengids
Juist omdat er zoveel te schrijven valt over arbeidsmarktperspectief, en omdat het arbeidsmarktperspectief zo dynamisch is schetsen we steeds een algemeen beeld: we focussen met name op het startersperspectief en carriérepaden (doorgroeimogelijkheden). Dit perspectief wordt continu gevolgd en geupdate.

Beroepen met veel en weinig arbeidsmarktperspectief
Welke beroepen hebben veel en weinig arbeidsmarktperspectief? Bij welke beroepen is het 'gemiddeld'? Vindt het hieronder per beroep uit.