U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Asfaltafwerker

Asfaltafwerker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een asfaltafwerker? Lees de functieomschrijving.

De 'Asfaltafwerker' werkt binnen een 'asfaltploeg'. Dit is een team van machinisten, balkmannen, asfaltafwerkers, sproeiwagenbestuurders en asfaltuitvoerders dat zich bezig houdt met het aanleggen van asfalt wegen. Binnen dit team werkt de asfaltafwerker rondom de walsen en asfaltmachines.

De werkzaamheden van de Asfaltafwerker bestaan uit het voorbereiden van asfalt, het uitvoeren van asfalt en het afwerken van asfalt. In de praktijk uit zich dit in een verdeling van de werkzaamheden tussen de verschillende asfaltafwerkers: de ene keer bedient hij/zij de strooimachine, de andere keer staat hij/zij 'beneden' en wordt er geveegd of geharkt. Globaal gezien worden de werkzaamheden verdeeld in drie fasen (het voorbereiden, uitvoeren en afwerken). Als eerste worden er controles uitgevoerd m.b.t. het materieel, wordt de beoogde werkwijze en volgorde besproken met de asfaltuitvoerder en wordt het terrein klaar gemaakt voor het 'straten'. Als tweede wordt er door de machine asfalt gelegd, waarna de Afwerker zich zal ontfermen over de randen, naden en hobbels in het wegdek. Tijdens deze fase wordt er ook advies verleend aan de Machinisten, waarbij er wordt gewezen op praktische problemen. Tot slot worden asfaltresten verwijderd, de benodigde afwateringsgaten vrijgemaakt, het gereedschap en materieel schoongemaakt en het terrein schoongemaakt.

Wanneer men klaar is met deze cyclus, zal hetzelfde proces zich weer herhalen op een andere locatie.

Een belangrijk aspect van de functie van Asfaltafwerker bestaat uit het naleven van de veiligheidsvoorschriften. Mogelijke gevaren zijn er te vinden bij het gebruik van de machines (men moet voorkomen dat er ledematen, omstanders of collega's worden overreden) men moet voldoende millieu- en gezondheidsmaatregelen treffen (er dienen maskers gedragen te worden en er mag geen afval 'geloost' worden) en men dient zorg te dragen voor de veiligheid van het doorgaande verkeer en de kwaliteit van de nieuwe en omringende wegen.
 

Mensen vonden ons op: Job Asfaltafwerker, Baan Asfaltafwerker, Asfaltafwerker Worden, Functie-eisen Asfaltafwerker, Verantwoordelijkheden Asfaltafwerker, Functieprofiel Asfaltafwerker, Wat doet een Asfaltafwerker, Werken als Asfaltafwerker.

Asfaltafwerker worden: Opleiding tot asfaltafwerker

Om Asfaltafwerker te worden dient men te beschikken over een MBO-2 diploma in de richting Asfaltafwerking.

Deze opleiding vereist minimaal een behaald VMBO-Kader of Basis diploma. Tevens is het mogelijk om met een MBO-1 diploma, met een HAVO of VWO overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4, of met hogere diploma's binnen te stromen. Deze opleiding zal zo'n 2 tot 3 jaar duren.

Wanneer men door wil leren naar 'hogere' asfaltverwerkende functies, kan er gekozen worden voor de opleidingen 'Balkman' en 'Machinist wegenbouw'. Deze MBO-richtingen worden gegeven op niveau 3.

De opleidingskosten bedragen de wettelijk vastgestelde lesgelden, vastgesteld per jaar door de overheid, aangevuld door de boeken, kleding en benodigde gereedschappen.
 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Asfaltafwerker, Asfaltafwerker Worden, Opleidingsniveau Asfaltafwerker, Scholing Asfaltafwerker, Studie Asfaltafwerker, Bijscholing Asfaltafwerker, Omscholing Asfaltafwerker.

Organisaties waar een asfaltafwerker doorgaans werkzaam is

De Asfaltafwerker wordt werkzaam bij een particuliere organisatie, welke beoogt winst te maken. Enerzijds kunnen dit grote bouwondernemingen bedragen, zoals BAM, Strukton of Van Wijnen, bedragen. Anderzijds kunnen dit kleine tot middelgrote ondernemingen zijn.

Daar waar men bij de grote bedrijven vaak zal werken aan langdurige klussen, bijvoorbeeld het aanleggen van snelwegen, zal het werk bij de kleine en middelgrote bedrijven vaak iets specialistischer zijn. Zij specialiseren zich bijvoorbeeld in lastigere stukken asfalt of in kortere stukken wegen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Asfaltafwerker, Asfaltafwerker Worden, Opleidingsniveau Asfaltafwerker, Scholing Asfaltafwerker, Studie Asfaltafwerker, Bijscholing Asfaltafwerker, Omscholing Asfaltafwerker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden asfaltafwerker

Als Asfaltafwerker val je binnen de CAO Bouwnijverheid, waarin de minimum eisen van de Arbeidsvoorwaarden zijn vastgesteld.

Primair: Het loon hangt af van de leeftijd en werkervaring van de gegadigde. Dit kan variëren tussen de 2012,- en 3129,-  euro Bruto per maand als volwassene. Voor de personen die nog leren en stage lopen zal er een stagevergoeding zijn en voor de personen die klaar zijn met leren, maar nog geen 22 jaar oud zijn, ligt het loon iets onder het bovenstaande bedrag.

Secundair: Aangezien de Asfaltafwerker binnen een particuliere organisatie werkzaam wordt, zijn er geen universele secundaire arbeidsvoorwaarden. De basis bestaat uit de CAO, aangevuld door individuele afspraken met de werkgevers. Hierbij valt te denken aan het aantal vakantiedagen, een dertiende maand, een geregelde ziektekostenverzekering en een collectief pensioen.
 

Mensen vonden ons op: Salaris Asfaltafwerker, Loon Asfaltafwerker, Wat verdien je als Asfaltafwerker, Salarisschaal Asfaltafwerker, Salarisindicatie Asfaltafwerker, Bonus Asfaltafwerker, CAO Asfaltafwerker, Brutoloon Asfaltafwerker, Nettoloon Asfaltafwerker, Vakantiedagen Asfaltafwerker, Pensioen Asfaltafwerker.

Competenties, skills & vaardigheden asfaltafwerker

 • Klantgerichtheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • In ploegendiensten kunnen werken.
 • Volgens veiligheidsvoorschriften kunnen werken.
Mensen vonden ons op: Kennis Asfaltafwerker, Vaardigheden Asfaltafwerker, Attitude Asfaltafwerker, Kwalificaties Asfaltafwerker, Competentieprofiel Asfaltafwerker.

Boeken voor het beroep asfaltafwerker

Wil je meer weten over het beroep asfaltafwerker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je asfaltafwerker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken asfaltafwerker te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Asfaltafwerker, Asfaltafwerker ebooks, boek Asfaltafwerker.

Persoonstypen asfaltafwerker

De Asfaltafwerker is een Loyalist en een Waarnemer.

De persoonlijkheid van de Asfaltafwerker wordt gekenmerkt door een analytische, objectieve, scherpzinnige, gevoelige, volhardende, medelevende, verantwoordelijke, loyale en zorgzame houding. Op sommige momenten kan de Asfaltafwerker echter ook afstandelijk, negatief, koppig, onder-assertief, defensief, onvoorspelbaar, dominant en soms zelfs een beetje paranoïde overkomen.

Tijdens de werkzaamheden weet de Asfaltafwerker een combinatie te maken van zijn goede en slechte eigenschappen: volharding, verantwoordelijkheid, zorgzaamheid en voorzichtigheid zorgen voor een veilige en effectieve arbeidsgeest.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Asfaltafwerker, Karakter Asfaltafwerker.

Netwerk asfaltafwerker

De Asfaltafwerker komt tijdens zijn/haar werkzaamheden voornamelijk in contact met directe collega's. Tijdens de werkzaamheden staat de Asfaltafwerker

Naast zijn/haar directe collega's kan het zo zijn dat er bij bepaalde klussen contacten worden onderhouden met andere werklieden in de bouwnijverheid of transport sector of met omwonenden van het werkgebied. Deze contacten variëren van het bespreken van de werkzaamheden tot het nuttigen van een gezamenlijk kopje koffie.
 

Mensen vonden ons op: Collega’s Asfaltafwerker, Medewerkers Asfaltafwerker.

Is het beroep asfaltafwerker iets voor jou?

Zou je graag asfaltafwerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als asfaltafwerker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Asfaltafwerker, beroepskeuzetest Asfaltafwerker, beroep Asfaltafwerker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden asfaltafwerker

De Asfaltafwerker heeft de mogelijkheid om binnen dezelfde functie werkzaam te blijven binnen zijn/haar organisatie of bij een concurrerende organisatie.

Daarnaast kan de Asfaltafwerker werkzaam worden als 'Machinist' of 'Balkman' als hij/zij door leert en daarmee doorgroeit binnen de sector. Op termijn zou men zelfs 'hoofdman' kunnen worden, als de benodigde papieren behaald zouden zijn.

Aangezien de wegen begaanbaar dienen te blijven onder alle weersomstandigheden, zullen er ook de komende jaren asfaltafwerkers nodig blijven. Zaken als wisselingen in temperatuur, veelvuldig auto gebruik en het zwaar belasten van wegen zorgen voor schade aan het wegdek, waarvoor de Asfaltafwerker een oplossing kan bieden.

Arbeidsmarktperspectief score asfaltafwerker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep asfaltafwerker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Asfaltafwerker, Promotie mogelijkheden Asfaltafwerker, Carriere Asfaltafwerker.

Solliciteren op de functie asfaltafwerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als asfaltafwerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor asfaltafwerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als asfaltafwerker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Asfaltafwerker, CV Asfaltafwerker, sollicitatie Asfaltafwerker.

Interviews met asfaltafwerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen asfaltafwerker

 • Balkman
 • Machinist Asfaltafwerkingsmachine
 • Bouwvakker

Vacatures asfaltafwerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Asfaltafwerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Asfaltafwerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De 'Asfaltafwerker' werkt binnen een 'asfaltploeg'. Dit is een team van machinisten, balkmannen, asfaltafwerkers, sproeiwagenbestuurders en asfaltuitvoerders dat zich bezig houdt met het aanleggen van asfalt wegen. Binnen dit team werkt de asfaltafwerker rondom de walsen en asfaltmachines.

Beoordeling Asfaltafwerker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Asfaltafwerker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Asfaltafwerker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

hallo ik reageer op de vacature asvalt afwerker op beroepen gids.nl. Ik zal eerst wat over mezelf vertellen. Ik ben gabe schols. Ik ben 25 jaar oud en woon samen met mijn lieve vriendin en dochtertje in damwoude (friesland). Ik  heb verder geen ervaring in de wegenbouw. Heb wel ervaring in het verwerken van betonstaal en steigerbouwen. Ben nu steigerbouwer. Ik ben al jaren geintreseerd in een baan in de wegen bouw. Met name de asvalt wegenbouw. Het lijkt mij mij een mooie uitdaging om daarin aan de slag te gaan. Hoop dat jullie mij een baan kunnen aanbieden, en mij het vak willen leren. hoop snel van u te horen.

vriendelijke groeten gabe schols

Door: gabe schols

Ik ben op zoek naar werk als asfalt afwerken 

Heb 23 jaar bij bam gewerkt in de asfalt 

Maar door reorganisatie werd  ik ontslagen 

Heb ook mijn vca gehaald 

MvG Bert huijbregts 

Door: bert huijbregts

Ik ben op naar werk in de asfalt als afwerker

Heb 23 jaar gewerkt  bij bam wegenbouw 

Maar door  reorganisatie ben ik mijn baan kwijt

Mijn telefoon nr is 0613215012

Heb ook een rijbewijs en vca veilig werken  langs de weg

MvG Bert huijbregts 

Door: bert huijbregts

Hallo Bert,het is malaise in de wegenbouw.hier hebben veel mensen mee te maken.Probeer het eens via een uitzendburo,sucses.

Door: Willem

Erg kut tekst ooit

Door: Hond

Reageer op dit beroep