U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Autotechnicus

Autotechnicus worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een autotechnicus? Lees de functieomschrijving.

Een Autotechnicus voert onderhoudsbeurten uit bij auto's (en is actief op verschillende niveaus). Deze onderhoudsbeurten worden door een Autotechnicus zelfstandig uitgevoerd. Een Autotechnicus is dan ook op de hoogte van de technische specificaties van verschillende auto's, zodat de juiste onderdelen vervangen worden. Bij het uitvoeren van een onderhoudsbeurt wordt er veel gewerkt met computers. Een computer kan bijvoorbeel onder de motorkap worden aangesloten, zodat het mankement goed vastgesteld kan worden. Met het computersysteem is het ook mogelijk om datanetwerken vast te leggen communicatiestoringen op te lossen.

Een Autochnicus kan goed met klanten omgaan. Een klant komt bij de Autotechnicus (niveau 2) om de auto te laten controleren op technische aspecten. De klachten van de klant moet een Autotechnicus kunnen begrijpen en op een klantvriendelijke manier moet het probleem en de remedie aan de klant uitgelegd kunnen worden. Wanneer het probleem verholpen is maakt een Autotechnicus de rekening op.  In begrijpelijke taal moet ook de nota aan de klant uitgelegd kunnen worden; welke onderdelen zijn vervangen/gerepareerd en waarom.

Een Autotechnicus blijft op de hoogte van de ontwikkelingen binnen zijn vakgebied. Binnen de opleiding tot Autotechnicus wordt er ook aandacht besteed aan burgerschap. Hiermee wordt een Autotechnicus geleerd te kijken hoe mensen in de maatschappij staan en op welke manier het bezit van een auto gewaardeerd wordt. Deze kennis kan een Autotechnicus inzetten om zo klantvriendelijk mogelijk te zijn en over te komen.

Mensen vonden ons op: Job Autotechnicus, Baan Autotechnicus, Autotechnicus Worden, Functie-eisen Autotechnicus, Verantwoordelijkheden Autotechnicus, Functieprofiel Autotechnicus, Wat doet een Autotechnicus, Werken als Autotechnicus.

Autotechnicus worden: Opleiding tot autotechnicus

Voor het beroep van Autotechnicus wordt een afgeronde VMBO opleiding (Motor)Voertuigentechniek, VMBO-t (MAVO) of een relevante assistentenopleiding (AMB) gevraagd. Die laatste opleiding duurt twee jaar.

Het beroep Autotechnicus kan ook worden uitgeoefend met een opleiding beroepsopleidende leerweg (BOL) of beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Beide opleidingen duren twee jaar.  De BBL kent een dag per week meer stage gedurende de twee jaren van opleiding. Degene die de BBL opleiding volgen kunnen voor hun werk salaris krijgen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Autotechnicus, Autotechnicus Worden, Opleidingsniveau Autotechnicus, Scholing Autotechnicus, Studie Autotechnicus, Bijscholing Autotechnicus, Omscholing Autotechnicus.

Organisaties waar een autotechnicus doorgaans werkzaam is

Als Autotechnicus werk iemand meestal in een garage voor personenwagens of in de garage van een bedrijf dat eigen auto’s heeft.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Autotechnicus, Autotechnicus Worden, Opleidingsniveau Autotechnicus, Scholing Autotechnicus, Studie Autotechnicus, Bijscholing Autotechnicus, Omscholing Autotechnicus.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden autotechnicus

Het startsalaris van een Autotechnicus is €1707 bruto per maand en kan oplopen tot €2298 bruto per maand. Dit is afhankelijk van ervaring, opleidingsniveau en functieinhoud. Naast een salaris zijn er goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Bij ziekte wordt er doorbetaald.

Mensen vonden ons op: Salaris Autotechnicus, Loon Autotechnicus, Wat verdien je als Autotechnicus, Salarisschaal Autotechnicus, Salarisindicatie Autotechnicus, Bonus Autotechnicus, CAO Autotechnicus, Brutoloon Autotechnicus, Nettoloon Autotechnicus, Vakantiedagen Autotechnicus, Pensioen Autotechnicus.

Competenties, skills & vaardigheden autotechnicus

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Klantgerichtheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Accuratesse
 • Inzicht in omgeving
 • Technische kennis
 • Fysiek goede conditie
 • Omgaan met details
Mensen vonden ons op: Kennis Autotechnicus, Vaardigheden Autotechnicus, Attitude Autotechnicus, Kwalificaties Autotechnicus, Competentieprofiel Autotechnicus.

Boeken voor het beroep autotechnicus

Wil je meer weten over het beroep autotechnicus? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je autotechnicus bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken autotechnicus te komen.

Autotechnicus niveau 2 BPV-boek leerjaar 1 en 2 | Gorter, T.

Nederlands | Paperback | 9789462711747

Van dit artikel is nog geen omschrijving beschikbaar....

Assistent-autotechnicus / Map / deel Praktijk | Innovam

Nederlands | Druk: 1 | Losbladig | 9789040594939

Assistent-autotechnicus / Map / deel Praktijk is een boek van Innovam...

Mensen vonden ons op: boeken voor Autotechnicus, Autotechnicus ebooks, boek Autotechnicus.

Persoonstypen autotechnicus

Een Autotechnicus kan precies en nauwkeurig werken, zodat juiste onderdelen goed vervangen worden. Hij is iemand die conscientieus en ordelijk en streeft naar altijd naar verbetering. Dit komt goed van pas omdat hij veel verschillende klachten af moet handelen (Perfectionist). Verder is de Autotechnicus zelfverzekerd en doelgericht. Hij kan deze eigenschappen goed gebruiken, omdat het werk op een zelfstandige manier tot een goed eind gebracht moeten worden (Succesvolle Werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Autotechnicus, Karakter Autotechnicus.

Netwerk autotechnicus

Een Autotechnicus geeft aan zijn leidinggevende door welke onderhoudsbeurten uitgevoerd zijn. Klanten worden op een klantvriendelijke manier geholpen bij het oplossen van een probleem met hun auto. Met collega's wordt goed samengewerkt. Men helpt elkaar mocht dat nodig zijn.

Mensen vonden ons op: Collega’s Autotechnicus, Medewerkers Autotechnicus.

Is het beroep autotechnicus iets voor jou?

Zou je graag autotechnicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als autotechnicus bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Autotechnicus, beroepskeuzetest Autotechnicus, beroep Autotechnicus kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden autotechnicus

Voor een Autotechnicus zijn er vele doorgroeimogelijkheden. Een Autotechnicus kan doorgroeien naar de functie van Eerste Autotechnicus, door middel van de opleiding Eerste Autotechnicus. Deze opleiding kan vervolgd worden met een specialistenopleiding niveau 4, waarmee men Technisch Specialist Personenauto's kan worden.

Doordat de sector continue in ontwikkeling is, zijn er veel vacatures. Er ontstaan ook meer functies op HBO niveau.
 

Arbeidsmarktperspectief score autotechnicus

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep autotechnicus. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Autotechnicus, Promotie mogelijkheden Autotechnicus, Carriere Autotechnicus.

Solliciteren op de functie autotechnicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als autotechnicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor autotechnicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als autotechnicus. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Autotechnicus, CV Autotechnicus, sollicitatie Autotechnicus.

Interviews met autotechnicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Vacatures autotechnicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Autotechnicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Autotechnicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Autotechnicus voert onderhoudsbeurten uit bij auto's (en is actief op verschillende niveaus). Deze onderhoudsbeurten worden door een Autotechnicus zelfstandig uitgevoerd. Een Autotechnicus is dan ook op de hoogte van de technische specificaties van verschillende auto's, zodat de juiste onderdelen vervangen worden.

Beoordeling Autotechnicus

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Autotechnicus' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Autotechnicus

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Het moet mij van het hart dat ik nog altijd vind dat een autotechnicus gezien zijn erorme brede inzet in techniek, nog zo ontzettend onderbetaald wordt! Als je het vergelijkt met mindere complexe banen , dan is het salaris vaak nog lager als van iemand die hierin veel minder studie heeft genoten met álle respect.

Door: Michael Flokstra

Reageer op dit beroep