U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Baggermeester

Baggermeester worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een baggermeester? Lees de functieomschrijving.

De Baggermeester werkt aan boord van een schip, waar hij/zij functioneert als 'kapitein' of 'schipper' en leiding geeft aan een groep bemanningsleden. Gezamenlijk zullen zij werken aan het uitbaggeren van vaarwegen of het opspuiten van zand. Als Baggermeester ben je dus een spil in het internationale zeetransportnetwerk, aangezien je er voor zorgt dat de zeewegen bevaarbaar blijven.

Het takenpakket van de Baggermeester bedraagt het voorbereiden van de baggerwerkzaamheden, het baggeren met stilstaande én varende schepen, het repareren en onderhouden van zijn/haar materieel en het vastleggen van de bagger-administratie. In de praktijk betekent dit dat de Baggermeester samen met zijn/haar leidinggevenden passend materieel selecteert voor een klus, alvorens hij/zij met zijn/haar bemanning zal beginnen met 'de vaart'. Gedurende de reis dient er bovendien toezicht gehouden te worden op de situatie van het schip om zo het werkproces te stroomlijnen en eventuele ongeregeldheden te voorkomen.

Het zeeleven van de Baggermeester zal bestaan uit lange aaneengesloten periodes, waarbinnen de gegadigde vooral contact zal hebben met zijn/haar ondergeschikten. Om adequaat leiding te kunnen geven aan de bemanning en om het schip onder alle mogelijke omstandigheden in goede staat van dienst te houden, dient de Baggermeester te beschikken over een goede mentale gesteldheid.

Voor de Baggermeester is het erg belangrijk om te kunnen werken met de geldende veiligheidsvoorschriften. Enerzijds is dit om ongelukken te vermijden, omdat zelfs de kleinste ongelukken aan boord van een schip grote gevolgen kunnen hebben, aangezien men soms enkele dagen verwijderd is van 'de bewoonde wereld' en haar ziekenhuizen. Anderzijds is dit om het materieel van 'de baas' in goede staat te behouden, zodat er een optimaal resultaat geleverd kan worden.

Mensen vonden ons op: Job Baggermeester, Baan Baggermeester, Baggermeester Worden, Functie-eisen Baggermeester, Verantwoordelijkheden Baggermeester, Functieprofiel Baggermeester, Wat doet een Baggermeester, Werken als Baggermeester.

Baggermeester worden: Opleiding tot baggermeester

Om Baggermeester te worden dient men te beschikken over een MBO-4 diploma Baggermeester. Voor deze opleiding gelden de volgende instroomeisen: men moet beschikken over een MBO-3 diploma in de richting Visserij Officier, een VMBO-Techniek diploma, een overgangsbewijs van HAVO of VWO van klas 3 naar klas 4 of een ander relevant MBO-3 diploma.

De opleidingsduur bedraagt zo'n 4 jaar en kan in vol- en deeltijd gevolgd worden. De stof bedraagt onder andere de technieken van het uitbaggeren van vaarwegen, het besturen van schepen, het navigeren van schepen, de veiligheidsregels en de omgang met ondergeschikten.

Na afronding van de opleiding tot Baggermeester zijn er verschillende HBO-mogelijkheden, waarmee de Baggermeester zijn/haar verantwoordelijkheden zou kunnen vergroten. Hierbij valt te denken aan Baggertechnologie, Civiele Techniek en Maritiem Officier.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Baggermeester, Baggermeester Worden, Opleidingsniveau Baggermeester, Scholing Baggermeester, Studie Baggermeester, Bijscholing Baggermeester, Omscholing Baggermeester.

Organisaties waar een baggermeester doorgaans werkzaam is

De Baggermeester wordt werkzaam binnen een particuliere profit-organisatie. Doorgaans wordt er gewerkt voor een grote offshore onderneming, zoals Boskalis en Van Oord. Deze bedrijven worden ingehuurd over de hele wereld voor uiteenlopende taken. Zo kan men belast worden met het 'schoonvegen' van vaarroutes, maar zo kan het ook zijn dat men door middel van het opblazen van grondlagen een nieuw 'land' maakt, zoals recentelijk in Dubai is gebeurd.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Baggermeester, Baggermeester Worden, Opleidingsniveau Baggermeester, Scholing Baggermeester, Studie Baggermeester, Bijscholing Baggermeester, Omscholing Baggermeester.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden baggermeester

Primair: De Baggermeester verdient vanaf het moment dat hij/zij in dienst treedt tussen de 2000,- en 3000,- bruto per maand. Dit bedrag kan variëren, afhankelijk van de leeftijd en ervaring van de Baggermeester.

Secundair: Naast het primaire loon kan de Baggermeester, afhankelijk van de individuele afspraken met de werkgever, rekenen op 8 procent vakantiegeld, een dertiende maand en goedkope kost en inwoning tijdens 'de vaart'. Daarnaast hangt het van de werkgever af of er wordt voorzien in extra toeslagen, een collectief pensioen en een geregelde ziektekostenverzekering.

Mensen vonden ons op: Salaris Baggermeester, Loon Baggermeester, Wat verdien je als Baggermeester, Salarisschaal Baggermeester, Salarisindicatie Baggermeester, Bonus Baggermeester, CAO Baggermeester, Brutoloon Baggermeester, Nettoloon Baggermeester, Vakantiedagen Baggermeester, Pensioen Baggermeester.

Competenties, skills & vaardigheden baggermeester

 • Resultaatgerichtheid
 • Discipline
 • Omgaan met details
 • Zelfsturing
 • Inzicht in omgeving
 • Vaartuigen kunnen besturen.
 • Geen last hebben van zeeziekte.
 • Gedurende lange periodes van huis kunnen zijn.
Mensen vonden ons op: Kennis Baggermeester, Vaardigheden Baggermeester, Attitude Baggermeester, Kwalificaties Baggermeester, Competentieprofiel Baggermeester.

Boeken voor het beroep baggermeester

Wil je meer weten over het beroep baggermeester? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je baggermeester bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken baggermeester te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Baggermeester, Baggermeester ebooks, boek Baggermeester.

Persoonstypen baggermeester

De Baggermeester is een Perfectionist en een Succesvolle Werker.

De Baggermeester wordt gekenmerkt door een gedreven, ijverige, praktische, energieke, zelfverzekerde maar soms ook ijdele, prestatiegerichte, oppervlakkige, narcistische en pretentieuze persoonlijkheid. Daarnaast heeft hij/zij ook eerlijke, betrouwbare, idealistische, gedisciplineerde, productieve en op zijn tijd oordelende, dominante, jaloerse, kritische en inflexibele kanten.

De werkzaamheden van de Baggermeester worden verbeterd door de combinatie van ijver, zelfverzekerdheid, prestatiegerichtheid en discipline.
 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Baggermeester, Karakter Baggermeester.

Netwerk baggermeester

Intern: De Baggermeester werkt aan boord van een baggerschip. Op dit schip is hij/zij de baas over een groep bemanningsleden. Voordat de baggerschepen kunnen vertrekken naar hun opdrachten wordt er met de Leidinggevenden aan de wal afgesproken hoe de werkzaamheden eruit zullen zien, het verdere contact tijdens de vaart zal via de radio, telefoon of computer plaatsvinden.

Extern: Wanneer men 'aan wal' is, zal er contact zijn met De Klant, aangezien de toekomstige werkzaamheden afgestemd dienen te worden. Wanneer men op zee is, zal er vooral contact zijn met Collega-zeelieden, bijvoorbeeld op momenten dat zij elkaar passeren en/of kruisen. De contacten tijdens het 'leven op zee' zullen vaak beperkt blijven tot de 'interne contacten' met de bemanning en met het thuisfront door middel van digitale communicatie.
 

Mensen vonden ons op: Collega’s Baggermeester, Medewerkers Baggermeester.

Is het beroep baggermeester iets voor jou?

Zou je graag baggermeester willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als baggermeester bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Baggermeester, beroepskeuzetest Baggermeester, beroep Baggermeester kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden baggermeester

De Baggermeester kan na afronding van zijn/haar opleiding doorgroeien naar een HBO-opleiding in verschillende richtingen. Hierbij valt te denken aan Civiele Techniek, Maritiem Officier of Baggertechnologie. Met deze diploma's kan er binnen de sector gewerkt worden, zowel aan wal als op de schepen, voor een hoger salaris.

Wanneer de Baggermeester niet door wil of kan groeien naar een hogere functie kan hij/zij werkzaam blijven in de huidige functie. Dit zou zowel bij de huidige werkgever als bij een concurrent kunnen zijn.

Indien men niet langer een zeefunctie nastreeft, bestaat er de mogelijkheid om voor hetzelfde bedrijf ondersteunende werkzaamheden te verrichten vanaf 'de wal'. Hiervoor komen vaak de oudere werknemers, die meer tijd met hun gezinnen willen doorbrengen, in aanmerking.

Het is onbekend hoeveel werk er de komende jaren en/of decennia zal zijn voor de Baggermeesters, aangezien de sector waarin zij werken het moet hebben van grote binnen- en buitenlandse opdrachten. Het is echter wel zo dat de Nederlandse baggermaatschappijen wereldwijd bij de top horen, waardoor zij met hun kennis veel klussen binnen weten te halen.

Arbeidsmarktperspectief score baggermeester

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep baggermeester. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Baggermeester, Promotie mogelijkheden Baggermeester, Carriere Baggermeester.

Solliciteren op de functie baggermeester

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als baggermeester dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor baggermeester belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als baggermeester. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Baggermeester, CV Baggermeester, sollicitatie Baggermeester.

Interviews met baggermeester

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen baggermeester

Vacatures baggermeester

Op zoek naar een nieuwe baan als Baggermeester? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Baggermeester. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Baggermeester werkt aan boord van een schip, waar hij/zij functioneert als 'kapitein' of 'schipper' en leiding geeft aan een groep bemanningsleden. Gezamenlijk zullen zij werken aan het uitbaggeren van vaarwegen of het opspuiten van zand. Als Baggermeester ben je dus een spil in het internationale zeetransportnetwerk, aangezien je er voor zorgt dat de zeewegen bevaarbaar blijven.

Beoordeling Baggermeester

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Baggermeester' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Baggermeester

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Helemaal mee eens. De beschrijving is duidelijk niet geschreven door iemand die er verstand van heeft laat staan zich heeft laten informeren. Voor het start salaris zoals hier beschreven zou ik niet eens me bed uit gekomen zijn toen ik begon. Ook zijn de persoons eisen totaal ongericht er is gewoon maar een zo lang mogelijk lijstje van gemaakt om het interessant over te laten komen. Als je je wil wagen in dit beroep zorg dan maar gewoon dat je van hard werken hou en dat je discipline heb.

Door: Anoniem

Nog een baggermeester.Ik ben begonnen met 2100 euro en je moet mij niet vertellen dat ik het verkeerd gedaan heeft.

Door: Dirk

Dirk,je hebt het volgens mij prima gedaan.Ook een baggermeester.Gr.

Door: Jelle

Ik ben het volledig met Dirk en Jelle eens.Gr.

Door: klaas

21 jaar basissalaris 2700 eu dus ja jullie hebben het wel degelijk fout gedaan

Door: Cutterschipper

De uitzondering bevestigd de regel.

Door: Dirk

Jouw basis salaris is geen 2700€ kijk je contract maar eens goed na is gewoon CAO bepaald

Door: Anoniem

Anoniem,heeft waarschijnlijk ook een naam en heeft natuurlijk gelijk.Trouwens,een interressante site..Gr.

Door: Klaas

10 jaar baggermeester geweest met 3800 per maand

Door: h

Reageer op dit beroep