U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Basisarts

Basisarts worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een basisarts? Lees de functieomschrijving.

Veel studenten geneeskunde studeren na hun masteropleiding door in een bepaalde specialisatie. Met een bepaalde vervolgopleiding worden zij dan bijvoorbeeld Huisarts of Medisch specialist. Wie echter meteen na zijn afstuderen en co-schappen aan de slag wilt kan als Basisarts gaan werken. 

De Basisarts werkt in de patiëntenzorg meestal onder supervisie van een Medisch specialist. Hij werkt in diverse zorginstellingen waar hij bevoegd is om geneeskundige, heelkundig en verloskundige handelingen zelfstandig uit te voeren. De Basisarts kan ook aan de slag als Assistent geneeskundige in een ziekenhuis. Zijn parate kennis op medisch gebied is ook heel bruikbaar voor onderzoekscentra, de farmaceutische industrie en het bedrijfsleven. De Basisarts kan er dus ook voor kiezen om als onderzoeker te gaan werken. Hij kan dan wetenschappelijk onderzoeken en medicijnonderzoeken uit voeren. 

De Basisarts wordt ook wel ANIOS genoemd. ANIOS staat voor Arts Niet In Opleiding tot Specialist. De meeste Basisartsen werken echter als Basisarts totdat zij de vervolgopleiding van hun keuze kunnen volgen of kunnen beginnen met hun gewilde functie.  

Mensen vonden ons op: Job Basisarts, Baan Basisarts, Basisarts Worden, Functie-eisen Basisarts, Verantwoordelijkheden Basisarts, Functieprofiel Basisarts, Wat doet een Basisarts, Werken als Basisarts.

Basisarts worden: Opleiding tot basisarts

De opleiding tot Basisarts (WO) beslaat een driejarige Bachelor en een driejarige Mastervariant. Om toegelaten te worden tot de opleiding geneeskunde (WO) moet het VWO-diploma gehaald worden met het profiel natuur en gezondheid (met natuurkunde) of het profiel natuur en techniek (met biologie). 

Na de opleiding geneeskunde (WO) en het behalen van alle co-schappen kan men zich inschrijven in het BIG-register. BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Met deze inschrijving en zijn diploma kan de Basisarts aan de slag in een ziekenhuis of wetenschappelijk bureau. Het grootste deel van de Basisartsen wacht echter tot hij een specialiserende opleiding kan volgen tot Medisch specialist of Huisarts. Door zich te specialiseren vergroot de Basisarts zijn kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk. Hij zal dan in een hoger salarisschaal zitten en meer doorgroeimogelijkheden hebben tot verschillende hoge functies in de medische wereld. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Basisarts, Basisarts Worden, Opleidingsniveau Basisarts, Scholing Basisarts, Studie Basisarts, Bijscholing Basisarts, Omscholing Basisarts.

Organisaties waar een basisarts doorgaans werkzaam is

De meeste Basisartsen werken in de patiëntensector. In het ziekenhuis is het merendeel van de Basisartsen te vinden. Hij kan ook bij een Bedrijfsarts of Huisarts werkzaam zijn. De patiëntensector is non-profit. Als de ANIOS werkt in de farmaceutische industrie dan werkt hij veelal in de profit sector. Voor de Basisarts staat echter de kwaliteit van de zorg voorop en niet het streven naar winsten. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Basisarts, Basisarts Worden, Opleidingsniveau Basisarts, Scholing Basisarts, Studie Basisarts, Bijscholing Basisarts, Omscholing Basisarts.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden basisarts

Als beginnend Basisarts start je met een bruto maandsalaris van €3026. Zonder specialisatie kan de Basisarts tot maximaal €4749 verdienen. Wanneer de Basisarts zich specialiseert en opgeschaald wordt zal hij uiteraard meer gaan verdienen. 

De Basisarts die een vol jaar werkzaam is geweest heeft recht op een eindejaarsuitkering. Eind 2011 is dat 7,33 procent van het jaarsalaris. In 2012 bedraagt het 7,83 procent en in 2013 8,33 procent. Daarnaast heeft de ANIOS recht op vakantiebijslag. Dat is een uitkering van 8 procent van het jaarsalaris, mits hij een vol jaar in dienst is geweest. Mocht de Basisarts niet een heel jaar werkzaam zijn geweest dan wordt zijn vakantieuitkering naar rato uitgekeerd. 

Mensen vonden ons op: Salaris Basisarts, Loon Basisarts, Wat verdien je als Basisarts, Salarisschaal Basisarts, Salarisindicatie Basisarts, Bonus Basisarts, CAO Basisarts, Brutoloon Basisarts, Nettoloon Basisarts, Vakantiedagen Basisarts, Pensioen Basisarts.

Competenties, skills & vaardigheden basisarts

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Initiatief ontplooien
 • Luisteren
Mensen vonden ons op: Kennis Basisarts, Vaardigheden Basisarts, Attitude Basisarts, Kwalificaties Basisarts, Competentieprofiel Basisarts.

Boeken voor het beroep basisarts

Wil je meer weten over het beroep basisarts? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je basisarts bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken basisarts te komen.

Handboek van basisarts naar medisch specialist | Martine Timmermans

Wat je niét leert in je opleiding - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789082824506 | 135 pagina's

Handboek van basisarts naar medisch specialist 1e druk is een boek van Martine Timmermans uitgegeven bij Take Charge Ism Vvaa. ISBN 9789082824506 De wereld van de aios verandert snel en is behoorlijk heftig. Met een beginnende carrière, soms gecombineerd ...

36 zieke kinderen | G.A. de Jonge

een werkboek met patiëntproblemen voor co-assistenten en basisartsen - Nederlands | Druk: 3 | Paperback | 9789031384235 | 160 pagina's

Ervaring opdoen met echte patiënten is een essentieel onderdeel van iedere geneeskundige opleiding. In het contact met patiënten leert de co-assistent de theorie toe te passen en de problemen van de patiënt te herkennen en te formuleren. Maar er is altijd...

Mensen vonden ons op: boeken voor Basisarts, Basisarts ebooks, boek Basisarts.

Persoonstypen basisarts

De Basisarts is werkzaam met andere mensen en is sociaal zeer sterk. Hij is zeer empathisch en praktisch ingesteld. Zijn geduld raakt niet snel op en hij komt bij anderen over als een aardig persoon (Bemiddelaar). Door zijn geduldige karakter en goed inlevingsvermogen zorgt de Basisarts voor een goede sfeer en relatie tussen hem en de patiënt.  

De Basisarts is een warm persoon en kan goed samenwerken met anderen. Hij is sociaal gevoelig, houdt van mensen en is zeer ondersteunend niet alleen in zijn werk maar van nature. Een van de belangrijkste eigenschappen van een Basisarts is dat hij behulpzaam is. Door zijn sociale vaardigheden kan een Basisarts anderen goed helpen en in het bijzonder uiteraard zijn patiënten (Gever). 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Basisarts, Karakter Basisarts.

Netwerk basisarts

Een Basisarts in de patiëntenzorg werkt meestal onder supervisie van een Medisch specialist. Dat kan bijvoorbeeld een Huisarts, Bedrijfsarts of Ziekenhuis specialist zijn. De medische kennis die de Basisarts in huis heeft is ook zeer welkom in de farmaceutische industrie of in een onderzoekscentrum. De Basisarts kan werkzaam zijn op verschillende terreinen. De beroepen met wie hij veelvuldig in contact komt hangt dus ook af van waar de Basisarts werkt. Werkt hij bijvoorbeeld in de verzekeringsgeneeskunde dan zal hij samenwerken met Verzekerden en begeleid worden door de Verzekeringsarts. Werkt hij in een farmaceutisch laboratorium dan zal hij in contact staan met de onderzoeksleider en andere wetenschappelijke onderzoekers. De meeste Basisartsen werken echter in een ziekenhuis, waar hij het meeste te maken krijgt met de Medisch specialist. De ANIOS moet verantwoording afleggen aan de Medisch specialist. Uiteraard heeft de Basisarts contact met de patiënt en verpleegkundigen. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Basisarts, Medewerkers Basisarts.

Is het beroep basisarts iets voor jou?

Zou je graag basisarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als basisarts bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Basisarts, beroepskeuzetest Basisarts, beroep Basisarts kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden basisarts

Als Basisarts sta je dus onder supervisie van een Medisch specialist. Dit zal niet veranderen tenzij de Basisarts doorstudeert voor Medisch specialist. Er zijn verschillende richtingen waarin de Basisarts kan doorstuderen. Als Basisarts zelf is er voldoende plek op de arbeidsmarkt. Doorgroeimogelijkheden zijn er echter niet voor de ANIOS. Die functie is zijn plafond mits hij een vervolgopleiding gaat doen. De meeste Basisartsen werken dan ook als ANIOS om ervaring op te doen in afwachting van hun vervolgopleiding. Door de krapte gaat de doorstroom naar de vervolgopleidingen steeds sneller. Daardoor zijn er steeds minder Basisartsen werkzaam. Er is nog wel voldoende vraag naar Basisartsen waardoor de afgestudeerde geneeskundige als hij het wilt snel aan de slag kan. 

Arbeidsmarktperspectief score basisarts

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep basisarts. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Basisarts, Promotie mogelijkheden Basisarts, Carriere Basisarts.

Solliciteren op de functie basisarts

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als basisarts dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor basisarts belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als basisarts. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Basisarts, CV Basisarts, sollicitatie Basisarts.

Interviews met basisarts

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen basisarts

Vacatures basisarts

Op zoek naar een nieuwe baan als Basisarts? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Basisarts. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Veel studenten geneeskunde studeren na hun masteropleiding door in een bepaalde specialisatie. Met een bepaalde vervolgopleiding worden zij dan bijvoorbeeld Huisarts of Medisch specialist. Wie echter meteen na zijn afstuderen en co-schappen aan de slag wilt kan als Basisarts gaan werken.

Beoordeling Basisarts

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Basisarts' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Basisarts

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Vraag: Mag een basisarts zelfstandig reisadvies geven over een zieke medewerker. Ik hoop dat er antwoord op mijn vraag gegeven kan worden. Alvast bedankt voor uw reactie.

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Mevrouw Williams

Door: Mevrouw Williams

Een basisarts mag altijd een advies geven.Het is de verantwoordelijkheid van de patient wat hij er mee doet.M.vr.gr.

Door: Henri

Reageer op dit beroep