U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Basiskok

Basiskok worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een basiskok? Lees de functieomschrijving.

Een Basiskok werkt in de keuken van een restaurant, eetcafé, hotel, cateringbedrijf of bijvoorbeeld verzorgingstehuis. De Basiskok begint overdag met de voorbereidende werkzaamheden voor het klaarmaken van de gerechten, zoals het wassen en snijden van de groenten, het maken van sauzen of het voorkoken van soepen. Hierbij wordt de versheid en de houdbaarheid van de producten door de Basiskok gecontroleerd. Tijdens de lunch of het diner bereidt hij de gerechten. Het is zijn verantwoordelijkheid de gerechten op de juiste manier bereid worden, zodat het vlees bijvoorbeeld de juiste gaarheid heeft.

De Basiskok past zijn werktempo aan aan de drukte in het bedrijf waar hij werkt. Het is immers belangrijk dat de gasten hun eten op tijd geserveerd krijgen. De kok maakt de gerechten klaar zoals omschreven op de menukaart en maakt de juiste porties op het bord klaar voor presentatie. Hierbij worden de wensen van de gasten altijd in het oog gehouden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een gerecht aangepast wordt omdat een gast het verzoek heeft ingediend om een bepaald ingredient weg te laten vanwege een allergie.

Ook de hygiëne staat bij het bereiden van de gerechten hoog in het vaandel. Wanneer de gasten uitgegeten zijn reinigt de Basiskok de gebruikte keukenapparatuur. Ook helpt hij met het ontvangen en opslaan van geleverde voedingsmiddelen.

Mensen vonden ons op: Job Basiskok, Baan Basiskok, Basiskok Worden, Functie-eisen Basiskok, Verantwoordelijkheden Basiskok, Functieprofiel Basiskok, Wat doet een Basiskok, Werken als Basiskok.

Basiskok worden: Opleiding tot basiskok

Er zijn verschillende opleidingen die opleiden tot Kok. Dit zijn voornamelijk MBO opleidingen.

- Kok (MBO niveau 2)

- Zelfstandig Werkend Kok (MBO niveau 3)

- Gespecialiseerd Kok/Leidinggevende Keuken (MBO niveau 4)

Om als Basiskok aan de slag te gaan is een opleiding op MBO niveau 2 voldoende. Deze opleiding duurt twee tot drie jaar, afhankelijk van de gekozen leerweg (BBL of BOL).

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Basiskok, Basiskok Worden, Opleidingsniveau Basiskok, Scholing Basiskok, Studie Basiskok, Bijscholing Basiskok, Omscholing Basiskok.

Organisaties waar een basiskok doorgaans werkzaam is

Basiskoks zijn voornamelijk werkzaam in profit organisaties. Dit kan variëren van hotel en restaurant tot bistro of cateringbedrijf. Ook kan een zelfstandig werkend Basisok werkzaam zijn in een instelling, zoals een verzorgingstehuis. Dit is uiteraard een geheel ander bedrijf dan een restaurant en niet gericht op het maken van winst. Het overgrote deel van de Basiskoks is echter werkzaam in hotel of restaurant. De grootte hiervan kan uiteraard verschillen. Zo werkt een Basiskok in een groot restaurant samen met een groot team van keukenpersoneel, terwijl hij in een kleine bistro soms met maar een of twee andere Basiskoks in de keuken staat. Ook de bedrijfsformule bepaalt mede de werkzaamheden van de kok. Een luxe restaurant met ingewikkelde gerechten vraagt om andere werkzaamheden dan een restaurant met een eenvoudige kaart.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Basiskok, Basiskok Worden, Opleidingsniveau Basiskok, Scholing Basiskok, Studie Basiskok, Bijscholing Basiskok, Omscholing Basiskok.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden basiskok

Het salaris van een Basiskok is afhankelijk van de taken en verantwoordelijkheden die hij heeft en valt ongeveer tussen de €1483 en €2065 bruto per maand. Wanneer een Basiskok alleen eenvoudige gerechten bereidt zal het salaris lager zijn dan wanneer zhij samengestelde gerechten uit alle delen van de keuken bereidt. Ook wanneer een Basiskok geheel zelfstandig werkt zal het salaris hoger zijn. Tot slot is het salaris ook afhankelijk van het bedrijf waar men werkzaam is. Zo zullen de werkzaamheden  in een luxe restaurant en congrescentrum verschillend zijn.

Tevens biedt de horeca CAO 8% vakantiegeld over het bruto jaarsalaris en hebben fulltime medewerkers recht op 25 vakantiedagen per jaar.

Mensen vonden ons op: Salaris Basiskok, Loon Basiskok, Wat verdien je als Basiskok, Salarisschaal Basiskok, Salarisindicatie Basiskok, Bonus Basiskok, CAO Basiskok, Brutoloon Basiskok, Nettoloon Basiskok, Vakantiedagen Basiskok, Pensioen Basiskok.

Competenties, skills & vaardigheden basiskok

 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Creativiteit
 • Omgaan met details
 • Communicatief vaardig
 • Plannen en organiseren
 • Energie
Mensen vonden ons op: Kennis Basiskok, Vaardigheden Basiskok, Attitude Basiskok, Kwalificaties Basiskok, Competentieprofiel Basiskok.

Boeken voor het beroep basiskok

Wil je meer weten over het beroep basiskok? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je basiskok bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken basiskok te komen.

De wet van Aantrekking | Esther Hicks

de basis-leringen van Abraham - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789075636673 | 222 pagina's

Dit derde deel in de serie gaat uitvoerig in op de grondslagen van de oorspronkelijke Leringen van Abraham: hoe alle dingen – gewenst of ongewenst – bij je worden gebracht door middel van de krachtigste wet van het universum: de Wet van Aantrekking. We tr...

Time to ACT! | Gijs Jansen

het basisboek voor professionals - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789058718259 | 450 pagina's

Time to ACT! 1e druk is een boek van Gijs Jansen uitgegeven bij Uitgeverij Thema. ISBN 9789058718259 Er zijn grote ontwikkelingen aan de gang binnen de hulpverlenerswereld. Nieuwe technieken als mindfulness krijgen steeds meer ruimte binnen de praktijk va...

Easy peasy | Claire van den Heuvel

een gezonde basis voor de allerkleinsten - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789023014034 | 160 pagina's

Easy Peasy is een kookboek voor ouders van de allerkleinsten (0-4). Bomvol recepten die naast gezond, voedzaam en smaakvol ook gemakkelijk te maken zijn. Ook geeft Easy Peasy inspiratie en houvast om slimme keuzes te maken en zo je baby, dreumes of peuter...

Mensen vonden ons op: boeken voor Basiskok, Basiskok ebooks, boek Basiskok.

Persoonstypen basiskok

Als Basiskok is het belangrijk om de kwaliteit van de gerechten te allen tijde te bewaren. De gasten dienen immers gerechten van goede kwaliteit voorgeschoteld te krijgen. De Basiskok is productief en gedisciplineerd. Dit zijn eigenschappen die een kok nodig heeft om de gerechten op tijd uit te serveren. Zijn idealisme en neiging perfectie na te streven dragen bij aan de hoge kwaliteit van zijn gerechten (Perfectionist).

Ook is het als Basiskok belangrijk om gedreven te zijn. Hij is immers zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van zijn gerechten. Hij wil succesvol izijn en is bereid hier hard voor te werken. Hij gaat recht op zijn doel af, werkt zeer resultaatgericht en blijft goed presteren, ook als hij op een hoog tempo, onder druk moet werken (Succesvolle Werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Basiskok, Karakter Basiskok.

Netwerk basiskok

Een (Basis)kok werkt nauw samen met het overige keukenpersoneel. Vaak wordt er gewerkt met een team van verschillende Koks die samen de gerechten bereiden. De Basiskok staat onder directe leiding van de chef-kok, die de leiding heeft over het keukenpersoneel, aanwijzingen geeft waar nodig en de gang van zaken in goede banen leidt. Het team zorgt er voor dat de gasten op tijd de bestelde gerechten ontvangen en dat deze van goede kwaliteit zijn.
 

Mensen vonden ons op: Collega’s Basiskok, Medewerkers Basiskok.

Is het beroep basiskok iets voor jou?

Zou je graag basiskok willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als basiskok bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Basiskok, beroepskeuzetest Basiskok, beroep Basiskok kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden basiskok

Voor een Basiskok zijn er binnen de keuken diverse doorgroeimogelijkheden. Zo kan een hij doorgroeien naar de functie van zelfstandig werkend kok. Uiteindelijk bestaat er zelfs de mogelijkheid om door te groeien tot sous-chef en chef-kok. Tevens is het mogelijk om, na veel ervaring in de horeca te hebben opgedaan, door te groeien tot bedrijfsleider van een horeca-onderneming of om uiteindelijk zelf ondernemer te worden en een eigen horecabedrijf op te zetten. Hiervoor is vaak is bijscholing op het leidinggevende of financiële gebied nodig.

De arbeidsmarkt voor koks is over het algemeen goed. De vacaturegraad in de horeca is hoger dan in andere bedrijfstakken. De werkgelegenheid in de horeca neemt echter ,ten opzichte van de werkgelegenheid in vorige jaren in deze sector, geleidelijk af.

Arbeidsmarktperspectief score basiskok

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep basiskok. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Basiskok, Promotie mogelijkheden Basiskok, Carriere Basiskok.

Solliciteren op de functie basiskok

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als basiskok dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor basiskok belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als basiskok. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Basiskok, CV Basiskok, sollicitatie Basiskok.

Interviews met basiskok

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen basiskok

Vacatures basiskok

Op zoek naar een nieuwe baan als Basiskok? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Basiskok. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Basiskok werkt in de keuken van een restaurant, eetcafé, hotel, cateringbedrijf of bijvoorbeeld verzorgingstehuis. De Basiskok begint overdag met de voorbereidende werkzaamheden voor het klaarmaken van de gerechten, zoals het wassen en snijden van de groenten, het maken van sauzen of het voorkoken van soepen. Hierbij wordt de versheid en de houdbaarheid van de producten door de Basiskok gecontroleerd.

Beoordeling Basiskok

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Basiskok' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Basiskok

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

ik wil reageren op dit beroep ik ben een basiskok en ik werk al 15 jaar in een instelling keuken ik woon in denhaag ik zou graag aan de  slag willen ga ik tekrijgen tehoren samen met andere gollega,s dat wij boventallig zijn tot volgende jaar feb.. en dan zitten wij zonder ons baan mijn email adres is nixonantonio@hotmail.com

Door: nixon antonio

Beste Nixon,ga een cursus volgen en probeer je zo meer te ontwikkelen.Wordt zeker gewaardeert en een pre voor een nieuwe baan.o e

Door: Wibo

Reageer op dit beroep