U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Basketbaltrainer

Basketbaltrainer worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een basketbaltrainer? Lees de functieomschrijving.

 

Als basketbaltrainer  train je een of meerdere groepen in basketbal. De basketbaltrainer geeft aanwijzingen, verzint oefeningen voor zijn/haar leerlingen en zorgt ervoor dat de leerlingen beter worden in deze sport. Het is aan de  basketbaltrainer om op het niveau van elk individu in te spelen en de leerling in kwestie vanaf dit niveau beter te laten worden. 

Ook is het aan de  basketbaltrainer om talent op te merken en de leerling in kwestie eventueel door te laten stromen naar een hoger niveau. 

De basketbaltrainer is soms ook de coach van een groepje uit zijn/haar klas en begeleidt dit team tijdens de competitie. Hierbij gaat het erom dat de  basketbaltrainer  tijdens een wedstrijd time outs aanvraagt en aanwijzingen geeft die op dat moment relevant zijn om te wedstrijd te kunnen winnen.

 De basketbaltrainer verzint veel verschillende oefeningen om alle manieren van spelen aan bod te laten komen. Anderzijds laat de  basketbaltrainer ook oefeningen terugkomen zodat de leerlingen het oefenen kunnen herhalen. Door de combinatie van herhaling en uitdaging is het de bedoeling dat de  basketbaltrainer het niveau weet te verbeteren.

Mensen vonden ons op: Job Basketbaltrainer, Baan Basketbaltrainer, Basketbaltrainer Worden, Functie-eisen Basketbaltrainer, Verantwoordelijkheden Basketbaltrainer, Functieprofiel Basketbaltrainer, Wat doet een Basketbaltrainer, Werken als Basketbaltrainer.

Basketbaltrainer worden: Opleiding tot basketbaltrainer

 

De basketbaltrainer kan in principe les geven in basketbal als hij/zij de sport zelf beoefent. Het is wel zaak dat de  basketbaltrainer over het juiste niveau beschikt in het beoefenen van de sport. Alleen dan kan de basketbaltrainer de juiste aanwijzingen geven en de techniek goed overbrengen. Hoe hoger het niveau van de pupillen van de  basketbaltrainer, hoe hoger het niveau van de  basketbaltrainer zelf moet zijn. 

Echter, als de basketbaltrainer  fulltime lesgeeft en ook op hoog niveau, dan is het wel op zijn plaats dat de basketbaltrainer een sport achtergrond heeft. Zo zou de basketbaltrainer het CIOS afgerond kunnen hebben. Dit is een MBO sportopleiding. Of de ALO, een HBO sportopleiding. 

Op deze opleidingen leer je niet alleen meer van het menselijk lichaam en wat sporten met een lichaam doet, ook word je er al in getraind om les te geven en om je te specialiseren in een bepaalde sportrichting. De  basketbaltrainer  zou na het afronden van een van deze twee opleidingen beschikken over waardevolle algemene kennis die hem/haar in staat zal stellen de techniek beter over te brengen en op de juiste manier les te geven.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Basketbaltrainer, Basketbaltrainer Worden, Opleidingsniveau Basketbaltrainer, Scholing Basketbaltrainer, Studie Basketbaltrainer, Bijscholing Basketbaltrainer, Omscholing Basketbaltrainer.

Organisaties waar een basketbaltrainer doorgaans werkzaam is

 

Het hangt er helemaal vanaf op wel niveau en bij welke club de basketbaltrainer  werkzaam is. Als de basketbaltrainer  werkt voor een plaatselijke vereniging dan zal dit non profit zijn. Er zullen wellicht sponsors zijn voor de basketbalteams maar dit zullen plaatselijke bedrijfjes zijn die niet veel geld geven aan de vereniging.

Echter, als de basketbaltrainer  werkt voor een grote bekende club met veel teams op niveau dan zal er veel sponsoring zijn van wat grotere namen. Dit maakt de club dan al commerciëler en meer een profitclub

Mensen vonden ons op: Studeren voor Basketbaltrainer, Basketbaltrainer Worden, Opleidingsniveau Basketbaltrainer, Scholing Basketbaltrainer, Studie Basketbaltrainer, Bijscholing Basketbaltrainer, Omscholing Basketbaltrainer.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden basketbaltrainer

 

Het salaris is nu gebaseerd op een fulltime dienstverband. Echter, het kan heel goed zijn dat de basketbaltrainer het werk parttime doet naast een andere baan. Als de basketbaltrainer het werk fulltime doet dan hangt het salaris heel erg af van het niveau waarin de basketbaltrainer lesgeeft en wat de werkervaring is van de basketbaltrainer. Als de basketbaltrainer al jaren lesgeeft in basketbal dan heeft hij/zij een zekere onderscheiding ten opzichte van andere basketbaltrainers. Dan zal de basketbaltrainer ook meer verdienen omdat men dan betaalt voor ervaring en expertise. 

Mensen vonden ons op: Salaris Basketbaltrainer, Loon Basketbaltrainer, Wat verdien je als Basketbaltrainer, Salarisschaal Basketbaltrainer, Salarisindicatie Basketbaltrainer, Bonus Basketbaltrainer, CAO Basketbaltrainer, Brutoloon Basketbaltrainer, Nettoloon Basketbaltrainer, Vakantiedagen Basketbaltrainer, Pensioen Basketbaltrainer.

Competenties, skills & vaardigheden basketbaltrainer

 • Energie
 • Coachen
 • Motiveren
 • Leiderschap
 • Presenteren
Mensen vonden ons op: Kennis Basketbaltrainer, Vaardigheden Basketbaltrainer, Attitude Basketbaltrainer, Kwalificaties Basketbaltrainer, Competentieprofiel Basketbaltrainer.

Boeken voor het beroep basketbaltrainer

Wil je meer weten over het beroep basketbaltrainer? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je basketbaltrainer bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken basketbaltrainer te komen.

Basketbal: boost je professionaliteit | Zinzen

check of je een competente basketbaltrainer bent! - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789057184123 | 32 pagina's

Basketbal: boost je professionaliteit 1e druk is een boek van Zinzen uitgegeven bij Academic & Scientific Publishers. ISBN 9789057184123 Check of je een competente trainer bent! gaat over de competenties (in kennis, vaardigheden en attitudes) die je, volg...

Mensen vonden ons op: boeken voor Basketbaltrainer, Basketbaltrainer ebooks, boek Basketbaltrainer.

Persoonstypen basketbaltrainer

 

Als basketbaltrainer  is het belangrijk dat je de leiding kunt nemen. De basketbaltrainer staat voor een of meerdere groepen en het is zaak dat deze groepen aandacht hebben voor basketbaltrainer  naar hem/haar luisteren. Daarvoor is het belangrijk dat de trainer niet alleen beschikt over enthousiasme in het overbrengen van het spel maar ook over een bepaald charisma zodat de leerlingen de basketbaltrainer ook zien als leider.

Tevens is het zaak dat de basketbaltrainer  een goede waarnemer is. De basketbaltrainer moet een goed beeld krijgen van het niveau van elke leerling afzonderlijk. Alleen op die manier kan de basketbaltrainer in spelen op dit niveau en oefeningen bedenken die goed aansluiten bij de groep maar ook bij individuele leerlingen. En alleen zo kan het niveau van de groep zelf omhoog worden gebracht.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Basketbaltrainer, Karakter Basketbaltrainer.

Netwerk basketbaltrainer

 

De basketbaltrainer  heeft in zijn/haar werk vaak contact met andere basketbaltrainer. Zeker als de basketbaltrainer  werkzaam is op een basketbalclub dan zal er veel samenwerking zijn met andere trainers. Dit kan gunstig zijn omdat je elkaar kunt helpen en zelfs samen kunt werken in het trainen van groepen. Zeker voor bepaalde oefeningen is dit handig en daarbij zijn de groepen soms zo groot dat de basketbaltrainers met samenwerking voordeliger uit zijn.

Op een sportclub zal er contact zijn met trainers uit andere disciplines. Hier zal de basketbaltrainer misschien niet direct voordeel uithalen in het trainen van zijn/haar groep. Echter, het kan wel voordelig zijn een netwerk te hebben bij een sportschool voor het vinden van werk in de toekomst. 

Het contact met de clubvoorzitter zal er zonder meer zijn. De basketbaltrainer dient namelijk verantwoording af te leggen aan de clubvoorzitter. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Basketbaltrainer, Medewerkers Basketbaltrainer.

Is het beroep basketbaltrainer iets voor jou?

Zou je graag basketbaltrainer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als basketbaltrainer bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Basketbaltrainer, beroepskeuzetest Basketbaltrainer, beroep Basketbaltrainer kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden basketbaltrainer

 

Voor de basketbaltrainer is er weinig kans om door te groeien naar een ander beroep in dezelfde branche. Dit komt omdat het beroep van basketbaltrainer  redelijk op zich zelf staat. Wel kan de basketbaltrainer doorgroeien naar een hoger niveau. Als de basketbaltrainer een aantal jaren lesgeeft aan een bepaald niveau en hierin ervaring opdoet in de sport zelf maar ook in het overbrengen van de sport, dan is het goed mogelijk dat de basketbaltrainer  gevraagd zal worden door de clubvoorzitter om een hogere groep te gaan trainen. De basketbaltrainer zal dan ook meer gaan verdienen.

Arbeidsmarktperspectief score basketbaltrainer

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep basketbaltrainer. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Basketbaltrainer, Promotie mogelijkheden Basketbaltrainer, Carriere Basketbaltrainer.

Solliciteren op de functie basketbaltrainer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als basketbaltrainer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor basketbaltrainer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als basketbaltrainer. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Basketbaltrainer, CV Basketbaltrainer, sollicitatie Basketbaltrainer.

Interviews met basketbaltrainer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen basketbaltrainer

Vacatures basketbaltrainer

Op zoek naar een nieuwe baan als Basketbaltrainer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Basketbaltrainer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Als basketbaltrainer  train je een of meerdere groepen in basketbal. De basketbaltrainer geeft aanwijzingen, verzint oefeningen voor zijn/haar leerlingen en zorgt ervoor dat de leerlingen beter worden in deze sport. Het is aan de  basketbaltrainer om op het niveau van elk individu in te spelen en de leerling in kwestie vanaf dit niveau beter te laten worden.

Beoordeling Basketbaltrainer

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Basketbaltrainer' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Basketbaltrainer

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep