U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Bedrijfsarts

Bedrijfsarts worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een bedrijfsarts? Lees de functieomschrijving.

De Bedrijfsarts kijkt of de werknemer met zijn ziekte kan werken. Hij kijkt of er aanpassingen nodig zijn op het werk waardoor de zieke werknemer weer aan de slag kan gaan. De Bedrijfsarts houdt de gezondheid van werknemers in de gaten en voert (preventieve) aanpassingen op het werk door. De Bedrijfsarts zorgt zo voor de gezondheid en welzijn van de werknemers. 

Bedrijven zijn verplicht om samen te werken met een Bedrijfsarts. Dit kan een Bedrijfsarts zijn van de Arbodienst maar ook een zelfstandig geregistreerde Bedrijfsarts. De Bedrijfsarts moet door een bedrijf worden ingeschakeld bij de verzuimbegeleiding en re-integratie van de werknemer. Daarnaast moet de Bedrijfsarts aanstellingskeuringen uitvoeren en periodiek arbeidsdeskundig onderzoek doen. De Bedrijfsarts geeft een onafhankelijk advies aan de werkgever dat in het belang is van de gezondheid van de werknemer. Tevens houdt hij bedrijfsgeneeskundig spreekuur. De Bedrijfsarts heeft een ondernemende en klantgerichte functie.Het doel van de werkzaamheden van de Bedrijfsarts is het terugdringen van ziekteverzuim. 

De functie van Bedrijfsarts in Nederland is recent behoorlijk aan het veranderen. Door de Wet Verbetering Poortwachter, de nieuwe WIA-wetgeving en de verplichting van de werkgever tot twee jaar loondoorbetaling bij ziekte van de werknemer hebben de verantwoordelijkheid van de Bedrijfsarts behoorlijk bezwaard. Voorheen baseerde de Bedrijfsarts zijn advies op de diagnose van de behandelend huisarts of specialist. Nu dient hij de diagnose kritisch te evalueren en bij twijfel de cliënt terug te sturen. Er wordt ook van de Bedrijfsarts verwacht dat hij trajecten uitzet bij Bedrijfsfysiotherapeuten en Bedrijfspsychologen. Deze veranderingen stuit niet alleen op weerstand bij behandelend artsen, die het niet prettig vinden dat iemand over hun schouder komt meekijken. Ook de Bedrijfsartsen zelf zijn terughoudend in het stellen van afwijkende diagnosen en behandelingen, omdat hun opleiding daar minder op gericht was. 

Mensen vonden ons op: Job Bedrijfsarts, Baan Bedrijfsarts, Bedrijfsarts Worden, Functie-eisen Bedrijfsarts, Verantwoordelijkheden Bedrijfsarts, Functieprofiel Bedrijfsarts, Wat doet een Bedrijfsarts, Werken als Bedrijfsarts.

Bedrijfsarts worden: Opleiding tot bedrijfsarts

Na de studie geneeskunde (WO) te hebben afgerond en alle co-schappen te hebben behaald is men Basisarts. De Basisarts kan een vervolgopleiding gaan doen om zich te specialiseren tot bijvoorbeeld een Huisarts maar ook tot Bedrijfsarts. De opleiding arbeid en gezondheid-bedrijfsgeneeskunde (WO) is dan de opleiding die de Basisarts moet volgen om als gediplomeerd Bedrijfsarts aan de slag te kunnen gaan. De opleiding is een praktijkopleiding waarbij veelal vanuit een arbodienst gewerkt wordt, onder supervisie van een gecertificeerde Bedrijfsarts. De plaats waar de praktijkscholing plaats vindt moet door de SGRC (Sociaal Geneeskundige Registratie Commissie) erkend zijn als opleidingsinrichting bedrijfsgeneeskunde. 

De vierjarige opleiding zal dus vooral op de werkvloer gevolgd worden. Daarnaast wordt dan een deeltijdopleiding gevolgd aan een universiteit, waar het theoretische deel onderlegd wordt. Een deel van de opleiding bestaat dus uit het dagelijks werk van een Bedrijfsarts, maar ook moeten werkstukken gemaakt worden en onderzoeken gedaan worden. Wie de opleiding met goed gevolg heeft doorlopen en vier jaar praktijkscholing heeft gehad wordt ingeschreven als Bedrijfsarts in het register van het SGRC. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Bedrijfsarts, Bedrijfsarts Worden, Opleidingsniveau Bedrijfsarts, Scholing Bedrijfsarts, Studie Bedrijfsarts, Bijscholing Bedrijfsarts, Omscholing Bedrijfsarts.

Organisaties waar een bedrijfsarts doorgaans werkzaam is

De Bedrijfsarts is werkzaam bij een arbodienst of is rechtstreeks in dienst van organisaties die een eigen interne arbodienst hebben. Daarnaast zijn er Bedrijfsartsen die als zelfstandig arts werken en een eigen klantenbestand hebben. 

De Bedrijfsarts werkt in principe in de profit-sector. Dat is ook de reden dat de functie van Bedrijfsarts in Nederland bloot staat aan kritiek. Vanuit het principe "wie betaalt, bepaalt" wordt de objectiviteit wel eens in twijfel getrokken. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Bedrijfsarts, Bedrijfsarts Worden, Opleidingsniveau Bedrijfsarts, Scholing Bedrijfsarts, Studie Bedrijfsarts, Bijscholing Bedrijfsarts, Omscholing Bedrijfsarts.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden bedrijfsarts

Het salaris van een Bedrijfsarts hangt af van ervaring en opleiding. De gemiddelde bruto maandsalarissen van Bedrijfsartsen liggen tussen €4000 en €6000 op basis van een fulltime dienstverband van 40 uur per week.   

Mensen vonden ons op: Salaris Bedrijfsarts, Loon Bedrijfsarts, Wat verdien je als Bedrijfsarts, Salarisschaal Bedrijfsarts, Salarisindicatie Bedrijfsarts, Bonus Bedrijfsarts, CAO Bedrijfsarts, Brutoloon Bedrijfsarts, Nettoloon Bedrijfsarts, Vakantiedagen Bedrijfsarts, Pensioen Bedrijfsarts.

Competenties, skills & vaardigheden bedrijfsarts

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Oordeelsvorming
 • Onafhankelijkheid
 • Luisteren
 • Integriteit
 • Accuratesse
 • Zelfsturing
 • Besluitvaardigheid
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Bedrijfsarts, Vaardigheden Bedrijfsarts, Attitude Bedrijfsarts, Kwalificaties Bedrijfsarts, Competentieprofiel Bedrijfsarts.

Boeken voor het beroep bedrijfsarts

Wil je meer weten over het beroep bedrijfsarts? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je bedrijfsarts bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken bedrijfsarts te komen.

Gezondheid & Verzuimpreventie | Verzuim | Ziekteverzuim | Bedrijfsarts | Verzuimmanagement | Arbeidsrecht | Onbekend

Nederlands | Druk: 2e druk | Hardcover | 9789082363678 | 61 pagina's

Ziekteverzuim bij medewerkers, als leidinggevende krijg je hier in de dagelijkse praktijk regelmatig mee te maken. Vervelend voor de medewerker die ziek is, en soms best ingewikkeld voor jou als leidinggevende. Want hoe zat het ook alweer met de regels ro...

Mensen vonden ons op: boeken voor Bedrijfsarts, Bedrijfsarts ebooks, boek Bedrijfsarts.

Persoonstypen bedrijfsarts

De Bedrijfsarts is onafhankelijk en klantgericht. Hij gaat analytisch en beschouwend te werk en streeft naar een onafhankelijk oordeel. Hij is sterk in luisteren en objectief in zijn bevindingen. Hij kijkt bovendien kritisch naar de diagnosen van behandelend artsen en probeert zoveel mogelijk kennis te vergaren op zijn medisch vakgebied. (Waarnemer)

De Bedrijfsarts heeft een directe relatie met de werknemer. In gesprekken luistert hij naar de situatie van de werknemer en beoordeelt hij zijn welzijn. De Bedrijfsarts is ondersteunend in zijn werk en sociaal erg vaardig. Hij is betrokken bij de werknemer en stelt zijn gezondheid boven alles. De Bedrijfsarts kan zich goed inleven in de situatie van de werknemer en is sterk en praktisch ingesteld bij het nemen van besluiten en het geven van adviezen. (Gever

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Bedrijfsarts, Karakter Bedrijfsarts.

Netwerk bedrijfsarts

De titel Bedrijfsarts is een wettelijk beschermde titel. De titel Bedrijfsarts is voorbehouden aan geregistreerde medisch deskundigen die speciaal zijn opgeleid op het gebied van arbeid en gezondheid. Vaak wordt een Bedrijfsarts ten onrechte aangeduid als Arboarts of Keuringsarts. Deze termen zeggen echter niets over de ervaring en opleiding van de Bedrijfsarts. In zijn werkomgeving zal hij wel vaak deze termen tegenkomen.  

Daarnaast heeft de Bedrijfsarts te maken met een werkgever en een werknemer. Dit kan in alle soorten bedrijven zijn, dus komt een Bedrijfsarts in aanraking met verscheidene beroepen. De Bedrijfsarts heeft echter in vrijwel alle werksituaties te maken met een Huisarts of Medisch specialist. Daarnaast zal hij in het revalidatieproces van zijn patiënt ook te maken krijgen met een Bedrijfsfysiotherapeut of Bedrijfspsycholoog. 

 

Mensen vonden ons op: Collega’s Bedrijfsarts, Medewerkers Bedrijfsarts.

Is het beroep bedrijfsarts iets voor jou?

Zou je graag bedrijfsarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als bedrijfsarts bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Bedrijfsarts, beroepskeuzetest Bedrijfsarts, beroep Bedrijfsarts kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden bedrijfsarts

Anno 2011 worden er te weinig Bedrijfsartsen opgeleid terwijl de vraag naar deze specialisten toeneemt. Vanuit de overheid krijgt de Bedrijfsarts steeds meer verantwoordelijkheden. Bedrijven zijn ook verplicht om met een Bedrijfsarts in zee te gaan. Daardoor is er voor de net afgestudeerde Bedrijfsarts volop mogelijkheden om aan de slag te gaan. 

Als Bedrijfsarts heb je al een lang opleidingstraject achter de rug. Je bent in weze een Basisarts en vandaaruit gespecialiseerd tot Bedrijfsarts. De Bedrijfsarts kent dus weinig doorgroeimogelijkheden. Echter kan hij zich wel specialiseren in andere medische disciplines zoals Verzekeringsarts. Met veel bijscholing kan men ook doorgroeien tot Bedrijfspsycholoog of Bedrijfsfysiotherapeut. Dit zijn echter andere disciplines dan het vak van Bedrijfsarts. De meeste Bedrijfsartsen kiezen er voor om te switchen van baan of beginnen als zelfstandige wanneer zij geen doorgroeimogelijkheden meer zien. 

Arbeidsmarktperspectief score bedrijfsarts

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep bedrijfsarts. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Bedrijfsarts, Promotie mogelijkheden Bedrijfsarts, Carriere Bedrijfsarts.

Solliciteren op de functie bedrijfsarts

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als bedrijfsarts dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor bedrijfsarts belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als bedrijfsarts. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Bedrijfsarts, CV Bedrijfsarts, sollicitatie Bedrijfsarts.

Interviews met bedrijfsarts

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen bedrijfsarts

Vacatures bedrijfsarts

Op zoek naar een nieuwe baan als Bedrijfsarts? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bedrijfsarts. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Bedrijfsarts kijkt of de werknemer met zijn ziekte kan werken. Hij kijkt of er aanpassingen nodig zijn op het werk waardoor de zieke werknemer weer aan de slag kan gaan. De Bedrijfsarts houdt de gezondheid van werknemers in de gaten en voert (preventieve) aanpassingen op het werk door.

Beoordeling Bedrijfsarts

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Bedrijfsarts' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Bedrijfsarts

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep