U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Beeldredacteur

Beeldredacteur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een beeldredacteur? Lees de functieomschrijving.

Een beeldredacteur houdt zich bezig met de selectie, ontwikkeling, samenstelling en afstemming van alles wat met beeld te maken heeft (foto's, video's, animaties, etcetera). Hij is dikwijlls tevens verantwoordelijk voor het zelf produceren van foto's, compilaties, illustraties, informatieve grafieken en ander beeldmateriaal en moet de kwaliteit hiervan kunnen waarborgen. Dit kan zowel betrekking hebben op drukwerk als multimedia. Denk hierbij aan het ontwerp van een website, folder, brochure, flyer, tijdschrift, vakblad, krant, boek, ansichtkaarten of cd-roms.

De beeldredacteur draagt zorg voor het beeldarchief, hij beheert de stock (voorraad). Dit houdt in dat hij onder meer rechten op beeldmateriaal moet verwerven en deze nauwkeurig in de gaten moet houden - het kan zijn dat gekocht beeldmateriaal slechts tot een bepaalde datum te gebruiken is. Daarnaast is de beeldredacteur het aanspreekpunt voor de fotograaf en andere betrokken partijen en coördineert hij het proces rondom het beeldmateriaal, teneinde beeld geschikt voor gebruik te maken (voor de opdrachtgever). Dit betekent onder meer dat hij fotoshoots coördineert en de projectplanning in de gaten houdt.

De beeldredacteur is werkzaam in een design- of communicatieomgeving en verricht een hoop taken die 'breder' van aard zijn. Vaak denkt de beeldredacteur bijvoorbeeld mee over het algemenere beeldbeleid en de uitvoering hiervan. De beeldredacteur kan zich daarnaast ook bezighouden met social media, nieuwsbrieven opmaken, input leveren voor redactionele stukken en een stukje promotie. Denk maar eens aan de verspreiding van publiciteitsmaterialen of het verrichten organisatorische en ondersteunende werkzaamheden voor PR & communicatie. De beeldredacteur fungeert als spin in het web: hij is aanspreekpunt en contactpersoon voor fotografen, stylisten, visagisten en andere betrokkenen (zoals de Nationale Beeldbank en andere pers- en fotobureaus) en opdrachtgevers. De beeldredacteur heeft bovendien vaak een grote mate van zelfstandigheid: hij bewaakt het budget en deadlines, onderhandelt en maakt prijsafspraken en onderhoudt een eigen netwerk.

Mensen vonden ons op: Job Beeldredacteur, Baan Beeldredacteur, Beeldredacteur Worden, Functie-eisen Beeldredacteur, Verantwoordelijkheden Beeldredacteur, Functieprofiel Beeldredacteur, Wat doet een Beeldredacteur, Werken als Beeldredacteur.

Beeldredacteur worden: Opleiding tot beeldredacteur

Het minimale opleidingsniveau voor een beeldredacteur is MBO, maar de gevraagde vooropleiding verschilt per bedrijf. Op MBO-vlak is een opleiding fotonica, foto(journalistiek), audiovisuele productie en alle studies die met fotografie en het grafisch lyceum te maken hebben denkbaar. Een fotovakschool, fotoacademie of de kunstacademie volstaat ook. HBO/WO-studenten kunnen de volgende studierichtingen hebben: fotografie, grafisch ontwerp, interaction design, culturele studies, media en cultuur, film- en televisiewetenschappen, nieuwe media, communicatie, marketing of PR.

Verder is het belangrijk dat de beeldredacteur kennis heeft van contentmanagementsystemen, grafische en opmaaksoftware als InDesign en Photoshop en affiniteit heeft met fotografie en ontwerpen. Ook dient hij kennis te hebben van (sociale) media en goed om te kunnen gaan met de computer en het internet (met name fotowebsites). Vaak is door de grote mate van zelfstandigheid veel eigen initiatief en organisatorische en administratieve ervaring vereist.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Beeldredacteur, Beeldredacteur Worden, Opleidingsniveau Beeldredacteur, Scholing Beeldredacteur, Studie Beeldredacteur, Bijscholing Beeldredacteur, Omscholing Beeldredacteur.

Organisaties waar een beeldredacteur doorgaans werkzaam is

Een beeldredacteur kan zowel voor profit- als nonprofitorganisaties werkzaam zijn. Zo hebben niet alleen bedrijven beeldredacteuren nodig, ook de overheid kan behoefte hebben aan een beeldredacteur voor bijvoorbeeld de vormgeving van het intranet of de homepagina van een Ministerie. De beeldredacteur kan werkzaam zijn voor media, reclamebureaus of communicatiebureaus of is werkzaam op de afdeling PR/communicatie en/of Design van een willekeurig bedrijf of overheidsinstantie.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Beeldredacteur, Beeldredacteur Worden, Opleidingsniveau Beeldredacteur, Scholing Beeldredacteur, Studie Beeldredacteur, Bijscholing Beeldredacteur, Omscholing Beeldredacteur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden beeldredacteur

Het salaris van een beeldredacteur is meestal marktconform. Hij kan op uitzend- of freelancebasis werkzaam zijn, zelfstandig opereren of in vaste dienst zijn van een (groter) bedrijf.

Mensen vonden ons op: Salaris Beeldredacteur, Loon Beeldredacteur, Wat verdien je als Beeldredacteur, Salarisschaal Beeldredacteur, Salarisindicatie Beeldredacteur, Bonus Beeldredacteur, CAO Beeldredacteur, Brutoloon Beeldredacteur, Nettoloon Beeldredacteur, Vakantiedagen Beeldredacteur, Pensioen Beeldredacteur.

Competenties, skills & vaardigheden beeldredacteur

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Creativiteit
 • Kritisch
 • Innovatief
 • Omgaan met details
 • Zelfsturing
 • Initiatief ontplooien
 • Visie
 • Goede kennis van (sociale) media
 • Goede kennis van het internet
 • Goede kennis van bewerkingssoftware
Mensen vonden ons op: Kennis Beeldredacteur, Vaardigheden Beeldredacteur, Attitude Beeldredacteur, Kwalificaties Beeldredacteur, Competentieprofiel Beeldredacteur.

Boeken voor het beroep beeldredacteur

Wil je meer weten over het beroep beeldredacteur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je beeldredacteur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken beeldredacteur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Beeldredacteur, Beeldredacteur ebooks, boek Beeldredacteur.

Persoonstypen beeldredacteur

De beeldredacteur heeft oog voor detail en afwisseling, is creatief en heeft goede sociale en communicatieve vaardigheden. Vaak moet hij meerdere zaken tegelijk regelen en alles tot in de puntjes organiseren. Hij moet van alle markten thuis zijn: de beeldredacteur denkt vaak mee vanaf het ontwerpproces tot het eind. Bepaald moet worden welke beeldtaal het beste past bij het te maken product, waar hij voldoende inzicht voor moet hebben. Daarom is de beeldredacteur zowel een echte perfectionist als een waarnemer.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Beeldredacteur, Karakter Beeldredacteur.

Netwerk beeldredacteur

Het netwerk van de beeldredacteur is zeer belangrijk. Hij is de schakel tussen de opdrachtgever, fotograaf, grafisch ontwerper en illustrator of auteur. Zo bepaalt hij of er een fotograaf of illustrator ingeschakeld moet worden bij een bepaald (beeld)project. Dit vereist kennis van grafisch ontwerp, beeld en (eind)productie. De beeldredacteur moet het geheel kunnen overzien en op het resultaat gericht blijven. Door zijn veelal coördinerende taken, heeft de beeldredacteur een uitgebreid netwerk. Het onderhouden van een netwerk buiten de organisatie zelf wordt ook van de beeldredacteur verwacht. Afhankelijk van waar hij werkzaam is, kan het netwerk van de beeldredacteur bestaan uit fotografen, overheid, uitgevers, reclamebureaus, tv-programma's, beeldbanken en/of verschillende actoren uit de journalistieke branche.

Mensen vonden ons op: Collega’s Beeldredacteur, Medewerkers Beeldredacteur.

Is het beroep beeldredacteur iets voor jou?

Zou je graag beeldredacteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als beeldredacteur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Beeldredacteur, beroepskeuzetest Beeldredacteur, beroep Beeldredacteur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden beeldredacteur

Binnen de communicatie- en designbranche zijn er verschillende doorgroeimogelijkheden. De beeldredacteur kan zich volledig op fotografie of grafisch ontwerp storten, of juist meer op PR, promotie of een (eind)redactionele vorm. Door de veelzijdigheid van de competenties van de beeldredacteur en de voortdurende opmars van internet, sociale media en in specifiekere zin het belang van beeld, is het arbeidsmarktperspectief voor een beeldredacteur vrij gunstig.

Arbeidsmarktperspectief score beeldredacteur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep beeldredacteur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Beeldredacteur, Promotie mogelijkheden Beeldredacteur, Carriere Beeldredacteur.

Solliciteren op de functie beeldredacteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als beeldredacteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor beeldredacteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als beeldredacteur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Beeldredacteur, CV Beeldredacteur, sollicitatie Beeldredacteur.

Interviews met beeldredacteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen beeldredacteur

Vacatures beeldredacteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Beeldredacteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Beeldredacteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een beeldredacteur houdt zich bezig met de selectie, ontwikkeling, samenstelling en afstemming van alles wat met beeld te maken heeft (foto's, video's, animaties, etcetera). Hij is dikwijlls tevens verantwoordelijk voor het zelf produceren van foto's, compilaties, illustraties, informatieve grafieken en ander beeldmateriaal en moet de kwaliteit hiervan kunnen waarborgen. Dit kan zowel betrekking hebben op drukwerk als multimedia.

Beoordeling Beeldredacteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Beeldredacteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Beeldredacteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep