U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Beheertechnicus

Beheertechnicus worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een beheertechnicus? Lees de functieomschrijving.

Een beheertechnicus beheert (complexe) industriële installaties van bedrijven en ondernemingen. Dit kunnen installaties zijn zoals rioolsystemen, klimaatinstallaties en andere gebouwautomatiseringssystemen of industriële installaties zoals productie en automatiseringssystemen.

Een beheertechnicus is verantwoordelijk voor het uitvoeren en controleren van de onderhoudscontracten van de technische installaties. Sommige technische installaties zijn zo complex van aard dat de bedrijven die ze gebruiken onvoldoende kennis bezitten om deze installaties zelf adequaat te kunnen onderhouden. Of is het efficiënter om de onderhoudswerkzaamheden uit te besteden aan een externe partij. Het onderhoud van de installaties wordt dan uitbesteed aan installatietechniek- en onderhoudbureaus of aan de fabrikant van de technische installatie. Soms is een beheertechnicus zelf verantwoordelijk voor het verrichten van de onderhoudswerkzaamheden echter in sommige gevallen stuurt de beheertechnicus een team van monteurs aan. Dit is voornamelijk het geval bij grote industriële installaties en in deze gevallen heeft de beheertechnicus meer een coördineerde functie. Een andere veel voorkomende rol van een beheertechnicus is die van storingsmonteur. Op het moment dat een technische installatie mankementen vertoond en het niet meer doet dan kan de beheertechnicus ingeschakeld worden om als storingsdienst te fungeren. 

Een beheertechnicus is doorgaands in dienst van een installatie- of onderhoudsbureau of werkt voor een fabrikant van technische installaties. Grote fabrieken of ondernemingen waar veel technische installaties in voor komen kunnen ook zelf beheertechnici in dienst hebben.

 

 

Mensen vonden ons op: Job Beheertechnicus, Baan Beheertechnicus, Beheertechnicus Worden, Functie-eisen Beheertechnicus, Verantwoordelijkheden Beheertechnicus, Functieprofiel Beheertechnicus, Wat doet een Beheertechnicus, Werken als Beheertechnicus.

Beheertechnicus worden: Opleiding tot beheertechnicus

Een beheerstechnicus heeft doorgaands MBO werk- en denkniveau. Veel algemene technische, werktuigbouwkundige of mechanische MBO opleidingen zijn geschikt om beheertechnicus te worden. Een beheertechnicus krijgt veelal nog een interne opleiding van het bedrijf waarbij de beheertechnicus in dienst is. Zo leert de beheertechnicus alle specificaties van de installaties waarmee de beheertechnicus moet werken. 

 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Beheertechnicus, Beheertechnicus Worden, Opleidingsniveau Beheertechnicus, Scholing Beheertechnicus, Studie Beheertechnicus, Bijscholing Beheertechnicus, Omscholing Beheertechnicus.

Organisaties waar een beheertechnicus doorgaans werkzaam is

Een beheertechnicus is doorgaands in dienst van een installatie- of onderhoudsbureau. Dit zijn profit organisaties. Sommige beheertechnici zijn intern in dienst bij bijvoorbeeld een fabriek maar ook de defensie heeft beheertechnici in dienst.

 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Beheertechnicus, Beheertechnicus Worden, Opleidingsniveau Beheertechnicus, Scholing Beheertechnicus, Studie Beheertechnicus, Bijscholing Beheertechnicus, Omscholing Beheertechnicus.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden beheertechnicus

Het gemiddelde salaris van een beheertechnicus ligt tussen de circa 1.500 en 3.000 euro per maand. De type werkzaamheden van de beheertechnicus zijn erg bepalend voor het salaris. Op het moment dat een beheertechnicus een meer coördinerende rol heeft en verantwoordelijk is voor meerdere monteurs en installaties dan verdient deze doorgaands een hoger salaris. Verder is de complexiteit van de te beheren installaties van invloed op het salaris. Een beheertechnicus van een geavanceerde installatie in een kerncentrale verdient doorgaands meer dan een beheertechnicus van een klimaatsysteem in een klein kantoorpand. 

 

Mensen vonden ons op: Salaris Beheertechnicus, Loon Beheertechnicus, Wat verdien je als Beheertechnicus, Salarisschaal Beheertechnicus, Salarisindicatie Beheertechnicus, Bonus Beheertechnicus, CAO Beheertechnicus, Brutoloon Beheertechnicus, Nettoloon Beheertechnicus, Vakantiedagen Beheertechnicus, Pensioen Beheertechnicus.

Competenties, skills & vaardigheden beheertechnicus

 • Discipline
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Beheertechnicus, Vaardigheden Beheertechnicus, Attitude Beheertechnicus, Kwalificaties Beheertechnicus, Competentieprofiel Beheertechnicus.

Boeken voor het beroep beheertechnicus

Wil je meer weten over het beroep beheertechnicus? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je beheertechnicus bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken beheertechnicus te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Beheertechnicus, Beheertechnicus ebooks, boek Beheertechnicus.

Persoonstypen beheertechnicus

Een beheertechnicus moet een goed oog voor detail hebben. De beheertechnicus is immers verantwoordelijk voor de installaties en moet dus op tijd kunnen ingrijpen als er iets niet klopt. Oog voor detail en een goed observatievermogen zijn dus van belang. Eigenschappen die passen bij de waarnemer. Technische installaties zijn vaak complex van aard en hebben een strikte gebruiksaanwijzing. Veel van deze installaties zijn van essentieel belang voor de bedrijfsvoering van de ondernemingen die ze gebruiken. Het beheren van deze installaties is dan ook een taak met veel verantwoordelijkheid. Discipline en het streven naar een optimale prestatie zijn dan ook verreist. Beiden eigenschappen die passen bij het persoonstype de perfectionist

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Beheertechnicus, Karakter Beheertechnicus.

Netwerk beheertechnicus

Een beheertechnicus heeft veel extern klant contact met de eigenaren van de installaties die de beheertechnicus beheert.  De beheertechnicus kan verder ook contact hebben met de monteurs die de onderhoudswerkzaamheden verrichten en de gebruikers van de technische installaties.

 

Mensen vonden ons op: Collega’s Beheertechnicus, Medewerkers Beheertechnicus.

Is het beroep beheertechnicus iets voor jou?

Zou je graag beheertechnicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als beheertechnicus bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Beheertechnicus, beroepskeuzetest Beheertechnicus, beroep Beheertechnicus kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden beheertechnicus

Het algemene arbeidsperspectief is goed voor een beheertechnicus. Technische installaties komen in alle soorten branches veel voor en er is ook altijd vraag naar mensen die ze kunnen onderhouden. Het worden van een beheertechnicus is dan ook niet moeilijk. Er zijn dan over het algemeen ook veel vacatures voor beheertechnicus te vinden. Er zijn geen directe doorgroeimogelijkheden voor een beheertechnicus.

Arbeidsmarktperspectief score beheertechnicus

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep beheertechnicus. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Beheertechnicus, Promotie mogelijkheden Beheertechnicus, Carriere Beheertechnicus.

Solliciteren op de functie beheertechnicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als beheertechnicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor beheertechnicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als beheertechnicus. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Beheertechnicus, CV Beheertechnicus, sollicitatie Beheertechnicus.

Interviews met beheertechnicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen beheertechnicus

Vacatures beheertechnicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Beheertechnicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Beheertechnicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een beheertechnicus beheert (complexe) industriële installaties van bedrijven en ondernemingen. Dit kunnen installaties zijn zoals rioolsystemen, klimaatinstallaties en andere gebouwautomatiseringssystemen of industriële installaties zoals productie en automatiseringssystemen. Een beheertechnicus is verantwoordelijk voor het uitvoeren en controleren van de onderhoudscontracten van de technische installaties.

Beoordeling Beheertechnicus

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Beheertechnicus' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Beheertechnicus

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep