U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Belastingconsulent

Belastingconsulent worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een belastingconsulent? Lees de functieomschrijving.

De belastingconsulent vertelt of adviseert met name bedrijven, maar ook particulieren, over de wijze waarop ze het beste met belastingvraagstukken kunnen omgaan, teneinde niet te veel belasting te hoeven betalen. Ook adviseert hij over wat bedrijven moeten doen om optimaal gebruik te kunnen maken van fiscale faciliteiten en hoe fiscale problemen op te lossen. Hij zorgt kort gezegd voor de handhaving van de naleving van belastingnormen op een voor de klant zo gunstig mogelijke manier. Het discreet om kunnen gaan met vertrouwelijke informatie is van groot belang voor deze functie.

De belastingconsulent bereidt veelal landelijke, provinciale en gemeentelijke belastingdocumenten voor. Dat kan betrekking hebben op bijvoorbeeld bezwaar- en beroepenschriften, maar ook het direct in discussie gaan met de belastingdienst. Het spreekt voor zich dat een belastingconsulent uitgebreide kennis van belastingzaken heeft. Hij is veel bezig met het verzamelen en analyseren van informatie, om uiteindelijk een advies op maat naar de klant uit te kunnen brengen. Hierbij haalt hij zijn informatie uit handboeken, vaktijdschriften of bulletins met betrekking tot belastingwetten.

De belastingconsulent helpt niet met alledaagse belastingaangiften; hij bestudeert en adviseert vooral over de procedures voor het invullen van ongebruikelijke aangiften. Hierbij gebruikt hij alle toepasselijke correcties, aftrekposten en kredieten om de belasting van de klant tot een minimum te beperken. Naast deze klantgerichte specifieke adviespraktijk, doet de belastingconsulent ook continu onderzoek naar huidige of nieuwe belastingregels. De belastingconsulent besteedt een zeer groot deel van zijn tijd aan analyse, administratie en (cijfermatig) onderzoek. Hierbij werkt hij vooral met speciale financiele programma's en software, maar ook met databases om belastinginformatie in te voeren.

De belastingconsulent verstrekt informatie en advies aan belastingbetalers zodat het belastingformulier correct kan worden ingevuld. Hij gaat samen met de klant door bijvoorbeeld jaarrekeningen of fiscale aangiften. De consulent bereidt uit te voeren werkzaamheden voor door gegevens en documenten te verzamelen, sorteren en organiseren en stelt hierin prioriteiten vast. Vervolgens controleert hij de formulieren in kwestie grondig om fouten in berekeningen, gegevensinvoer of procedures op te sporen. Het samenstellen en controleren van formulieren behoort kort gezegd tot de kerntaken.

De belastingconsulent houdt zich dus bezig met het voldoen aan belastingvereisten door belastingdocumenten op te stellen en in te dienen op een zo voordelig mogelijke manier voor de klant. Hierbij voldoet hij natuurlijk aan de belastingregels en onderhoudt op nauwkeurige wijze de belastingdossiers.

Mensen vonden ons op: Job Belastingconsulent, Baan Belastingconsulent, Belastingconsulent Worden, Functie-eisen Belastingconsulent, Verantwoordelijkheden Belastingconsulent, Functieprofiel Belastingconsulent, Wat doet een Belastingconsulent, Werken als Belastingconsulent.

Belastingconsulent worden: Opleiding tot belastingconsulent

 

Er bestaan geen specifieke opleidingen to belastingconsulent. Wel is voor deze functie minimaal MBO werk- en denkniveau op juridisch of financieel gebied vereist. Ook kan er gevraagd worden naar een speciaal Diploma (CB) Belastingconsulent en/of CB-Belastingadviseur, of een afgeronde HEAO en/of SPD opleiding.

De Nederlandse Vereniging van belastingconsulenten is een organsatie gericht op MBO-afgestudeerden, maar voor de functie wordt ook dikwijls HBO-niveau gevraagd. De equivalent van deze functie op HBO-niveau is belastingadviseurs en op academisch niveau is deze functie vergelijkbaar met wat fiscalisten doen. Fiscalisten zijn in dit geval zowel fiscaal juristen als fiscaal economen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Belastingconsulent, Belastingconsulent Worden, Opleidingsniveau Belastingconsulent, Scholing Belastingconsulent, Studie Belastingconsulent, Bijscholing Belastingconsulent, Omscholing Belastingconsulent.

Organisaties waar een belastingconsulent doorgaans werkzaam is

 

Een belastingconsulent is uitsluitend werkzaam in de profit-sector. Hij kan zowel werkzaam zijn op een zelfstandig kantoor (vaak een belastingadvieskantoor) of bij een accountant (accountantskantoor). 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Belastingconsulent, Belastingconsulent Worden, Opleidingsniveau Belastingconsulent, Scholing Belastingconsulent, Studie Belastingconsulent, Bijscholing Belastingconsulent, Omscholing Belastingconsulent.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden belastingconsulent

Het beroep Belastingconsulent betaalt aardig goed. De consulent hanteert vaak een uurtarief. Hij rekent hierbij ook de tijd mee die hij nodig heeft voor het voorbereiden van de formulieren. Een startende belastingconsulent kan rekenen op een salaris rond de 2000 euro, wat al snel op kan lopen.

Mensen vonden ons op: Salaris Belastingconsulent, Loon Belastingconsulent, Wat verdien je als Belastingconsulent, Salarisschaal Belastingconsulent, Salarisindicatie Belastingconsulent, Bonus Belastingconsulent, CAO Belastingconsulent, Brutoloon Belastingconsulent, Nettoloon Belastingconsulent, Vakantiedagen Belastingconsulent, Pensioen Belastingconsulent.

Competenties, skills & vaardigheden belastingconsulent

 • Integriteit
 • Analytisch
 • Creativiteit
 • Conceptueel denken
 • Sociabiliteit
 • Omgaan met details
 • Financieel bewustzijn
 • Plannen en organiseren
 • Leervermogen
 • Zelfstandig
 • Omgaan met deadlines
 • Cijfermatig sterk
 • Onderzoeksvaardigheden
Mensen vonden ons op: Kennis Belastingconsulent, Vaardigheden Belastingconsulent, Attitude Belastingconsulent, Kwalificaties Belastingconsulent, Competentieprofiel Belastingconsulent.

Boeken voor het beroep belastingconsulent

Wil je meer weten over het beroep belastingconsulent? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je belastingconsulent bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken belastingconsulent te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Belastingconsulent, Belastingconsulent ebooks, boek Belastingconsulent.

Persoonstypen belastingconsulent

De belastingconsulent bemiddelt tussen de Belastingdienst en de klant; hierbij probeert hij een zo gunstig mogelijke uitkomst voor de klant te genereren (Bemiddelaar).

Deze functie vergt optimale kennis van het Belastingstelsel en moet om een goede oplossing voor de klant te kunnen bieden, letterlijk bereid zijn tot achter de komma door te kunnen werken (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Belastingconsulent, Karakter Belastingconsulent.

Netwerk belastingconsulent

De belastingconsulent is werkzaam in de financiele branche en heeft buiten zijn werkplaats vooral contact met de klant. Binnen het bedrijf staat vaak een accountant boven hem en onder hem bevinden zich de mensen in opleiding. Naast accountants, de belastingdienst en andere (belasting)adviseurs heeft de belastingconsulent met weinig andere disciplines te maken. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Belastingconsulent, Medewerkers Belastingconsulent.

Is het beroep belastingconsulent iets voor jou?

Zou je graag belastingconsulent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als belastingconsulent bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Belastingconsulent, beroepskeuzetest Belastingconsulent, beroep Belastingconsulent kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden belastingconsulent

Er bestaan goede arbeidsmarktperspectieven en doorgroeimogelijkheden voor dit gebied. Los van het feit dat er altijd een noodzaak voor deze specialisten zal zijn, zijn de arbeidsmarktperspectieven momenteel goed. Een belastingconsulent kan partner in een bedrijf worden, of doorgroeien naar een hoger geschoolde equivalent. De equivalent van deze functie op HBO-niveau is belastingadviseur en op academisch niveau is deze functie vergelijkbaar met wat zogenaamde fiscalisten doen. Fiscalisten zijn zowel fiscaal juristen als fiscaal economen. Een andere optie is dat de belastingconsulent naar een wat algemenere functie doorgroeit (denk aan MKB-adviseur).

Arbeidsmarktperspectief score belastingconsulent

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep belastingconsulent. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Belastingconsulent, Promotie mogelijkheden Belastingconsulent, Carriere Belastingconsulent.

Solliciteren op de functie belastingconsulent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als belastingconsulent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor belastingconsulent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als belastingconsulent. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Belastingconsulent, CV Belastingconsulent, sollicitatie Belastingconsulent.

Interviews met belastingconsulent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen belastingconsulent

 • (Senior) Belastingaccountant
 • Grondtaxateur
 • Inspecteur der gemeentelijke belastingen
 • Belastingcontroleur/ -inspecteur
 • Leidinggevende ondernemersbelastingen
 • MKB-adviseur

Vacatures belastingconsulent

Op zoek naar een nieuwe baan als Belastingconsulent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Belastingconsulent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De belastingconsulent vertelt of adviseert met name bedrijven, maar ook particulieren, over de wijze waarop ze het beste met belastingvraagstukken kunnen omgaan, teneinde niet te veel belasting te hoeven betalen. Ook adviseert hij over wat bedrijven moeten doen om optimaal gebruik te kunnen maken van fiscale faciliteiten en hoe fiscale problemen op te lossen. Hij zorgt kort gezegd voor de handhaving van de naleving van belastingnormen op een voor de klant zo gunstig mogelijke manier.

Beoordeling Belastingconsulent

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Belastingconsulent' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Belastingconsulent

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep