U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Beleidsadviseur

Beleidsadviseur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een beleidsadviseur? Lees de functieomschrijving.

De Beleidsadviseur is de specialist op het gebied van beleidsvoering. Aan de hand van onderzoeksgegevens, ervaringen en met de hulp van deskundigen en specialisten stippelt de Beleidsadviseur een beleid voor de organisatie uit. De meeste (grote) bedrijven en overheidsinstellingen zoals gemeentes en ministeries hebben Beleidsadviseurs in dienst.

 

Ontwikkelen beleid

De Beleidsadviseur is voor een groot deel of geheel verantwoordelijk voor het beleid op zijn gebied. Dit kan het beleid op het gebied van personeel, communicatie, organisatie of bijvoorbeeld asiel zijn. De Beleidsadviseur werkt mee aan oplossingen voor de organisatie of voor de maatschappij. De Beleidsadviseur moet een beleid ontwikkelen dat door de hele organisatie of maatschappij gedragen gaat worden. De Beleidsadviseur schrijft diverse plannen en adviseert het bestuur, de wethouder of de minister over het beleid. Ook zorgt de Beleidsadviseur dat het beleid uitgevoerd wordt, geëvalueerd wordt en waar nodig eventueel aangepast wordt.

 

Netwerken

De Beleidsadviseur werkt vaak samen met andere Beleidsadviseurs en beleidsmedewerkers. Netwerken is voor deze functie erg belangrijk. De Beleidsadviseur moet op de hoogte zijn en blijven van de ontwikkelingen in zijn werkgebied, laat zich adviseren door deskundigen en onderhoudt contacten met diverse organisatie en met de medewerkers binnen de eigen organisatie. De Beleidsadviseur moet daarom beschikken over goede communicatieve vaardigheden.

Mensen vonden ons op: Job Beleidsadviseur, Baan Beleidsadviseur, Beleidsadviseur Worden, Functie-eisen Beleidsadviseur, Verantwoordelijkheden Beleidsadviseur, Functieprofiel Beleidsadviseur, Wat doet een Beleidsadviseur, Werken als Beleidsadviseur.

Beleidsadviseur worden: Opleiding tot beleidsadviseur

De Beleidsadviseur moet beschikken over voldoende kennis op zijn eigen werkgebied. Dit kunnen uiteenlopende werkgebieden zijn zoals communicatie, organisatie en personeel. Er is dan ook geen specifieke opleiding vereist voor de functie van Beleidsadviseur. De Beleidsadviseur kan een meer gerichte opleiding op zijn eigen werkgebied hebben gevolgd of bijvoorbeeld een bredere opleiding die gericht is op organisatie en beleid. De Beleidsadviseur heeft vaak minimaal een HBO opleiding afgerond.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Beleidsadviseur, Beleidsadviseur Worden, Opleidingsniveau Beleidsadviseur, Scholing Beleidsadviseur, Studie Beleidsadviseur, Bijscholing Beleidsadviseur, Omscholing Beleidsadviseur.

Organisaties waar een beleidsadviseur doorgaans werkzaam is

Veel (grotere) bedrijven hebben Beleidsadviseurs in dienst. Ook veel overheidsinstellingen hebben Beleidsadviseurs. Denk hierbij een gemeenten en ministeries. De Beleidsadviseur kan hierdoor in zowel de profit als de non-profit sector werkzaam zijn.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Beleidsadviseur, Beleidsadviseur Worden, Opleidingsniveau Beleidsadviseur, Scholing Beleidsadviseur, Studie Beleidsadviseur, Bijscholing Beleidsadviseur, Omscholing Beleidsadviseur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden beleidsadviseur

De Beleidsadviseur verdient gemiddeld tussen de €3000,- en €4200,-. De overige arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van het type organisatie waar de Beleidsadviseur voor werkzaam is.

Mensen vonden ons op: Salaris Beleidsadviseur, Loon Beleidsadviseur, Wat verdien je als Beleidsadviseur, Salarisschaal Beleidsadviseur, Salarisindicatie Beleidsadviseur, Bonus Beleidsadviseur, CAO Beleidsadviseur, Brutoloon Beleidsadviseur, Nettoloon Beleidsadviseur, Vakantiedagen Beleidsadviseur, Pensioen Beleidsadviseur.

Competenties, skills & vaardigheden beleidsadviseur

 • Analytisch
 • Kritisch
 • Netwerken
 • Plannen en organiseren
 • Onafhankelijkheid
 • Durf
Mensen vonden ons op: Kennis Beleidsadviseur, Vaardigheden Beleidsadviseur, Attitude Beleidsadviseur, Kwalificaties Beleidsadviseur, Competentieprofiel Beleidsadviseur.

Boeken voor het beroep beleidsadviseur

Wil je meer weten over het beroep beleidsadviseur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je beleidsadviseur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken beleidsadviseur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Beleidsadviseur, Beleidsadviseur ebooks, boek Beleidsadviseur.

Persoonstypen beleidsadviseur

De Beleidsadviseur moet goed kunnen netwerken een daarom beschikken over goede sociale en communicatieve vaardigheden. De Beleidsadviseur moet naar de ervaringen van deskundigen en specialisten luisteren en weten wat er op het werkgebied speelt (Waarnemer). Ook moet de Beleidsadviseur advies kunnen uitbrengen over het beleid en het beleid uit kunnen voeren. De Beleidsadviseur moet zelfverzekerd en doelgericht te werk gaan (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Beleidsadviseur, Karakter Beleidsadviseur.

Netwerk beleidsadviseur

Een belangrijke taak van de Beleidsadviseur is netwerken. De Beleidsadviseur werkt vaak samen met anders Beleidsadviseurs en beleidsmedewerker. De Beleidsadviseur laat zich adviseren en op de hoogte houden door deskundigen en specialisten. De Beleidsadviseur brengt daarnaast zelf advies uit aan het bestuur, de wethouder en de minister. De Beleidsadviseur moet zorgen dat het beleid door de hele organisatie of maatschappij uitgedragen gaat worden. De Beleidsadviseur moet daarom ook het contact met andere medewerkers en organisaties goed onderhouden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Beleidsadviseur, Medewerkers Beleidsadviseur.

Is het beroep beleidsadviseur iets voor jou?

Zou je graag beleidsadviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als beleidsadviseur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Beleidsadviseur, beroepskeuzetest Beleidsadviseur, beroep Beleidsadviseur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden beleidsadviseur

Veel (grote) bedrijven en overheidsinstellingen hebben Beleidsadviseur in dienst. Er is daarom voldoende vraag naar Beleidsadviseurs. Vaak begint de Beleidsadviseur als beleidsmedewerker en groeit daarna door naar de rol van Beleidsadviseur.

Arbeidsmarktperspectief score beleidsadviseur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep beleidsadviseur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Beleidsadviseur, Promotie mogelijkheden Beleidsadviseur, Carriere Beleidsadviseur.

Solliciteren op de functie beleidsadviseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als beleidsadviseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor beleidsadviseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als beleidsadviseur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Beleidsadviseur, CV Beleidsadviseur, sollicitatie Beleidsadviseur.

Interviews met beleidsadviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen beleidsadviseur

Vacatures beleidsadviseur

Op zoek naar een nieuwe baan als Beleidsadviseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Beleidsadviseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Beleidsadviseur is de specialist op het gebied van beleidsvoering. Aan de hand van onderzoeksgegevens, ervaringen en met de hulp van deskundigen en specialisten stippelt de Beleidsadviseur een beleid voor de organisatie uit. De meeste (grote) bedrijven en overheidsinstellingen zoals gemeentes en ministeries hebben Beleidsadviseurs in dienst.

Beoordeling Beleidsadviseur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Beleidsadviseur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Beleidsadviseur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep