U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Bergingsduiker

Bergingsduiker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een bergingsduiker? Lees de functieomschrijving.

Een bergingsduiker is iemand die een gezonken schip “bergt”. Dit betekent dat deze met een team een schip moet afdichten, leegpompen en boven water moet halen. Vanwege het formaat van de schepen, de soms forse beschadigingen en soms de aanwezigheid van schadelijke stoffen aan boord kan een berging een klus zijn die weken in beslag neemt. Soms vinden deze klussen plaats in het buitenland. Hierdoor is de bergingsduiker vaak lang van huis. Hierop volgt vrijwel altijd een verlof van een aantal weken.

De bergingsduiker moet dus fysiek in staat zijn om te duiken, lang onder water te blijven en ook onder water krachtinspanningen te verrichten. Daarnaast gaat het soms om schepen die gezonken zijn bij een ongeluk waarbij doden zijn gevallen. Om deze lichamen te bergen worden weer andere bedrijven ingehuurd, maar het kan zijn dat om een of andere reden dit nog niet gebeurd is op het moment dat de bergingsduiker aan de klus begint. Het kan dus voorkomen dat de bergingsduiker geconfronteerd wordt met de overledenen, die in de betreffende omstandigheden meestal snel beginnen te ontbinden en te stinken. De bergingsduiker moet wat dat betreft dus stevig in zijn schoenen staan, moet het werk fysiek aankunnen en moet geen last hebben van heimwee (vanwege de klussen in het buitenland).

Mensen vonden ons op: Job Bergingsduiker, Baan Bergingsduiker, Bergingsduiker Worden, Functie-eisen Bergingsduiker, Verantwoordelijkheden Bergingsduiker, Functieprofiel Bergingsduiker, Wat doet een Bergingsduiker, Werken als Bergingsduiker.

Bergingsduiker worden: Opleiding tot bergingsduiker

Er zijn slechts een paar bedrijven die bergingsduikwerk verrichten (de markt is ook niet groot genoeg voor meer bedrijven). Deze bedrijven hebben hun eigen opleidingstraject, waarmee je alle benodigde kennis en vaardigheden opdoet. Meestal is voor deze opleiding al wel het certificaat duikarbeid A of B en een technische of maritieme opleiding op lager of middelbaar niveau vereist.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Bergingsduiker, Bergingsduiker Worden, Opleidingsniveau Bergingsduiker, Scholing Bergingsduiker, Studie Bergingsduiker, Bijscholing Bergingsduiker, Omscholing Bergingsduiker.

Organisaties waar een bergingsduiker doorgaans werkzaam is

Zoals hierboven gesteld; er zijn in Nederland slechts een paar bedrijven die bergingsduikwerk verrichten, en deze bedrijven worden ook vaak ingehuurd door buitenlandse opdrachtgevers. Verder zijn er bergingsduikers werkzaam bij de landmacht (maar niet veel). Algemeen gesproken zal het aantal organisaties in Nederland op één of hooguit twee handen te tellen zijn.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Bergingsduiker, Bergingsduiker Worden, Opleidingsniveau Bergingsduiker, Scholing Bergingsduiker, Studie Bergingsduiker, Bijscholing Bergingsduiker, Omscholing Bergingsduiker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden bergingsduiker

Het gemiddelde salaris voor een bergingsduiker ligt op 1700 voor een starter, met een gemiddeld maximumsalaris van 2900.

Mensen vonden ons op: Salaris Bergingsduiker, Loon Bergingsduiker, Wat verdien je als Bergingsduiker, Salarisschaal Bergingsduiker, Salarisindicatie Bergingsduiker, Bonus Bergingsduiker, CAO Bergingsduiker, Brutoloon Bergingsduiker, Nettoloon Bergingsduiker, Vakantiedagen Bergingsduiker, Pensioen Bergingsduiker.

Competenties, skills & vaardigheden bergingsduiker

 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Doorzettingsvermogen
 • Aanpassingsvermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Bergingsduiker, Vaardigheden Bergingsduiker, Attitude Bergingsduiker, Kwalificaties Bergingsduiker, Competentieprofiel Bergingsduiker.

Boeken voor het beroep bergingsduiker

Wil je meer weten over het beroep bergingsduiker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je bergingsduiker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken bergingsduiker te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Bergingsduiker, Bergingsduiker ebooks, boek Bergingsduiker.

Persoonstypen bergingsduiker

Op dit beroep is geen specifiek persoonstype van toepassing.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Bergingsduiker, Karakter Bergingsduiker.

Netwerk bergingsduiker

Het netwerk van de bergingsduiker bestaat naast collega-bergingsduikers uit ander personeel van het bedrijf waar deze voor werkt. Er zijn hier natuurlijk veel mensen in dienst, maar de bergingsduiker zal vooral in contact staan met de projectcoördinator/projectmanager/projectcontroller. Ook zal de bergingsduiker veel contact hebben met de bemanning van de schepen waarmee de duikers werken.

Mensen vonden ons op: Collega’s Bergingsduiker, Medewerkers Bergingsduiker.

Is het beroep bergingsduiker iets voor jou?

Zou je graag bergingsduiker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als bergingsduiker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Bergingsduiker, beroepskeuzetest Bergingsduiker, beroep Bergingsduiker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden bergingsduiker

Het arbeidsmarktperspectief is, gezien de hoeveelheid bedrijven in Nederland, niet bijzonder goed. Soms zullen deze bedrijven vacatures voor het beroep hebben, maar vaak ook niet. Doorgroeimogelijkheden zijn er volgens de vacatures wel, maar dit zal niet overal hetzelfde zijn. Binnen de bedrijven zullen managementfuncties, beheersfuncties en mogelijk ook coachende beroepen tot de doorgroeimogelijkheden behoren, maar iemand die deze dingen niet liggen zal zijn doorgroeimogelijkheden wellicht elders moeten zoeken.

Arbeidsmarktperspectief score bergingsduiker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep bergingsduiker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Bergingsduiker, Promotie mogelijkheden Bergingsduiker, Carriere Bergingsduiker.

Solliciteren op de functie bergingsduiker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als bergingsduiker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor bergingsduiker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als bergingsduiker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Bergingsduiker, CV Bergingsduiker, sollicitatie Bergingsduiker.

Interviews met bergingsduiker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen bergingsduiker

Vacatures bergingsduiker

Op zoek naar een nieuwe baan als Bergingsduiker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bergingsduiker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een bergingsduiker is iemand die een gezonken schip “bergt”. Dit betekent dat deze met een team een schip moet afdichten, leegpompen en boven water moet halen. Vanwege het formaat van de schepen, de soms forse beschadigingen en soms de aanwezigheid van schadelijke stoffen aan boord kan een berging een klus zijn die weken in beslag neemt.

Beoordeling Bergingsduiker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Bergingsduiker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Bergingsduiker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep