U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Beroepskeuzeadviseur

Beroepskeuzeadviseur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een beroepskeuzeadviseur? Lees de functieomschrijving.

Als Beroepskeuzeadviseur ondersteun je mensen bij het kiezen van een beroep en carrièrepad. Je zal altijd als eerste beginnen met vragen aan cliënten waarvoor ze precies advies willen inwinnen. Pas dan kan je namelijk bepalen hoe je het advies gaat inkleden en welke aspecten er aan bod moeten komen. Je moet dus goed doorvragen om inzicht te krijgen in de vraag of problemen die cliënt heeft. Alleen zo kan je een cliënt helpen uitvinden wat hij of zij wil.

Om een nog beter overzicht te krijgen laat je je cliënt vaak ook een beroepskeuzetest invullen. Weet een cliënt ongeveer wat hij of zij wil dan ga je onderzoeken of dit ook haalbaar is. Je kijkt hier als Beroepskeuzeadviseur naar de competenties van de cliënt en naar fysieke mogelijkheden. Soms kan een cliënt namelijk lichamelijke beperkingen hebben waardoor het uitoefenen van een bepaald beroep niet haalbaar is. Na gesprekken te hebben gevoerd met je cliënt kom je tot je advies en maak je een rapport met daarin de belangrijkste conclusies die uit de gesprekken naar voren zijn gekomen. Ook kan je als Beroepskeuzeadviseur trainingen geven die cliënten meer mogelijkheden moeten bieden op de arbeidsmarkt, zoals het verkennen van de arbeidsmarkt of hoe je te gedragen tijdens sollicitaties.

Mensen vonden ons op: Job Beroepskeuzeadviseur, Baan Beroepskeuzeadviseur, Beroepskeuzeadviseur Worden, Functie-eisen Beroepskeuzeadviseur, Verantwoordelijkheden Beroepskeuzeadviseur, Functieprofiel Beroepskeuzeadviseur, Wat doet een Beroepskeuzeadviseur, Werken als Beroepskeuzeadviseur.

Beroepskeuzeadviseur worden: Opleiding tot beroepskeuzeadviseur

Omdat Beroepskeuzeadviseur geen beschermd beroep is mag iedereen de titel voeren. Het is daarentegen wel een beroep waarvoor je in elk geval een HBO opleiding nodig hebt wil je professioneel over kunnen komen. Een goede HBO opleiding is bijvoorbeeld Personeel en Arbeid of Psychologie met een specialisatie in de richting van Loopbaanadvies. Het kan verstandig om na je opleiding eerst in dienst te gaan bij een P&O afdeling of een uitzendbureau om ervaring op te doen. Dit is belangrijk omdat je zo de mensen beter kan adviseren. Je hebt die ervaring namelijk nodig om je beter te inleven in cliënten.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Beroepskeuzeadviseur, Beroepskeuzeadviseur Worden, Opleidingsniveau Beroepskeuzeadviseur, Scholing Beroepskeuzeadviseur, Studie Beroepskeuzeadviseur, Bijscholing Beroepskeuzeadviseur, Omscholing Beroepskeuzeadviseur.

Organisaties waar een beroepskeuzeadviseur doorgaans werkzaam is

Als Beroepskeuzeadviseur ben je vaak werkzaam bij een CWI , reïntegratiebureau of een bedrijf in P&O. Dit zijn allemaal bedrijven gelegen in de profit sector. Je kunt ook je eigen bedrijf hebben. Bij deze verschillende bedrijven heb je ook verschillende werkzaamheden, zo zal je bij een reïntegratiebureau bredere taken hebben en zal je werk bij een P&O bedrijf vooral gericht zijn op de HR aspecten van je baan.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Beroepskeuzeadviseur, Beroepskeuzeadviseur Worden, Opleidingsniveau Beroepskeuzeadviseur, Scholing Beroepskeuzeadviseur, Studie Beroepskeuzeadviseur, Bijscholing Beroepskeuzeadviseur, Omscholing Beroepskeuzeadviseur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden beroepskeuzeadviseur

Als Beroepskeuzeadviseur ligt je gemiddelde inkomen zo rond de €2200 bruto per maand. Dit salaris is wel zeer afhankelijk van je ervaring en het bedrijf waarvoor je werkzaam bent. Ben je namelijk bij een CWI werkzaam dan zul je vaak minder verdinen dan bij een consultancybureau. De secundaire arbeidsvoorwaarden zullen ook sterk verschillen per bedrijf. Het ene bedrijf zal namelijk wel een auto van de zaak aanbieden terwijl een ander bedrijf dat misschien niet doet en alleen vakantiedagen vergoedt.

Mensen vonden ons op: Salaris Beroepskeuzeadviseur, Loon Beroepskeuzeadviseur, Wat verdien je als Beroepskeuzeadviseur, Salarisschaal Beroepskeuzeadviseur, Salarisindicatie Beroepskeuzeadviseur, Bonus Beroepskeuzeadviseur, CAO Beroepskeuzeadviseur, Brutoloon Beroepskeuzeadviseur, Nettoloon Beroepskeuzeadviseur, Vakantiedagen Beroepskeuzeadviseur, Pensioen Beroepskeuzeadviseur.

Competenties, skills & vaardigheden beroepskeuzeadviseur

 • Coachen
 • Netwerken
 • Conceptueel denken
 • Sensitiviteit
 • Luisteren
 • Kennis van diverse beroepsgroepen en bijbehorende competenties
 • Inzicht in omgeving
 • Communicatief en sociaal vaardig
Mensen vonden ons op: Kennis Beroepskeuzeadviseur, Vaardigheden Beroepskeuzeadviseur, Attitude Beroepskeuzeadviseur, Kwalificaties Beroepskeuzeadviseur, Competentieprofiel Beroepskeuzeadviseur.

Boeken voor het beroep beroepskeuzeadviseur

Wil je meer weten over het beroep beroepskeuzeadviseur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je beroepskeuzeadviseur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken beroepskeuzeadviseur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Beroepskeuzeadviseur, Beroepskeuzeadviseur ebooks, boek Beroepskeuzeadviseur.

Persoonstypen beroepskeuzeadviseur

Als Beroepskeuzeadviseur is het belangrijk om analytisch te zijn. Je moet namelijk goed de problemen van de cliënten kunnen inzien en de hoofdzaken van de bijzaken weten te onderscheiden. Verder is het ook erg belangrijk als Beroepskeuzeadviseur om objectief te blijven, om te zorgen dat je een zo goed mogelijk advies kan geven (Waarnemer). Verder is het ook erg belangrijk dat je ijverig en gedreven bent om te zorgen dat je je werk als Beroepskeuzeadviseur zo goed mogelijk kan uitvoeren (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Beroepskeuzeadviseur, Karakter Beroepskeuzeadviseur.

Netwerk beroepskeuzeadviseur

Je cliënten zijn je voornaamste netwerk. Hier breng je een groot deel van je dag mee door en zij zijn ook vaak de leveranciers van nieuwe cliënten. Andere Beroepskeuzeadviseurs of loopbaanadviseurs kunnen ook behoren tot je netwerk maar hier zul je niet veel nieuwe cliënten door werven. Soms kan het ook zijn dat je contacten hebt binnen de sector Personeel & Arbeid of de wervingssector. Ben je werkzaam in een reïntegratiebedrijf dan kan het ook zijn dat je samenwerkt met bedrijfsartsen of psychologen om een cliënt echt goed op weg te kunnen helpen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Beroepskeuzeadviseur, Medewerkers Beroepskeuzeadviseur.

Is het beroep beroepskeuzeadviseur iets voor jou?

Zou je graag beroepskeuzeadviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als beroepskeuzeadviseur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Beroepskeuzeadviseur, beroepskeuzetest Beroepskeuzeadviseur, beroep Beroepskeuzeadviseur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden beroepskeuzeadviseur

Over het arbeidsmarktperspectief van een Beroepskeuzeadviseur is weinig bekend. Over het algemeen zal dit redelijk gemiddeld zijn. Wel is het zo dat er de laatste jaren meer vraag naar is omdat mensen dus vaker gaan twijfelen over hun verdere loopbaan en hun beroep, dit komt vooral omdat er steeds meer aanbod is in beroepen. De doorgroeimogelijkheden van een Beroepskeuzeadviseur zijn redelijk beperkt, je zal wel eventueel een managementfunctie kunnen bekleden binnen een bedrijf op het gebied van Personeel & Arbeid, zeker als je de vooropleiding HBO Personeel&Arbeid hebt afgerond. Voor andere mogelijkheden binnen die sector zal vaak een extra opleiding of cursus nodig  zijn.

Arbeidsmarktperspectief score beroepskeuzeadviseur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep beroepskeuzeadviseur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Beroepskeuzeadviseur, Promotie mogelijkheden Beroepskeuzeadviseur, Carriere Beroepskeuzeadviseur.

Solliciteren op de functie beroepskeuzeadviseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als beroepskeuzeadviseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor beroepskeuzeadviseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als beroepskeuzeadviseur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Beroepskeuzeadviseur, CV Beroepskeuzeadviseur, sollicitatie Beroepskeuzeadviseur.

Interviews met beroepskeuzeadviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen beroepskeuzeadviseur

Vacatures beroepskeuzeadviseur

Op zoek naar een nieuwe baan als Beroepskeuzeadviseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Beroepskeuzeadviseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als Beroepskeuzeadviseur ondersteun je mensen bij het kiezen van een beroep en carrièrepad. Je zal altijd als eerste beginnen met vragen aan cliënten waarvoor ze precies advies willen inwinnen. Pas dan kan je namelijk bepalen hoe je het advies gaat inkleden en welke aspecten er aan bod moeten komen.

Beoordeling Beroepskeuzeadviseur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Beroepskeuzeadviseur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Beroepskeuzeadviseur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep