U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Bestekschrijver

Bestekschrijver worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een bestekschrijver? Lees de functieomschrijving.

Een bestekschrijver is verantwoordelijk voor het maken van een bestek. Een bestek is een juridisch document, een contract, waarin alle werkzaamheden staan die een aannemer dient te verrichten voor een bepaalde bouwopdracht. In het bestek staan zaken zoals het ontwerp, de bouwtekeningen, voorwaarden en de begroting van het project overzichtelijk vermeld. Het bestek fungeert als een schriftelijke overeenkomst tussen de aannemer en de opdrachtgever van het bouwproject.

Een bestekschrijver wint voor een project allerlei soorten informatie in. Deze informatie krijgt de bestekschrijver van bijvoorbeeld de projectleider, de leveranciers van de bouwmaterialen en de tekenaars. Als de bestekschrijver de verzamelde informatie in heeft gezien dan bepaalt de bestekschrijver samen met de architect of projectleider de voorwaarden van het project. Hierbij valt te denken aan zaken zoals de bouwtijd en de opleverdatum van het project. Het bestek wordt vervolgens geschreven zodat er tijdens de bouw een overzichtelijke samenvatting aanwezig is van de beschrijving van het werk dat verricht dient te worden, de daarbij behorende bouwtekeningen en de voorwaarden.

Een bestekschrijver dient technisch onderlegt te zijn, kennis van het bouwproces te hebben en de wet en regelgeving omtrent het bouwproces te begrijpen. Een bestekschrijver is doorgaands werkzaam bij een advies- of architectenbureau. 

Mensen vonden ons op: Job Bestekschrijver, Baan Bestekschrijver, Bestekschrijver Worden, Functie-eisen Bestekschrijver, Verantwoordelijkheden Bestekschrijver, Functieprofiel Bestekschrijver, Wat doet een Bestekschrijver, Werken als Bestekschrijver.

Bestekschrijver worden: Opleiding tot bestekschrijver

Een bestekschrijver heeft doorgaands een technische (bouw) opleiding gevolgd. Dergelijke opleidingen zijn op meerdere niveau’s te volgen. Zo is er de MBO middenkaderfunctionaris bouw opleiding of de algemene MBO bouwkunde opleiding. Op het HBO worden ook bouwkundige opleidingen gegeven zoals HBO bouwkunde. Er zijn in Nederland ook enkele specifieke bestekschrijver cursussen te vinden. Bij deze cursussen wordt les over het gebruik van een specifiek bestekschrijf programma gegeven. Over het algemeen is de functie bestekschrijver een MBO functie. 

 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Bestekschrijver, Bestekschrijver Worden, Opleidingsniveau Bestekschrijver, Scholing Bestekschrijver, Studie Bestekschrijver, Bijscholing Bestekschrijver, Omscholing Bestekschrijver.

Organisaties waar een bestekschrijver doorgaans werkzaam is

Een bestekschrijver werkt voor een architecten- of adviesbureau en dit zijn doorgaands profit organisaties.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Bestekschrijver, Bestekschrijver Worden, Opleidingsniveau Bestekschrijver, Scholing Bestekschrijver, Studie Bestekschrijver, Bijscholing Bestekschrijver, Omscholing Bestekschrijver.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden bestekschrijver

Het loon van een bestekschrijver ligt tussen de circa 1500 en 2500 euro per maand. Afhankelijk van de werkzaamheden en verantwoordelijkheden van de bestekschrijver. 

 

Mensen vonden ons op: Salaris Bestekschrijver, Loon Bestekschrijver, Wat verdien je als Bestekschrijver, Salarisschaal Bestekschrijver, Salarisindicatie Bestekschrijver, Bonus Bestekschrijver, CAO Bestekschrijver, Brutoloon Bestekschrijver, Nettoloon Bestekschrijver, Vakantiedagen Bestekschrijver, Pensioen Bestekschrijver.

Competenties, skills & vaardigheden bestekschrijver

 • Organiseren
 • Omgaan met details
 • Plannen en organiseren
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Bestekschrijver, Vaardigheden Bestekschrijver, Attitude Bestekschrijver, Kwalificaties Bestekschrijver, Competentieprofiel Bestekschrijver.

Boeken voor het beroep bestekschrijver

Wil je meer weten over het beroep bestekschrijver? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je bestekschrijver bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken bestekschrijver te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Bestekschrijver, Bestekschrijver ebooks, boek Bestekschrijver.

Persoonstypen bestekschrijver

Een bestekschrijver heeft een belangrijke rol in het bouwproces. Een goede bestekschrijver moet onderzoekend van nature zijn, goed kunnen luisteren en er van houden om kennis te verzamelen. Dit zijn allen eigenschappen die passen bij het persoonstype de waarnemer. Verder hangt er veel af van het bestek dat de bestekschrijver maakt. Een project kan falen op het moment dat de bestekschrijver in het schrijfproces slordig te werk is gegaan. Discipline en een drang naar een zeker perfectionisme wordt dan ook gevraagd van de bestekschrijver. Eigenschappen die horen bij de perfectionist

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Bestekschrijver, Karakter Bestekschrijver.

Netwerk bestekschrijver

Een bestekschrijver werkt samen met de projectleider of architect samen. In sommige gevallen spreekt de bestekschrijver ook met de leveranciers van de bouwmaterialen. Een bestekschrijver heeft doorgaands veel extern contact met deze personen. 

 

Mensen vonden ons op: Collega’s Bestekschrijver, Medewerkers Bestekschrijver.

Is het beroep bestekschrijver iets voor jou?

Zou je graag bestekschrijver willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als bestekschrijver bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Bestekschrijver, beroepskeuzetest Bestekschrijver, beroep Bestekschrijver kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden bestekschrijver

Het arbeidsperspectief van een bestekschrijver is doorgaands goed. Er zal in principe altijd gebouwd worden in Nederland dus naar mensen die het bouwproces in kader brengen en voorbereiden zal altijd behoefte zijn. Op het moment dat een bestekschrijver veel ervaring op heeft gedaan kan deze bijvoorbeeld projectleider worden. De doorgroeimogelijkheden zijn dan ook goed te noemen.

 

Arbeidsmarktperspectief score bestekschrijver

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep bestekschrijver. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Bestekschrijver, Promotie mogelijkheden Bestekschrijver, Carriere Bestekschrijver.

Solliciteren op de functie bestekschrijver

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als bestekschrijver dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor bestekschrijver belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als bestekschrijver. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Bestekschrijver, CV Bestekschrijver, sollicitatie Bestekschrijver.

Interviews met bestekschrijver

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen bestekschrijver

Vacatures bestekschrijver

Op zoek naar een nieuwe baan als Bestekschrijver? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bestekschrijver. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een bestekschrijver is verantwoordelijk voor het maken van een bestek. Een bestek is een juridisch document, een contract, waarin alle werkzaamheden staan die een aannemer dient te verrichten voor een bepaalde bouwopdracht. In het bestek staan zaken zoals het ontwerp, de bouwtekeningen, voorwaarden en de begroting van het project overzichtelijk vermeld.

Beoordeling Bestekschrijver

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Bestekschrijver' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Bestekschrijver

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep