U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Besturingstechnicus

Besturingstechnicus worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een besturingstechnicus? Lees de functieomschrijving.

Een besturingstechnicus houdt zich bezig met het ontwerpen, programmeren en onderhouden van besturingstechniek. Besturingstechniek is een overkoepelende term waarmee de hard- en software bedoeld wordt die verantwoordelijk is voor de besturing van allerlei soorten installaties en machines. Het begrip besturingstechniek is dan ook een breed concept waar veel verschillende soorten elektronische en mechanische werkzaamheden binnen passen. 

Een besturingstechnicus kan zodoende veel verschillende werkzaamheden hebben. Zo kan bijvoorbeeld de besturingstechnicus de besturingssoftware ontwerpen waar de machines op draaien of het elektromechanische onderhoud verrichten aan de besturingselementen van een machine. Andere veel voorkomende werkzaamheden van besturingstechnici zijn het ontwerpen van elektroschema’s, machines testen en optreden als storingsdienst bij mankementen. Het werk van een besturingstechnicus is dan ook in veel opzichten gelijk met die van een elektromonteur. Een besturingstechnicus kan in dienst zijn van bijvoorbeeld een machinefabriek, systeemleverancier of technisch installatie bureau. 

Mensen vonden ons op: Job Besturingstechnicus, Baan Besturingstechnicus, Besturingstechnicus Worden, Functie-eisen Besturingstechnicus, Verantwoordelijkheden Besturingstechnicus, Functieprofiel Besturingstechnicus, Wat doet een Besturingstechnicus, Werken als Besturingstechnicus.

Besturingstechnicus worden: Opleiding tot besturingstechnicus

Een besturingstechnicus dient doorgaands MBO werk- en denkniveau te hebben. Mechanische en Elektronische MBO opleidingen zijn goede vooropleidingen. Hierbij valt te denken aan opleidingen zoals MBO Elektrotechniek of MBO Fijnemechanica. Bij geavanceerdere machines en installaties kan in sommige gevallen ook om HBO niveau gevraagd worden. Dan zijn opleidingen zoals HBO Elektrotechniek en HBO Besturingstechniek geschikt als vooropleiding.

 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Besturingstechnicus, Besturingstechnicus Worden, Opleidingsniveau Besturingstechnicus, Scholing Besturingstechnicus, Studie Besturingstechnicus, Bijscholing Besturingstechnicus, Omscholing Besturingstechnicus.

Organisaties waar een besturingstechnicus doorgaans werkzaam is

Voorbeelden waar een besturingstechnicus werkzaam zou kunnen zijn: een machinefabriek, een technisch installatiebureau, een systeem leverancier of in de voedselmiddelenindustrie. Dit zijn allen profit-organisaties. 

 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Besturingstechnicus, Besturingstechnicus Worden, Opleidingsniveau Besturingstechnicus, Scholing Besturingstechnicus, Studie Besturingstechnicus, Bijscholing Besturingstechnicus, Omscholing Besturingstechnicus.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden besturingstechnicus

Wanneer een besturingstechnicus begint met werken zal deze ongeveer tussen de 1700 en 2400 euro per maand verdienen. Op het moment dat de besturingstechnicus meer ervaring opdoet of zich specialiseert in bepaalde aspecten van de besturingstechniek loopt het salaris op.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van het bedrijf waar de besturingstechnicus in dienst is. 

 

Mensen vonden ons op: Salaris Besturingstechnicus, Loon Besturingstechnicus, Wat verdien je als Besturingstechnicus, Salarisschaal Besturingstechnicus, Salarisindicatie Besturingstechnicus, Bonus Besturingstechnicus, CAO Besturingstechnicus, Brutoloon Besturingstechnicus, Nettoloon Besturingstechnicus, Vakantiedagen Besturingstechnicus, Pensioen Besturingstechnicus.

Competenties, skills & vaardigheden besturingstechnicus

 • Resultaatgerichtheid
 • Discipline
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Besturingstechnicus, Vaardigheden Besturingstechnicus, Attitude Besturingstechnicus, Kwalificaties Besturingstechnicus, Competentieprofiel Besturingstechnicus.

Boeken voor het beroep besturingstechnicus

Wil je meer weten over het beroep besturingstechnicus? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je besturingstechnicus bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken besturingstechnicus te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Besturingstechnicus, Besturingstechnicus ebooks, boek Besturingstechnicus.

Persoonstypen besturingstechnicus

Een besturingstechnicus moet verzorgd en overzichtelijk te werk kunnen gaan. Het besturingssysteem van een machine is immers een belangrijk onderdeel. Als er in dit systeem fouten of onvolkomenheden optreden dan kan dat gevolgen hebben voor het hele systeem of machine. Een besturingstechnicus moet dan dus ook de eigenschappen hebben die passen bij de perfectionist. Dit betekend geen ongenoegen nemen met half werk en altijd de beste prestatie willen neerzetten. Daarnaast moet een besturingstechnicus doelgericht en efficiënt te werk kunnen gaan als er problemen zijn met de besturingstechniek. Eigenschappen die passen bij het persoonstype de succesvolle werker

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Besturingstechnicus, Karakter Besturingstechnicus.

Netwerk besturingstechnicus

Een besturingstechnicus zal gedurende zijn werkzaamheden het meeste contact hebben met de directe collega’s. Over het algemeen is er weinig extern contact voor een besturingstechnicus. Als een besturingstechnicus echter in een storingsdienst werkzaam is dan is er wel sprake van extern contact. 

 

Mensen vonden ons op: Collega’s Besturingstechnicus, Medewerkers Besturingstechnicus.

Is het beroep besturingstechnicus iets voor jou?

Zou je graag besturingstechnicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als besturingstechnicus bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Besturingstechnicus, beroepskeuzetest Besturingstechnicus, beroep Besturingstechnicus kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden besturingstechnicus

Het arbeidsperspectief van een besturingstechnicus is over het algemeen goed te noemen. Er zijn veel vacatures te vinden waar men op zoek is naar een besturingstechnicus. Zeker naar hoger opgeleide besturingstechnici is vaak veel vraag. Een besturingstechnicus kan bij goed functioneren doorgroeien en zich specialiseren in een bepaald onderdeel van besturingstechniek. 

Arbeidsmarktperspectief score besturingstechnicus

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep besturingstechnicus. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Besturingstechnicus, Promotie mogelijkheden Besturingstechnicus, Carriere Besturingstechnicus.

Solliciteren op de functie besturingstechnicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als besturingstechnicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor besturingstechnicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als besturingstechnicus. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Besturingstechnicus, CV Besturingstechnicus, sollicitatie Besturingstechnicus.

Interviews met besturingstechnicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen besturingstechnicus

Vacatures besturingstechnicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Besturingstechnicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Besturingstechnicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een besturingstechnicus houdt zich bezig met het ontwerpen, programmeren en onderhouden van besturingstechniek. Besturingstechniek is een overkoepelende term waarmee de hard- en software bedoeld wordt die verantwoordelijk is voor de besturing van allerlei soorten installaties en machines. Het begrip besturingstechniek is dan ook een breed concept waar veel verschillende soorten elektronische en mechanische werkzaamheden binnen passen.

Beoordeling Besturingstechnicus

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Besturingstechnicus' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Besturingstechnicus

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep