U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Betontekenaar

Betontekenaar worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een betontekenaar? Lees de functieomschrijving.

Een betontekenaar houdt zich bezig met het tekenen van betonconstructies. Betonconstructies zijn fabricaten waar het hoofdonderdeel beton van is.  In bijna alle soorten gebouwen wordt beton gebruikt. Een betontekenaar krijgt informatie over een bepaald bouwproject doorgespeeld en dient bij de onderdelen van het project waar beton bij wordt gebruikt de specifieke betonspecificaties te leveren. Deze specificaties hebben betrekking over de hoeveel en het soort beton, over de wapening van het beton en de precieze uitvoering bij het storten van het beton. Een betontekenaar maakt deze specificaties door het werken met gespecialiseerde tekensoftware (zoals  bijvoorbeeld Autocad).

Naast het maken van de betonbouwtekeningen fungeert de betontekenaar vaak ook als specialistische gesprekspartner voor de opdrachtgever van het bouwproject. Dit gebeurd bij de beginfase van het bouwproject als de opdrachtgever nog in de ontwerpfase zit.Een betontekenaar is doorgaands werkzaam bij een ingenieursbureau, aannemer of bij een prefab producent

 

Mensen vonden ons op: Job Betontekenaar, Baan Betontekenaar, Betontekenaar Worden, Functie-eisen Betontekenaar, Verantwoordelijkheden Betontekenaar, Functieprofiel Betontekenaar, Wat doet een Betontekenaar, Werken als Betontekenaar.

Betontekenaar worden: Opleiding tot betontekenaar

Betontekenaar zijn doorgaands op MBO niveau opgeleid en hebben vaak een technische (bouw) studie gevolgd. Er zijn ook enkele specifieke betontekenaar opleidingen en cursussen in Nederland te vinden zoals de opleiding MBO betontekenaar. De meeste algemene bouw opleidingen zijn geschikt om betontekenaar te worden. Met een opleiding zoals MBO bouwkunde kan iemand ook betontekenaar worden bijvoorbeeld. Een betontekenaar wordt vaak ook nog intern opgeleid bij de organisatie waar de betontekenaar werkzaam is. 

 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Betontekenaar, Betontekenaar Worden, Opleidingsniveau Betontekenaar, Scholing Betontekenaar, Studie Betontekenaar, Bijscholing Betontekenaar, Omscholing Betontekenaar.

Organisaties waar een betontekenaar doorgaans werkzaam is

Een betontekenaar kan in dienst van een profit organisatie zoals een aannemers- of ingenieursbureau zijn of in dienst van een non profit organisatie zoals de overheid.

 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Betontekenaar, Betontekenaar Worden, Opleidingsniveau Betontekenaar, Scholing Betontekenaar, Studie Betontekenaar, Bijscholing Betontekenaar, Omscholing Betontekenaar.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden betontekenaar

Een betontekenaar verdient doorgaands tussen de 1600 en 3000 euro per maand. Dit hangt af van de ervaring en kwaliteit van de betontekenaar. In sommige gevallen kan de betontekenaar nog een extra adviserende rol hebben. Dan is de betontekenaar nauw betrokken bij het ontwerpproces van een bouwproject. In deze gevallen waar de betontekenaar meer verantwoordelijkheden heeft verdiend de betontekenaar doorgaands ook een hoger salaris.

 

Mensen vonden ons op: Salaris Betontekenaar, Loon Betontekenaar, Wat verdien je als Betontekenaar, Salarisschaal Betontekenaar, Salarisindicatie Betontekenaar, Bonus Betontekenaar, CAO Betontekenaar, Brutoloon Betontekenaar, Nettoloon Betontekenaar, Vakantiedagen Betontekenaar, Pensioen Betontekenaar.

Competenties, skills & vaardigheden betontekenaar

 • Analytisch
 • Discipline
 • Conceptueel denken
 • Omgaan met details
Mensen vonden ons op: Kennis Betontekenaar, Vaardigheden Betontekenaar, Attitude Betontekenaar, Kwalificaties Betontekenaar, Competentieprofiel Betontekenaar.

Boeken voor het beroep betontekenaar

Wil je meer weten over het beroep betontekenaar? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je betontekenaar bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken betontekenaar te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Betontekenaar, Betontekenaar ebooks, boek Betontekenaar.

Persoonstypen betontekenaar

Als betontekenaar ben je letterlijk bezig met het fundament van een bouwproject. Zorgvuldigheid en precisie zijn dus erg belangrijk. Een betontekenaar moet daarom gedisciplineerd en zorgvuldig te werk gaan. Eigenschappen die passen bij het persoonstype de perfectionist. Verder is een betontekenaar veel bezig met het analyseren en maken van bouwtekeningen. Een scherp oog en een onderzoekende geest worden dan ook verwacht van de betontekenaar. Eigenschappen die passen bij het persoonstype de waarnemer.

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Betontekenaar, Karakter Betontekenaar.

Netwerk betontekenaar

Een betontekenaar werkt samen met een aannemer of projectbegeleider. Bij grote projecten kan er ook een team van (beton)tekenaars werkzaam zijn. In dit geval werkt de betontekenaar samen met zijn collega’s. Extern contact kan een betontekenaar met architecten aannemers of projectontwikkelaars hebben. 

 

Mensen vonden ons op: Collega’s Betontekenaar, Medewerkers Betontekenaar.

Is het beroep betontekenaar iets voor jou?

Zou je graag betontekenaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als betontekenaar bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Betontekenaar, beroepskeuzetest Betontekenaar, beroep Betontekenaar kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden betontekenaar

Het algemene arbeidsperspectief van een betontekenaar is goed. Zolang er wordt gebouwd zal er vraag zijn naar mensen die de specificaties van het beton kunnen maken. Er zijn dan ook veel vacatures voor betontekenaars te vinden. Net zoals alle andere bouw gerelateerde beroepen heeft een eventuele economische dip of crisis invloed op het arbeidsaanbod. Op het moment dat er minder gebouwd wordt zal er dan logischerwijs ook minder vraag zijn naar betontekenaars. Directe doorgroeimogelijkheden zijn schaars voor een betontekenaar.  

Arbeidsmarktperspectief score betontekenaar

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep betontekenaar. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Betontekenaar, Promotie mogelijkheden Betontekenaar, Carriere Betontekenaar.

Solliciteren op de functie betontekenaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als betontekenaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor betontekenaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als betontekenaar. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Betontekenaar, CV Betontekenaar, sollicitatie Betontekenaar.

Interviews met betontekenaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen betontekenaar

Vacatures betontekenaar

Op zoek naar een nieuwe baan als Betontekenaar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Betontekenaar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een betontekenaar houdt zich bezig met het tekenen van betonconstructies. Betonconstructies zijn fabricaten waar het hoofdonderdeel beton van is.  In bijna alle soorten gebouwen wordt beton gebruikt.

Beoordeling Betontekenaar

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Betontekenaar' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Betontekenaar

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep