U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Bewaarder

Bewaarder worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een bewaarder? Lees de functieomschrijving.

De Bewaarder heeft een afwisselend beroep. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de controle van de in- en uitgangen van justitiële inrichtingen, de controle van legitimatiebewijzen van bezoekers, het zoeken van ongewenste objecten bij binnenkomst én in de inrichting zelf, het begeleiden van gevangenentransporten en het monitoren van de situatie in de inrichtingen.

De Bewaarder krijgt te maken met diverse werkomstandigheden. Zo kan het zijn dat er bijvoorbeeld een gevangene probeert te ontsnappen, dat gevangenen met elkaar op de vuist gaan of dat een gedetineerde 'doordraait'. Om met deze zaken om te kunnen gaan dient de Bewaarder te beschikken over een sterke persoonlijkheid: niet alleen moet hij om kunnen gaan met veel stress, tegelijkertijd moet hij in staat zijn om snel effectieve oplossingen te bedenken en uit te voeren. Bovenal moet de veiligheid van de collega's, bezoekers en gedetineerden worden gegarandeerd.

Tijdens de werkzaamheden dient de Bewaarder geconcentreerd te werk te gaan, aangezien het belangrijk is te anticiperen op mogelijke probleemsituaties. Hier kan het gaan om het opsporen van ongewoon gedrag van de gedetineerden of om het signaleren van objecten op ongebruikelijke, verdachte plaatsen.

Om de taken zo efficiënt en effectief mogelijk uit te kunnen voeren, dient de Bewaarder in staat te zijn om goed in teamverband te functioneren. Tevens moet hij zich representatief gedragen tijdens en na werktijd omdat hij voor collega's en gedetineerden een voorbeeldfunctie heeft.

Mensen vonden ons op: Job Bewaarder, Baan Bewaarder, Bewaarder Worden, Functie-eisen Bewaarder, Verantwoordelijkheden Bewaarder, Functieprofiel Bewaarder, Wat doet een Bewaarder, Werken als Bewaarder.

Bewaarder worden: Opleiding tot bewaarder

Om toegelaten te worden tot de interne opleiding tot Bewaarder dient men in het bezit te zijn van een diploma van het lager beroeps onderwijs, VMBO of het MBO. Daarnaast wordt werkervaring op dit niveau, indien men geen diploma bezit, beschouwd als toereikend.

De gegadigde moet in staat zijn zich fysiek in te spannen, mag maximaal 60 minuten van zijn dienstplaats af wonen en moet minimaal 21 jaar oud zijn.

Tot slot dient de toekomstige Bewaarder in het bezit te zijn van een Rijbewijs B.

Iemand met een opleiding in beveiliging/defensie heeft uiteraard een streep voor in sollicitatieprocedures.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Bewaarder, Bewaarder Worden, Opleidingsniveau Bewaarder, Scholing Bewaarder, Studie Bewaarder, Bijscholing Bewaarder, Omscholing Bewaarder.

Organisaties waar een bewaarder doorgaans werkzaam is

Na afronding van de opleiding tot Bewaarder zal de gegadigde werkzaam worden binnen een Penitentiaire Inrichting van de Dienst Justitiële Inrichtingen in Nederland. De Bewaarder moet rekening houden met onregelmatige diensten, maar zal doorgaans werkzaam zijn binnen Nederland.

De inrichtingen waarbij de Bewaarder werkzaam kan worden betreffen gevangenissen, jeugdinrichtingen, tbs-klinieken en uitzendcentra.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Bewaarder, Bewaarder Worden, Opleidingsniveau Bewaarder, Scholing Bewaarder, Studie Bewaarder, Bijscholing Bewaarder, Omscholing Bewaarder.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden bewaarder

Vanaf het moment dat de Bewaarder begint aan zijn opleiding bij Justitie krijgt hij betaald. Het salaris is afhankelijk van de leeftijd en werkervaring en valt in schaal 3 of 4. In de praktijk betekent dit dat het salaris tussen de €1562 en €2280 bruto per maand valt, bij een 36-urige werkweek.

Naast de primaire arbeidsvoorwaarden heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen voor haar werknemers toeslagen voor het draaien van onregelmatige diensten, een reiskostenvergoeding en een eindejaarsuitkering. Bovendien gelden voor de Bewaarder de standaard Arbeidsvoorwaarden van de Rijksoverheid met betrekking tot de pensioenen, ziektekostenverzekeringen, vakantiedagen en salarisverhogingen. Tevens is het zo dat er verschillende opleidingen geheel of gedeeltelijk op kosten van Justitie te volgen zijn.

Mensen vonden ons op: Salaris Bewaarder, Loon Bewaarder, Wat verdien je als Bewaarder, Salarisschaal Bewaarder, Salarisindicatie Bewaarder, Bonus Bewaarder, CAO Bewaarder, Brutoloon Bewaarder, Nettoloon Bewaarder, Vakantiedagen Bewaarder, Pensioen Bewaarder.

Competenties, skills & vaardigheden bewaarder

 • Integriteit
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Conflicten beheersen
 • Inzicht in omgeving
 • Anticiperen
 • Samenwerken
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Bewaarder, Vaardigheden Bewaarder, Attitude Bewaarder, Kwalificaties Bewaarder, Competentieprofiel Bewaarder.

Boeken voor het beroep bewaarder

Wil je meer weten over het beroep bewaarder? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je bewaarder bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken bewaarder te komen.

On the go | Rens Kroes

49 nieuwe powerfoodrecepten van Rens Kroes: preppen, bewaren & meenemen - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789000352562 | 144 pagina's

On the go: 49 heerlijke meeneemrecepten van Rens Kroes Op veler verzoek komt Rens Kroes, bekend van Powerfood en Powerfood; Van Friesland naar New York nu met heerlijke meeneemgerechten. Ontbijtjes on the go; inspiratie voor je lunchtrommel; heerlijke sal...

Het superleuke meisjes kleurblok | Deltas

Scheur uit en bewaar - Boordevol mooie tekeningen om in te kleuren - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789044743685 | Geen personage | 96 pagina's

Geweldige tekeningen om in te kleuren, uit te scheuren en te bewaren....

Eigen wijsheden van je kind | Elma van Vliet

bewaar de leukste uitspraken van je kind - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789000353781 | Geen personage | 160 pagina's

Leg alle grappige en leuke uitspraken van je kind vast met dit geweldige boek! Met dit dagboek van Elma van Vliet kun je al de grappige en leuke uitspraken, slimme vragen en opmerkingen van je kind opschrijven. Met Eigen wijsheden hoef je nooit meer iets ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Bewaarder, Bewaarder ebooks, boek Bewaarder.

Persoonstypen bewaarder

De Bewaarder is zelfverzekerd, ijverig, gedreven, energiek en praktisch. Soms kan hij ook narcistisch, pretentieus, prestatiegericht en ijdel overkomen. Toch helpen deze persoonlijkheidskenmerken de Bewaarder bij de in stand houding van de veiligheid in een penitentiaire inrichting. Zo kan hij met praktische oplossingen komen op diverse problemen (Succesvolle werker). Tevens is de Bewaarder zorgzaam, verantwoordelijk en loyaal. Op zijn tijd kan hij ook wel dominant, paranoïde en onvoorspelbaar zijn. Zowel de positeve als negatieve eigenschappen kunnen van pas komen bij de werkzaamheden: wanneer de gedetineerden hulp nodig hebben, kan de Bewaarder dit bieden, maar wanneer ze 'lastig' zijn, zal de Bewaarder zijn dominantie moeten tonen (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Bewaarder, Karakter Bewaarder.

Netwerk bewaarder

Binnen de organisatie van de Dienst Justitiële Inrichtingen komt de Bewaarder in contact met zijn collega's onder leiding van zijn of haar leidinggevenden. Tevens zal er contact zijn met de Penitentiaire Inrichtingenwerkers. Afhankelijk van de betreffende taak kan het contact bestaan uit ondersteunende of gezamenlijke werkzaamheden.

Tijdens de werkzaamheden van de Bewaarder zal er contact zijn met gedetineerden. Aangezien het gedrag van deze personen altijd onverwacht kan zijn, dient de Bewaarder altijd enige voorzichtigheid te bewaren bij de contacten. De ene keer zal er vanuit een andere kamer op een monitor bijhouden worden wat de gedetineerden uitvoeren, de andere keer moet een transport begeleid worden. Bovendien kan de Bewaarder in contact komen met bezoekers van de gedetineerden of van de inrichting in het algemeen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Bewaarder, Medewerkers Bewaarder.

Is het beroep bewaarder iets voor jou?

Zou je graag bewaarder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als bewaarder bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Bewaarder, beroepskeuzetest Bewaarder, beroep Bewaarder kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden bewaarder

Binnen de organisatie van de Dienst Justitiële Inrichtingen is er de mogelijkheid om na afronding van het tijdelijke jaarcontract een vast dienstverband te krijgen. Natuurlijk moet de Bewaarder voor dit contract wel bewezen hebben dat hij/zij geschikt is voor de functie. Op den duur kan de Bewaarder, indien hij/zij voldoet aan de gestelde eisen, doorgroeien naar hogere functies binnen Justitie.

Buiten de organisatie kan de Bewaarder terecht bij de Particuliere Beveiliging of bij de Politie. Tevens bewijst een functie als Bewaarder bij Justitie dat men integer en gedisciplineerd kan werken. Binnen het bedrijfsleven worden deze zaken erg gewaardeerd.

Arbeidsmarktperspectief score bewaarder

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep bewaarder. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Bewaarder, Promotie mogelijkheden Bewaarder, Carriere Bewaarder.

Solliciteren op de functie bewaarder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als bewaarder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor bewaarder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als bewaarder. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Bewaarder, CV Bewaarder, sollicitatie Bewaarder.

Interviews met bewaarder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen bewaarder

 • Penitentiaire Inrichtingenwerker
 • Agent

Vacatures bewaarder

Op zoek naar een nieuwe baan als Bewaarder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bewaarder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Bewaarder heeft een afwisselend beroep. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de controle van de in- en uitgangen van justitiële inrichtingen, de controle van legitimatiebewijzen van bezoekers, het zoeken van ongewenste objecten bij binnenkomst én in de inrichting zelf, het begeleiden van gevangenentransporten en het monitoren van de situatie in de inrichtingen. De Bewaarder krijgt te maken met diverse werkomstandigheden.

Beoordeling Bewaarder

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Bewaarder' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Bewaarder

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Ik ben zelf gevangenisbewaarder en kan me er wel in vinden. Goede beschrijving en leuke website.

 

Door: Alfred

Dit beroep spreekt mij aan. Zijn er tips voor mij , hoe ik in opleiding kan komen voor deze functie.

Door: Kimberly de jong

Stress bestendig. Mijn zoon zit al een jaar in Grave. Schijnt dat Sittard de plaats waar wij vandaan komen mijn zoon niet toelaatVolgens berichten werken er vrienden van slachtoffer. Schandalig dat dit kan .

Door: Anita Muller

ik ben lid van het korps militaire politie suriname en woon sinds kort in NL. ik zou graag verder willen weten hoe ik een baan zou kunnen krijgen in de gevangeniswezen.

Door: Lobles

Beste Lobies,het gevangeniswezen is aan het bezuinigen   Neem contactop met het UWV misschien hebben die iets                          n    gien

Door: Freek

Ik had een vraag ..mijn halfbroer die ik niet vaak zie .heeft meerdere keren gezeten in de gevangenis ..ik doe beveiliging en wil later in de gevangenis werken ..dat is mijn droom vanaf ik klein ben ..nu hoor ik dat ik dat niet meer kan worden omdat mij. Broer fouten heeft gemaakt ...ik wou weten of mijn toekomst nu voorbij is invb met mijn keuse van studie ,ik zelf heb nog nooit iets gedaan .

gr theresa

Door: Theresa

Beste Theresa,vlg.mij mag dit officieel geen beletsel zijn,maar het is een nogal zware selectieprocedure,dus het kan de verkeerde kant voor je opgaan,per definitie hoeft dit niet.Gr.

Door: Wim

Ik heb eerder een keer deze sollicitatie procedure doorlopen, was allemaal goed alleen is het feit dat ik een strafblad heb... geen ernstige dingen ofzo, maar word ik dan per definitie afgekeurd hierdoor of is daar dan weer een tijdlimiet aan verbonden? Groet hans

Door: hans

Beste Hans,normaliter worden er geen mensen aangebnomen met een strafblad.Bij mijn weten,is hier geen tijdsspanne aan verbonden.Gr.

Door: Bob

Ik werk als beveiliging nu bij de airport en kom volgende maand in nederland wonen en ben opzoek naar een nieuwe baan

Door: Ivette josephia

Beste Ivette,schrijf je in bij het UWV.Sucses

Door: Ben

Reageer op dit beroep