U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Bierbrouwer

Bierbrouwer worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een bierbrouwer? Lees de functieomschrijving.

 

Als bierbrouwer ben je de eindverantwoordelijke voor het produceren van bier. Je zorgt ervoor dat het gehele proces van water tot consumentenproduct soepel verloopt en beoordeelt zowel de kwaliteit van de ingrediënten als het water waarmee jouw bier gebrouwen gaat worden. Ook de machines en vaten vallen onder jouw verantwoordelijkheid om te zorgen voor een goed eindproduct; je bent bij het gehele proces aanwezig.

Het brouwen van bier kan een hobby zijn voor een thuisbrouwer, maar ook professioneel zijn er genoeg mogelijkheden. Als jouw bier in de smaak valt en je een ondernemende geest hebt, kun je je eigen bier op de markt brengen. Ook kun je als brouwer bij één van de al bestaande brouwerijen aan het werk.

Het meest gedronken bier ter wereld is het pils, het goudgele drankje dat over het algemeen ook wel als het standaardbiertje wordt gezien. Ook in Nederland is dit het meest gedronken bier; meer dan tachtig procent van alle gedronken bier in Nederland is pils.

Beginnende brouwers experimenteren vaker met speciale bieren, omdat er op de markt van pils al erg veel spelers zijn met multinational-status waarmee niet te concurreren valt, en een nieuw pils ook geen gat in de markt zou zijn. Als bierbrouwer die pils op commerciele schaal wil gaan brouwen is het dus verstandiger te solliciteren bij één van de al gevestigde brouwers, zoals Heineken, Grolsch, of InBev.

In België is het brouwersgilde nog veel sterker vertegenwoordigd en er zijn talloze lokale bieren voorhanden die commercieel zijn geëxploiteerd. In België en Nederland is ook het trappistenbier erg in trek; speciaalbier dat wordt gebrouwen in een klooster van de trappistenorde. Deze bieren vinden ook gretig aftrek bij het grote publiek. Als brouwer kun je worden ingehuurd om een abdijbier te brouwen, een bier dat in naam verbonden is met een abdij, maar niet door de paters zelf gebrouwen wordt en daarom geen trappist mag heten. 

Mensen vonden ons op: Job Bierbrouwer, Baan Bierbrouwer, Bierbrouwer Worden, Functie-eisen Bierbrouwer, Verantwoordelijkheden Bierbrouwer, Functieprofiel Bierbrouwer, Wat doet een Bierbrouwer, Werken als Bierbrouwer.

Bierbrouwer worden: Opleiding tot bierbrouwer

 

Om bierbrouwer te worden bestaan er diverse cursussen, een volledige opleiding bestaat niet. Wel kun je uiteraard in de leer bij al werkzame brouwers, of voor jezelf beginnen en door ervaring steeds beter worden in het brouwen. Technische vaardigheden en goed ontwikkelde smaakpapillen zijn ook geen overbodige luxe in het vak. Als je uit wilt breiden zijn commerciele vaardigheden ook niet mis, en wellicht past dan een commerciele studie goed bij een voor zichzelf beginnend bierbrouwer. 

Onderzoekers met een scheikundige of andere exacte/ technische achtergrond zijn belangrijk voor het daadwerkelijke (chemische) proces van bierbrouwen. Ook kennis van voedselveiligheid van de grondstoffen en kwaliteitscontrole is een vereiste, waardoor er binnen een brouwerij veel vraag is naar mensen met een universitaire achtergrond. Verder zijn een goede beheersing van logistieke processen en kennis van (internationale) regelgeving van groot belang.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Bierbrouwer, Bierbrouwer Worden, Opleidingsniveau Bierbrouwer, Scholing Bierbrouwer, Studie Bierbrouwer, Bijscholing Bierbrouwer, Omscholing Bierbrouwer.

Organisaties waar een bierbrouwer doorgaans werkzaam is

 

Een bierbrouwer is werkzaam in een brouwerij, in de regel in de profit-sector, die in grootte kan variëren van een enkele ruimte met een paar gistvaten tot enorme hallen met vele machines. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Bierbrouwer, Bierbrouwer Worden, Opleidingsniveau Bierbrouwer, Scholing Bierbrouwer, Studie Bierbrouwer, Bijscholing Bierbrouwer, Omscholing Bierbrouwer.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden bierbrouwer

Het salaris van een bierbrouwer loopt flink uiteen. Als je bij een bestaande grote brouwer aan de slag gaat hangt het af van ervaring, leeftijd en welke functie in het productieproces je uiteindelijk gaat bekleden. Als je voor jezelf begint hangt alles af van hoe goed je bier het gaat doen op de markt, en hoeveel je er zelf in geïnvesteerd hebt. Enkele Nederlandse bierbrouwers hebben hier bijvoorbeeld reeds vele miljoenen mee verdiend.

Mensen vonden ons op: Salaris Bierbrouwer, Loon Bierbrouwer, Wat verdien je als Bierbrouwer, Salarisschaal Bierbrouwer, Salarisindicatie Bierbrouwer, Bonus Bierbrouwer, CAO Bierbrouwer, Brutoloon Bierbrouwer, Nettoloon Bierbrouwer, Vakantiedagen Bierbrouwer, Pensioen Bierbrouwer.

Competenties, skills & vaardigheden bierbrouwer

 • Technisch
 • Kritisch
 • Goed reuk- en smaakvermogen
 • Observerend
 • Alert
 • Commercieel ingesteld
Mensen vonden ons op: Kennis Bierbrouwer, Vaardigheden Bierbrouwer, Attitude Bierbrouwer, Kwalificaties Bierbrouwer, Competentieprofiel Bierbrouwer.

Boeken voor het beroep bierbrouwer

Wil je meer weten over het beroep bierbrouwer? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je bierbrouwer bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken bierbrouwer te komen.

Jong Bier In Oude Vaten | Annette Wiesman

32 eigenzinnige bierbrouwers - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789059563704 | 160 pagina's

Dit is een boek over geurige bloemenhop, bier in eikenhouten vaten, beslagen koperen ketels en glibberig natte lagerkelders. Over de mensen die in de brouwerij werken en hun liefde voor bier. Over ambacht en techniek, en de eigenzinnigheid waarmee er gebr...

Mensen vonden ons op: boeken voor Bierbrouwer, Bierbrouwer ebooks, boek Bierbrouwer.

Persoonstypen bierbrouwer

Een bierbrouwer is allereerst een eigen baas of ondernemer. Hij besluit met een eigen merk op de markt te komen en dient zich hiermee te kunnen onderscheiden; hij dient een ondernemersgeest te hebben. Omdat hij daadwerkelijk ook affiniteit met het product moet hebben, moet hij ook kunnen waarnemen wat voor hem de juiste vorm en smaak is die het bier moet aannemen. Hierbij moet hij kunnen proeven, verbeteren en weer de smaak waarnemen. Het hele proces van marketing, kwaliteitscontrole, innovatie en fiscaal/juridische aspecten die hierbij komen kijken moet hij ook kunnen reguleren (baas, waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Bierbrouwer, Karakter Bierbrouwer.

Netwerk bierbrouwer

 

De brouwer die onder contract staat heeft een netwerk dat zich min of meer beperkt tot de medewerkers van de brouwerij waar hij werkt. Er zijn echter ook allerlei brouwclubs waar de brouwer zich in zijn vrije tijd mee kan begaan, en brouwers onderling ervaringen kunnen uitdelen. Het netwerk van de zelfstandige bierbrouwer is breder; hij onderhoudt naast contact met andere bierbrouwers ook relaties met ondernemers, supermarkten en transportbedrijven om zijn product aan de man te brengen. Ook moet hij reclame maken om naamsbekendheid te verkrijgen. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Bierbrouwer, Medewerkers Bierbrouwer.

Is het beroep bierbrouwer iets voor jou?

Zou je graag bierbrouwer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als bierbrouwer bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Bierbrouwer, beroepskeuzetest Bierbrouwer, beroep Bierbrouwer kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden bierbrouwer

 

Als bierbrouwer is er genoeg werk te vinden. De vraag voor de beginnende brouwer blijft of er behoefte is aan nieuwe soorten bier nu er al zoveel verschillende soorten zijn, en ook of het product kwalitatief mee kan doen in de competitieve biermarkt. In crisistijd wordt bier nog steeds evenveel afgenomen, al wordt er dan meer thuis geconsumeerd dan in de horeca. Ook stijgt dan de vraag naar goedkoop bier.

De doorgroeimogelijkheden voor een bierbrouwer zijn gemiddeld. Zo kan hij directeur of grootaandeelhouder van zijn merk worden, uitbreiden naar andere landen of andere taken verrichten binnen deze industrie, maar gezien de specifieke richting die de bierbrouwer in is geslagen, zijn directe verwante beroepen niet voordehand liggend. Hij kan zich echter wel verder ontwikkelen in de voedingssector.

Arbeidsmarktperspectief score bierbrouwer

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep bierbrouwer. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Bierbrouwer, Promotie mogelijkheden Bierbrouwer, Carriere Bierbrouwer.

Solliciteren op de functie bierbrouwer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als bierbrouwer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor bierbrouwer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als bierbrouwer. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Bierbrouwer, CV Bierbrouwer, sollicitatie Bierbrouwer.

Interviews met bierbrouwer

Fokke Roeland (27) is Bierbrouwer.
 
 
                   
 
 
Hoe bent u aan deze baan gekomen?
“We (ik en mijn vriendin) hebben dit bedrijf overgenomen van mijn ouders.”
 
Welke opleiding heeft u gevolgd om Bierbrouwer te worden?
“Geen! Ik ben intern opgeleid door mij vader.”
 
Kunt u een gemiddelde werkdag beschrijven?
“Als eigenaar ben ik verantwoordelijk voor de complete in- en uitvoer, brouwplanning, transport enzovoort. Geen dag is hier hetzelfde.”
 
Welke competenties zijn belangrijk in uw beroep?
“Creatief/doelbewust/assertief/slagvaardig.”
 
“Geen dag is hier hetzelfde!”
 
Wat geeft uw baan de meest...

Lees de rest van het interview

Verwante beroepen bierbrouwer

Vacatures bierbrouwer

Op zoek naar een nieuwe baan als Bierbrouwer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bierbrouwer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Als bierbrouwer ben je de eindverantwoordelijke voor het produceren van bier. Je zorgt ervoor dat het gehele proces van water tot consumentenproduct soepel verloopt en beoordeelt zowel de kwaliteit van de ingrediënten als het water waarmee jouw bier gebrouwen gaat worden. Ook de machines en vaten vallen onder jouw verantwoordelijkheid om te zorgen voor een goed eindproduct; je bent bij het gehele proces aanwezig.

Beoordeling Bierbrouwer

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Bierbrouwer' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Bierbrouwer

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn wel degelijk opleidingen en diploma's te behalen om bierbrouwer of zelf brouwmeester te worden. De best beoordeelde en meeste opties bevinden zich echter in het buitenland: duitsland en engeland

Door: Lex

Reageer op dit beroep