U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Biochemicus

Biochemicus worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een biochemicus? Lees de functieomschrijving.

Een biochemicus is iemand die zich bezig houdt met het leven op moleculair-biologisch niveau. De biochemie is een wetenschap die kennis van de chemie en de biologie combineert. De kennis die opgedaan wordt uit onderzoek op dit minuscule niveau is nuttig omdat deze ook toepasbaar is op grotere processen, en zo vooral nuttig is voor de medische praktijk. Belangrijke voorbeelden van onderwerpen waar een biochemicus zich mee bezig houdt zijn eitwitsynthese, fotosynthese, fosfolipide en polysacharide.

De term ‘biochemicus’ wordt gebruikt voor professionele biochemici (onderzoekers die werken voor universiteiten) en onderzoekers die voor een commerciële organisatie werken, maar ook voor studenten in de biochemie. Biochemicus is dus niet per definitie een beroep, het betekent eerder: iemand die zich bezig houdt met biochemie.

Mensen vonden ons op: Job Biochemicus, Baan Biochemicus, Biochemicus Worden, Functie-eisen Biochemicus, Verantwoordelijkheden Biochemicus, Functieprofiel Biochemicus, Wat doet een Biochemicus, Werken als Biochemicus.

Biochemicus worden: Opleiding tot biochemicus

Biochemie is een opleiding die meerdere universiteiten in Nederland aanbieden. Met een afgeronde bachelor en/of master in de biochemie mag men zich biochemicus noemen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Biochemicus, Biochemicus Worden, Opleidingsniveau Biochemicus, Scholing Biochemicus, Studie Biochemicus, Bijscholing Biochemicus, Omscholing Biochemicus.

Organisaties waar een biochemicus doorgaans werkzaam is

Biochemici werken doorgaans bij een universiteit, waar ze in principe onder de non-profitsector vallen. Het beroep komt ook voor in de commerciële sector (farmaceutische bedrijven), maar qua hoeveelheid vacatures zijn universiteiten beter vertegenwoordigd.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Biochemicus, Biochemicus Worden, Opleidingsniveau Biochemicus, Scholing Biochemicus, Studie Biochemicus, Bijscholing Biochemicus, Omscholing Biochemicus.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden biochemicus

Studenten biochemie verdienen vanzelfsprekend nog niets. Een promovendus in de biochemie verdient naar verwachting tussen de 2600 en de 4000 euro per maand. Voor onderzoekers (post-doctoraal) zal een vergelijkbaar, mogelijk iets hoger salaris gelden, en voor hoogleraren waarschijnlijk weer net een iets hoger salaris. Gaat een biochemicus in de commerciële sector werken zal dit salaris vele malen hoger liggen (denk aan 6000 per maand).

Mensen vonden ons op: Salaris Biochemicus, Loon Biochemicus, Wat verdien je als Biochemicus, Salarisschaal Biochemicus, Salarisindicatie Biochemicus, Bonus Biochemicus, CAO Biochemicus, Brutoloon Biochemicus, Nettoloon Biochemicus, Vakantiedagen Biochemicus, Pensioen Biochemicus.

Competenties, skills & vaardigheden biochemicus

 • Integriteit
 • Analytisch
 • Kritisch
 • Conceptueel denken
 • Omgaan met details
 • Plannen en organiseren
 • Accuratesse
 • Leervermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Biochemicus, Vaardigheden Biochemicus, Attitude Biochemicus, Kwalificaties Biochemicus, Competentieprofiel Biochemicus.

Boeken voor het beroep biochemicus

Wil je meer weten over het beroep biochemicus? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je biochemicus bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken biochemicus te komen.

Darwin's Black Box | Michael J. Behe

The Biochemical Challenge to Evolution - Engels | Druk: 10 | Paperback | 9780743290319 | 352 pagina's

Virtually all serious scientists accept the truth of Darwin's theory of evolution. While the fight for its acceptance has been a long and difficult one, after a century of struggle among the cognoscenti the battle is over. Biologists are now confident tha...

Separation Process Principles | J. D. Seader

Chemical and Biochemical Operations - Engels | Druk: 3rd Edition | Hardcover | 9780470481837 | 848 pagina's

This book examines rate-based and equilibrium-based approaches to separation operations. It describes the fundamentals of all separation operations of commercial interest, and includes theory and application examples in each chapter, as well as over 600 e...

Biochemical Pathways | Gerhard Michal

An Atlas of Biochemistry and Molecular Biology - Engels | Druk: 2 | Hardcover | 9780470146842 | 416 pagina's

The pathways and networks underlying biological function Now in its second edition, Biochemical Pathways continues to garner praise from students, instructors, and researchers for its clear, full-color illustrations of the pathways and networks that deter...

Mensen vonden ons op: boeken voor Biochemicus, Biochemicus ebooks, boek Biochemicus.

Persoonstypen biochemicus

De biochemicus is een Waarnemer. Biochemici zijn dag in dag uit bezig met gedetailleerd onderzoek, en om dit goed te doen moet er bij de onderzoeker minstens een zekere interesse in het onderwerp aanwezig zijn, en is het belangrijk dat de biochemicus uit eigen initiatief op de hoogte blijft van ontwikkelingen in het vakgebied.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Biochemicus, Karakter Biochemicus.

Netwerk biochemicus

De biochemicus werkt vrijwel altijd aan een universiteit, waar hij of zij dus vooral in contact staat met hoogleraren en onderzoekers in vergelijkbare vakgebieden. Doet een biochemicus slechts onderzoek, dan zal zijn netwerk vooral bestaan uit mede-onderzoekers en labaratoriumpersoneel (laborant).

Mensen vonden ons op: Collega’s Biochemicus, Medewerkers Biochemicus.

Is het beroep biochemicus iets voor jou?

Zou je graag biochemicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als biochemicus bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Biochemicus, beroepskeuzetest Biochemicus, beroep Biochemicus kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden biochemicus

Wie biochemicus wil worden zal hard moeten vechten om een baan. Het beroep komt in de commerciële sector amper voor, en bij universiteiten zijn er vele malen minder promotie- en onderzoeksplekken dan dat er geïnteresseerden in deze posities zijn. De doorgroeimogelijkheden zijn er vervolgens wel: onderzoekservaring bij een universiteit is een zeer waardevolle notering op het cv van een chemicus of bioloog.

Arbeidsmarktperspectief score biochemicus

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep biochemicus. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Biochemicus, Promotie mogelijkheden Biochemicus, Carriere Biochemicus.

Solliciteren op de functie biochemicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als biochemicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor biochemicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als biochemicus. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Biochemicus, CV Biochemicus, sollicitatie Biochemicus.

Interviews met biochemicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen biochemicus

Vacatures biochemicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Biochemicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Biochemicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een biochemicus is iemand die zich bezig houdt met het leven op moleculair-biologisch niveau. De biochemie is een wetenschap die kennis van de chemie en de biologie combineert. De kennis die opgedaan wordt uit onderzoek op dit minuscule niveau is nuttig omdat deze ook toepasbaar is op grotere processen, en zo vooral nuttig is voor de medische praktijk.

Beoordeling Biochemicus

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Biochemicus' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Biochemicus

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Thanks voor dit bericht moet een project maken over bioloog en dit help hier echt bij. groeten Laartje 

Door: Laartje

een hele goede site.Veel kennis opgedaan.Gr.

Door: Jean-Paul

Reageer op dit beroep