U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Bondscoach

Bondscoach worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een bondscoach? Lees de functieomschrijving.

 

Als bondscoach draag je de verantwoordelijkheid voor het wel en wee van een nationaal voetbalelftal. Je zorgt voor allerhande zaken om een zo goed mogelijk resultaat uit een wedstrijd te halen. De bondscoach bepaalt welke spelers worden opgeroepen voor hun nationale elftal, welke posities zij mogen bekleden in het veld en welke wissels er tijdens de wedstrijden plaats gaan vinden. Ook de tactiek is in handen van de bondscoach, hij bepaalt of er aanvallend of verdedigend en in welke formatie er gespeeld gaat worden, en hoe het trainingsschema en -programma eruit ziet. De bondscoach heeft daarnaast ook invloed op de staf rondom de spelersgroep. Zo kan hij bepalen wie er in de technische en medische staf zitten.

Een bondscoach is niet gebonden aan het land van zijn eigen nationaliteit. De populariteit van Nederlandse coaches bij nationale teams van andere landen is erg gegroeid na het succes van Guus Hiddink met Zuid-Korea tijdens het Wereldkampioenschap in 2002. In 2006, tijdens het WK in Duitsland, stonden er dan naast de bondscoach van Nederland nog drie Nederlandse bondscoaches langs de lijn bij andere landen. Landen met een opkomende voetbalcultuur zoeken nog steeds vaak naar een ervaren bondscoach uit een ander land.

Het beroep van bondscoach is vaak erg zwaar, omdat er bij hooggespannen verwachtingen in de media veel over de eindverantwoordelijke heen komt. In Engeland, waar de tabloidpers erg sterk vertegenwoordigd is, wordt de functie ook wel 'the impossible job' (de onmogelijke baan) genoemd.

Mensen vonden ons op: Job Bondscoach, Baan Bondscoach, Bondscoach Worden, Functie-eisen Bondscoach, Verantwoordelijkheden Bondscoach, Functieprofiel Bondscoach, Wat doet een Bondscoach, Werken als Bondscoach.

Bondscoach worden: Opleiding tot bondscoach

 

Over het algemeen is de functie van bondscoach voorbehouden aan mensen die al veel affinitieit met en verstand van voetbal hebben. De meeste bondscoaches zijn dan ook ex-profvoetballers, hoewel dit geen noodzakelijke vereiste is. Ook zij moeten namelijk trainingen en cursussen doorlopen om als bondscoach aan de slag te gaan. In Nederland kun je bij de KNVB de nodige cursussen volgen om coach te worden. Je krijgt dan ook een licentie om trainer te zijn, die iedere drie jaar moet worden verlengd. Als je bondscoach wilt worden, moet je vervolgens een opleiding bij de UEFA volgen. Een jury beoordeelt je dan op ervaring, diploma's en competentie. Om daarna bondscoach te worden, kun je solliciteren of gevraagd worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Bondscoach, Bondscoach Worden, Opleidingsniveau Bondscoach, Scholing Bondscoach, Studie Bondscoach, Bijscholing Bondscoach, Omscholing Bondscoach.

Organisaties waar een bondscoach doorgaans werkzaam is

 

De bondscoach is werkzaam voor en bij de voetbalbond van het land dat hij coacht. Daarnaast is het goed mogelijk dat de bondscoach daarnaast nog een clubteam ergens coacht. Dat is niet louter voor het geld, maar soms zijn er een tijdje geen interlands om mee bezig te zijn. Hij is louter werkzaam in de profit-sector, in een industrie waar zeer veel geld mee gemoeid is.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Bondscoach, Bondscoach Worden, Opleidingsniveau Bondscoach, Scholing Bondscoach, Studie Bondscoach, Bijscholing Bondscoach, Omscholing Bondscoach.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden bondscoach

 

De verdiensten van een bondscoach verschillen per land. De huidige bondscoach van Nederland, Bert van Marwijk, verdient jaarlijks 1.850.628,00 Euro. Dick Advocaat, die onlangs het Belgisch nationaal elftal trainde, verdiende daar 600.000,00 Euro. De ex-bondscoach van Engeland, Fabio Capello, verdiende 8,5 miljoen per jaar.

Mensen vonden ons op: Salaris Bondscoach, Loon Bondscoach, Wat verdien je als Bondscoach, Salarisschaal Bondscoach, Salarisindicatie Bondscoach, Bonus Bondscoach, CAO Bondscoach, Brutoloon Bondscoach, Nettoloon Bondscoach, Vakantiedagen Bondscoach, Pensioen Bondscoach.

Competenties, skills & vaardigheden bondscoach

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Stressbestendigheid
 • Coachen
 • Leiderschap
 • Inzicht in omgeving
 • Assertiviteit
 • Tactisch
 • Scherp
 • Sportief
Mensen vonden ons op: Kennis Bondscoach, Vaardigheden Bondscoach, Attitude Bondscoach, Kwalificaties Bondscoach, Competentieprofiel Bondscoach.

Boeken voor het beroep bondscoach

Wil je meer weten over het beroep bondscoach? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je bondscoach bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken bondscoach te komen.

Bondscoach! | Gyuri Vergouw

coaching handboek voor 16 miljoen Nederlanders - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789067970747 | 295 pagina's

Ben jij nu zo slim of is hij nu zo dom? In iedere Nederlandse voetballiefhebber zit wel een bondscoach verborgen. Tijd om je nu eens echt te meten met de top. Wat weet je eigenlijk over het omgaan met stress en het nemen van een penalty? Hoe praat je eige...

Oranje Wereldkampioen | Gyuri Vergouw

7 strategische adviezen aan de Nederlandse bondscoach - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789074885393 | 180 pagina's

Voorafgaand aan Wereldkampioenschappen voetbal wordt het Nederlands elftal vaak genoemd als één van de grote kanshebbers voor de titel. Ook nu het WK 2010 in Zuid-Afrika aanstaande is. Zestien miljoen bondscoaches hopen dat het team eindelijk de zo lang g...

Foppe de Haan | Koen van Santvoord

Bondscoach voor 4 weken - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789035137370 | 224 pagina's

De voetbalgekke inwoners van Tuvalu dromen al jaren van succes op de internationale velden, maar hun situatie is uitzichtloos. De eilandengroep in de Grote Oceaan telt precies één voetbalveld, interlands worden steevast met dubbele cijfers verloren en gel...

Mensen vonden ons op: boeken voor Bondscoach, Bondscoach ebooks, boek Bondscoach.

Persoonstypen bondscoach

 

De bondscoach moet goed in de gaten welke spelers opvallen bij hun club, en kunnen inschatten wanneer ze klaar zijn om hun debuut te maken in het nationale elftal. Hetzelfde geldt voor de oudere spelers die eigenlijk het niveau niet meer aan kunnen maar nog teren op hun oude naam. Daarnaast moet de bondscoach tactisch inzicht hebben om te kunnen zien op welke positie een speler het best tot zijn recht komt, en hoe het elftal tactisch functioneert (Waarnemer).

Ook moet een bondscoach erg goed kunnen tegen druk van buitenaf. Zowel pers als bevolking heeft vaak hoge verwachtingen van een voetbaleftal - omdat voetbal de grootste sport ter wereld is, hangen veel mensen hun chauvinisme vaak aan een voetbalelftal. In Nederland kleden veel mensen zich in het Oranje tijdens een groot voetbaltoernooi. Als het slecht gaat vliegt de bondscoach er als eindverantwoordelijke als eerste uit. Dit vraagt om stressbestendigheid en een persoon die in staat is louter succesvol te zijn (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Bondscoach, Karakter Bondscoach.

Netwerk bondscoach

 

Een bondscoach onderhoudt contact met de voetbalbond, zijn technische en medische staf, de pers en met de spelers die hij op wil roepen voor een interland. Ook de spelers die hij teleur moet stellen moet hij daar op wijzen, en daarbij redenen geven waarom zij niet opgeroepen worden voor hun nationaal elftal. Daarnaast onderhoudt de bondscoach contacten met clubs waar zijn spelers in de competitie voor spelen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Bondscoach, Medewerkers Bondscoach.

Is het beroep bondscoach iets voor jou?

Zou je graag bondscoach willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als bondscoach bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Bondscoach, beroepskeuzetest Bondscoach, beroep Bondscoach kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden bondscoach

 

Bondscoach is een zeer prestigieus beroep, en als je het tot bondscoach geschopt hebt ben je in ieder geval al een erg goede coach, hoe het vervolgens ook uitpakt met het gecoachte team. De mogelijkheden na het bondscoachschap zijn eindeloos, en er zullen veel clubs staan te popelen om je als trainer te krijgen als je bondscoach geweest bent. 

Arbeidsmarktperspectief score bondscoach

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep bondscoach. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Bondscoach, Promotie mogelijkheden Bondscoach, Carriere Bondscoach.

Solliciteren op de functie bondscoach

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als bondscoach dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor bondscoach belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als bondscoach. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Bondscoach, CV Bondscoach, sollicitatie Bondscoach.

Interviews met bondscoach

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen bondscoach

Vacatures bondscoach

Op zoek naar een nieuwe baan als Bondscoach? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bondscoach. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Als bondscoach draag je de verantwoordelijkheid voor het wel en wee van een nationaal voetbalelftal. Je zorgt voor allerhande zaken om een zo goed mogelijk resultaat uit een wedstrijd te halen. De bondscoach bepaalt welke spelers worden opgeroepen voor hun nationale elftal, welke posities zij mogen bekleden in het veld en welke wissels er tijdens de wedstrijden plaats gaan vinden.

Beoordeling Bondscoach

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Bondscoach' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Bondscoach

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep