U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Boomkweker

Boomkweker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een boomkweker? Lees de functieomschrijving.

Een boomkweker is een tuinier die zich primair bezig houdt met boomteelt. Wanneer men spreekt over een boomkweker, spreekt men meestal over de houder van een kwekerij, ook wel een teeltchef of een chef kwekerij genoemd. Deze heeft meestal wel personeel, maar dit personeel werkt vaak zonder vast contract, omdat er rond de zomer heel veel werk te doen is maar in de winter doorgaans heel weinig.

De boomkweker is dus als het ware “de baas” van de kwekerij. De boomkweker verdient geld door de verkoop van bomen. Doordat bomen normaal gesproken gefaseerd worden gekweekt, kunnen ze in principe in iedere fase van het groeiproces uit de grond worden gehaald en verkocht. Een boomkweker kan zich focussen op één soort (bijvoorbeeld coniferen, rozenstruiken, parkbomen, enzovoorts) of meerdere soorten kweken. Verkooptechnisch hebben beide hun voor- en nadelen, wat het voordeligst is hangt af van het netwerk van de boomkweker. Deze zal uiteindelijk afhankelijk zijn van de opbrengst van de verkoop, en moet dus vooraf een nauwkeurige planning uitwerken, achteraf het kweekproces evalueren, en gedurende het hele proces een nauwkeurige administratie bijhouden. Hiernaast zal de boomkweker ook een groot deel van de dag handwerk verrichten: grond bewerken, snoeien, water geven, enzovoorts.

Mensen vonden ons op: Job Boomkweker, Baan Boomkweker, Boomkweker Worden, Functie-eisen Boomkweker, Verantwoordelijkheden Boomkweker, Functieprofiel Boomkweker, Wat doet een Boomkweker, Werken als Boomkweker.

Boomkweker worden: Opleiding tot boomkweker

In Nederland zijn er meerdere mbo’s die een opleiding aanbieden die alle nodige kennis voor het beroep van boomkweker meegeven. In combinatie met werkervaring volstaan andere agrarische opleidingen ook, maar ook bij een specifieke opleiding tot boomkweker is een ruim aantal jaren beroepservaring aanbevolen. Het oprichten of overnemen van een boomkwekerij is een enorme investering die vaak niet gedaan kan worden door iemand met enkel een opleiding, weinig ervaring en geen startkapitaal.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Boomkweker, Boomkweker Worden, Opleidingsniveau Boomkweker, Scholing Boomkweker, Studie Boomkweker, Bijscholing Boomkweker, Omscholing Boomkweker.

Organisaties waar een boomkweker doorgaans werkzaam is

De boomkweker heeft zijn eigen boomkwekerij.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Boomkweker, Boomkweker Worden, Opleidingsniveau Boomkweker, Scholing Boomkweker, Studie Boomkweker, Bijscholing Boomkweker, Omscholing Boomkweker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden boomkweker

Hoewel een boomkweker in principe zijn eigen salaris betaalt omdat hij baas is over zijn eigen bedrijf, ligt het salaris van een boomkweker meestal tussen de 1400 en de 2200 per maand. Omdat een boomkweker zijn eigen bedrijf heeft, bepaalt hij daarmee natuurlijk ook de eigen secundaire arbeidsvoorwaarden en vakanties.

Mensen vonden ons op: Salaris Boomkweker, Loon Boomkweker, Wat verdien je als Boomkweker, Salarisschaal Boomkweker, Salarisindicatie Boomkweker, Bonus Boomkweker, CAO Boomkweker, Brutoloon Boomkweker, Nettoloon Boomkweker, Vakantiedagen Boomkweker, Pensioen Boomkweker.

Competenties, skills & vaardigheden boomkweker

 • Energie
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Doorzettingsvermogen
 • Financieel bewustzijn
 • Plannen en organiseren
 • Aanpassingsvermogen
 • Onderhandelen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Boomkweker, Vaardigheden Boomkweker, Attitude Boomkweker, Kwalificaties Boomkweker, Competentieprofiel Boomkweker.

Boeken voor het beroep boomkweker

Wil je meer weten over het beroep boomkweker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je boomkweker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken boomkweker te komen.

Met levend materiaal copijn 1763-2013 | Mariëtte Kamphuis

tweehonderdvijftig jaar tuinlieden, boomkwekers, boomverzorgers, tuin-en landschapsarchitecten - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789069060453 | 320 pagina's

Met levend materiaal COPIJN 1763-2013 Tweehonderdvijftig jaar tuinlieden, boomkwekers, boomverzorgers en tuin- en landschaps-architecten Geen enkele familie in Nederland bleef zo lang in het 'tuinvak' werkzaam als de familie Copijn. Aan hun geschiedenis i...

Boskoops Boomkwekers Woordenboek |

Nederlands | Onbekende bindwijze | 7434019428471 | 65 pagina's

In de meer dan vijfhonderd jaar oude boomkwekerijwereld zijn veel woorden en uitdrukkingen in de loop der tijden nogal veranderd. Daarom heeft de samensteller van dit woordenboek willen proberen woorden en uitdrukkingen van vroeger en nu te bewaren voor d...

Mensen vonden ons op: boeken voor Boomkweker, Boomkweker ebooks, boek Boomkweker.

Persoonstypen boomkweker

Belangrijke eigenschappen voor de boomkweker zijn energie en optimisme. Het beroep kan soms onzeker zijn, en daarom is een mentaliteit van optimisme en zelfvertrouwen, maar ook een zeker realisme van groot belang. Dit maakt de boomkweker een kruising tussen de Succesvolle werker, de Levensgenieter en de Perfectionist.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Boomkweker, Karakter Boomkweker.

Netwerk boomkweker

Voor een boomkweker is een netwerk van groot belang, hij moet immers bomen kweken en verkopen, en zonder leveranciers geen bomen, en zonder klanten geen verkoop. Het is dus essentieel dat de boomkweker al voordat hij als boomkweker aan de slag gaat minstens een solide basis voor een netwerk heeft. Zijn netwerk zal dus vooral bestaan uit leveranciers en afnemers van zijn bomen. Afnemers van bomen zullen bijvoorbeeld hoveniersbedrijven zijn, of tuincentra die deze bomen vervolgens weer doorverkopen. Ook heeft de boomkweker natuurlijk contact met het personeel dat hij in dienst heeft.

Mensen vonden ons op: Collega’s Boomkweker, Medewerkers Boomkweker.

Is het beroep boomkweker iets voor jou?

Zou je graag boomkweker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als boomkweker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Boomkweker, beroepskeuzetest Boomkweker, beroep Boomkweker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden boomkweker

Het arbeidsmarktperspectief voor boomkwekers is op zich goed, hoewel het geen beroep is waar je op internet veel vacatures voor zult vinden. Daarbij moet wel gezegd worden dat het beroep wel de nodige ervaring vereist, en dus niet heel makkelijk is om in te stromen. Doorgroeimogelijkheden zijn er ook maar weinig, verwante beroepen die beter betalen zijn die van bijvoorbeeld landschapsarchitect, bos- en landschapsadviseur of bosbouwtechnicus, maar hier moet wel eerst een opleiding voor gehaald worden.

Arbeidsmarktperspectief score boomkweker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep boomkweker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Boomkweker, Promotie mogelijkheden Boomkweker, Carriere Boomkweker.

Solliciteren op de functie boomkweker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als boomkweker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor boomkweker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als boomkweker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Boomkweker, CV Boomkweker, sollicitatie Boomkweker.

Interviews met boomkweker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen boomkweker

Vacatures boomkweker

Op zoek naar een nieuwe baan als Boomkweker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Boomkweker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een boomkweker is een tuinier die zich primair bezig houdt met boomteelt. Wanneer men spreekt over een boomkweker, spreekt men meestal over de houder van een kwekerij, ook wel een teeltchef of een chef kwekerij genoemd. Deze heeft meestal wel personeel, maar dit personeel werkt vaak zonder vast contract, omdat er rond de zomer heel veel werk te doen is maar in de winter doorgaans heel weinig.

Beoordeling Boomkweker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Boomkweker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Boomkweker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep