U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Boordwerktuigkundige

Boordwerktuigkundige worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een boordwerktuigkundige? Lees de functieomschrijving.

Een boordwerktuigkundige (Engels: flight engineer) is de persoon die aan boord van vliegtuigen, luchtschepen en bepaalde typen helicopters verantwoordelijk is voor het functioneren van alle technische systemen. Dit houdt in dat de boordwerktuigkundige voor de vlucht alle systemen controleert, deze systemen tijdens de vlucht in de gaten houdt en de piloten in geval van nood assisteert en adviseert.

De technische systemen (luchtdruksysteem, brandstofsysteem, motoren, enzovoorts) worden in steeds meer vliegtuigen bestuurd door software (ECAM, EICAS). De software is zelfs in staat technische problemen te verhelpen, het is enkel nog aan de piloten om te controleren of de computer zijn werk goed gedaan heeft. Als gevolg hiervan is het beroep van boordwerktuigkundige een uitstervend beroep. In Nederland zijn er maar weinig boordwerktuigkundigen meer werkzaam, en vaak zijn deze dan ook in dienst bij buitenlandse vliegtuigmaatschappijen. De vliegtuigen waarvoor een boordwerktuigkundige vereist is worden wereldwijd langzaam maar zeker vervangen, en hoewel minder rijke landen voorlopig nog zeker zullen blijven vliegen met deze vliegtuigen zullen, zodra deze onbruikbaar raken, ook deze vervangen worden door geautomatiseerde toestellen en zal het beroep van boordwerktuigkundige geheel verdwijnen.

Mensen vonden ons op: Job Boordwerktuigkundige, Baan Boordwerktuigkundige, Boordwerktuigkundige Worden, Functie-eisen Boordwerktuigkundige, Verantwoordelijkheden Boordwerktuigkundige, Functieprofiel Boordwerktuigkundige, Wat doet een Boordwerktuigkundige, Werken als Boordwerktuigkundige.

Boordwerktuigkundige worden: Opleiding tot boordwerktuigkundige

In Nederland bestaan enkele hbo’s luchtvaarttechniek. Met een diploma hiervan kan het beroep van boordwerktuigkundige uitgeoefend worden. Ook met een diploma werktuigbouwkunde (aangeboden door bijna alle hbo’s in Nederland) kan het beroep uitgeoefend worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Boordwerktuigkundige, Boordwerktuigkundige Worden, Opleidingsniveau Boordwerktuigkundige, Scholing Boordwerktuigkundige, Studie Boordwerktuigkundige, Bijscholing Boordwerktuigkundige, Omscholing Boordwerktuigkundige.

Organisaties waar een boordwerktuigkundige doorgaans werkzaam is

De boordwerktuigkundige werkt voor een vliegtuigmaatschappij.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Boordwerktuigkundige, Boordwerktuigkundige Worden, Opleidingsniveau Boordwerktuigkundige, Scholing Boordwerktuigkundige, Studie Boordwerktuigkundige, Bijscholing Boordwerktuigkundige, Omscholing Boordwerktuigkundige.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden boordwerktuigkundige

Gezien er voor Nederlandse (takken van) bedrijven al sinds 2008 geen boordwerktuigkundigen meer werkzaam zijn is er over de salarissen van boordwerktuigkundigen in Nederland geen salarisinformatie beschikbaar.

Mensen vonden ons op: Salaris Boordwerktuigkundige, Loon Boordwerktuigkundige, Wat verdien je als Boordwerktuigkundige, Salarisschaal Boordwerktuigkundige, Salarisindicatie Boordwerktuigkundige, Bonus Boordwerktuigkundige, CAO Boordwerktuigkundige, Brutoloon Boordwerktuigkundige, Nettoloon Boordwerktuigkundige, Vakantiedagen Boordwerktuigkundige, Pensioen Boordwerktuigkundige.

Competenties, skills & vaardigheden boordwerktuigkundige

 • Analytisch
 • Stressbestendigheid
 • Accuratesse
 • Aanpassingsvermogen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Boordwerktuigkundige, Vaardigheden Boordwerktuigkundige, Attitude Boordwerktuigkundige, Kwalificaties Boordwerktuigkundige, Competentieprofiel Boordwerktuigkundige.

Boeken voor het beroep boordwerktuigkundige

Wil je meer weten over het beroep boordwerktuigkundige? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je boordwerktuigkundige bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken boordwerktuigkundige te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Boordwerktuigkundige, Boordwerktuigkundige ebooks, boek Boordwerktuigkundige.

Persoonstypen boordwerktuigkundige

De boordwerktuigkundige is een Waarnemer: de boordwerktuigkundige houdt zich bezig met technische details, en het oplossen van technische problemen geeft hem of haar voldoening. Hiernaast moet de boordwerktuigkundige snel en direct kunnen reageren, en een hoge kwaliteitsstandaard hebben. Het voorspoedig voorlopen van een reis kan van zijn functioneren afhangen. Dit maakt de boordwerktuigkundige eveneens een Perfectionist.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Boordwerktuigkundige, Karakter Boordwerktuigkundige.

Netwerk boordwerktuigkundige

De boordwerktuigkundige communiceert gedurende de reis met de piloten: de gezagvoerder en de co-piloot. Verder communiceert hij met het technisch personeel op de luchthaven, en met andere boordwerktuigkundigen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Boordwerktuigkundige, Medewerkers Boordwerktuigkundige.

Is het beroep boordwerktuigkundige iets voor jou?

Zou je graag boordwerktuigkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als boordwerktuigkundige bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Boordwerktuigkundige, beroepskeuzetest Boordwerktuigkundige, beroep Boordwerktuigkundige kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden boordwerktuigkundige

Gezien het feit dat het beroep van boordwerktuigkundige in Nederland niet meer bestaat kunnen arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als slecht aangevinkt worden.

Arbeidsmarktperspectief score boordwerktuigkundige

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep boordwerktuigkundige. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Boordwerktuigkundige, Promotie mogelijkheden Boordwerktuigkundige, Carriere Boordwerktuigkundige.

Solliciteren op de functie boordwerktuigkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als boordwerktuigkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor boordwerktuigkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als boordwerktuigkundige. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Boordwerktuigkundige, CV Boordwerktuigkundige, sollicitatie Boordwerktuigkundige.

Interviews met boordwerktuigkundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen boordwerktuigkundige

Vacatures boordwerktuigkundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Boordwerktuigkundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Boordwerktuigkundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een boordwerktuigkundige (Engels: flight engineer) is de persoon die aan boord van vliegtuigen, luchtschepen en bepaalde typen helicopters verantwoordelijk is voor het functioneren van alle technische systemen. Dit houdt in dat de boordwerktuigkundige voor de vlucht alle systemen controleert, deze systemen tijdens de vlucht in de gaten houdt en de piloten in geval van nood assisteert en adviseert. De technische systemen (luchtdruksysteem, brandstofsysteem, motoren, enzovoorts) worden in steeds meer vliegtuigen bestuurd door software (ECAM, EICAS).

Beoordeling Boordwerktuigkundige

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Boordwerktuigkundige' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Boordwerktuigkundige

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep