U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Bosbouwkundige

Bosbouwkundige worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een bosbouwkundige? Lees de functieomschrijving.

Bossen en regenwouden zijn van groot belang voor het menselijk bestaan. Het is niet voor niets dat de amazonewouden de ‘longen’ van de aarde’ genoemd worden. De Bosbouwkundige houdt zich bezig met het beheer, behoud en de aanleg van bossen. De Bosbouwkundige houdt zich met allerlei soorten bossen bezig, van bossen in stedelijke gebieden tot tropische natuurgebieden.

De Bosbouwkundige kan diverse rollen en taken vervullen. De Bosbouwkundige kan werken aan het behoud van bestaand, maar ook met de aanleg van nieuwe kavels met bos. De Bosbouwkundige vervult dan vaak de rol van beheerder. In de rol van onderzoeker houdt de Bosbouwkundige zich bezig met de vraag waar bossen bedreigd worden en wat hier aan gedaan kan worden. De Bosbouwkundige kan ook de rol van beleidsmaker vervullen. De Bosbouwkundige kijkt dan concreet hoe vervuiling tegen kan worden gegaan.

De Bosbouwkundige is vooral steeds met het verdedigen van de belangen van de natuur. Deze moeten verdedigd worden ten opzicht van de opkomende steden en industrie. Bossen moeten vaak plaatsmaken voor bebouwing, maar omdat bossen van groot belang zijn voor het menselijk bestaan, probeert de Bosbouwkundige dit te voorkomen of tot oplossingen te komen.

Mensen vonden ons op: Job Bosbouwkundige, Baan Bosbouwkundige, Bosbouwkundige Worden, Functie-eisen Bosbouwkundige, Verantwoordelijkheden Bosbouwkundige, Functieprofiel Bosbouwkundige, Wat doet een Bosbouwkundige, Werken als Bosbouwkundige.

Bosbouwkundige worden: Opleiding tot bosbouwkundige

Er zijn diverse HBO en WO opleidingen op het gebied van bos- en natuurbeheer die de Bosbouwkundige kan volgen. Hiernaast zijn er ook andere zogenaamde ‘groene’ studies op het gebieden van ruimtelijke ordening en milieu die relevant kunnen zijn voor de Bosbouwkundige. Na het afronden van een studie, kan de Bosbouwkundige meestal niet direct als deskundige op het gebied van bosbouw aan de slag. Een stage of traineeship is dan ook een goede aanvulling.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Bosbouwkundige, Bosbouwkundige Worden, Opleidingsniveau Bosbouwkundige, Scholing Bosbouwkundige, Studie Bosbouwkundige, Bijscholing Bosbouwkundige, Omscholing Bosbouwkundige.

Organisaties waar een bosbouwkundige doorgaans werkzaam is

De Bosbouwkundige kan onderzoek gaan doen bij universiteiten of andere instituten. Maar de Bosbouwkundige komt vaker terecht als beheerder van een natuurgebied. Hier is de Bosbouwkundige dan verantwoordelijk voor de aanleg en het behoud van bos. Daarnaast kan de Bosbouwkundige ook als beleidsmaker bij de overheid aan de slag of als docent in het hoger onderwijs.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Bosbouwkundige, Bosbouwkundige Worden, Opleidingsniveau Bosbouwkundige, Scholing Bosbouwkundige, Studie Bosbouwkundige, Bijscholing Bosbouwkundige, Omscholing Bosbouwkundige.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden bosbouwkundige

Het salaris van de Bosbouwkundige is sterk afhankelijk van de organisatie waar de Bosbouwkundige werkzaam is. De overheid biedt vaak andere salarissen dan in het bedrijfsleven en ook de onderzoeksinstituten hanteren weer andere salarissen.

Mensen vonden ons op: Salaris Bosbouwkundige, Loon Bosbouwkundige, Wat verdien je als Bosbouwkundige, Salarisschaal Bosbouwkundige, Salarisindicatie Bosbouwkundige, Bonus Bosbouwkundige, CAO Bosbouwkundige, Brutoloon Bosbouwkundige, Nettoloon Bosbouwkundige, Vakantiedagen Bosbouwkundige, Pensioen Bosbouwkundige.

Competenties, skills & vaardigheden bosbouwkundige

 • Doorzettingsvermogen
 • Plannen en organiseren
 • Inzicht in omgeving
 • Onderhandelen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Bosbouwkundige, Vaardigheden Bosbouwkundige, Attitude Bosbouwkundige, Kwalificaties Bosbouwkundige, Competentieprofiel Bosbouwkundige.

Boeken voor het beroep bosbouwkundige

Wil je meer weten over het beroep bosbouwkundige? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je bosbouwkundige bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken bosbouwkundige te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Bosbouwkundige, Bosbouwkundige ebooks, boek Bosbouwkundige.

Persoonstypen bosbouwkundige

Het werk van de Bosbouwkundige is meestal geen kantoorbaan. De Bosbouwkundige werkt dan ook graag in de buitenlucht (Levensgenieter). De Bosbouwkundige moet doorzettingsvermogen hebben en goed kunnen plannen en organiseren. Ook moet de Bosbouwkundige beslissingen durven nemen en een brede interesse hebben in milieu en maatschappij (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Bosbouwkundige, Karakter Bosbouwkundige.

Netwerk bosbouwkundige

Het netwerk van de Bosbouwkundige kan, afhankelijk van de organisatie waar de Bosbouwkundige werkt, bestaan uit bijvoorbeeld medeonderzoekers, medebeleidsmakers en andere overheidsmedewerkers. De Bosbouwkundige kan met verschillende mensen te maken krijgen die belangen hebben in een bepaald bosgebied.

Mensen vonden ons op: Collega’s Bosbouwkundige, Medewerkers Bosbouwkundige.

Is het beroep bosbouwkundige iets voor jou?

Zou je graag bosbouwkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als bosbouwkundige bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Bosbouwkundige, beroepskeuzetest Bosbouwkundige, beroep Bosbouwkundige kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden bosbouwkundige

Door de klimaatverandering en de bedreiging van de bossen en regenwouden is de actualiteit van de Bosbouwkundige hoog. Toch liggen de banen voor de Bosbouwkundige niet voor het oprapen.  Als de Bosbouwkundige eenmaal in de sector aan het werk is, zijn er vaak wel doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsmarktperspectief score bosbouwkundige

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep bosbouwkundige. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Bosbouwkundige, Promotie mogelijkheden Bosbouwkundige, Carriere Bosbouwkundige.

Solliciteren op de functie bosbouwkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als bosbouwkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor bosbouwkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als bosbouwkundige. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Bosbouwkundige, CV Bosbouwkundige, sollicitatie Bosbouwkundige.

Interviews met bosbouwkundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen bosbouwkundige

Vacatures bosbouwkundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Bosbouwkundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bosbouwkundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Bossen en regenwouden zijn van groot belang voor het menselijk bestaan. Het is niet voor niets dat de amazonewouden de ‘longen’ van de aarde’ genoemd worden. De Bosbouwkundige houdt zich bezig met het beheer, behoud en de aanleg van bossen.

Beoordeling Bosbouwkundige

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Bosbouwkundige' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Bosbouwkundige

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep