U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Botanicus

Botanicus worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een botanicus? Lees de functieomschrijving.

De Botanicus is een wetenschapper die zich bezig houdt met de plantkunde. De Botanicus wordt daarom ook wel een plantkundige genoemd. De plantkunde wordt ook wel botanica genoemd en is een tak van de natuurwetenschap.

De Botanicus bestudeert organismes die kunnen worden aangeduid als planten. De Botanicus bestudeert de morfologie, anatomie, cytologie, histologie, fysiologie en de systematiek van de planten. De Botanicus kent de diverse kenmerken van de planten en onderzoekt hoe de plant zich ontwikkelt. De Botanicus heeft hiervoor veel kennis van planten nodig, en moet deze ook kunnen inzetten bij het bestuderen van de planten.

De Botanicus kan in een speciaal ingerichte tuin werken. Een tuin die speciaal ingericht is voor het bestuderen van planten wordt een hortus botanicus genoemd. Dit is een botanische tuin met een wetenschappelijk karakter en beschikt over een wetenschappelijke plantencollectie. Veel botanische tuinen zijn in gespecialiseerd in een bepaalde groep planten. Naast het wetenschappelijke doel heeft een botanische tuin ook het doel om mensen te informeren over de planten. Ook worden in een botanische tuin planten in de collectie bewaard en daarmee tegen uitsterven bedreigd.

Mensen vonden ons op: Job Botanicus, Baan Botanicus, Botanicus Worden, Functie-eisen Botanicus, Verantwoordelijkheden Botanicus, Functieprofiel Botanicus, Wat doet een Botanicus, Werken als Botanicus.

Botanicus worden: Opleiding tot botanicus

Er bestaat geen gerichte opleiding tot Botanicus. Een opleiding Biologie is voor de hand liggende Hierin komt de plantkunde aan bod en kan de Botanicus de beoogde kennis opdoen. Omdat de Botanicus meestal in het onderzoeksleven terecht komt, is een universitaire opleiding het gebruikelijkst.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Botanicus, Botanicus Worden, Opleidingsniveau Botanicus, Scholing Botanicus, Studie Botanicus, Bijscholing Botanicus, Omscholing Botanicus.

Organisaties waar een botanicus doorgaans werkzaam is

De Botanicus kan bij een universiteit of een ander onderzoeksinstituut werken. Hier bestudeert de Botanicus planten. Ook kan de Botanicus in een botanische tuin werken, die speciaal ingericht is op het bestuderen van planten.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Botanicus, Botanicus Worden, Opleidingsniveau Botanicus, Scholing Botanicus, Studie Botanicus, Bijscholing Botanicus, Omscholing Botanicus.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden botanicus

Het salaris van de Botanicus is afhankelijk van de kwaliteiten en ervaring van de Botanicus. Het is lastig hier een indicatie van te geven.

Mensen vonden ons op: Salaris Botanicus, Loon Botanicus, Wat verdien je als Botanicus, Salarisschaal Botanicus, Salarisindicatie Botanicus, Bonus Botanicus, CAO Botanicus, Brutoloon Botanicus, Nettoloon Botanicus, Vakantiedagen Botanicus, Pensioen Botanicus.

Competenties, skills & vaardigheden botanicus

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Doorzettingsvermogen
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Botanicus, Vaardigheden Botanicus, Attitude Botanicus, Kwalificaties Botanicus, Competentieprofiel Botanicus.

Boeken voor het beroep botanicus

Wil je meer weten over het beroep botanicus? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je botanicus bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken botanicus te komen.

IN DE LEER BIJ DE SJAMANEN | Plotkin

een botanicus op zoek naar nieuwe medicijnen in het Amazone regenwoud - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789038902609 | 317 pagina's

Duizenden jaren gebruiken genezers reeds planten voor het genezen van ziekten. Nergens liggen grotere mogelijkheden dan in het Amazonegebied. Al meer dan tien jaar is etnobotanicus Mark J.Plotkin verwikkeld in een race tegen de tijd om nieuwe planten te v...

Boerhaave botanicus | Margreet Wesseling

Zijn tuinen, zaaiboeken en botanische vrienden - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789059972742 | 256 pagina's

Dit boek gaat over een onbekende kant van de beroemde Leidse arts Herman Boerhaave: zijn leven als plantkundige. In 1709 werd Boerhaave hoogleraar geneeskunde en kruidkunde, en prefect van de Leidse Hortus Botanicus. Binnen een jaar had hij een catalogus ...

De Hortus | Onbekend

een wandeling door de Hortus Botanicus in de Amsterdamse Plantage - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789059561533 | 160 pagina's

Het is nooit te laat voor een eerste bezoek aan de Hortus Botanicus in de Amsterdamse Plantagebuurt. En wie deze botanische tuin uit 1682 eenmaal bezocht heeft, weet dat het moeilijk is om erop uitgekeken te raken. Vanwege de sfeer, de stilte en de rijke ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Botanicus, Botanicus ebooks, boek Botanicus.

Persoonstypen botanicus

De Botanicus is veel met onderzoek bezig. Om deze reden moet de Botanicus een goed analytisch inzicht hebben (Waarnemer). De Botanicus moet goed met details om kunnen gaan, geduldig en nauwkeurig kunnen werken. Ook moet de Botanicus zich niet bij tegenslag uit het veld laten slaan (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Botanicus, Karakter Botanicus.

Netwerk botanicus

De Botanicus kan alleen of in een team werken. Vaak werkt de Botanicus samen met andere onderzoekers.

Mensen vonden ons op: Collega’s Botanicus, Medewerkers Botanicus.

Is het beroep botanicus iets voor jou?

Zou je graag botanicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als botanicus bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Botanicus, beroepskeuzetest Botanicus, beroep Botanicus kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden botanicus

Bij een universiteit of een andere onderzoeksinstelling kan de Botanicus doorgroeien door belangrijk onderzoek uit te mogen voeren en hierin ervaring op te doen. De vacatures voor de functie van Botanicus liggen niet voor het oprapen, maar voor de doorzetter zijn er voldoende mogelijkheden.

Arbeidsmarktperspectief score botanicus

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep botanicus. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Botanicus, Promotie mogelijkheden Botanicus, Carriere Botanicus.

Solliciteren op de functie botanicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als botanicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor botanicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als botanicus. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Botanicus, CV Botanicus, sollicitatie Botanicus.

Interviews met botanicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen botanicus

Vacatures botanicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Botanicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Botanicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Botanicus is een wetenschapper die zich bezig houdt met de plantkunde. De Botanicus wordt daarom ook wel een plantkundige genoemd. De plantkunde wordt ook wel botanica genoemd en is een tak van de natuurwetenschap.

Beoordeling Botanicus

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Botanicus' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Botanicus

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep