U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Bouwfysicus

Bouwfysicus worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een bouwfysicus? Lees de functieomschrijving.

Een Bouwfysicus is iemand die onderzoek doet naar bouwmaterialen en constructies en de opdrachtgever adviseert over de beste opties.

De Bouwfysicus bekijkt welk materiaal het beste gekozen kan worden voor het bouwproject. Hij houdt hierbij rekening met de kosten, de veiligheid en het comfort van materialen voor de woon- en werkomgeving. Tevens kan een Bouwfysicus onderzoek doen naar problemen van al gebruikte materialen of constructies. Hij onderzoekt dan bijvoorbeeld het licht, de lucht, het geluid, de warmte en het vocht in een gebouw. Op basis hiervan kan hij adviseren over isolatie- en ventilatiemethoden.

Naast de adviserende functie heeft de Bouwfysicus ook een controlerende functie. De Bouwfysicus controleert of de bouwvoorschriften in orde zijn, toetst bouwaanvragen en bekijkt of de milieuregels worden nageleefd. Er moet bijvoorbeeld rekening zijn gehouden met de brandveiligheid.

Verder coördineert de Bouwfysicus het project. Hij werkt meestal op kantoor, maar zal soms ook voor metingen en dergelijke op de bouwplaats te vinden zijn. 

Mensen vonden ons op: Job Bouwfysicus, Baan Bouwfysicus, Bouwfysicus Worden, Functie-eisen Bouwfysicus, Verantwoordelijkheden Bouwfysicus, Functieprofiel Bouwfysicus, Wat doet een Bouwfysicus, Werken als Bouwfysicus.

Bouwfysicus worden: Opleiding tot bouwfysicus

Om Bouwfysicus te worden, is een opleiding Bouwkunde op HBO- of WO-niveau geschikt. De opleiding op HBO-niveau duurt zo’n vier jaar, die op WO-niveau vijf jaar (inclusief master). Ook met de opleiding Civiele Techniek (HBO of WO) kun je Bouwfysicus worden. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Bouwfysicus, Bouwfysicus Worden, Opleidingsniveau Bouwfysicus, Scholing Bouwfysicus, Studie Bouwfysicus, Bijscholing Bouwfysicus, Omscholing Bouwfysicus.

Organisaties waar een bouwfysicus doorgaans werkzaam is

Een Bouwfysicus is meestal werkzaam bij een Ingenieursbureau, een Architectenbureau, een Aannemer of een Projectontwikkelaar. Ook kan een Bouwfysicus een eigen adviesbureau beginnen. Er wordt gestreefd naar winst en dus is de Bouwfysicus werkzaam in de profitsector. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Bouwfysicus, Bouwfysicus Worden, Opleidingsniveau Bouwfysicus, Scholing Bouwfysicus, Studie Bouwfysicus, Bijscholing Bouwfysicus, Omscholing Bouwfysicus.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden bouwfysicus

Een Bouwfysicus kan rekenen op zo’n €2050,- tot €3550,- bruto per maand. Het precieze bedrag hangt onder andere af van de leeftijd en ervaring van de Bouwfysicus.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het CAO en de werkgever, maar kunnen bijvoorbeeld bestaan uit vakantiedagen, onregelmatigheidstoeslagen en een auto van de zaak.

Mensen vonden ons op: Salaris Bouwfysicus, Loon Bouwfysicus, Wat verdien je als Bouwfysicus, Salarisschaal Bouwfysicus, Salarisindicatie Bouwfysicus, Bonus Bouwfysicus, CAO Bouwfysicus, Brutoloon Bouwfysicus, Nettoloon Bouwfysicus, Vakantiedagen Bouwfysicus, Pensioen Bouwfysicus.

Competenties, skills & vaardigheden bouwfysicus

 • Kunnen leidinggeven
 • Technisch inzicht
 • Samenwerken
 • Plannen en organiseren
 • Commercieel inzicht
Mensen vonden ons op: Kennis Bouwfysicus, Vaardigheden Bouwfysicus, Attitude Bouwfysicus, Kwalificaties Bouwfysicus, Competentieprofiel Bouwfysicus.

Boeken voor het beroep bouwfysicus

Wil je meer weten over het beroep bouwfysicus? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je bouwfysicus bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken bouwfysicus te komen.

Bouwfysica | ThiemeMeulenhoff bv

Nederlands | Druk: 8 | Paperback | 9789006214994 | 240 pagina's

Bouwfysica 8e druk is een boek uitgegeven bij ThiemeMeulenhoff bv. ISBN 9789006214994 De 8e druk van Bouwfysica (2016) is bestemd voor studenten in het hbo/wo, opleidingen Bouwkunde en Civiele techniek. Het behandelt alle benodigde basiskennis van het vak...

Bouwfysica | ThiemeMeulenhoff bv

Nederlands | Druk: 7 | Paperback | 9789006951264 | 237 pagina's

Bouwfysica 7e druk is een boek uitgegeven bij ThiemeMeulenhoff bv. ISBN 9789006951264 Bouwfysica Druk 7, herziening voorjaar 2011 In Bouwfysica zijn de basisbegrippen van de bouwfysica gekoppeld aan de constructie-eisen binnen de hedendaagse bouw. Bouwfys...

Bouwfysica | A.C. van der Linden

Nederlands | Druk: 6 | Paperback | 9789006950755 | 237 pagina's

Bouwfysica...

Mensen vonden ons op: boeken voor Bouwfysicus, Bouwfysicus ebooks, boek Bouwfysicus.

Persoonstypen bouwfysicus

Persoonstypen die goed passen bij een Bouwfysicus zijn Baas en Waarnemer.

Het is van belang dat een Bouwfysicus goed kan leidinggeven. Hij stuurt het personeel aan en hij kan antwoord geven op vragen. Ook is de Bouwfysicus zelfverzekerd en is hij in staat aantrekkelijke deals te sluiten met leveranciers van materialen. De Bouwfysicus kan goed plannen en organiseren (Baas).

Daarnaast moet een Bouwfysicus goed kunnen waarnemer. De Bouwfysicus ziet waar kansen liggen en kan goed luisteren naar de verschillende partijen, zoals Ingenieurs en Projectleiders. Hij is onderzoekend, intellectueel en analytisch (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Bouwfysicus, Karakter Bouwfysicus.

Netwerk bouwfysicus

Een Bouwfysicus komt met veel verschillende mensen in aanraking. Denk bijvoorbeeld aan Opdrachtgevers, Ingenieurs, Projectleiders, Bouwvakkers en Calculators. Er wordt overleg gepleegd en de Bouwfysicus stuurt mensen aan.

Mensen vonden ons op: Collega’s Bouwfysicus, Medewerkers Bouwfysicus.

Is het beroep bouwfysicus iets voor jou?

Zou je graag bouwfysicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als bouwfysicus bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Bouwfysicus, beroepskeuzetest Bouwfysicus, beroep Bouwfysicus kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden bouwfysicus

Het arbeidsmarktperspectief voor een Bouwfysicus is in economisch slechte tijden niet zo goed. In tijden van economische crises stagneert de bouwsector en dan kan het dus moeilijk zijn een baan te vinden in deze sector. In economisch goede tijden is het arbeidsmarktperspectief voor een Bouwfysicus wel goed.

Een Bouwfysicus heeft al een vrij hoge positie en doorgroeien kan dan lastig zijn. Bij goed functioneren en ervaring kan een Bouwfysicus wellicht Projectleider worden of een eigen adviesbureau oprichten. 

Arbeidsmarktperspectief score bouwfysicus

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep bouwfysicus. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Bouwfysicus, Promotie mogelijkheden Bouwfysicus, Carriere Bouwfysicus.

Solliciteren op de functie bouwfysicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als bouwfysicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor bouwfysicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als bouwfysicus. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Bouwfysicus, CV Bouwfysicus, sollicitatie Bouwfysicus.

Interviews met bouwfysicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen bouwfysicus

Overzicht

Vacatures bouwfysicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Bouwfysicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bouwfysicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Bouwfysicus is iemand die onderzoek doet naar bouwmaterialen en constructies en de opdrachtgever adviseert over de beste opties. De Bouwfysicus bekijkt welk materiaal het beste gekozen kan worden voor het bouwproject. Hij houdt hierbij rekening met de kosten, de veiligheid en het comfort van materialen voor de woon- en werkomgeving.

Beoordeling Bouwfysicus

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Bouwfysicus' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Bouwfysicus

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

de salarisindicatie is alleen voor een starter. de ondergrens die genoemd wordt is voor een MBO-er (en die zijn er in dit vakgebied niet veel)

Door: APL

Reageer op dit beroep