U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Bouwkundig Tekenaar

Bouwkundig Tekenaar worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een bouwkundig Tekenaar? Lees de functieomschrijving.

Een Bouwkundig Tekenaar vertaalt de visie van een architect naar een werkbare bouwtekening. Deze geldt als basis voor aannemers en ingenieurs om mee te bouwen. De tekening van een Bouwkundig Tekenaar moet dan ook zeer nauwkeurig zijn en alle details moeten er goed in zijn weergegeven. De Bouwkundig Tekenaar gebruikt potlood en papier, maar ook bepaalde software zoals AutoCAD.

Een architect maakt een schets waarop lang niet alle onderdelen van een gebouw precies zijn aangegeven. De Bouwkundig Tekenaar maakt meerdere tekeningen van een constructie, waarmee een totaalbeeld ontstaat waaruit vooral ook de maten van de onderdelen goed af te lezen zijn. Voor de aannemer is het immers niet alleen belangrijk om te weten welk onderdeel op welke plek moet komen, maar ook hoe dik de muren moeten zijn, hoe groot de deuropeningen en alle andere zaken die van belang zijn bij de constructie van een stevig en functioneel bouwwerk.

De Bouwkundig Tekenaar gaat zeer nauwkeurig te werk en combineert de wensen van de architect met de informatiebehoefte van de aannemer of ingenieur. Zo vormt de Bouwkundig Tekenaar de verbinding tussen het creatieve en het praktische. Hierbij heeft hij ook een controlerende rol, zodat er over het project geen misverstanden kunnen ontstaan. Als de Bouwkundig Tekenaar met veel mensen samenwerkt bestaat de kans dat kleine foutjes gemaakt worden, die later grote gevolgen kunnen hebben. Hij zal hier dan ook te allen tijde rekening mee moeten houden bij het creëren van een werkbare bestektekening.

Mensen vonden ons op: Job Bouwkundig Tekenaar, Baan Bouwkundig Tekenaar, Bouwkundig Tekenaar Worden, Functie-eisen Bouwkundig Tekenaar, Verantwoordelijkheden Bouwkundig Tekenaar, Functieprofiel Bouwkundig Tekenaar, Wat doet een Bouwkundig Tekenaar, Werken als Bouwkundig Tekenaar.

Bouwkundig Tekenaar worden: Opleiding tot bouwkundig Tekenaar

Een HBO opleiding in Bouwkunde vormt een stevige basis voor werk als Bouwkundig Tekenaar, al is het ook mogelijk om met een MBO of HBO opleiding in creatieve richting of Civiele Techniek en bepaalde cursussen in CAD-tekenen, de benodigde vaardigheden op te doen om als Bouwkundig Tekenaar aan het werk te gaan.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Bouwkundig Tekenaar, Bouwkundig Tekenaar Worden, Opleidingsniveau Bouwkundig Tekenaar, Scholing Bouwkundig Tekenaar, Studie Bouwkundig Tekenaar, Bijscholing Bouwkundig Tekenaar, Omscholing Bouwkundig Tekenaar.

Organisaties waar een bouwkundig Tekenaar doorgaans werkzaam is

De Bouwkundig Tekenaar werkt doorgaans in dienst bij een architecten- of ingenieursbureau, maar kan ook freelancer of zelfstandig ondernemer worden. Hij werkt dus voor profit instellingen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Bouwkundig Tekenaar, Bouwkundig Tekenaar Worden, Opleidingsniveau Bouwkundig Tekenaar, Scholing Bouwkundig Tekenaar, Studie Bouwkundig Tekenaar, Bijscholing Bouwkundig Tekenaar, Omscholing Bouwkundig Tekenaar.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden bouwkundig Tekenaar

Het salaris van een Bouwkundig Tekenaar kan ligt tussen de €1800 en €3500  per maand. Hoe meer men als ontwerper of architect aan een opdracht werkt, des te meer verantwoordelijkheden en hogere inkomsten men kan verwachten. Als men in vast dienstverband werkt zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden over het algemeen goed geregeld, en kan men op zaken zoals vakantiegeld en een pensioensregeling rekenen.

Mensen vonden ons op: Salaris Bouwkundig Tekenaar, Loon Bouwkundig Tekenaar, Wat verdien je als Bouwkundig Tekenaar, Salarisschaal Bouwkundig Tekenaar, Salarisindicatie Bouwkundig Tekenaar, Bonus Bouwkundig Tekenaar, CAO Bouwkundig Tekenaar, Brutoloon Bouwkundig Tekenaar, Nettoloon Bouwkundig Tekenaar, Vakantiedagen Bouwkundig Tekenaar, Pensioen Bouwkundig Tekenaar.

Competenties, skills & vaardigheden bouwkundig tekenaar

 • Klantgerichtheid
 • Discipline
 • Creativiteit
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Presenteren
 • Tekenvaardigheid
 • Samenwerken
 • Conceptueel denken
Mensen vonden ons op: Kennis Bouwkundig Tekenaar, Vaardigheden Bouwkundig Tekenaar, Attitude Bouwkundig Tekenaar, Kwalificaties Bouwkundig Tekenaar, Competentieprofiel Bouwkundig Tekenaar.

Boeken voor het beroep bouwkundig tekenaar

Wil je meer weten over het beroep bouwkundig tekenaar? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je bouwkundig tekenaar bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken bouwkundig tekenaar te komen.

The Watch Book Rolex | Gisbert L. Brunner

Rolex - Engels | Druk: 6 | Hardcover | 9783832769185 | 224 pagina's

Informative text and hundreds of photos are a fitting testament to the world-renowned Rolex brand Respected wristwatch expert and historian Gisbert L. Brunner shares his extensive subject knowledge once more A must-have for watch collectors, enthusiasts, ...

Elon Musk | Ashlee Vance

Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9780062469670 | 400 pagina's

In the spirit of STEVE JOBS and MONEYBALL, ELON MUSK is both an illuminating and authorized look at the extraordinary life of one of Silicon Valley's most exciting, unpredictable, and ambitious entrepreneurs, ELON MUSK - a real-life Tony Stark - and a fas...

Basisboek Systeemgericht werken | Marius Nabuurs

Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789006951905

Basisboek Systeemgericht werken 2e druk is een boek van Marius Nabuurs uitgegeven bij ThiemeMeulenhoff bv. ISBN 9789006951905 Het Basisboek Systeemgericht werken en de website vormen samen een handig naslagwerk en prima praktijkscholing voor de gezinswerk...

Mensen vonden ons op: boeken voor Bouwkundig Tekenaar, Bouwkundig Tekenaar ebooks, boek Bouwkundig Tekenaar.

Persoonstypen bouwkundig Tekenaar

De Bouwkundig Tekenaar zal de tekening zo perfect mogelijk moeten maken, om fouten in de constructie te voorkomen. Hierbij zal de Bouwkundig Tekenaar zowel aan zijn eigen functioneren als dat van zijn collega's hoge eisen stellen (Perfectionist). Hiernaast is het ook belangrijk dat de Bouwkundig Tekenaar met deadlines om kan gaan en dat hij de wensen van zijn opdrachtgevers zo goed mogelijk weet te vervullen, om zo succesvol te zijn en blijven (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Bouwkundig Tekenaar, Karakter Bouwkundig Tekenaar.

Netwerk bouwkundig Tekenaar

De Bouwkundig Tekenaar doet wat de architect of ingenieur vraagt en zal dus veel overleg met hen hebben. Daarnaast kan het zijn dat hij samenwerkt met collega's die andere onderdelen tekenen of de berekeningen aanreiken waarmee de Bouwkundig Tekenaar zijn werk kan doen. Hoewel de Bouwkundig Tekenaar het meeste werk achter de tekentafel ofcomputer doet, is contact en overleg met professionals in het eigen vakgebied vaak essentieel om succesvol te kunnen blijven.

Mensen vonden ons op: Collega’s Bouwkundig Tekenaar, Medewerkers Bouwkundig Tekenaar.

Is het beroep bouwkundig Tekenaar iets voor jou?

Zou je graag bouwkundig Tekenaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als bouwkundig Tekenaar bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Bouwkundig Tekenaar, beroepskeuzetest Bouwkundig Tekenaar, beroep Bouwkundig Tekenaar kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden bouwkundig Tekenaar

Er zijn genoeg mogelijkheden voor een Bouwkundig Tekenaar om aan werk te komen. Verder is het met genoeg ervaring best mogelijk om door te groeien naar een functie als projectleider, architect, of iets dergelijks.

Arbeidsmarktperspectief score bouwkundig Tekenaar

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep bouwkundig Tekenaar. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Bouwkundig Tekenaar, Promotie mogelijkheden Bouwkundig Tekenaar, Carriere Bouwkundig Tekenaar.

Solliciteren op de functie bouwkundig Tekenaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als bouwkundig Tekenaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor bouwkundig Tekenaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als bouwkundig Tekenaar. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Bouwkundig Tekenaar, CV Bouwkundig Tekenaar, sollicitatie Bouwkundig Tekenaar.

Interviews met bouwkundig Tekenaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen bouwkundig Tekenaar

Vacatures bouwkundig tekenaar

Op zoek naar een nieuwe baan als Bouwkundig Tekenaar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bouwkundig Tekenaar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Bouwkundig Tekenaar vertaalt de visie van een architect naar een werkbare bouwtekening. Deze geldt als basis voor aannemers en ingenieurs om mee te bouwen. De tekening van een Bouwkundig Tekenaar moet dan ook zeer nauwkeurig zijn en alle details moeten er goed in zijn weergegeven.

Beoordeling Bouwkundig Tekenaar

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Bouwkundig Tekenaar' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Bouwkundig Tekenaar

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Goede inhoud kan me goed helpen bij mijn werkstuk

Door: Lolface

Goede informatie,bedankt.Gr

Door: Pierre

Reageer op dit beroep