U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Bouwtechnicus

Bouwtechnicus worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een bouwtechnicus? Lees de functieomschrijving.

Een Bouwtechnicus is iemand die bouwprojecten voorbereidt en bij kleine projecten soms tevens de leiding heeft over de uitvoering.

Eerst gaat de Bouwtechnicus in gesprek met de Opdrachtgever. Zijn wensen worden in kaart gebracht, er wordt een plan opgesteld en er wordt besloten of de Bouwtechnicus tevens de leiding heeft over de uitvoering van het project. Vervolgens vraagt de Bouwtechnicus de benodigde vergunningen aan, berekent hij de kosten van personeel en materieel en bepaalt hij welke materialen en vakmensen wanneer en waar nodig zijn. Dan vraagt de Bouwtechnicus verschillende Aannemers naar een offerte. De Bouwtechnicus probeert de beste deal te sluiten.

Als de Bouwtechnicus de leiding heeft over het bouwproject, dan bepaalt hij vervolgens wat wanneer af moet zijn. Bij een klein project geeft de Bouwtechnicus soms leiding aan de Bouwvakkers en andere vakmensen. De Bouwtechnicus zorgt ervoor dat alles op tijd af komt en dat het werk goed wordt uitgevoerd. Hij houdt zich altijd aan de veiligheids- en milieuregels.
 

Mensen vonden ons op: Job Bouwtechnicus, Baan Bouwtechnicus, Bouwtechnicus Worden, Functie-eisen Bouwtechnicus, Verantwoordelijkheden Bouwtechnicus, Functieprofiel Bouwtechnicus, Wat doet een Bouwtechnicus, Werken als Bouwtechnicus.

Bouwtechnicus worden: Opleiding tot bouwtechnicus

Om Bouwtechnicus te worden, moet de HBO- of WO-opleiding Bouwkunde gedaan worden. Deze opleiding duurt vier jaar op HBO-niveau en vijf jaar op WO-niveau. Eventueel kan iemand ook met een soortgelijke opleiding, zoals Civiele Techniek, Bouwtechnicus worden. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Bouwtechnicus, Bouwtechnicus Worden, Opleidingsniveau Bouwtechnicus, Scholing Bouwtechnicus, Studie Bouwtechnicus, Bijscholing Bouwtechnicus, Omscholing Bouwtechnicus.

Organisaties waar een bouwtechnicus doorgaans werkzaam is

Een Bouwtechnicus werkt vaak bij een ingenieurs- of architectenbureau of een aannemersbedrijf. Ook kan een Bouwtechnicus een eigen (advies)bureau hebben.

De Bouwtechnicus werkt bij een bedrijf dat winst wil maken, dus hij is werkzaam in de profitsector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Bouwtechnicus, Bouwtechnicus Worden, Opleidingsniveau Bouwtechnicus, Scholing Bouwtechnicus, Studie Bouwtechnicus, Bijscholing Bouwtechnicus, Omscholing Bouwtechnicus.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden bouwtechnicus

Hoeveel een Bouwtechnicus gemiddeld verdient, is niet helemaal duidelijk. Naar schatting ligt het maandelijkse bruto salaris tussen de €2000,- en €3600,-.

Een Bouwfysicus kan rekenen op zo’n €2050,- tot €3550,- bruto per maand. Het precieze bedrag hangt onder andere af van de leeftijd, werkgever en ervaring van de Bouwtechnicus.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het CAO en de werkgever, maar kunnen bijvoorbeeld bestaan uit doorbetaalde vakantiedagen, een onregelmatigheidstoeslag en een lease-auto.

Mensen vonden ons op: Salaris Bouwtechnicus, Loon Bouwtechnicus, Wat verdien je als Bouwtechnicus, Salarisschaal Bouwtechnicus, Salarisindicatie Bouwtechnicus, Bonus Bouwtechnicus, CAO Bouwtechnicus, Brutoloon Bouwtechnicus, Nettoloon Bouwtechnicus, Vakantiedagen Bouwtechnicus, Pensioen Bouwtechnicus.

Competenties, skills & vaardigheden bouwtechnicus

 • Kunnen leidinggeven
 • Technisch inzicht
 • Samenwerken
 • Plannen en organiseren
 • Commercieel inzicht
Mensen vonden ons op: Kennis Bouwtechnicus, Vaardigheden Bouwtechnicus, Attitude Bouwtechnicus, Kwalificaties Bouwtechnicus, Competentieprofiel Bouwtechnicus.

Boeken voor het beroep bouwtechnicus

Wil je meer weten over het beroep bouwtechnicus? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je bouwtechnicus bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken bouwtechnicus te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Bouwtechnicus, Bouwtechnicus ebooks, boek Bouwtechnicus.

Persoonstypen bouwtechnicus

Persoonstypen die goed passen bij een Bouwtechnicus zijn Waarnemer en Baas.

Een Bouwtechnicus moet goed het overzicht kunnen houden, met name als hij tevens de leiding heeft over de uitvoering van het bouwproject. De Bouwtechnicus ziet wat er moet gebeuren en waar dingen beter kunnen. De Bouwtechnicus is onderzoekend, intellectueel en analytisch (Waarnemer).

Ook is het belangrijk dat een Bouwtechnicus goed leiding kan geven. Dit geldt voornamelijk als de Bouwtechnicus naast het voorbereiden van het bouwproject ook de leiding krijgt over de uitvoering van het werk. De Bouwtechnicus kan goed beslissingen nemen, staat stevig in zijn schoenen en kan goed delegeren (Baas).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Bouwtechnicus, Karakter Bouwtechnicus.

Netwerk bouwtechnicus

Een Bouwtechnicus komt met veel verschillende partijen in contact. De Bouwtechnicus overlegt bijvoorbeeld veel met de Opdrachtgevers over het bouwplan en de vorderingen. Tevens houdt hij het overzicht met de Projectleider. Verder komt de Bouwtechnicus bijvoorbeeld in aanraking met Calculators, Werkuitvoerders, Bouwopzichters, Tekenaars en Ingenieurs.
 

Mensen vonden ons op: Collega’s Bouwtechnicus, Medewerkers Bouwtechnicus.

Is het beroep bouwtechnicus iets voor jou?

Zou je graag bouwtechnicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als bouwtechnicus bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Bouwtechnicus, beroepskeuzetest Bouwtechnicus, beroep Bouwtechnicus kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden bouwtechnicus

Het arbeidsmarktperspectief voor een Bouwtechnicus hangt voor een groot deel af van de economische situatie in het land. In economisch slechte tijden is het vaak moeilijk voor een Bouwtechnicus om een vaste baan te vinden.

Bij goed functioneren en voldoende ervaring kan de Bouwtechnicus de leiding krijgen bij het uitvoeren van kleine bouwprojecten. Gaat dit goed, dan kan de Bouwtechnicus wellicht ook wat grote projecten gaan leiden. Tevens kan een Bouwtechnicus een eigen bedrijf oprichten. 

Arbeidsmarktperspectief score bouwtechnicus

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep bouwtechnicus. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Bouwtechnicus, Promotie mogelijkheden Bouwtechnicus, Carriere Bouwtechnicus.

Solliciteren op de functie bouwtechnicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als bouwtechnicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor bouwtechnicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als bouwtechnicus. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Bouwtechnicus, CV Bouwtechnicus, sollicitatie Bouwtechnicus.

Interviews met bouwtechnicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen bouwtechnicus

Overzicht

Vacatures bouwtechnicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Bouwtechnicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bouwtechnicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Bouwtechnicus is iemand die bouwprojecten voorbereidt en bij kleine projecten soms tevens de leiding heeft over de uitvoering. Eerst gaat de Bouwtechnicus in gesprek met de Opdrachtgever. Zijn wensen worden in kaart gebracht, er wordt een plan opgesteld en er wordt besloten of de Bouwtechnicus tevens de leiding heeft over de uitvoering van het project.

Beoordeling Bouwtechnicus

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Bouwtechnicus' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Bouwtechnicus

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep