U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Brandweercommandant

Brandweercommandant worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een brandweercommandant? Lees de functieomschrijving.

Een Brandweercommandant heeft de leiding over alle brandweerlieden binnen een bepaald gebied. Hij is dus hoofdverantwoordelijk voor de bestrijding van vuren. Ook moet hij ervoor zorgen voor zo min mogelijke schadelijke effecten voor de omgeving. Tevens brengt de Brandweercommandant verslag uit bij het beleidsteam. Op basis van zijn advies neemt dit team politieke en strategische beslissingen.
 

Mensen vonden ons op: Job Brandweercommandant, Baan Brandweercommandant, Brandweercommandant Worden, Functie-eisen Brandweercommandant, Verantwoordelijkheden Brandweercommandant, Functieprofiel Brandweercommandant, Wat doet een Brandweercommandant, Werken als Brandweercommandant.

Brandweercommandant worden: Opleiding tot brandweercommandant

Een aspirant Brandweercommandant doet eerst de basisopleiding tot Brandweerman. Vervolgens volgt hij een tweejarige master ‘Master of Fire and Crises Management’, die wordt georganiseerd door het Nederlandse Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (Nibra) in samenwerking met de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) en De Utrechtse School (DUS).

Tevens moet de Brandweercommandant een medische verklaring hebben en een verklaring van goed gedrag.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Brandweercommandant, Brandweercommandant Worden, Opleidingsniveau Brandweercommandant, Scholing Brandweercommandant, Studie Brandweercommandant, Bijscholing Brandweercommandant, Omscholing Brandweercommandant.

Organisaties waar een brandweercommandant doorgaans werkzaam is

Een Brandweercommandeur werkt bij een brandwacht. Dit is een onderdeel van de gemeente, wat de organisatie non-profit maakt.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Brandweercommandant, Brandweercommandant Worden, Opleidingsniveau Brandweercommandant, Scholing Brandweercommandant, Studie Brandweercommandant, Bijscholing Brandweercommandant, Omscholing Brandweercommandant.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden brandweercommandant

Een Brandweercommandant verdient zo tussen de €2100,- en €3500,- bruto per maand. Het salaris hangt met name af van zijn ervaring en verantwoordelijkheden.

Eén van de secundaire voorwaarden is een brandweertoeslag van minimaal zo’n €245,- per maand. Deze toeslag geldt bij afronding van de basisopleiding en plaatsing in de 24-uursdienst. Andere secundaire arbeidsvoorwaarden zijn bijvoorbeeld een werktelefoon en doorbetaling bij ziekte.

Mensen vonden ons op: Salaris Brandweercommandant, Loon Brandweercommandant, Wat verdien je als Brandweercommandant, Salarisschaal Brandweercommandant, Salarisindicatie Brandweercommandant, Bonus Brandweercommandant, CAO Brandweercommandant, Brutoloon Brandweercommandant, Nettoloon Brandweercommandant, Vakantiedagen Brandweercommandant, Pensioen Brandweercommandant.

Competenties, skills & vaardigheden brandweercommandant

 • Stressbestendigheid
 • Leiderschap
 • Plannen en organiseren
 • Accuratesse
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Brandweercommandant, Vaardigheden Brandweercommandant, Attitude Brandweercommandant, Kwalificaties Brandweercommandant, Competentieprofiel Brandweercommandant.

Boeken voor het beroep brandweercommandant

Wil je meer weten over het beroep brandweercommandant? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je brandweercommandant bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken brandweercommandant te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Brandweercommandant, Brandweercommandant ebooks, boek Brandweercommandant.

Persoonstypen brandweercommandant

Persoonstypen die passen bij een Brandweercommandant zijn Gever en Baas.

De Brandweercommandant heeft een hulpverlenende functie: hij helpt mensen en is empatisch (Gever). Hij heeft de leiding over een team, dus hij moet stevig in zijn schoenen staan, goed kunnen communiceren en beslissingen durven nemen (Baas).

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Brandweercommandant, Karakter Brandweercommandant.

Netwerk brandweercommandant

Natuurlijk heeft de Brandweercommandant veel contact met Brandweermannen en andere Officieren. Ook houdt hij het beleidsteam van de regio op de hoogte en geeft het advies. Ook komt hij in aanraking met slachtoffers van branden, Ambulancepersoneel en Politiemensen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Brandweercommandant, Medewerkers Brandweercommandant.

Is het beroep brandweercommandant iets voor jou?

Zou je graag brandweercommandant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als brandweercommandant bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Brandweercommandant, beroepskeuzetest Brandweercommandant, beroep Brandweercommandant kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden brandweercommandant

Het brandgevaar van gebouwen en huizen neemt af door minder houtgebruik en dergelijke. Toch zijn Brandweermannen altijd nodig. Er is ook altijd veel vraag naar mensen met een Officiersopleiding. De Brandweercommandant zal dus vrij gemakkelijk werk vinden.

Aangezien de Brandweercommandant al zo’n hoge functie heeft, zijn de doorgroeimogelijkheden beperkt. Wellicht krijgt hij bij goed functioneren steeds meer verantwoordelijkheden en kan hij extra aanvullende cursussen volgen.

Arbeidsmarktperspectief score brandweercommandant

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep brandweercommandant. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Brandweercommandant, Promotie mogelijkheden Brandweercommandant, Carriere Brandweercommandant.

Solliciteren op de functie brandweercommandant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als brandweercommandant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor brandweercommandant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als brandweercommandant. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Brandweercommandant, CV Brandweercommandant, sollicitatie Brandweercommandant.

Interviews met brandweercommandant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen brandweercommandant

Vacatures brandweercommandant

Op zoek naar een nieuwe baan als Brandweercommandant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Brandweercommandant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Brandweercommandant heeft de leiding over alle brandweerlieden binnen een bepaald gebied. Hij is dus hoofdverantwoordelijk voor de bestrijding van vuren. Ook moet hij ervoor zorgen voor zo min mogelijke schadelijke effecten voor de omgeving.

Beoordeling Brandweercommandant

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Brandweercommandant' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Brandweercommandant

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Wat voor vooropleiding moet je hebben?

Door: Krijn Kraakman

Hierboven,staat het heel goed omschreven.Dus minimaal HBO.Gr.

Door: John

Hallo.Sinds een tijdje woond er iemand naast me die hast niet meer kan lopen bij hem achter van de rommel.Hout,ijzer leer en noem maar op.Nu staat meneer ook zijn ijzer waren te slopen en de vonken vliegen om je oren.Mag en kan dat nu zomaar???Hier om me heen is alles van hout en niet alleen bij mij.Ik heb foto,s gestuurd naar de woningbouw maar die laten tot nu toe niets van zich horen.Ik vraag me af als hier naast brand uit zou breken wat er nog te redden viel.Kan iemand mij daar antwoordt(raad) over geven?

Alvast bedankt

 

 

Door: Adrie Moerkerke

Zoals je de situatie omschtijft mag dit zeker niet.Als de woningcorp.geen actie neemt,bewandel andere wegen,bv.wethouder of de brandweer.Er zijn ongetwijfeld meer mensen die zich hieraan storen..Betrek deze mensen er bij.Sucses,Gr.

Door: Marcel

Reageer op dit beroep